Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 


 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2022. godine


DODELJENI INDEKSI NOVOJ GENERACIJI SPECIJALIZANATA FMN

U amfiteatru FMN prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof. dr Goran Davidović uručio je indekse novoj generaciji specijalizanata. Od 63 lekara koji nastavljaju svoje stručno usavršavanje u oblasti zdravstvenih specijalizacija najviše se opredelilo za internu medicinu, opštu medicinu, ginekologiju i akušerstvo, pedijatriju, ortopediju vilica.

Prodekan Davidović je novim specijalizantima najpre poželeo dobrodošlicu na Fakultet medicinskih nauka u svoje ali i u ime rukovodstva fakulteta rekavši da kada je u pitanju medicina ceo život nešto započinjemo i svim tim počecima nikako da bude kraj. "Kad završimo jedan period otvara se novi period i opet smo na početku i, nekako, možda smo se i umorili od tih početaka, ali očigledno da vi niste se umorili od početaka jer ste odabrali da ponovo budete na početku. U suštini, čast mi je da mogu da vas pozdravim i da vam se zahvalim što ste odabrali Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu kao kuću gde ćete da se edukujete. Da to zaista ima i jednu posebnu specifičnu težinu govore podaci, činjenice da je kod nas trenutno na specijalizacijama i užim specijalizacijama oko 827 specijalizanata od toga 507 je medicina i farmacija, 221 je na stomatologiji, znači 728 specijalista i 99 subspecijalizanata. Inače, specijalističke studije na našem fakultetu odnosno Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu završilo je do današnjeg dana 776 specijalizanata", rekao je prof. Davidović. On je dodao i da, u prethodnik par godina, smo se uvek trudili da budemo ažurirani što se tiče novina vezanih za specijalizaciju i užu specijalizaciju i da smo pokrenuli programe specijalizacija kao što su: laboratorijska medicina, toksikološka hemija, baro medicina, dijeto terapija, medicina bola, onkologija, intenzivna medicina, klinička farmakologija i farmako terapija. "Zaista je širok spektar grana u kojima možete da se edukujete kada su u pitanju vaše specijalizacije i uže specijalizacije, ali ono što je po meni najvažnije da onog trenutka kada dobijete ovaj indeks shvatite da je pred vama jedan potpuno novi put i taj razvojni put koji ćete proći narednih godina je nešto što će i vas same potvrditi u svom poslu koji ste odabrali. Da će to biti zadovoljstvo vas samih, ali i naravno vašeg okruženja a sve u interesu i na dobrobit lečenja naših pacijenata jer suština ovakve jedne edukacije jeste u tome da budemo što bolji lekari i da naši pacijenti budu što bolje lečeni", rekao je Davidović.

Konkursi za upis na specijalističke i uže specijalističke studije raspisuju se dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, a specijalizacije počinju 1. juna, odnosno 1. decembra.

OBELEŽENA SLAVA I DAN UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Slava Univerziteta u Kragujevcu Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov obeležena je sečenjem slavskog kolača. Ovogodišnji domaćin slave bio je dr Zoran Marković, direktor Instituta za informacione tehnologije, Kragujevac, koji je predao polovinu slavskog kolača domaćinu za narednu godinu, prof. dr Dragu Cvijanoviću, dekanu Fakulteta za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji.

Intoniranjem himne Bože pravde i akademske himne Gaudeamus igitur, u izvođenju studenata Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, otpočeo je program obeležavanja Dana Univerziteta u Kragujevcu, kome su, pored mnogobrojnih zvanica, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavnici Grada Kragujevca, rektori univerziteta iz zemlje i regiona, kao i dekani, profesori i studenti fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Prisutne su pozdravili rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Nebojša Ranđelović, Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine Grada Kragujevca. U ime rektora Univerziteta u Srbiji obratio se prof. dr Dejan Madić, rektor Univerziteta u Novom Sadu, a u ime rektora Univerziteta van Srbije – prof. dr Nermina Hadžigrahić, rektor Univerziteta u Tuzli. Univerzitet u Kragujevcu je i ove godine dodelio godišnje nagrade za nastavno i naučnoistraživačko osoblje za postignute izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom, odnosno umetničkom radu.

Godišnje nagrade za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu postignute na Univerzitetu u Kragujevcu za 2022. godinu, dodeljene su:

  • U polju društveno-humanističkih nauka - prof. dr Veljku Marinkoviću, redovnom profesoru Ekonomskog fakulteta;
  • U polju tehničko-tehnoloških nauka - Tijani Sušteršič, asistentu Fakulteta inženjerskih nauka;
  • U polju prirodno-matematičkih nauka - dr Zoranu Markoviću, naučnom savetniku na Institutu za informacione tehnologije, Kragujevac;
  • U polju medicinskih nauka - prof. dr Vladimiru Živkoviću, vanrednom profesoru Fakulteta medicinskih nauka.

U ime nagrađenih laureata obratila se Tijana Sušteršič, asistent Fakulteta inženjerskih nauka. U muzičkom delu programa učestvovali su studenti hora i orkestra Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, pod dirigentskom palicom Jelene Grkić i Milice Stanković, a uz klavirsku pratnju Bratislava Starčevića.PRETPREMIJERA EVROPSKIH SMERNICA
ZA LEČENJE U AKUTNOM PLUĆNOM EMBOLIZMU

U organizaciji UKC Kragujevac I Fakulteta medicinskih nauka danas je održan stručni sastanak sa interaktivnim učešćem na kome su prikazane najnovije ESC –EAPCI preporuke za kateterske intervencije u akutnom plućnom embolizmu. O ovoj temi u prostorijama interne klinike UKC Kragujevac danas su govorili vodeći stručnjaci u ovoj oblasti u našoj zemlji: prof. dr Slobodan Obradović sa VMA u Beogradu, prof. dr Jovan Matijašević iz Instituta za plućne bolesti Vojvodine, prof. dr Sonja Salinger iz UKC Niš I tim za plućni embolizam UKC Kragujevac. Okupljene goste I učesnike najpre je pozdravio prof. dr Goran Davidović, kardiolog, pomoćnik direktora UKC I prodekan na FMN, kao predsednik naučnog odbora skupa.Okupljenima se zatim obratio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević istakavši da je naš UKC I naši nastavnici I saradnici koji rade u ovoj ustanovi apostrofiran kao jedan od četiri centra u Srbiji u lečenju I tretmanu jako teških pacijenata koji imaju ozbiljan zdravstveni problem. „Ono što je jako bitno je da postoji jaka sinergija UKC Kragujevac I našeg fakulteta, I siguran sam da će ona biti jedna od zvezda vodilja razvoja medicine u ovom delu Srbije. Ovo je mali doprinos tome a ja sam siguran da ćete vi izaći sa ovog skupa obogaćeni za novo I stručno I naučno iskustvo“, rekao je Jakovljević.

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je UKC Kragujevac domaćin stručnjacima iz oblasti zbrinjavanja pacijenata u akutnom plućnom embolizmu, nazivajući ih pionirima u ovoj oblasti, direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević rekao je da očekuje da će lekari u Kragujevcu uspeti da u budućnosti , primenom novih metoda, spasu veći broj pacijenata sa ovim problemom što do sada nije bilo moguće. „Očekujem da će stručnjaci iz ove oblasti, koji su danas sa nama, dodatno pomoći timu za plućni embolizam UKC Kragujevac da se edukuje I primeni sva nova znanja I veštine u lečenju ovakvih pacijenata“, istakao je direktor Milisavljević.


Jedan od tvoraca najsavremenijih preporuka za lečenje plućnih tromboembolija prof. dr Slobodan Obradović sa VMA u Beogradu rekao je da su najnovije smernice za lečenje plućnog embolizma završene i da se pretpremijerno predstavljaju u Kragujevcu. „ Četiri centra u Srbiji- VMA u Beogradu, Institut za plućne bolest Vojvodine , UKC Niš I UKC Kragujevac će raditi najnovije procedure koje, ne samo da zahtevaju veliku ekspertizu, već i veliki broj medicinskih stručnjaka koji učestvuju u lečenju ovih pacijenata jer su oni izuzetno složeni“, rekao je Obradović.

Tim kardiologa UKC Kragujevac, inače docenti našeg fakulteta, Miodrag Srećković i Rada Vučić krajem decembra 2020.godina uz pomoć profesora Obradovića krenuli su u lečenje plućnog tromboembolizma najsavremeniji metodama. Doc.dr Miodrag Srećković rekao je da je suština u činjenici da se drastično poboljšava prognoza pacijenata sa teškim tromboembolijama jer je inače reč o bolesti koja pogađa najosetljivije grupe ljudi, i bolest je koja je vodeći uzrok smrti trudnica, porodilja, pacijenata sa malignim bolestima, postkovid pacijentima. „Poboljšali smo nivo usluga i lečenja primenom ove metode a što je jako važno je i da smo prepoznati kao centar koji se bavi ovim metodama lečenja u našoj zemlji što je važno i za UKC Kragujevac ali i naš fakultet“, rekao je doc. Srećković.
OBELEŽAVANJE NEDELJE ZDRAVLJA USTA I ZUBA

Obeležavanju 32. nedelje zdravlja usta i zuba, koju tradicionalno organizuje Institut za javno zdravlje, uz podršku grada Kragujevca i Zavoda za stomatologiju Kragujevac, ove godine se pridružio i Fakultet medicinskih nauka, tačnije naša organizaciona jedinica Zavod za stomatologiju.

Manifestacija je sprovedena u tri predškolske ustanove na teritoriji grada Kragujevca, a studenti 4. godine IASS su u okviru nastave iz predmeta Preventivna stomatologija pripremili interaktivnu edukaciju o značaju ishrane i pravilnim tehnikama održavanja oralne higijene, koja je prilagođena deci tog uzrasta.

Zdravstveno vaspitanje, kao preduslov za opšte stanje zdravlja sprovodi se od najranijeg detinjstva radi usvajanja pozitivnih navika za unapređenje i očuvanje zdravlja. Značajno mesto pripada i oralnoj higijeni, pa su zato aktivnosti Nedelje zdravlja usta i zuba, prvenstveno, bile namenjene deci predškolskog uzrasta.USPESAN NASTUP NASIH SPORTISTA NA MEDICINIJADI

Na nedavno održanoj 55-oj tradicionalnoj Medicinijadi, koja je nakon dvogodišnje pauze zbog korona virusa, ponovo održana u Budvi, sportisti našeg fakulteta ostvarili su odličan uspeh. Naši studenti sa različitih studijskih programa i različitih godina studija, njih 98, takmičilo se u različitim sportovima u muškoj i ženskoj konkurenciji, od odbojke, košarke, futsala, rukometa, šaha .

Sportske ekipe našeg fakulteta takmičile su se u svim kategorijama a daleko bolje su bile ženske selekcije kojima je od ukupno osvojenih sedam pehara pripalo čak šest. Osvojili smo zlato u ženskoj odbojci i ženskom streljaštvu, srebro u ženskom futsalu, bronzu u ženskoj košarci ,rukometu i atletici i bronzu u šahu u muškoj kategoriji.

Naše sportiste danas je primio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji im je čestitao na postignutim rezultatima i rekao da će naši sportisti uvek imati podršku rukovodstva fakulteta. Medicinijada je tradicionalno sportsko takmičenje studenata medicine i biomedicinskih nauka iz Srbije koje se više od pola veka organizuje, poslednjih godina tradicionalno u Budvi u Crnoj Gori.ODRŽANO TESTIRANJE ZA NOVE ČLANOVE MENSE

U okviru Mensine saradnje sa Fakultetom medicinskih nauka, u nedelju 8. maja, održano je testiranje inteligencije u Kragujevcu. Mensa Srbije se bavi testiranjem logičke inteligencije, odnosno onom vrstom inteligencije koja najviše korelira sa G faktorom, a to je jedna opšta urođena sposobnost. Zadaci su grafičkog tipa, perceptivni testovi gde kandidat treba da uvidi logiku kojom su poređane figure. Svaki test je sačinjen od 36 zadataka i svaki je za nijansu teži od onog prethodnog.

Sve testove pregleda isključivo jedna osoba - ovlašćeni psiholog Mense Srbije. Na ovaj način je obezbeđena potpuna tajnost testiranja - rezultate će znati samo kandidat i psiholog. Rezultati će stići poštom u roku od 8 nedelja, na ličnu adresu kandidata.

Testiranju je pristupilo 36 kandidata a samu organizaciju testiranja sprovelo je nekoliko članova iz lokalne kragujevačke Mense, uz logističku podršku osoblja Fakulteta medicinskih nauka.

Tetiranju su prisustvovali koordinator Mense za Kragujevac Miloš Nikolić kao i predsednica Mense Srbija Aleksandra Borović.

U narednom periodu članovi Mense Srbije održaće nekoliko predavanja za javnost na razne naučno - popularne teme, a cilj je da se skrene pažnja na intelektualni potencijal, a koji može doprineti razvoju društva u celini.
ODRŽANA DRUGA OVOGODISNJA MANIFESTACIJA DAN OTVORENIH VRATA

U susret upisu nove generacije studenata na našem fakultetu održana je druga manifestacija Dan otvorenih vrata koja je, kao i prva u aprilu, okupila veliki broj budućih brucoša. Najveće interesovanje maturanti su i ovog puta pokazali za studije medicine, ali bilo je i onih koji žele da upišu farmaciju , stomatologiju i osnovne strukovne studije.

O studijskim programima, načinu studiranja, radu u malim grupama sa mentorima, polaganju modulskih testova i ispita, ali i mogućnostima koje će imati za zapošljavanje kao doktori medicine, magistri farmacije, doktori stomatologije, strukovne sestre i fizioterapeuti , govori li: za IAS medicine i strukovne studije dr Željko Todorović sa katedre za internu medicinu, za IAS farmacije prof. dr Olivera Milovanović, sa IAS stomatologije dr stomatologije Mirjana Papić. O samom prijemnom ispitu, načinu polaganja, objavljivanju rezultata ali i kasnije obavezama studenata kao i radu studenskih organizacija na FMN govorila je Irena Ognjanović, dr stomatologije i član PR tima.

FMN i ove godine upisaće 88 studenata na medicinu, 84 na farmaciju, 24 na stomatologiju i 88 na strukovne studije. Prijava kandidata očekuje se polovinom juna dok će prijemni ispiti biti održani krajem juna i početkom jula.

Sve informacije o datumima predaje dokumenata za upis i terminima prijemnog ispita biće blagovremeno objavljene na sajtu fakulteta.
UČESĆE FMN NA KONGRESU U ISTANBULU

Uz podršku rukovodstva FMN u Kragujevcu naša studentkinja pete godine IAS medicine Ana Todorović učestvovala je na 5. internacionalnom kongresu pod nazivom "A look into science 2022" koji je održan na Univerzitetu Acibadem u Istanbulu.

Glavna tema kongresa bila je napredak u mikroinvazivnoj hirurgiji, dok je posebna pažnja posvećena Da Vinci operacionom robotu.

Među predavačima su bili profesori iz oblasti kardiohirurgije, ginekologije i urologije turskih i američkih univerziteta.

Tokom kongresa praćena je uživo histerektomija rađena Da Vinci robotom, a učesnici su imali priliku da se oprobaju u hirurškom šivenju Da Vinci simulatorom.

PROF. BAHADIR GULLUOGLU ODRŽAO PRISTUPNO PREDAVANJE

Prof. Bahadir Gulluoglu, redovni profesor hirurgije Marmara Univerziteta i načelnik odeljenja hirurgije dojke Marmara Univerzitetske bolnice u Istanbulu, Turska ,održao je danas pristupno predavanje u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka i promovisan u gostujućeg profesora.
Tema predavanja je bila: "The timeline in breast cancer management: Role of surgery".

Prof. Gulluoglu istakao da je njegovo najveće interesovanje i rad u oblasti hirurgije dojke, endokrinoj hirurgiji i edukaciji. "Povezan sam sa velikom mrežom udruženja u Evropi koja su posvećena lečenju kancera dojke. Veoma sam radostan što počinjem saradnju sa vašim fakultetom, koja predstavlja nastavak saradnje koju smo počeli boravkom doc.’dr Marka Spasića, hirurga , koji je boravio na edukaciji za hirurgiju dojke na našem Univerzitetu. Veoma se radujem daljoj saradnji sa vašim hirurzima ali i čitavim Fakultetom", rekao je Prof. Bahadir Gulluoglu,

Kako je istakao dekan prof. dr Vladimir Jakovljević ovo je velika stvar za naš fakultet jer je Prof. Bahadir Gulluoglu jedan od vodećih autoriteta za hirurgiju dojke u Evropi i član je velikih evropskih bordova. "Od njega očekujemo živu saradnju sa našom katedrom za hirurgiju, kako na osnovnim tako i na doktorskim studijama. Još veći benefit od FMN može da ima naš UKC jer neko sa takvim znanjem i energijom sigurno može da pomogne da se uvedu nove procedure u kragujevačkoj hirurgiji. Jedan od naših strateških ciljeva je internacionalno prepoznavanje na svetskoj mapi i dolaskom profesora Gulluoglu smo još bliže tom cilju", zaključio je Jakovljević. Sertifikat kojim je Prof. Bahadir Gulluoglu promovisan u gostujućeg profesora FMN uručila mu je, nakon prisutnog predavanja, prodekan za nauku i naučno istraživački rad prof. dr Nevena Jeremić.

Predavanju i promociji prethodio je sastanak Prof. Bahadir Gulluoglu sa dekanom prof. dr Vladimirom Jakovljevićem i članovima katedre za hirurgiju FMN doc. dr Aleksandrom Cvetkoviće, doc. dr Markom Spasićem i doc. dr Bojanom Miloševićem na kome je bilo reči o daljoj saradnji i mogućnostima angažovanja prof. Gulluoglu i njegovih saradnika u nastavi na doktorskim studijama FMN, zajedničkim projektima ali i primeni savremenih hirurških procedura u lečenju karcinoma dojke.FMN DOBIO DEVET NOVIH ISTRAŽIVAČA

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević potpisao je danas ugovore o angažovanju devet novih istraživača ma osnovu konkursa koji je realizovalo ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Među njima najviše je doktora medicine, šest, dva magistra farmacije i jedan doktor stomatologije.

Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja od 2018. godine do sada četiri puta raspisivalo je pozive mladim istraživačima za angažovanje na projektima koje realizuje u saradnji sa visokoškolskim ustanovama u Srbiji. Po tom osnovu na FMN je do sada angažovan 41 mladi istraživač. U ovom momentu po tom osnovu na našem fakultetu angažovano je 23 osobe od kojih je 13 napredovalo u viša zvanja-saradniku u nastavi, asistent i docent. Uz to, po osnovu istog konkursa odnosno angažovanja u projektnom odnosno naučno-istraživačkom radu, nakon isteka perioda u kome su bili angažovani na projektima ministarstva četiri doktora stomatologije zaposlena su u Zavodu za stomatologiju FMN.

U ovom konkursnom roku primljeno je devet novih istraživača koji će biti angažovani u naučno-istraživačkom radu FMN.


OTVOREN CENTAR ZA HIPERBARIČNU MEDICINU FMN

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i direktorka ZZZR Kragujevac dr Nada Milovanović, simboličnim sečenjem vrpce, danas su svečano otvorili Centar za hiperbaričnu medicinu našeg fakulteta. Centar je smešten u prostorijama ZZZR Kragujevac, grad Kragujevac je obezbedio preko 22 miliona dinara za rekonstrukciju prostora, ZZZR dala je preko 500 metara kvadratnih za te namene a FMN obezbedio prvu od četiri planirane hiperbarične komore i neophodan kadar kako bi se usluge iz oblasti hiperbarične oksigenacije prvi put, u okviru državnog zdravstvenog sistema u Kragujevcu, sprovodile u našem Gradu.


Direktorka ZZZR Kragujevac dr Nada Milovanović istakla je da je ovo veliki dan za naše zdravstvo jer Kragujevac uvodi proceduru za koju su pacijenti do sada morali da odlaze u Vrnjačku Banju ili Beograd. „Pravilnikom RFZZO definisano je deset indikacionih područja za korišćenje hiperbarične komore a kapacitet komore u ovo trenutku je oko 500 pacijenata godišnje odnosno oko 11 hiljada pregleda na godišnjem nivou. Osim tim kuratitivnih pregleda hiperbarična komora može se koristiti i u preventivne svrhe ali će o tome biti reči kako se Centar bude razvijao“, rekla je dr Milovanović koja je istakla i veliki značaj Centra za zdravstveni sistem Grada ali i čitavog regiona u narednom periodu.
Dekan FMN u Kragujevcu prof. dr Vladimira Jakovljević istakao je da je za realizaciju čitavog projekta najzaslužniji načelnik Gradske uprave za društvene delatnosti Nikola Ribarić i dodao da je uz njegovu nesebičnu podršku postojala izuzetno jaka energija između Grada, FMN i ZZZR Kragujevac da se jedan ovakav centar oformi. „Grad je uložio ne mala sredstva da se ovaj prostor adaptira, ZZRR Kragujevac je ustupila preko 500 kvadrata prostora a i smo obezbedili opremu i kadar i siguran sam da će ovo još jedan od dobrih primera dobre saradnje sa lokanom zajednicom na zadovoljstvo pre svega naših građana odnosno pacijenata koji gravitiraju našem Gradu“, rekao je Jakovljević. Uspeli smo velikom energijom da dođemo do ovog trenutka, rekao je dekan Jakovljević i dodao da će, Centar za hiperbaričnu medicinu FMN pre svega biti u službi svih građana pružanjem specifičnih zdravstvenih usluga za koje fakultet ima stručne ali i sve ostale kapacitete.

„Ovaj Centar će pre svega omogućiti kvalitetnu uslugu našim pacijentima ali i adekvatnu edukaciju našim subspecijalizantima koji će svoju edukaciju iz hiperbarične medicine moći da obave kod nas, jer smo postali prepoznatljiv brend u toj oblasti na ovim prostorima“, zaključio je Jakovljević.

U svom obraćanju gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da j zajednički rad dovodi do toga da budemo zajedničko vezivno tkivo ovog grada i društva, da budemo odgovorni ali na usluzi građanima Kragujevca. „Ne mogu da vam opišem koliko samo kao gradonačelnik Kragujevca, u ovim izazovnim vremenima, mogu da se podičim ocenama naših zdravstvenih radnika. Svi mi zajedno činimo tim koji može sve i jako je važno da grad Kragujevac bude Grad u kome može da se pruži kompletna i kvalitetna zdravstvena usluga“, rekao je gradonačelnik Dašić.

U okviru Centra za hiperbaričnu komoru FMN počela je sa radom prva od četiri planirane komore, koja prema rečima prof. dr Nebojše Anđelkovića, rukovodioca Centra, na godišnjem nivou treba da zbrine oko 500 pacijenata odnosno obavi oko 11 hiljada tretmana.SREBRNA PLAKETA SLD-A URUČENA NASEM FAKULTETU

U svečanoj sali Srpske akademije nauka i umetnosti u Beogradu, u prisustvu predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića, gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića, rukovodstva SANU predvođenih predsednikom akademikom Vladimirom Kostićem, dekanima medicinskih fakulteta, direktorima kliničkih centara i drugih zdravstvenih ustanova u Srbiji, mnogobrojnim lekarima, članovima SLD održana je svečana akademija posvećena velikom jubileju- 150 godina od osnivanja najvećeg i najstarijeg udruženja lekara u našoj zemlji.

Nakon pozdravne reči predsednika SANU akademika Vladimira Kostića o istorijatu, razvoju i aktuelnom trenutku u SLD govorio je predsednik ovog udruženja prof. dr Radoje Čolović. On je istakao da su lekari od daleke 1872.godine do danas, okupljeni u Srpskom lekarskom društvu svojim znanjem i uspešnim radom doprineli da SLD danas bude najstarije i najveće esnafsko udruženje u Srbiji. „Sve ove decenije i godine radili smo na unapređenju zdravlja našeg naroda, na promociji medicinske nauke i u velikoj meri doprineli osnivanju ministarstva narodnog zdravlja nekada, sada zdravlja kao i formiranju prvog medicinskog fakulteta u Srbiji, najpre u Beogradu a zatim i u ostalim velikim gradovima u našoj zemlji. Danas SLD akredituje od 400 do 600 edukativnih programa na godišnjem nivou, ima 65 specijalističkih sekcija iz svih grana medicine i 56 podružnica širom Srbije“, rekao je prof. Čolović.

Veliki jubilej SLD bila je i prilika da se ustanovama sa kojima ovo udruženje sarađuje dodele zlatne i srebrne plakete. FMN je dobitnik srebrne plakete koju je primio dekan fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević, a među dobitnicima je i naš Univerzitetski Klinički centar, VMA Beograd, medicinski fakulteti u Beogradu, Nišu, Novom sadu, Kosovskoj Mitrovici, Skupština grada Beograda, dnevni list Politika i drugi. Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević zahvaljujući se na priznanju rekao je da svako ko je ikada kročio u zgradu SLD nije mogao a da ne pokaže poštovanje prema svemu onome što je ovo udruženje uradilo ne samo za lekare i struku već i za naš zdravstveni sistem i u najtežim trenucima za naš narod i državu. Jakovljević je istakao i dobru saradnju našeg fakulteta sa okružnom podružnicom SLD u Kragujevcu i najavio da očekuje da baš FMN bude domaćin narednih Oktobarskih zdravstvenih dana, koje tradicionalno u okviru obeležavanja Oktobarskih svečanosti, organizuje SLD uz podršku grada Kragujevca.

U okviru svečanosti predstavljena je i monografija „150 godina SLD-monografija“ na kojoj je radilo 111 autora i koja na najbolji način predstavlja vek i po rada i postojanja najvećeg i najbrojnijeg udruženja lekara u Srbiji.PROF. DR SLOBODAN JANKOVIĆ ODRŽAO STRUČNI SEMINAR
ZA NAUČNIKE I ISTRAŽIVAČE

U organizaciji Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, dr Slobodan Janković, redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka, održao je 27. aprila u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu jednodnevni stručni seminar Kako sprečiti greške u statističkoj analizi rezultata naučnih istraživanja.

Prof. dr Slobodan Janković, načelnik Odseka za medicinske nauke Stručnog naučnog veća Centra za naučnoistraživački rad SANU i Univerziteta u Kragujevcu, održao je stručni seminar na temu Kako sprečiti greške u statističkoj analizi rezultata naučnih istraživanja.

Prisutne je u ime organizatora pozdravio akademik Miloš Đuran, upravnik Centra i tom prilikom izrazio zahvalnost prof. Jankoviću na inicijativi za organizovanje edukacije na ovu značajnu i aktuelnu temu. Seminar su pratili, uživo i onlajn, nastavnici, saradnici i studenti doktorskih akademskih studija Fakulteta medicinskih nauka, Ekonomskog fakulteta, Prirodno-matematičkog fakulteta –odseka za hemiju i biologiju, kao i istraživači i saradnici Instituta za informacione tehnologije Univerziteta u Kragujevcu.

Tokom seminara prof. Janković je ukazao na moguće greške u statističkoj obradi rezultata naučnih istraživanja, koje mogu imati dalekosežne negativne posledice, s obzirom na to da dovode do pogrešnih zaključaka i značajnog gubitka resursa uloženih u buduća istraživanja zasnovana na pogrešnim zaključcima. Greške u naučnim radovima mogu biti nenamerne, ali i namerne, motivisane finansijskim ili društvenim profitom autora ili sponzora istraživanja. Greške u statističkoj obradi mogu nastati na nivou dizajna studije, kodiranja i tabeliranja podataka, izbora statističkog teksta, tumačenja rezultata i prikaza dobijenih rezultata. Greške se mogu sprečiti ukoliko se blagovremeno i precizno prepoznaju, pa je neophodno da se svi istraživači o njima informišu. Takođe, kompetentno prepoznavanje grešaka u već publikovanim radovima omogućava kritičko sagledavanje prikazanih rezultata i izbegavanje pogrešnih zaključaka, koji u suprotnom, mogu i buduća istraživanja odvesti na stranputicu. (UNKG)
VELIKO INTERESOVANJE MATURANATA ZA STUDIJE NA FMN

U prepunom amfiteatru FMN danas je održana prva ovogodišnja manifestacija Dan otvorenih vrata na kojoj su budućim brucošima predstavljeni naši studijski programi, zbirke za prijemni ispit i prednosti koje naš fakultet omogućava studentima.

Okupljene maturante najpre je pozdravio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji im je poželeo dobrodošlicu u našu ustanovu i rekao da smo u proteklom periodu postigli sjajne rezultate i u oblasti obrazovanja, i u nauci, saradnji sa vrhunskim zdravstvenim ustanovama u zemlji i regionu ali da je naš najveći rezultat pun amfiteatar danas. ,Ovoliki broj vas danas pokazuje da za ovu zemlju ima nade jer se maturanti interesuju za teške profesije kao što su sve one koje nose bele mantile. Za našu medicinu ima nade jer vi koji birate medicinu, farmaciju, stomatologiju, sestrinstvo birate da se bavite najhumanijim pozivom. Ovakvo interesovanje na Danu otvorenih vrata do sada nisam video, a dugo sam na fakultetu, što govori da smo na pravom putu i da je naš fakultet pravio prave poteze u proteklom periodu“, rekao je dekan Jakovljević. On je posebno naglasio da sa ponosom ističe činjenicu da je kod nas studentu, u fokusu“, i da smo svi tu da maksimalno pomognemo našim studentima. ,Naša želja je da uz svo znanje koje ćete steći kod nas sutra budete dobri lekari, farmaceuti, doktori stomatologije, strukovne sestre i fizioterapeuti“, rekao je Jakovljević.

Dekan našeg fakulteta je istakao i da, uz sve sjajne rezultate koje smo ostvarili u proteklom periodu i pored pandemije korona virusa, smo posebno ponosni jer da smo akreditovali studije farmacije na engleskom jeziku i dodao da ćemo dati sve od sebe da naredne godine akreditujemo i studije medicine na engleskom jeziku, i tako pokušamo da svet dovedemo u Kragujevac.

O studijama farmacije na engleskom jeziku koje su pre svega namenjene studentima iz inostranstva, ali ih mogu upisati i naši maturanti, govorila je prof. dr Nevena Jeremić prodekan za nauku i naučno istraživački rad. Ona je rekla i da uskoro kreće pripremna nastava za ovaj program i da će prijemni ispit biti održan nakon prijemnih ispita na svim ostalim studijskim programima, tačnije tokom jula meseca. O tutorskom sistemu rada po čemu je FMN prepoznatljiv, a podrazumeva rad sa studentima i rad u malim grupama koji omogućava kontinuirano učenje i visok kvalitet nastave, ali i svim obavezama koje očekuju buduće studente govorili su: prof. dr Olivera Milovanović sa IAS farmacije, dr Željko Todorović sa IAS medicine, doc. dr Miroslav Vasović sa IAS stomatologije.

Član PR tima, inače dr stomatologije, Irena Ognjanović predstavila je budućim studentima način polaganja prijemnog ispita, ali i rad studentskog parlamenta, kao i studentskih organizacija koje rade u okviru fakulteta i njihove tradicionalne akcije i manifestacije.

Upisne kvote i ove godine su nepromenjene tako da ćemo upisati 88 studenata na IAS medicine, 84 na IAS farmacije, 24 na IAS stomatologije i 88 studenata na osnovne strukovne studije. Prijemni ispit biće održani kao i do sada, krajem juna odnosno početkom jula, o čemu će budući studenti biti blagovremeno obavešteni.

Sledeće manifestacija Dan otvorenih vrata zakazana je za subotu 14. maja u 11 sati.

STUDENTI FMN POČELI PRAKSU U SB ZA REHABILITACIJU
I ORTOPEDSKU PROTETIKU U BEOGRADU

U okviru saradnje našeg fakulteta i Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku 90 studenata pete godine IAS medicine, u okviru predavanja i praktičnog rada na predmetu fizikalna medicina i rehabilitacija, posetilo je danas ovu ustanovu gde su pored predavanja bili u prilici da se upoznaju sa specifičnim procedurama koje se u ovoj ustanovi sprovode. Naime Specijalna bolnica za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, koja je od 2019. godine postala nastavno-naučna baza našeg fakulteta, ima dugo tradiciju u zbrinjavanju i lečenju pre svega pacijenata sa amputacijama. Sadašnji kapaciteti bolnice su 180 postelja, sa preko 200 zaposlenih i to najviše stručnjaka iz oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije, ortopedije, kardiologije, vaskularne hirurgije i radiologije, visoko stručno medicinsko osoblje a ono na šta su u ovoj bolnici posebno ponosi je proizvodnja ortopedskih pomagala, protetska i ortopedska, po čemu su jedinstveni u Srbiji.

„Mi smo referentna kuća u Srbiji za rehabilitaciju pacijenata sa amputacijama i uz veliku doktrinu, tradiciju i permanentno usavršavanje nadamo se da ćemo vašim studentima omogućiti da vide što više i da se u praktičnom smislu edukuju što više kako bi svoj nivo znanja iz ove oblasti upotpunili na pravi način'', rekao je direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku, i docent na našem Fakultetu, dr Igor Simanić.

Kako je istakao dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, od samog starta smo imali plan da sve ono što naši studenti ne mogu da vide u UKC Kragujevac mogu u našim drugim nastavno-naučnim bazama. „Odatle i saradnja sa ovom ustanovom jer nam je cilj da proširivanjem saradnje sa eminentnim ustanovama u našoj zemlji našim studentima, od osnovnih do postdiplomskih studija, obezbedimo kvalitet nastave i mogućnost da sve što ne mogu da vide i nauče u Kragujevcu to urade u našim drugim nastavnim bazama. Ono što studenti u ovoj oblasti mogu da vide i nauče u Srbiji je jedino i apsolutno u ovoj ustanovi. Ovo je prvi dolazak naših studenata ovde a nadamo se da će od sledeće školske godine određene grupe studenata dolaziti na vežbe u SB za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu'', rekao je dekan Jakovljević.

U pratnji studenata koji su danas imali predavanja i vežbe u SB za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku u Beogradu bile su i prof. dr Tanja Luković Zečević i asistentkinje dr Jelena Milošević i dr Ana Divjak sa katedre za fizikalne medicinu i rehabilitaciju. Prof. Luković Zečević rekla je da posle dužeg vremena naši studenti imaju sjajnu priliku da vide sve on to je za struku i predmet fizikalna medicina i rehabilitacija jako važno a to su ljudi sa amputacijama, njihova rehabilitacija i korišćenje ortopedskih pomagala. ''Najbolje je kada se uči uživo, na licu mesta, i ovo je divna prilika da oni to mogu da vide direktno'', rekla je prof. Luković Zečević. Nakon onlajn predavanja, zbog pandemije korona virusa, počinjemo sa predavanjima i vežbama za studente FMN u našoj ustanovi.


TREĆI NAUČNI SASTANAK POVODOM SVETSKOG DANA IMUNOLOGIJE

CENTAR ZA MOLEKULSKU MEDICINU
I ISTRAŽIVANJA MATIČNIH ĆELIJA


Centar za molekulsku medicinu i istraživanje matičnih ćelija Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu i Srpsko društvo za imunologiju, molekulsku onkologiju i regenerativnu medicinu organizuju TREĆI NAUČNI SASTANAK CENTRA ZA MOLEKULSKU MEDICINU I ISTRAŽIVANJE MATIČNIH ĆELIJA POVODOM SVETSKOG DANA IMUIOLOGIJE 19.04.2022. godine sa početkom u 15.00 sati.

Naučni skup ima za cilj da omogući forum koji bi stimulisao saradnju među istraživačkim grupama i naučnim ustanovama u regionu. Drugi, ne manje važan, cilj je da prikaže rezultate naučnih istraživanja u regionu. Saopštenja na ovim sastancima će se bazirati kako na publikacijama u međunarodnim časopisima tako i na još nepublikovanim rezultatima istraživanja koja su u toku.

Program naučnog sastanka možete pogledati ovde

Opširnije pogledajte ovde

 

INSTITUT „DEDINJE“ POSTAJE NASTAVNO NAUČNA BAZA FMN

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić potpisali su danas ugovor o stručnoj i naučnoj saradnji dve ustanove a koji podrazumeva uspostavljanje sveobuhvatne saradnje. Time su najpre stvoreni uslovi da Institut „Dedinje“ postane nastavna baza našeg fakulteta a poseban akcenat biće stavljen na saradnju u oblasti edukacije, prevencije bolesti, stručnih i naučnih projekata ali i razvoju odnosno uvođenju kardiohirurgije u naš UKC, koji je najznačajnija i najveća nastavno naučna baza Fakulteta medicinskih nauka.

Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević je Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje okarakterisao kao brend broj jedan srpske medicine, pre svega u oblasti kardio vaskularne medicine, i po broju pacijenata koje zbrinjava ali i po tretmanu koji imaju. „Mi smo u oblasti nauke u kardiovaskularnoj medici, pre svega kardiovaskularnoj fiziologiji ali i ostalih primenjenih grana, pokazali sjajne rezultate i napravili veliki iskorak. Dekan Jakovljević je ovom prilikom najavio i da ćemo vrlo brzo potpisati o međuuniverzitetskoj saradnji sa Univerzitetom Vinipeg odnosno njihovim kardiovaskularnim Institutom koji je broj jedan u svetu, odnosno sedište svih glavnih kardiovaskularnih naučnika u svetu. „Veoma so ponosno što su i Institutom „Dedinje“ i Univerzitet u Vinipegu izrazili tendenciju da sarađuju sa nama što znači da su prepoznali energiju i snagu našeg fakulteta, koji se trudi da uvek bude konkurentan i da uvek nešto novo plasira na našem medicinskom nebu“, rekao je Jakovljević i dodao da očekuje da će benefiti od čitave priče imati i naš UKC koja je naša primarna nastavno naučna baza. „Siguran sam da će uz energiju sadašnjeg direktora ove ustanove prof. Milisavljevića UKC konačno moći da formira kardiohirurgiju“, rekao je Jakovljević. Prvi koraci biće formiranje kratkih programa studija, na kojima rade naši timovi i koji će biti upućeni na saglasnost Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje na akreditaciju, rekao je Jakovljević i dodao da je sledeći korak edukacija naših kardiologa u najsavremenijoj ustanovi tog tipa u Evropi.„Oni koji znaju šta hoće oni su , ne samo na pravom putu, već i na pola puta. Treba samo da budemo udruženi i pametni da znamo šta hoćemo i zato sada ovim ugovorom otvaramo snažnu šansu Fakultetu medicinskih nauka u Kragujevcu , njihovoj kardiovaskularnoj medicini. Imate „Dedinje“, mi smo tu, dođite da učite, da naučite, da dođemo da vas podučimo i da vam pomognemo. Zadatak dobrog učitelja je da u svom učeniku probudi dobrog učitelja i da ga nauči da zna. Mi to možemo, vi to hoćete i time dobijate najbolju kliniku u Evropi za kardiovaskularne bolesti jer ono što danas Dedinje 2, u obnovljenom delu ima, je najbolje u Evropi“, rekao je, prilikom potpisivanja ugovora o saradnji direktor Instituta Dedinje prof. dr Milovan Bojić. On je dodao i da Kragujevac time u perspektivi dobija svoju kardiohirurgiju i da se širi kroz kapaciteta Univerzitetskog kliničkog centra jer u saradnji sa Dedinjem mi u Kragujevcu dobijamo sve, od prevencije do klinike, imate .On je dodao i da se to odnosi i na nastavu i struku . Bojić je najavio novi susret za par meseci kada će biti rezimirani prvi rezultati saradnje koja je danas uspostavljena.Svečanosti u Amfiteatru FMN prisustvovao je i gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić istakao je da smo poslednjih godina pre svega postali svesni koliko je bitno dobro funkcionisanje zdravstvenog sistema u Srbiji, pre svega u oblasti kardiovaskularnih bolesti, i da svaka saradnja koja ima za cilj da se osnaži ta oblast je dobro došla. „Ovaj Ugovor je prilika za sve studente i postdiplomce sa kragujevačkog FMN da obogate svoje iskustvo učeći od najboljih u Evropi u toj oblasti“, rekao je gradonačelnik Dašić.

Važnom danu za naš Fakultet ali i Univerzitet u Kragujevcu prisustvovali su i načelnica Sumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić, član GV za zdravstvo i socijalna pitanja dr Gordana Damnjanović, direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević, direktori ustanova primarne zdravstvene zaštite, direktor RPK Predrag Lučić, nastavnici i saradnici našeg fakulteta. Na kraju posete Kragujevcu direktor Instituta „Dedinje“ prof. dr Milovan Bojić sa saradnicima, u pratnji domaćina, obišao je laboratorije za bazična istraživanja u bazičnoj medicini i objekat Centara izvrsnosti u izgradnji.
OBELEŽEN SVETSKI DAN ZDRAVLJA NA FMN

Povodom Svetskog dana zdravlja, u organizaciji našeg fakulteta, danas je u amfiteatru održana tribina
na kojoj su predstavljeni rezultati projekta

„POVEZANOST HRONIČNIH NEZARAZNIH BOLESTI I REPRODUKTIVNOG ZDRAVLJA
U POPULACIJI ŽENA CENTRALNE SRBIJE“
.

Projekat je realizovao fakultet medicinskih nauka univerziteta u Kragujevcu , katedra za socijalnu medicinu, uz finansijsku podršku ministarstva bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku.

Prezentaciji rezultata prisustvovali su: član Gradskog veća za zdravstvo dr Gordana Damnjanović, direktor RPK Predrag Lučić, direktori zdravstvenih ustanova iz Kragujevca i okruženja, nastavnici i saradnici FMN. Okupljene je najpre pozdravio dekan prof. dr Vladimir Jakovljević koji je izrazio zadovoljstvo što se predstavljaju rezultati projekta koji je urađen neposredno pred pandemiju korona virusa uz podršku ministarstva za demografiju i populacionu politiku kojim je rukovodila prof. dr Slavica Đukić Dejanović. „Zahvaljujući pomoći prof. Đukić Dejanović i ovom projektu uspeli smo da obnovimo jedan deo opreme na našem fakultetu. Ono što je još važnije je da su rezultati ovog projekta ocenjeni kao jako dobri i da je ovo pravi primer dobre saradnje akademske i šire društvene zajednice“, rekao je Jakovljević.

Doc. dr Ivana Simić Vukomanović sa katedre za socijalnu medicinu govorila je o „Karakteristike reproduktivnog zdravlja u populaciji žena na teritoriji Centralne Srbije“ i istakla da je njegova osnovna karakteristika da je realizovan u saradnji sa studentima šeste godine medicine. „Danas predstavljamo deo rezultata koji se odnosi na reproduktivno zdravlje žena na našem području. Uvideli smo da svaka četvrta žena na teritoriji centralne Srbije nikada nije uradila papa test što nam je bio znak da moramo da intenziviramo zdravstveno-vaspitne aktivnosti. Uvideli smo i da se procenat korišćenja kontraceptivnih sredstava značajno smanjio od prvog ka poslednjem seksualnom odnosu“, rekla je Doc. dr Ivana Simić Vukomanović i najavila da će i u narednom periodu preventivne aktivnosti biti u fokusu kako katedre za socijalnu medicinu tako i IZJZ Kragujevac.

O metaboličkim poremećajima kod žena u reproduktivnom periodu je govorio Prof. dr Aleksandar Đukić sa Katedre za patološku fiziologiju, inače specijalista endokrinologije. Prema njegovim rečima ti poremećaji su sve češći kod žena a ono što posebno zabrinjava je činjenica da je sve više žena u reproduktivnom periodu koje se nalaze u tkz. „predijabetesu“ što je kasnije veliki faktor rizika za nastanak gestacijskog ali i dijabetesa tipa 2. Kao glavni razlog takvog stanja prof. Đukić naveo je sve prisutniju gojaznost. O stavovima i iskustvu studenata fakulteta polja medicinskih nauka o edukaciji tokom pandemije Covid- 19 prisutne je informisala Doc. dr Tamara Nikolić Turnić sa Katedre za kliničku farmaciju. ‘Najčešći problemi mentalnog zdravlja u situacijama masovnih trauma „ bili su tema o kojoj je govorila Prof. dr Slavica Đukić Dejanović, psihijatar. Ona je istakla podatak da je procenat osoba koje su bile u fazi depresivnosti i onih u depresiji na početku pandemije korona virusa bila oko 0 odsto da bi do kraja 2020.godine taj broj porastao na čak 30 odsto stanovništva. „Mentalno zdravlje nikako ne smemo zaboraviti jer izraz najvišeg nivo mentalnog funkcionisanja zdravlja je zapravo razumevanje značaja koliko je zapravo planeta dom svih nas i koliko moramo voditi računa u svakom pojedincu“, rekla je prof. Đukić Dejanović koji je naš fakultet pohvalila zbog, kako je rekla, „specijalne funkcije koju ima jer današnjim okupljanjem šalje poruku da je važno ne samo da obrazuje studente, lekare, da se bavi izdavačkom delatnošću i naučnim radom, već i da opšta populacija bude informisana o značaju mentalnog zdravlja i da podiže nivo zdravstvene pismenosti“.


ODRŽANA RADIONICA O MEĐUNARODNIM PROJEKTIMA

U organizaciji Univerziteta u Kragujevcu i Kancelarije za međunarodne projekte danas je u amfiteatru našeg fakulteta organizovana prezentacija „Vodič kroz projekte“ koja je imala za cilj da predstavi prednosti rada na projektima, da motiviše i ohrabri profesore i istraživače, razbije predrasude i pokrene diskusiju o mogućnostima finansiranja istraživača i nastavnog osoblja Univerziteta u Kragujevcu značaju ove teme govorila je prof. dr Biljana Petrović prorektora za nauku Univerziteta u Kragujevcu koja je istakla da FMN ima velike potencijale u oblasti međunarodnih projekata u oblasti biomedicine i dodala da očekuje da će današnja prezentacija doprineti da se što više saradnika i istraživača našeg fakulteta uključi u projekte.

Okupljene nastavnike i saradnike FMN pozdravio je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević pozdravio je predstavnike Univerziteta u Kragujevcu ali i naše nastavnike i saradnike i dodao da se jasno vidi ko je zainteresovan za lični ali i napredak naše institucije. ''Aplikacijom i dobijanjem međunarodnih projekata dobijamo i mi kao fakultet ali i čitav Univerzitet. Jedna od stvari koja je meni od početka rukovođenja FMN bila i jeste prioritet je naše bolje prepoznavanje na mapi svetskih univerziteta. Mi smo na Sangajskoj listi iz oblasti kliničke medicine kao fakultet i Univerzitet poslednje tri godine. Mnogo je teže održati nivo kvaliteta i rada i zato je jako dobro što smo poslednjih godina u velikoj meri povećali broj publikovanih radova na međunarodnom planu. Prošle godine je taj broj prvi put bio preko 200 a kako sada stvari stoje i koliko se na tom polju radi nadam se i verujem da će taj broj biti veći'', rekao je dekan Jakovljević.

O razlozima za pisanje projekata i preprekama sa kojima se istraživači i nastavno osoblje susreću, fondovima i prilikama koji su dostupni profesorima i istraživačima Univerziteta u Kragujevcu, praktičnim savetima pri pronalaženju odgovarajućih poziva i partnera, pronalaženju relevantnih informacija i korišćenju prednosti koje nude veb-sajt Univerziteta u Kragujevcu i veb-sajt Evropske komisije govorila je Katarina Bogdanović iz Kancelarije za međunarodne projekte Univerziteta u Kragujevcu.
KOMPANIJA „ABELA PHARM doo“ URUČILA DONACIJU FMN

Predstavnici kompanije „Abela Pharm doo“ uručili su danas našem fakultetu tačnije laboratoriji za farmaceutsku tehnologiju laboratorijsko posuđe i analitičku vagu, koja će studentima farmacije olakšati rad. „Kompanija „Abela Pharm doo“ ispunjava različite standarde kvaliteta i na različite načine unapređuje čitav sistem zdravstvene zaštite, tako da nam je drago da smo jedna od bitnih karika u lancu ostvarenja celokupne zdravstvene zaštite i da možemo da olakšamo rad studentima“, istakla je Marija Lučić stručni komercijalni saradnik ove kompanije koja je izrazila nadu da će saradnja naše dve ustanove biti nastavljena.

Dekan prof. dr Vladimir Jakovljević zahvalio se na donaciji i istakao da je svaka pomoć uvek dobro došla napominjući da očekuje pomoć i podršku farmaceutskih kuća i šire zajednice za opremanje Centara izvrsnosti, nakon završetka radova na ovom objektu koji se očekuju do oktobra meseca.

Ovo je bila prilika i da rukovodstvo našeg fakulteta i predstavnici kompanije „Abela Pharm doo“ razgovaraju o mogućnostima za dalju saradnju. Prodekan za kontinuiranu medicinsku edukaciju prof. dr Dušan Đurić informisao je goste o svemu onome što FMN radi u oblasti farmacije ali i mnogih edukacija, uključujući i mogućnost istraživanja tržišta za postojeće ali i preparate koji su u pripremnoj fazi svake farmaceutske kuće.


BESPLATNO NA PREGLED
KOD BUDUĆIH STOMATOLOGA FMN

 

Povodom Svetskog dana zdravlja koji se obeležava 7. aprila, studenti stomatologije Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u u Kragujevcu ukazuju na značaj preventivnih pregleda i zdravlje usta i zuba.
Studenti završnih godina studija stomatologije tri puta nedeljno obavljaju praksu u Zavodu za stomatologij i građani mogu provere zdravlje usta i zuba.
Za buduće stomatologe praksa je neophodna, a prilika da svoje znanje usavršavaju na ljudima a ne na lutkama od velikog je značaja.
Udruženje studentata stomatologije Centra za stručne i naučnoistraživačke radove Fakulteta medicinskih nauka, došlo je na ideju da povodom Svetskog dana zdravlja podseti građane Kragujevca na značaj preventivnih pregleda.
Zdravlje usta i zuba jedan je od važnijih aspekata opšteg zdarvlja svakog pacijenta. Najčešće oboljenje sa kojim se stomatolozi susreću je karijes, a preventivnim pregledima mogu se sprečiti veće komplikacije.
Praksa za studenate stomatologije organizovana je tokom treće, četvrte i pete godine studija u svakom semestru. Svi pregledi koje obavljaju studenti uz pristustvo doktora specijalista oralne medicine besplatni su za građanstvo.

(RT Kragujevac)

 
 

TRIBINA
MOGUĆNOST PRIMENE REZULTATA ISTRAŽIVAČKIH PROJEKATAU organizaciji Fakulteta medicinskih nauka održaće se

TRIBINA


MOGUĆNOST PRIMENE REZULTATA ISTRAŽIVAČKIH PROJEKATA

7. aprila 2022. godine od 9.00 časova

Amfiteatar Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, ul. Svetozara Markovića 69, Kragujevac

Opširnije pogledajte ovde

 
 

FMN SE PREDSTAVLJA NA XIII SAJMU OBRAZOVANJA I ZAPOSLJAVANJA

U organizaciji "Sumadija sajma" i Nacionalne službe za zapošljavanje, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca otvoren je 13.sajam obrazovanja i zapošljavanja. Sajam, koji je nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, ove godine okupio rekordan broj izlagača, preko 70, svečano je otvorila načelnica Sumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić. U ime akademske zajednice Kragujevca okupljene goste, izlagače i posetioce pozdravio je dekan Ekonomskog fakulteta u Kragujevcu prof. dr Petar Veselinović koji je izrazio zadovoljstvo što su se na jednom mestu okupili predstavnici obrazovnih ustanova, škola i fakulteta i privrede, i dodao da obrazovanje i studijski programi prate savremene trendove u privredi jer samo tako možemo da očekujemo sigurnu budućnost za mlade u našoj zemlji.

Ulaganje u budućnost u pravom smislu reči i jeste ulaganje u generacije koje dolaze, i to je zajednički zaključak predstavnika lokalne samouprave i svih učesnika ovogodišnjeg sajma. Sektor obrazovanja čine škole i fakulteti, koji, promovišući svoju ponudu i obrazovne profile, svim budućim učenicima i studentima, olakšavaju odabir pravog zanimanja. Na štandu našeg fakulteta studijske programe predstavili su prodekan za međunarodnu saradnju i naučno istraživački rad prof. dr Nevena Jeremić i student prodekan Irena Ognjanović, kao i predstavnici studentskog parlamenta. Pored već tradicionalnih studija medicine, stomatologije, farmacije i osnovnih strukovnih studija, za koje godinama vlada veliko interesovanje budućih studenata iz čitave Srbije na ovogodišnjem sajmu predstavljen je i novi studijski program-farmacija na engleskom jeziku. Prof. dr Nevena Jeremić podsetila je da je to novoakreditovani studijski program koji će moći da upiše 45 studenata. "Studije farmacije na engleskom jeziku pre svega su namenjene stranim studentima, ali i svršenim srednjoškolcima iz zemalja u okruženju. Ove studije mogu da upišu i studenti iz Srbije a pripremna nastava kreće u aprilu", istakla je prof. Jeremić. Ona je dodala i da će prijemni ispit za ovaj studijski program biti organizovan nakon prijemnih ispita za medicinu, farmaciju, stomatologiju i osnovne strukovne studije koji se tradicionalno održavaju poslednjih dana juna odnosno početkom jula. Stand FMN, pored mnogobrojnih budućih studenata, obišli su i načelnica Sumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić i predsednik Skupštine grada Kragujevca Miroslav Petrašinović.

Inače, u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, BIC – om, Regionalnom agencijom za ekonomski razvoj predstavljene su brojne radionice i tribine, čiji je cilj razvijanje veština za zapošljavanje mladih, unapređenje partnerstava između obrazovnog i poslovnog sektora, ali i povećanje kvaliteta strukovnog obrazovanja u Srbiji. Izlagački deo Sajma upotpunila je i NSZ sa svojim poslodavcima koji imaju potrebu za zapošljavanjem kadrova različitih profila.

FMN DOBIO JOS JEDNOG GOSTUJUĆEG PROFESORA

Pristupnim predavanjem pod nazivom "PERSPECTIVE IN LABORATORY MEDICINE" profesor Sergio Bernardini (MD, PhD), u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka, promovisan je u viziting profesora našeg fakulteta. Profesor Bernandini redovni je profesor kliničke biohemije i kliničke molekularne biologije na Katedri interne medicine Univerziteta Tor Vergata u Rimu i direktora Jedinice za kliničku molekularnu biologiju na Univerzitetskoj bolnici Tor Vergata, u viziting profesora našeg fakulteta.

Izražavajući sreću što je danas na našem fakultetu prof. dr Sergio Bernandini istakao je da je polje njegovog istraživanja laboratorijska medicina koja je potpomognuta veštačkom inteligencijom i dodao da u budućnosti možemo očekivati pametne laboratorije. "Moja poseta FMN je značajna jer očekujemo uspešnu saradnju na nivou dva Univerziteta kroz realizaciju zajedničke saradnje ali i zajedničkih projekata". On je istakao da je njegov rad baziran na laboratorijskoj medicini odnosno stvaranju pametnih laboratorija koje će pomoći menadžmentu i organizaciji kliničke medicini.

Prodekan za međunarodnu saradnju i naučno istraživački rad FMN prof. dr Nevena Jeremić rekla je da nam je velika čast što je prof. Bernandini gost našeg fakulteta i što je izabran u gostujućeg profesora. "Izuzetno je zadovoljstvo imati jedno takvo ime na listi naših gostujućih profesora pre svega jer je on jedan od najvećih naučnika i profesora u oblasti laboratorijske medicine i biohemije. Ta saradnja doneće nam saradnju ne samo važnu za naš fakultet već i za dva Univerziteta, naš u Kragujevcu i Univerziteta Tor Vergata u Rimu. Radujemo se toj saradnji, razgovaramo već o razmeni studenata, razmeni nastavnog kadra ali i zajedničkoj organizaciji budućih kongresa i mogućih zajedničkih projekata", rekla je prof. Jeremić.

Sertifikat o izboru u zvanje gostujućeg profesora na FMN profesoru Bernandiniju uručio je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević, u prisustvu prodekana, članova katedre za kliničku biohemiju, ali i nastavnika i saradnika sa drugih katedri.ODRŽANA TRIBINA „DA LI TOLERISES NASILJE I ZASTO“

U organizaciji IFMSA u Kragujevcu, u amfiteatru našeg Fakulteta održana je tribina „Da li tolerišeš nasilje i zašto“ na kojoj su o ovoj temi govorile: prof. dr Mirjana Beara sa zajedničkog studijskog programa psihologija, Gordana Petronijević socijalni radnik, specijalista za medijaciju i porodični terapeut u Centru za socijalni rad Kragujevca i naša studentkinja Kristina Galjak, predsednica IFMSA za Kragujevac.

Studenti psihologije, medicine, farmacije i stomatologije na ovaj način udružili su se u borbi protiv skrivenih oblika nasilja u društvu i o ovoj temi na tribini su razgovarali sa stručnim licima. Reč je, kako su istakle učesnice tribine, pre svega prof. dr Mirjana Beara,o temi o kojoj se sve više govori ali i temi pred kojom veliki deo javnosti i dalje zatvara oči. Na pitanje „Da li tolerišem nasilje i zašto“ mnogi mladi ljudi, nažalost, nemaju odgovor. Iako su možda svedoci neke vrste nasilja, prema rečima prof. Mirjane Beare, mnogi najčešće ne preduzimaju ništa,odnosno nemaju odgovornost da to prijave, jer većina mladih i ne poznaje oblike nasilja. Nasilje u Srbiji, generalno govoreći, retko prijavljuje neko treće lice. Tu je problem takozvana difuzija odgovornosti jer svako od nas misli da će prepoznato nasilje možda prijaviti neko treći, a to se uglavnom ne dešava. Ona je istakla i sve veće prisustvo vršnjačkog nasilja, dodajući da nasilje, u velikoj meri trpe i pojedine manjinske grupe.

Tribina je svakako ispunila svoj osnovni cilj a to je da prikaže mladim studentima koji sve oblici nasilja postoje, kako ih prepoznati i kako pomoći žrtvama nasilja. .

PROMOCIJA PROFESORA SERGIA BERNARDINIJA
U VIZITING PROFESORA FMN

U utorak 15.3.2022. godine u 13:30 sati,u Amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka, biće održana promocija profesora Sergia Bernardinija (MD, PhD), redovnog profesora kliničke biohemije i kliničke molekularne biologije na Katedri interne medicine Univerziteta Tor Vergata u Rimu i direktora Jedinice za kliničku molekularnu biologiju na Univerzitetskoj bolnici Tor Vergata, u viziting profesora našeg fakulteta. Profesor Bernandini održaće pristupno predavanje pod nazivom:"PERSPECTIVE IN LABORATORY MEDICINE".

Profesor Bernandini diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta “La Sapienza” u Rimu 1986. godine sa ocenom 110/110 cum laude. Doktorsku disertaciju odbranio je 1995. godine. 1990. godine, završio je specijalizaciju pedijatrije na Pedijatrijskoj klinici Univerziteta Tor Vergata u Rimu sa ocenom 50/50 cum laude, a 1998. godine specijalizaciju iz biohemije i kliničke hemije na Univerzitetu Camerino sa ocenom 70/70 cum laude. Svoju akademsku karijeru gradio je na Univerzitetu Tor Vergata u Rimu, gde je 2007. godine izabran u zvanje redovnog profesora kliničke biohemije i kliničke molekularne biologije. Od 2000. godine je član komiteta profesora za doktorski program biohemijskih nauka Univerziteta Tor Vergata u Rimu a od 2012. godine rukovodilac specijalizacije iz kliničke patologije i kliničke biohemije na istom Univerzitetu. Trenutne nastavne obaveze vezane su za oblast kliničke biohemije i molekularne biologije na predmetima Dijagnostičke laboratorijske tehnike u oblasti medicine, diplomski kursevi iz medicine i medicinske tehnologije, rukovodilac diplomskog kursa farmacije, rukovodilac master studija Etički i regulatorni i metodološki aspekti kliničkih ispitivanja, kao i rukovodilac poslediplomske kurseve iz kliničke biohemije, gastroenterologije, neurologije, medicinske genetike, alergologije i imunologije, pedijatrije, hirurgije i sportske medicine. Od 1997. godine je istraživač konsultant za kliničku biohemiju i kliničku molekularnu biohemiju dečije bolnice Bambino Gesu u Rimu. Profesor Bernardini se usavršavao u Svedskoj (Karolinska) i Velikoj Britaniji (Lester). Od 2000. godine učestvuje u organizaciji Laboratorije za kliničku biohemiju i molekularnu biologiju Univerzitetske bolnice Tor Vergata, gde je dugogodišnji direktor kliničke biohemije i urgentne laboratorijske dijagnostike, jedinice za kliničko molekularnu biologiju.

Istraživački interesi prof. Bernardinija su raznoliki po prirodi i obuhvataju rad u pedijatrijskoj onkologiji sa posebnim interesovanjem za hormon rasta i insulinu slične faktore rasta i njihove vezujuće proteine. Takođe je radio na apoptotičnim putevima u onkologiji, posebno na neuroblastomu, kao i na glutation transferazama, porodici enzima uključenih u detoksikaciju ćelija i kontrolu programirane ćelijske smrti. Takođe, učestvovao je u primeni metoda i tehnika molekularne biologije u istraživanjima primenjenim na neurodegenerativne bolesti, onkologiju i farmakogenetiku, kao i u implementaciji proteomike. Od 2009. godine sarađuje u primeni molekularne biologije i biohemijskih metoda u praćenju treninga sportista i njihovih performansi. Naučni opus profesora Bernardinija obuhvata više od 300 radova u istaknutim međunarodnim časopisima (h indeks 47, citiranost 7155). Dugogodišnji je član uređivačkih odbora časopisa Clinica Chimica Acta (M21 IF 3,786) i Critical Review in Clinical Laboratory Sciences (M21 IF 6,250). Profesor Bernardini je održao više stotina predavanja na međunarodnim supovima širom sveta i član je naučnih odbora najvećih svetskih kongresa od kojih treba pomenuti EuroMedLab 2019 Barcelona (Spanija), AACC Conference 2020 Chicago (SAD), kao i predsednik svetskog kongresa kliničke biohemije i laboratorijske medicine WorldLab/EuroMedLab 2023 koji se 2023. godine održava u Rimu u Italiji.

Profesor Bernardini je bio predsednik Italijanskog udruženja za kliničku biohemiju i kliničku molekularnu biologiju (Italian Society of Clinical Biochemistry and Clinical Molecular Biology (SIBioC)). U dva mandata je obavljao funkciju sekretara Internacionalne federacije za kliničku hemiju i laboratorijsku medicinu (International Federation Clinical Chemistry and Laboratory Medicine (IFCC)), krovne organizacije svih medicinskih i kliničkih biohemičara. Od 2018. godine nalazi se na poziciji rukovodioca jedne od četiri strukturne divizije Internacionalne federacije za kliničku hemiju i laboratorijsku medicinu (Emerging Technologies Division of IFCC).

Biografiju (CV) profesora Sergia Bernardinija pogledajte ovde


NAUČNICI NASEG FAKULTETA AUTORI KNJIGE O COVID-19

Naučnici i klinički lekari Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu i Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac su kao autori poglavlja „Neurological Involvement in COVID-19“ učestvovali u pisanju i objavljivanju knjige: Fighting the COVID-19 pandemic (DOI:10.5772/intechopen.94676). Knjiga je izdata u Londonu u 2021.godini i ima 28 poglavlja, čiji su autori iz raznih delova sveta: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Italija, Spanija, Srbija, Brazil, Peru, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bugarska...

Autori poglavlja „Neurological Involvement in COVID-19“ u ovoj knjizi su:

  • asist.dr Valentina Opančina, specijalista radiologije, subspecijalizant neuroradiologije, doktor nauka iz oblasti interventne neuroradiologije
  • dr Kristijan Krstić, specijalizant fizikalne medicine i rehabilitacije i doktorand
  • doc.dr Predrag Sazdanović, specijalista ginekologije i akušerstva, doktor nauka iz oblasti neuroanatomije, profesor na Katedri za anatomiju i državni sekretar
  • prof. dr Nebojša Zdravković, redovni profesor i šef Katedre za Medicinsku informatiku i statistiku, doktor nauka iz oblasti biomedicinskog inženjeringa
  • dr Ružica Radojević Marjanović, specijalista infektivnih bolesti, virusolog
  • prof.dr Radiša Vojinović, specijalista radiologije, vanredni profesor i šef Katedre za Radiologiju

Veliki je uspeh što je naš Fakultet predstavnik naše države u ovom naučnom delu koje se bavi ispitivanjem brojnih entiteta COVID-19 u 28 poglavlja: epidemiologija, imunologija, različiti klinički aspekti, dijagnostika i tretman. U poglavlju naših autora ispitavane su neurološke manifestacije COVID-19. Ispitivanjem do sada objavljene literature, ovo je prva knjiga o COVID-19 čiji su autori iz Srbije.

Knjiga i sva njena poglavlja su besplatno dostupna na sajtu, pa je svi zainteresovani mogu pročitati: https://www.intechopen.com/books/10706


NAJBOLJI ISTRAŽIVAČ ZA 2022. U OBLASTI ONKOLOGIJE
PROF. DR IVAN JOVANOVIĆ

Profesor Ivan Jovanović sa našeg fakulteta najbolji je istraživač za 2022.godinu u oblasti onkologije, prema oceni Naučnog komiteta za nagrađivanje istraživača u polju Onkologije i istraživanja tumora (International Research Awards on Oncology and Cancer Research).

Ovaj komitet je najpre nominovao a zatim i dodelio nagradu najbolji istraživač za 2022. godinu ("Best Researcher Award") prof. dr Ivanu Jovanoviću, na osnovu kvaliteta publikacije: Jovanovic M, Geller D, Gajovic N, Jurisevic M, Arsenijevic N, Jovanovic M, Supic G, Vojvodic D, Jovanovic I. Dual blockage of PD-L/PD-1 and IL33/ST2 axes slows tumor growth and improves antitumor immunity by boosting NK cells. Life Sciences 2022; 289. Doi: 10.1016/j.lfs.2021.120214


ODRŽANA TRADICIONALNA KONFERENCIJA “HOĆU-NEĆU BAS TAJ FAKULTET“

Udruženje mladih entuzijasta, koje okuplja mlade studente i srednjoškolce, i Đački parlament Prve kragujevačke gimnazije, četrnaestu godinu zaredom, u Soko banji organizovali su konferenciju “Hoću-neću baš taj fakultet“. Cilj ove konferencije je da učenicima srednjih škola, pre svega gimnazija, približi fakultete u Srbiji, predoči mogućnosti zapošljavanja nakon završetka studija i predstavi studentski život. Studijske programe na IAS medicine, farmacije, stomatologije i osnovne strukovne studije FMN, na konferenciji u Soko banji, predstavila je student prodekan Irena Ognjanović. Ona je prisutne upoznala sa ovogodišnjim kvotama za upis, načinom polaganja prijemnog ispita, zbirkama za pripremu prijemnog, načinom studiranja kao i vannastavnim aktivnostima na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Najveće interesovanje maturanti srednjih škola pokazali su za studije medicine i stomatologije.

Za sve ove nekoliko hiljada srednjoškolaca iz čitave Srbije odslušalo je preko 170 predavanja a na ovogodišnjoj konferenciji okupilo se preko 400 učesnika, među kojima je bilo najviše Kragujevčana iz Prve i Druge kragujevačke gimnazije i Medicinske škole. .

URUČENA PRIZNANJA NAJBOLJIM NAUČNICAMA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojaka u nauci Univerzitet u Kragujevcu, prvi put, dodelio je priznanja najboljim naučnicima sa svih fakulteta, na osnovu rezultata koje su ostvarile u naučno-istraživačkom radu u 2021.godini. Priznanja najboljim naučnicama sa 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i Instituta za informacione tehnologije u svečanoj sali rektorata u Kragujevcu uručio je prorektor za inovacije i razvoj prof. dr Vladimir Senić. Najbolja naučnica sa Fakulteta medicinskih nauka u 2021.godini je prof. dr Nevena Jeremić, inače prodekan za međunarodnu saradnju i naučno istraživački rad.

U ime rektorskog kolegijuma Univerziteta u Kragujevcu dobitnice priznanja i prisutne dekane, profesore, nastavnike i saradnike fakulteta u sastavu Univerziteta pozdravila je prorektor za naučno-istraživački rad prof. dr Biljana Petrović. Uz čestitke nagrađenim naučnicama profesorka Petrović je pozdravila ideju Univerziteta da se povodom međunarodnog dana žena u nauci, 11. februara, uvede praksu da nagrađuje najbolje naučnice Univerziteta i dodala da se na nivo čitavog Univerziteta radi na izradi strategija koja će imati za cilj da se prati položaj svih žena zaposlenih na Univerzitetu, uključujući i nenastavno osoblje, kako bi se, u perspektivi poboljšao položaj žena. „Cilj nam je da podstaknemo i osnažimo žene zaposlene na Univerzitetu u Kragujevcu da u svom radu ostvare što bolje rezultate i daju maksimum u svom radu“, rekla je prorektor prof. dr Biljana Petrović.

U ime nagrađenih na priznanjima se zahvalila ass. dr Tijana Suštrečič sa Fakulteta inženjerskih nauka, koja je ostvarila najveći broj bodova u oblasti naučno-istraživačkog rada na Univerzitetu u Kragujevcu. Ona je istakla da je čast i privilegija biti dobitnik ovakvog priznanja i dodala da joj je izuzetno drago da je Univerzitet u Kragujevcu prepoznao trud i zalaganje mladih naučnica sa svih naših fakulteta.

REZULTATI ISTRAŽIVANJA NASIH IMUNOLOGA OBJAVLJENI U PRESTIŽNIM SVETSKIM ČASOPISIMA

Ispitivanje karakteristika imunskog sistema obolelih od kovida i povezanost imunskog odgovora i težine bolesti, projekat koji je finansira Fond za nauku Republike Srbije, a kojim rukovode naučnici Centra za molekularnu medicinu i istraživanja matičnih ćelija FMN, već daje prve rezultate. Prva faza projekta završena je u oktobru prošle godine prikupljanjem podataka i analizama pacijenata. Pored ispitivanja konkretnih parametara imunskog odgovora i njihove povezanosti sa težinom bolesti, na osnovu praćenja više od 300 pacijenata koji su prošli kroz kovid sistem UKC Kragujevac, došlo se do vrlo važnih informacija tako da je projekat do sada kao rezultat dao i dva naučna rada koja su publikovana u prestižnim svetskim časopisima, u decembru u časopisu ”Scientific reports” i u februaru u švajcarskom naučnom glasilu ”Frontiers in Medicine”.

U prvom objavljenom radu naši istraživači su po prvi put pokazali da u težem stadijumu Covid 19 povišene vrednosti citokina interleukin-33 olakšavaju upalu pluća indukujući proizvodnju različitih urođenih proinflamacijskih citokina u nekoliko ciljanih ćelija što dovodi do najtežih oblika bolesti. IL 33 je u korelaciji sa kliničkim parametrima Covid 19 i može predstavljati obećavajući marker, kao i terapijski cilj za kovid. U drugom radu je ovaj istraživači tim dokazao veće sistemske vrednosti markera Galaktina-1 kod obolelih sa težim stadijumom kovid infekcije.

Prof. dr Ivan Jovanović, rukovodilac projekta, ističe da su u dosadašnjoj realizaciji, u koju su uključeni i istraživači sa VMA i državnog Univerziteta u Novom Pazaru, dobijeni zanimljivi rezultati koji ukazuju na neke parametre koje niko nije ispitivao u vezi sa kovidom. ”To su neki od medijatora imunskog odgovora kojima se mi inače bavimo u našem Centru skoro dve decenije i koje smo ispitivali u drugim bolestima, malignim i hroničnim. Rezultati do kojih smo došli ukazuju da parametri koje smo ispitivali, molekuli koji moduliraju i usmeravaju naš imunski odgovor(pojačavaju ga ili smanjuju) interleukin 33 i galektin 1, igraju veoma bitnu ulogu u imunskom odgovoru kod pacijenata obolelih od korone. I jedan i drugi su snažno povezani sa težinom bolesti, To znači da što je vrednost ovih parametara veća to su pacijenti imali težu kliničku sliku. Oni koji su bili u kritičnom stanju su imali najviše vrednosti oba ova markera”, kaže prof. Jovanović. On dodaje i da merenjem markera može da se predvidi razvoj težeg stadijuma bolesti.

Druga faza projekta obuhvata ispitivanje funkcije ćelija imunskog sistema i njihovo povezanost sa težinom bolesti. I za taj deo istraživanja su prikupljeni podaci i urađene analize a trenutno se pišu radovi o rezultatima istraživanja koji će biti publikovani za nekoliko meseci. Kako je istekao prof. Jovanović treći i po njemu možda i najzanimljiviji cilj istraživačkog projekta je ispitivanje imunogenetske predispozicije za težinu bolesti. Iako projekat zvanično traje do oktobra prof. dr Ivan Jovanović se nada da će analize rezultata treće faze ispitivanja biti završene do Uskrsa a onda do jeseni biti objavljene takođe u relevantnim svetskim časopisima.PROF. DR NEBOJSA ZDRAVKOVIĆ
PONOVO IMENOVAN ZA ČLANA NACIONALNOG SAVETA
ZA VISOKO OBRAZOVANJEProf. dr Nebojša Zdravković, redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka, na sednici Narodne skupštine RS održane u petak 4. februara 2022. godine imenovan je po drugi put za člana Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje na predlog KONUS-a (Konferencije univerziteta Srbije) na period od četiri godine.

ODLUKU o izboru članova Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje možete pogledati u „Službenom glasniku Republike Srbije” ovde.

Nacionalni savet za visoko obrazovanje je posle Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja drugi državni organ nadležan za visoko obrazovanje, koji je odgovoran za strateško planiranje i donošenje odluka o glavnim pitanjima relevantnim za usklađenost sistema visokog obrazovanja, kao što je utvrđivanje standarda za samovrednovanje i ocenjivanje kvaliteta visokoobrazovnih ustanova i utvrđivanje standarda za izdavanje dozvola za rad.

Prof. dr Nebojša Zdravković je od 2010. godine profesor i šef katedre za Medicinsku informatiku i statistiku na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Izabran je za redovnog profesora 2017. godine.

Višegodišnji je stručni saradnik austrijske kompanije "Dr. Schuhfried" iz Beča u domenu razvoja novih proizvoda.

Autor je i koautor više od 70 radova objavljenih u naučnim časopisima, međunarodnim i domaćim konferencijama i seminarima, koautor monografije, autor dve knjige. Aktivan je u organizovanju fakultetskih kurseva KME, učesnik je međunarodnih i domaćih projekata, održao je veliki broj predavanja i učestvovao je u razvoju naučno-istraživačkog podmlatka. Bio je učesnik na tri projekta sedmog okvirnog programa EU (FP7) i dva projekta programa Horizont 2020 (Horizon 2020) EU. Od 2011. godine je angažovan na projektu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ''Primena biomedicinskog inženjeringa u pretkliničkoj i kliničkoj praksi”.


GRUPA RUSKIH DOKTORANADA U POSETI NASEM FAKULTETU

 

Saradnja Fakulteta medicinskih nauka i Univerziteta Sečenov iz Moskve, koja je započela pre više godina, nastavljena je dolaskom 6 doktoranada ovog Univerziteta koji su proteklih sedam dana vredno radili u laboratoriji Centra za predklinička i funkcionalna istraživanja našeg Fakulteta.

Doktorandi iz Rusije uz pomoć kolega iz Kragujevca prethodnih dana radili su različite eksperimente i istraživanja koja će biti sastavni deo njihovih doktorskih disertacija. Kako ističu tokom boravka na FMN u Kragujevcu stekli su nova znanja koja ne samo da će implementirati u svoje doktorate već će ih podeliti sa kolegama i studentima Univerziteta Sečenov u Moskvi. Prema rečima prof. dr Vladimira Živkovića saradnja sa ruskim kolegama je podignuta na jako visok nivo i kao rezultat te saradnje nastao je veliki broj zajedničkih publikacija koje su objavljene u prestižnim svetskim časopisima ali i zajednički projekti koji su unapredili naučno istraživački rad obe institucije.

U planu je da u drugoj polovini februara grupa naših studenata otputuje u Moskvu kako bi sa kolegama sa Univerziteta Sečenov nastavili sa razmenom iskustava i stekli nova znanja.

 

Na osnovu člana 23. stav 2. Zakona o državnoj upravi („Službeni glasnik RS", br. 79/05, 101/07, 95/10, 99/14, 47/18 i 30/18 -dr. zakon) i čl. 25. i 26. st. 1. do 8. Zakona o nauci i istraživanjima („Službeni glasnik RS", broj 49/19), ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneo je

Rešenje o obrazovanju Matičnog naučnog odbora za medicinske nauke

U Matični naučni odbor za medicinske nauke imenovan je i Prof. dr Marko Folić, redovni profesor, Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Rešenje pogledajte ovde

 

PREDSTAVLJEN GODISNJI IZVESTAJ
CENTRA ZA PREDKLINIČKA I FUNKCIONALNA ISTRAŽIVANJA
ZA 2021.GODINU

U Amfiteatru FMN predstavljen je Izveštaj Centra za predklinička i funkcionalna istraživanja za 2021.godinu koja je, bez obzira na pandemiju korona virusa, bila izuzetno uspešna za naše fiziologe. Prema rečima dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića najveći uspeh je upravo formiranje Centra za predklinička i funkcionalna istraživanja na čemu su članovi katedre za fiziologiju, uz nastavno naučni rad, najviše radili u protekloj godini od juna meseca. "Očekujemo da do kraja januara dobijemo i zvaničnu akreditaciju Centra što je uz sertifikat dobre prakse koji smo već dobili ogroman uspeh svih nas", rekao je Jakovljević.

U delu naučnih radova koji su objavljeni u protekloj godini beleži se najveći impakt faktor do sada, u oblasti eksperimentalne nauke i to najvećim delom zahvaljujući Doc. Dr Jovani Joksimović Jović i njenim radovima, a vodeći autor među 35 objavljenih radova je Marina Ranković. Doktorsku disertaciju uspešno je odbranila doktor stomatologije Dragana Stanišić koja je tokom svog boravka na Univerzitetu u Lujvilu, gde je i nastao najveći deo njene disertacije, uspela da objavi čak 9 radova. Jakovljević je posebno istakao rad Ass. dr Anđele Samanović Milojević koji je publikovan u septembru 2021.godine i ocenio ga kao najbolji rad naše stomatologije do sada.

Kada je reč o učešću na kongresima dekan je podsetio na izuzetno zapaženo učešće naših fiziologa na 7.sekciji Evropske i 8.sekciji Severno –američke sekcije kardiovaskularnih nauka u Banja Luci u septembru 2021.godine i najavio veliki kongres patofiziologa koji će se održati u Moskvi u septembru ove godine.
USKORO KREĆE SA RADOM
CENTAR ZA HIPERBARIČNU MEDICINU

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, dekan Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević i v.d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava Kragujevac, dr Nada Milovanović, potpisali su danas Sporazum o poslovno –tehničkoj saradnji. Reč je o dokumentu koji reguliše uslove i način saradnje u vezi sa obezbeđivanjem uslova za rad Centra za hiperbaričnu medicinu kao organizacione jedinice Fakulteta medicinskih nauka a sa zajedničkim ciljem svih potpisnika da se unapredi zdravstveno stanje Kragujevčana i grad Kragujevac dodatno afirmiše kao značajni medicinski centar u Srbiji.

Gradonačelnik Nikola Dašić rekao je da otvaranje Centra za hiperbaričnu medicinu mnogo znači za Kragujevac tim pre što su, do sada, naši pacijenti upućivani u Beograd, Aranđelovac i druge centre. "Ovom investicijom u zdravlje naših građane mi dugoročno smanjujemo troškove lečenja, a logično je da Kragujevac kao regionalni zdravstveni centar, bude opremljen i Centrom za hiperbaričnu medicinu jer UKC Kragujevac gravitira preko 2 miliona ljudi", rekao je gradonačelnik i dodao da će to biti i na zadovoljstvo ljudi koji rade u zdravstvu ali pre svega svih onih koji pate od oboljenja koja zahtevaju taj vid terapije i tretmana. “Zahvaljujem vam se na uspešno pripremljenom projektu i vrlo sam zadovoljan što kao Grad Kragujevac dobijamo ovakav Centar”, zaključio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

Dekan FMN Prof. dr Vladimir Jakovljević najpre se se zahvalio gradonačelniku Dašiću i direktorki Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava dr Nadi Milovanović što su, kako je rekao, prepoznali značaj ovog projekta za grad Kragujevac i zdravlje naših sugrađana. "FMN je neko ko može da pruži i stručnu i naučnu podršku ovakvom jednom Centru. U delu zdravstvene delatnosti naš fakultet ima previđen Centar za hiperbaričnu oksigenaciju koji je trebalo da zaživi i ranije ali kako je za sve potreban pravi momenat i pravi ljudi mi smo danas potpisali neophodan sporazum. Mi ćemo u sadejstvu sa kolegama iz medicine rada pružiti medicinski servis svim našim sugrađanima ali i svim onim pacijentima koji gravitiraju Kragujevcu", rekao je Jakovljević. On je istakao i da naš fakultet u naučnom smislu do sada ima izuzetne rezultate u delu hiperbarične oksigenacije ali da Grad nije imao kurativu iako je u pitanju veliki broj pacijenata."Uskoro će to biti promenjeno i jako je važno za pacijente sa dijabetesom i vaskularnim komplikacijama ove bolesti, ali ima mnogo prostora i za druge indikacije, rad sa sportistima ali i zdravim ljudima. Bitno je da je napravljen ovaj prvi korak i da smo ovu godinu završili potpisivanjem sporazuma koji nam omogućava da u 2022. godini delujemo na pravi način", zaključio je Jakovljević.

Centar za hiperbaričnu medicinu FMN nalaziće se u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava koji pruža veliki spektar zdravstvenih usluga iz zdravstvene delatnosti kako onih ugovorenih RFZO tako i onih iz oblasti medicine rada. "Potpisani trojni sporazum između grada Kragujevca, Fakulteta medicinskih nauka i Zastava Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac sagledavam iz ugla lekara jer će osnivanje ovog Centra za hiperbaričnu medicinu u prostorijama Zavoda praktično će unaprediti pružanje zdravstvene zaštite u smislu dostupnosti svim onim pacijentima odnosno osiguranicima koji imaju potrebe za ovom terapijskom procedurom", rekla je dr Nada Milovanović, v.d. direktora Zastava Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac.

"Želim da se zahvalim gradonačelnik Dašiću i direktorki Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Zastava što su prepoznali značaj ovog projekta za grad Kragujevac i zdravlje naših sugrađana. FMN je neko ko može da pruži i stručnu i naučnu podršku ovakvom jednom Centru. U delu zdravstvene delatnosti naš fakultet ima predviđen Centar za hiperbaričnu oksigenaciju koji je trebalo da zaživi i ranije ali kako je za sve potreban pravi momenat i pravi ljudi mi smo danas potpisali neophodan sporazum. Mi ćemo u sadejstvu sa kolegama iz medicine rada pružiti medicinski servis svim našim sugrađanima ali i svim onim pacijentima koji gravitiraju Kragujevcu. Naš fakultet je u naučnom smislu do sada imao izuzetne rezultate u delu hiperbarične oksigenacije ali grad nije imao kurativu a u pitanju je veliki broj pacijenata. Uskoro će to biti promenjeno i jako važno za pacijente sa dijabetesom i vaskularnim komplikacijama ove bolesti, ali ima mnogo prostora i za druge indikacije, rad sa sportistima ali i zdravim ljudima. Bitno je da je napravljen ovaj prvi korak i da smo ovu godinu završili potpisivanjem sporazuma koji nam omogućava da u 2022. godini delujemo na pravi način", rekao je Dekan FMN Prof. dr Vladimir Jakovljević.


ODRŽANA KOMEMORACIJA PROF. DR IVANU ANĐELKOVIĆU,
PRVOM DEKANU MEDICINSKOG FAKULTETA U KRAGUJEVCU

U prisustvu članova porodice, dekana, nastavnika i saradnika u amfiteatru FMN danas je održana komemoracija Prof. dr Ivanu Anđelkoviću, prvom dekanu naše nastavno-naučne ustanove. Komemoracija je počela minutom ćutanja kojom je odata poslednja pošta prof. Anđelkoviću.

Početkom novembra napustio nas je Prof. dr Ivan Anđelković, koji je rođen 06.12.1934. u Nišu. U svojoj akademskoj karijeri stekao je sva zvanja do redovnog profesora fiziologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bio je dugogodišnji direktor Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Na našem fakultetu je učestvovao kao predavač od prvog dana rada Medicinskog fakulteta u Beogradu – Odeljenje u Kragujevcu. Ubrzo postaje upravnik tog odeljenja a zatim i višegodišnji dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Njegov doprinos razvoju našeg fakulteta, od odeljenja beogradskog medicinskog fakulteta do samostalnog fakulteta u Kragujevcu, može se bez preterivanja definisati kao – neprocenjiv. „Njegova borba za opstanak tadašnjeg odeljenja Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, uprkos negativnom stavu tadašnjeg političkog establišmenta, bila je beskompromisna i argumentovana. Entuzijazam s kojim se borio za opstanak i razvoj našeg fakulteta bio je toliko veliki da su ga često doživljavali kao Kragujevčanina sa preterano izraženim "lokalpatriotizmom”„, rekao je prof. dr Mirko Rosić sa katedre za fiziologiju. Rosić je podsetio i da je prof. Anđelković kao dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, principijelno je zastupao stav da je uloga dekana i dekanskog kolegijuma da harmonizuje a ne da nameće, stavove, inicijative i ideje koje su dolazile sa katedri našeg fakulteta. „Čak i onda, ili naročiti onda, kada su ti stavovi bili međusobno suprotstavljeni. Različitost u mišljenju nikada nije doživljavao lično a svoje stavove je iznosio i branio sa malo reči. Umeo je da sluša i čuje druge. Na taj način je principe demokratičnosti na našem fakultetu izdigao daleko iznad nivoa na kome su oni bili u društvu u kome se taj fakultet razvijao", rekao je prof. Rosić. Govoreći o prof. Anđelkoviću kao čoveku profesor Mirko Rosić istakao je da je voleo život ali je u svemu imao meru. „Nikada mi nije nametao svoje stavove i viđenje sveta. Umesto toga mi je postavljao pitanja. Teška pitanja, duboka, inteligentna, životna, osvežavajuća. I znao je da strpljivo čeka da odgovore na ta pitanja dam, pre svega sebi. Od njega sam naučio da je u životu mnogo teže postaviti pametno pitanje nego dati takav odgovor", zaključio je prof. Rosić.

Dekan FMN Prof. dr Vladimir Jakovljević rekao je da je ova godina za naš Fakultet, bez obzira na sve uspehe, bila posebno stresna pre svega za kragujevačku fiziologiju jer su nas za kratko vreme napustila dva velika učitelja i nekadašnji dekani našeg Fakulteta, najpre prof. Mujović u julu a onda u novembru prof. Anđelković. „Imao sam tu privilegiju da fiziologiju polažem kod njega i da prve korake kao fiziolog napravim dok je prof. Anđelković još uvek predavao na ovom fakultetu. I za sve to vreme koliko sam ga poznavao sve što je radio bilo je na miran i dostojanstven način, a tako je i otišao. Ne mogu da zanemarim podršku koju je uvek davao mladim ljudima i jednu notu prijateljstva koju je ispoljavao u odnosima prema ljudima kao i odnos prema ovom fakultetu u najtežim vremenima za nas, našu fiziologiju bio je, ekvivalentan, ako ne, čini mi se bolji i očinskiji nego prema fiziologiju u Beogradu na čemu svi treba da mu budemo večno zahvalni", rekao je dekan Jakovljević.

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.