Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 


 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

ЦЕНТАР ЗА ХИПЕРБАРИЧНУ МЕДИЦИНУ ФМН
ПОЧИЊЕ СА ПРИЈЕМОМ ПАЦИЈЕНАТА
(ПРВИ УГОВОР ФМН СА РФЗО)

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић и директор филијале РФЗО у Крагујевцу Младен Бешић потписали су данас уговор о пружању здравствених услуга-хипербаричне терапије кисеоником у 2022. години.
Реч је о новој организационој јединици Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, Центру за хипербаричну медицину, који је смештен у просторијама Завода за здравствену заштиту радника "Застава" (некадашња Медицина рада). Простор смо, уз подршку Града Крагујевца, адаптирали и средствима нашег Факултета набавили неопходну опрему а потписивањем уговора са директором филијале РФЗО у Крагујевцу господином Младеном Бешићем стекли су сви услови да већ од понедељка 27. јуна 2022. године и званично почнемо са радом и примимо прве пацијенте.

У складу са потписаним Уговором у обавези смо да корисницима РФЗО, односно здравственим осигураницима, пружимо здравствену услугу оксигенације односно терапије кисеоником у следећим индикационим подручјима:
1. Акутно тровање CO,
2. Сепса,
3. Гасне емболије,
4. Гасна гангрена,
5. Краш синдром,
6. Компромитовани трансплантати,
7. Остеомијелитис,
8. Опекотине II и III степена на више од 30% укупне површине тела,
9. Дијабетичне ангиопатије, уз доплер-сонографски или ангиографски налаз којим се потврђује постојање стенотичних промена у великим артеријама,
10. Незарастајуће ране (исхемија IV степена, иреверзибилне промене, гангрена, ulcus cruris).

Право на лечење имају сви осигураници РФЗО уз достављање неопходне документације:
1. упута изабраног лекара
2. мишљења три овлашћена лекара надлежне здравствене установе терцијарног нивоа
3. оцене надлежне лекарске комисије уколико се осигурано лице упућује ван седишта подручја матичне филиајале
4. доплер-сонографски налаз или ангиографски налаз из става

Декан ФМ проф. др Владимир Јаковљевић истакао је да је читав пројекат реализован захваљујући јакој синергији града Крагујевца, нашег Факултета, филијали РФЗО у Крагујевцу и Заводу за здравствену заштиту радника Крагујевац који нам је уступила свој простор."Захваљујући свима њима ми данас потписујемо Уговор са РФЗО у Крагујевцу чиме омогућавамо да сви пацијент из Крагујевца али и околине већ од понедељка 27. јуна и правно формално могу да обављају терапију хипербаричном медицином у нашем Центру, о трошку државе То је јако важно и за нас, наш град али и државу јер ћемо на тај начин значајно смањити трошкове овог вида лечења које су имали и Фонд и град Крагујевац", истакао је Јаковљевић. Он је поручио и да ће Центар за хипербаричну медицину ФМН моћи читавом региону да омогући прави третман свих пацијентима са овом патологијом.

Директор филијале РФЗО у Крагујевцу Младен Бешић рекао је да је овај уговор Крагујевца као универзитетски здравствени центар, ставља на место које му и припада а то је регионални центар. "Сада и са услугама хипербаричне оксигенације ће сви пацијенти не само из Крагујевца, већ и осталих делова Шумадије и Поморавља моћи да се лече у Центру за хипербаричну медицину ФМН што ће у великој мери смањити трошкове како лечења тако и њиховог транспорта у друге центре у Србији", рекао је Бешић.

Све додатне информације можете добити и на бројеве телефона: 034/306-8008 или 069/306-8008.
ПРОМОВИСАНА КЊИГА „МЕНАЏМЕНТ ПОРОДИЧНИХ ПРЕДУЗЕЋА“

У амфитеатру Факултета медицинских наука одржана је промоција књиге „Менаџмент породичних предузећа“ чији је издавач Апотекарска установа „Здравље лек“ а аутори наши професори Владимир Јаковљевић и Душан Ђурић, професорка Снежана Кнежевић са ФОН-а Универзитета у Београду, Светлана Стојков, Миљан Адамовић магистар фармације и директор Апотекарске установе „Здравље лек“ као и асист. др Стефан Милојевић, такође из компаније „Здравље лек“.

Књига „Менаџмент породичних предузећа“ је заједнички пројекат нашег факултета и Апотекарске установе „Здравље лек“ а која је уврштена у званичну литературу на докторским студијама Менаџмент здравственог система и мастер програму Менаџмент у систему здравствене заштите ФМН.

Окупљене госте из читаве Србије најпре је поздравио декан проф. др Владимир Јаковљевић који је истакао да се „десила синергија и велика енергија“ која је препозната са наше стране али и Апотекарске установе „Здравље лек“. Он је додао и да је наша установа на тај начин, још једном показала, да није херметички затворена академска институција што је карактеристика највећег броја образовних установа и Универзитета. „Од када руководим ФМН трудим се да будемо отворени према свима и да отворимо све границе и да уколико било шта чујемо паметније и боље од наших партнера и пријатеља и то реализујемо и будемо још бољи. Наша интенција је да се што више повезујемо са привредом а природно је да наш факултет има јаку спону са фармацијом и фармацеутском индустријом .Ја се трудим да овај факултет водим онако како се води свако предузеће које добро послује. Зато сам сигуран да ова књига и свако поглавље које будете прочитали у њој бити упамћено као почетак једне изузетне сарадње“, рекао је декан Јаковљевић. Директор Апотекарске установе „Здравље лек“, која послује пуних 10 година и која запошљава 110 радника, магистар фармације и дипломирани правник Миљан Адамовић рекао је да „Захваљујући свима њима и заједничком раду и залагању ми данас проширујемо своју делатност и на поље образовања јер нам је циљ да поред ове књиге имамо и своју средњу школу и факултет и омогућимо младим људима да се школују код нас и науче јер ће то бити једина образовна установа где ће средњошколци од прве године, кроз систем дуалног образовања, моћи да се сусретну са само праксом и да ће на тај начин доста научити“.

Оцењујући данашњу промоцију као јако важан тренутак у коме ФМН прави искораке повезујући се са привредом, проф. др Душан Ђурић рекао је да је овај уџбеник поливалент јер се не односи само на здравствену струку јер уз здравство он садржи и хуманистички, клинички и економски исход који је обједињен и омогућава да у хуманистичком делу имамо задовољство корисника и пацијената. „Клинички исходи се огледају у могућностима отварања амбуланти, поликлиника, клиника било да се ради о стоматолошкој, медицинској или фармацеутској пракси. У сваком случају матрикс интеграције са друштвеним не искључује друштвено већ оплемењује и даје нове искораке“, рекао је Ђурић и изразио жељу за наставком оваквих пројеката, који ће се, како је нагласио, огледати у бихевиоралној економији. О књизи су на промоцији говорили и наши професори Небојша Здравковић и Драган Миловановић, проф. др Снежана Кнежевић са Факултета организационих наука у Београду, проф. др Звездан Ђурић са Београдске академије пословних и уметничких и струковних студија, др Срђан Николовски са Медицинског факултета у Београду, проф. др Александар Живковић са Економског факултета у Београду и асист. др Стефан Милојевић, заменик директора Апотекарске установе „Здравље лек“.НАУЧНA РАДИОНИЦA “ДНК - СТРУКТУРА, ФУНКЦИЈА, ЕКСТРАКЦИЈА”
29.06.2022. године од 11 часова
на Институту Факултета медицинских наука

Позивамо Вас да присуствујете научној радионици под називом “ДНК - структура, функција, екстракција” којa ће бити одржанa у среду 29.06.2022. године од 11 часова на Институту Факултета медицинских наука у Крагујевцу (сала 31).

Овај научни скуп ће бити реализован у оквиру пројекта: “Human genetic and epigenetic determinants of susceptibility, severity and outcomes in SARS-CoV-2 infection” (програм ИДЕЈЕ) који је финансиран од стране Фонда за науку Републике Србије.

Након предавања о структури, функцији и методама за изоловање молекула ДНК, експериментално ће бити изолована ДНК из узорака крви коришћењем различитих метода екстракције, а изолована ДНК ће бити анализирана на агарозном гелу.

Програм радионице можете видети овде.

Сви заинтересовани могу да се пријаве путем е-мејла: vitosevickatarina@gmail.com


ПРИЗНАЊЕ “ШИРОКО СРЦЕ” ЦРВЕНОГ КРСТА ЗА 2021. ГОДИНУ
ПРИПАЛО ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Продекан за ИАС фармације проф. др Жељко Мијаиловић примио је данас, у Скупштини града, признање ”Широко срце” које додељује ГО Црвеног крста за резултате остварене у акцијама добровољног давања крви у 2021. години. Признање су му уручиле члан Градског већа за здравство и социјалну политику Гордана Дамњановић и представник ГО Црвеног крста Марица Патрногић. У категорији факултета поред нашег награђени су и Факултет инжењерских наука и Економски факултет. У категорији средњих школа највише крви прикупљено је у Првој техничкој школи, Првој крагујевачкој гимназији и Медицинској школи са домом ученика ”Сестре Нинковић”.

Поводом Светског дана добровољних давалаца крви у сали Скупштине града Крагујевца организован је пријем за даваоце који су крв дали 50,75 и 100 пута као и за средње школе, факултете, јавна предузећа и удружења грађана која су награђена плакетом ”Широко срце”, члан ГВ за здравство и социјалну политику др Гордана Дамњановић захвалила се свим добровољним даваоцима крви и истакла да је захваљујући свима њима и доброј сарадњи коју имају ГО Црвеног крста и Центар за трансфузију УКЦ, а уз подршку града Крагујевца, наш град седму годину за редом награђен највишим признањем Црвеног крста Србије - најхуманији град у Србији.

СТУДЕНТИ ФАРМАЦИЈЕ ПОСЕТИЛИ ПОГОН ЗА ПРОИЗВОДЊУ И ПРЕРАДУ ЛЕКОВИТОГ БИЉА У СОКОБАЊИ

У оквиру практичног рада из предмета Основи фармакогнозије и фитотерапије, студенти треће године ИАС Фармације су у петак, 10.06.2022. године посетили погон за производњу, прераду, паковање и складиштење лековитог биља ''Адонис'' д.о.о. из Сокобање. Студенти су на лицу места видели поступке селектовања, сушења, уситњавања, просејавања, покавања и складиштења биљних дрога и чајева и на тај начин били у прилици да употпуне стечена знања из овог предмета.

Такође, студенти су имали прилику да се упознају са захтевима система за управљање квалитетом ISO 9001 и система за управљање безбедношћу хране ISO 22000, PAS 220/ ISO/TS 22002 – 1 и FSSC 22000, које Адонис д.о.о. поседује. Власник, Небојша Станојевић, је изразио жељу за даљом сарадњом, а у наредном периоду ће за потребе практичног рада из предмета Основи фармакогнозије и фитотерапије доставити одређене количине биљних дрога у комаду које су у асортиману погона.

У пратњи студената били су доц. др Мирослав Соврлић, асист, др Јовица Томовић и асист. Алекандар Кочовић.ОДРЖАН СИМПОЗИЈУМ - ПРИМЕНА ЕКСТРАКОРПОРАЛНЕ
МЕМБРАНСКЕ ОКИСГЕНАЦИЈЕ (ЕКМО)

Крагујевац је данас био домаћин водећим српским кардиолозима у старој згради Интерне клинике УКЦ у оквиру симпозијума "Примена екстракорпоралне мембранске оксигенације (ЕКМО)" а који су заједнички организовали ФМН Универзитета у Крагујевцу и Универзитетски Кланички центар Крагујевац.

У име организатора окупљеним гостима, предавачима и учесницима најпре се обратио, у име организатора, проф. др Горан Давидовић, кардиолог, продекан ФМН и помоћник директора УКЦ Крагујевац рекао је да симпозијум организован у оквиру континуиране медицинске едукације, који је акредитован од здравственог савета Србије, и који је прилика да се на једном месту чују све најновије и најсавременије методе у оквиру ЕКМА. "Ово је прилика да разменимо искуства и пренесемо знања једни другима а нама у УКЦ Крагујевац да овај вид лечења развијемо као облик лечења најтежих пацијената са срчаном инсуфицијенцијом". Проф. Давидовић захвалио се свим предавачима који су своја знања пренели колегама из Крагујевца али и свим полазницима скупа који су испратили данашњи симпозијум.

Крагујевац који се срце Србије окупио је, на нашу радост, најеминентније српске кардиологе који говоре о лечењу пацијената са срчаном инсуфицијенцијом а све захваљујући професору Горану Давидовићу, његовом раду и залагању, који је успео да обезбеди еминентне предаваче на ову тему- рекао је декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић. "Овде су најеминентнији стручњаци из свих центара у Србији који су релевантни да говоре о овој проблематици и сигуран сам да ћете од њих чути најновије препоруке и смернице у овој области и да научите нешто ново. Оно што нама предстоји, у оквиру отварања Центара изврсности је почетак рада, што се науке тиче, Центра за кардиоваскуларна истраживања и сигуран сам да ће оваквим заједничким акцијама Факултета и УКЦ Крагујевац, све што будемо у будућности радили бити пре свега на добробит пацијената али и српске науке", рекао је декан ФМН проф. Јаковљевић.

Директор УКЦ Крагујевац проф. др Слободан Милисављевић подсетио је најпре да ова здравствена установа покрива подручје од преко 2 милиона становника и да кардиолога, пре свега интервентна кардиологија у оквиру УКЦ су од суштинског значаја за збрињавање пацијената из овог дела Србије. Он је учесницима симпозијума пожелео успех у раду и истакао да је лечење најтежих плућних и кардиолошких болесника јако важно пре свега ако се има у виду чињеница да неретко стандардно лечење тих болесника не могу да доведу до побољшања. "И ови симпозијумом и неким ранији догађајима које смо имали УКЦ Крагујевац се сврстава у ред најсавременијих установа у лечењу и збрињавању најтежих како кардиолошких тако и пулмолошких пацијената. Оно што је посебно битно је да ће се овакви видови усавршавања али и практични рад наставити у наредном периоду јер ће приоритет читавог УКЦ бити пре свега струка и едукација младих кадрова", рекао је директор Милисављевићи најавио да ће УКЦ ускоро добити кош једну нову салу за интервентну кардиологију и додао је да, у наредном периоду, ова здравствена установа своје младе специјалисте али лекаре на специјализацији, слати на усавршавања и у земљи и у иностранству како би нова знања и искуства донели и применили у Крагујевцу. На данашњем симпозијуму као предавачи учестовали су: проф. др Јован Матијевић из Института за плућне болести Сремска Митровица, проф. др Саша Боровић из ИКБВ Дедиње, доц.др Марија Здравковић из КБЦ Бежанијска Коса, проф. др Арсен Ристић из УКЦ Србије, проф. др Милован Петровић из ИКВБ Нови Сад, проф. др Светлана Апостолововић из УКЦ Ниш и доценти др Миодраг Срећковић и др Рада Вучић из УКЦ Крагујевац.ЗАПАЖЕН НАСТУП НАШИХ ФИЗИОЛОГА НА 39. СВЕТСКОМ КОНГРЕСУ
ФИЗИОЛОШКИХ НАУКА У ПЕКИНГУ

У Пекингу је одржан 39. највећи и најзначајнији научни скуп који једном у четири године окупља најзначајније светске истраживаче из области физиологије. Под покровитељством кровне светске организације физиолога (International Union of Physiological Sciences), на скупу је учествовало више од 4000 научника из 71 земље.

Међу презентованим радовима су била и три рада чији су аутори наставници и сарадници Факултета медицинских наука, под руководством наставника Катедре за физиологију – доц. др Драгице Селаковић и проф. др Гвоздена Росића. Презентовани резултати нашег истраживачког тима су привукли велику пажњу учесника најеминентнијег скупа физиолога на глобалном нивоу и добили су заслужено признање за квалитет од стране организатора. Упечатљиво презентовање резултата научно-истраживачког рада нашег факултета је још више добило на тежини у светлу чињенице да је, поред три публикације са Факултета медицинских наука, читав регион био заступљен само још једним радом из Словеније.

Позитиван утисак и комплименти од стране најеминентнијих светских експерата из области физиологије су још једна међународна потврда квалитета научно-истраживачког рада који се под руководством наставника Катедре за физиологију реализује на Факултету медицинских наука.


ПРОФЕСОРИ СА УНИВЕРЗИТЕТА “LOKMAN HEKIM” ИЗ АНКАРЕ У ПОСЕТИ ФМН

У оквиру Еразмус + програма на Факултету медицинских наука проф. др Милан Зарић представио је проф. Белму Туран са Универзитета “Lokman Hekim” из Анкаре из Турске.

Белма Туран је еминентна научница са преко 270 публикација, 3000 цитата а учествовала је на 27 докторских теза и члан је неколико научних удружења као што су Америчко друштво биофизичара, главни је члан Турског друштва биофизичара и аутор је неколико престижних интернационалних часописа.

Проф. Белма Туран се захвалила на одличној презентацији и истакла да је срећна и почаствована зато што је декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић прихватио понуду везану за размену наставе између Турске и наше земље. Проф. Туран рекла је и да се нада да ће успети да нам представе чиме се све баве на Универзитету “Lokman Hekim” и шта је њихов тренутни интерес и додала да очекује да ће доћи до размене истраживања између наша два факултета.

У наредним данима имаћемо прилику да слушамо излагања проф. Суле Кизил и проф. Рукен Тана.


СТУДЕНТИ ИЗ ФРАНЦУСКЕ У ПОСЕТИ ФМН

Осморо студената Фармацеутског факултета у Нанту у Француској борави од јуче у седмодневној посети нашем факултету.
У оквиру боравка данас их је примио декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који им је најпре пожелео добродошлицу на факултет али у у наш град и Србију. „Ово је један од најлепших видова академске комуникације међу младим људима а они то користе да би се на првом месту дружили и да би упознали нове средине“, рекао је Јаковљевић. Он је истакао и да у наредном периоду, након паузе због корона вируса и других проблема, морамо да се отварамо и у земљи, региону али и према Европи и свету, свима који хоће са нама да сарађују. „Политика ове куће од када ја руководим овим факултетом је да смо апсолутно отворени за сарадњу тако да је и размена студената је један од начина да се о нама чује и зна. Наша најбоља реклама су наши успешни студенти а Национална асоцијација студената фармације и њихов огранак на нашем факултету, су пример добрих и успешних младих људи“, рекао је декан Јаковљевић и додао да је апсолутно сигуран да ће студенти из Нанта понети лепе утиске из наше куће али и Србије уопште као и да ће наши студенти у септембру у Нанту на најбољи начин презентовати и наш ФМН али и град и државу.

Сви студенти из Француске показали су жељу да се упознају са начином студирања на ИАС фармације на нашем факултету, могућностима које се након завршетка студија пружају али и да упознају наше културне знаменитости, Крагујевац, околину, нашу традицију.

Студенти из Нанта ће, у оквиру посете ФМН и боравку у Србији, у среду присуствовати предавању које ће у великој сали одржати проф. др Биљана Вулетић. Планирано је да посете и Београд а затим и манастир Манасију, Ресавску пећину и Лисине. У оквиру ове размене наши студенти фармације ће у септембру бити њихови гости у Француској.

ПРИМЕНА ПЕРСОНАЛИЗОВАНОГ ПРИСТУПА
У ЛЕЧЕЊУ У ОБЛАСТИ ГРУДНЕ ХИРУРГИЈЕ

Поглавље Application of Artificial Materials in Thoracic Surgery, које је део књиге Personalized Contributions and Applications of Biomedical Engineering а чији су аутори са Факултета медицинских наука, односно Одељења грудне хирургије-проф. др Слободан Милисављевић и сарадник у наставу др Ана Луковић , објављено је 26. маја 2022.године у чувеном Спрингеру.

Биокомпатибилни материјали данас имају широку примену у Грудној хирургији и хирургији уопште. У области хирургије грудног коша користе се за реконструкцију дефеката грудног коша након опсежне ресекције услед примарне или секундарне неоплазме, урођених аномалија, инфекција, радијационих повреда и траума. Након обимне ресекције зида могу остати велики дефекти меких ткива и коштаних структура (грудна кост и ребра), који захтевају пажљиво планирану и опсежну реконструкцију таквих дефеката. Ова проблематика и њена решења су тема поглавља Application of Artificial Materials in Thoracic Surgery. Књига Personalized Contributions and Applications of Biomedical Engineering је резултат вишегодишњег рада тимова различитих специјалности из различитих центара како из Србије, тако из света. Међу овим референтним установама је и наш Факултет медицинских наука и Универзитетски Клинички центар. Иновативна решења која произилазе из рада на различитим пројектима довеле су до примене персонализованог приступа у лечењу и отворила могућности за нова истраживања и усавршавање. Објављена од стране једног од најугледнијих светских издавача научне литературе, ова књига омогућава светску видљивост за наш Универзитет и Универзитетски клинички центар у Крагујевцу.


УКЦ КРАГУЈЕВАЦ И ФМН У КРАГУЈЕВЦУ О САРАДЊИ СА ПРОФ. ДР ПОПКОВОМ, ОРТОПЕДОМ И ЧЛАНОМ РУСКЕ АКАДЕМИЈЕ НАУКА

Проф. др Димитриј Попков, члан Руске академије наука, професор Националног истраживачког центра Илизаров за трауматологију и ортопедију при Министарству здравља Русије и ортопед Клинике за неуроортопедију и системске болести у Кургану, био је у посети Универзитетском клиничком центру Крагујевац и Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу.

Проф. др Димитриј Попков, члан је великог броја међународних научних асоцијација, међу којима је Европско удружење педијатријских ортопеда, Француска академија за медицину и Америчка академија ортопедских хирурга. На радном састанку уприличеном у нашој здравственој установи, разматране су могућности са даљу сарадњу.

Проф. др Димитриј Попков, представио је свој досадашњи стручни и научноистраживачки рад у области ортопедије и педијатријске ортопедије. В.д. директора УКЦ Крагујевац проф. др Слободан Милисављевић и декан ФМН у Крагујевцу проф. др Владимир Јаковљевић сагласни су да је едукација и стручно усавршавање младих лекара УКЦ Крагујевац и професора и сарадника ФМН у Крагујевцу основ успешног развоја и да ће будућа сарадња са проф. др Димитријем Попковим бити од велике користи за обе установе.


Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.