Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Предавањем проф. др Славице Ђукић Дејановић, психијатра на тему „Covid период кроз визуру ментално здравствених изазова “ у амфитеатру нашег факултета обележен је Светски дан менталног здравља. У пуном амфитеатру у присуству члана Градског већа за здравство и социјалну политику др Гордане Дамњановић, директора здравствених установа из Крагујевца, руководства и лекара Клинике за психијатрију УКЦ Крагујевца, наставника, сарадника и студената , најпре се обратио декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић. Он је рекао да му је задовољство да види пун амфитеатар и да пожели добродошлицу проф. Ђукић Дејановић која је, како је рекао, годинама део наше куће коју је година дој је обављала важне градске и државне функције помагала. „Не постоји адекватнија особа која може да да допринос теми менталног здравља од професорке Ђукић Дејановић. Не сумњам да ће данашње предавање свима бити корисно и интересантно и уз професорку за то је заслужна и наша катедра за социјалну медицину на челу са професоркама Сањом Коцић и Иваном Симић Вукомановић. Ми ћемо докле год сам ја декан овог факултета подржавати овакве активности на нивоу града и државе јер сматрамо да је то и наш вид друштвене одговорности “, рекао је проф. Јаковљевић. Он је најавио да су у току разговори са руководством ИЗЈЗ Крагујевац како би се заједничким снагама, кроз Центар за промоцију здравља, од наредне године интензивирају активности пре свега у делу приче о масовним незаразним болестима.

Говорећи о „Covid периоду кроз визуру ментално здравствених изазова “проф. др Славица Ђукић Дејановић рекла је да се највећи број депресивних и анксиозним поремећаја повећао како током периода пандемије тако и након пандемије. „Оно што је интересантно а што је резултат истраживања колега из Саветовалишта за ментално здравље ДЗ Крагујевац је да су радили тестирање на депресију и анксиозност пацијената који су долазили због других, најчешће хроничних кардиоваскуларних обољења, и да су утврдили да сваки трећи пацијент имао симптоме и депресивности и анксиозности а да није затражила стручну помоћ. Ово је прилика да подсетимо све грађане колико душа заправо региструје све трауматичне догађаје на међународном, националном плану али и на пољу породице “, рекла је проф. Ђукић Дејановић. Она је додала и да су управо менталне болести управо оне које најбрже осете и сви други унутар породице јер се та оаза сигурности у којој се дели радост је и место у којем се подели оно што је јако тешко. Када је у питању ментална болест онда не пати само онај ко је болестан већ и читава породица. Проф. Славица Ђукић Дејановић истакла је и да је најбитније спречити да се болест догоди а то значи да разне стресне ситуације треба разумети, треба научити на који начин дишемо, мислимо ,на који начин себе и своје ближње да поштедимо трауматичних догађања. „Уколико унутар породице немамо саговорника онда је потребно да потражимо помоћ стручњака са којим ћете се испричати како се осећате, коју врсту страха имате. Породично јачање менталног здравља је суштински можда кључ за те трауматичне ситуације каква је била пандемија корона вируса “, истакла је проф. Ђукић Дејановић.

Обележавање Светског дана менталног здравља, које су организовали ФМН и ИЗЈЗ Крагујевац, након предавања на нашем факултету настављено је активностима у ГО Црвеног крста и отвореним вратима у Саветовалишту за ментално здравље ДЗ Крагујевац. Сутра ће у сарадњи Завода за смештај одраслих лица „Мале Пчелице “ и Клинике за психијатрију УКЦ бити одржан Дан отворених врата у Заводу.








Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.