Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 


 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

 

ОДОБРЕН ЕРАЗМУС+ ПРОЈЕКАТ ФАКУЛТЕТУ МЕДИЦИНКИХ НАУКА
И УНИВЕРЗИТЕТУ У КРАГУЈЕВЦУ

Strengthening capacities and digital competences in biomedical education
through internationalization at home (BIOSINT)

Пројекат БИОСИНТ предлаже активности груписане у пет радних пакета који у потпуности подржавају опште и специфичне циљеве програма Еразмус+ програм. Намера је да унапреди образовање и развој студената биомедицинских наука, као и наставника и административног особља високошколских установа.
Основни циљ пројекта је јачање капацитета и дигиталних компетенција у биомедицинском образовању кроз интернационализацију код куће (IaH - Internationalization at Home).

Посебни циљеви пројекта:

  • "State of Art" интернационализација код куће у биомедицинским високошколским установама Европске уније и земљама Западног Балкана (WBC - VVestern Balkan Countries)

  • Развој IaH стратегија на WBC биомедицинским високошколским установама
  • Развој дигиталних протокола и услуга за међународне студенте и особље
  • Увођење интеркултуралних и међународних компетенција кроз постојеће курсеве и креирање нових виртуелних курсева
  • Постављање међународног дигиталног окружења за наставу и учење за домаће студенте
  • Промовисање резултата пројекта и информисање заинтересованих страна

Кроз спровођење образовања намера је да се ојачају дигитални капацитети, писменост и компетенције као и вештине и ставови на индивидуалном и институционалном нивоу. Специфични циљеви БИОСИНТ-а пројекта су промоција академске мобилности појединаца и група, квалитетних исхода учења за учеснике, сарадње, квалитет, инклузија, правичност, изврсност, креативност и иновативност у области високог образовања.

Највредније краткорочне промене очекују се од ученика и наставника који ће унапредити своју дигиталну писменост, културну компетентност и спремност за будући рад у глобалном здрављу у ери „нове нормалности“ дигиталног друштва током и након COVID-19 пандемија. Значајно је привлачење заинтересованих студената који похађају високошколске установе које не учествују директно у пројекту постизање средњорочних и, посебно, дугорочних утицаја пројекта. Пројекат има амбицију да трајно подигне капацитет високошколских установа, професионализам и компетентност за управљање према интегрисаним стратегијама виртуелног биомедицинског образовања.

Универзитет у Крагујевцу (УниКг), водиће радни пакет Управљање пројектима и архитектура квалитета. Координираће активности, водећи рачуна о политици квалитета, успостављању организационе структуре пројекта, усвајању управљања пројектом и стратегијама квалитета (комуникациони план, стратегија решавања конфликата, план управљања квалитетом), ангажовању спољних експерата за праћење напретка пројекта, достављању извештаја ЕАСЕА и Еразмус националним канцеларијама у вези са привременим и завршним извештајима, као и квалитетним функционисањем целокупне административне и финансијске организације пројектног конзорцијума. Учествоваће у организацији иницијалне обуке за студенте и особље. У оквиру интернационализације наставног плана и програма УниКг ће делегирати тренере за радионицу за наставно особље везано за IoH (Internationalization at Home) и развој интеркултуралних компетенција, као и стручњаке који ће заједно са партнерима у оквиру пројекта радити на развоју међународних виртуелних (online) курсева. Као део утицаја и ширења, он ће учествовати у процесу дисеминације и планова коришћења, као и у подршци у развоју алата за дисеминацију.


УРУЧЕНИ ИНДЕКСИ НА ДОКТОРСКОЈ ШКОЛИ

Продекан за докторске академске студије проф. др Иван Срејовић уручио је данас у амфитеатру индексе 17–ој генерацији студената овог студијског програма, у присуству декана проф. др Владимира Јаковљевића и руководиоца изборних подручја.
Пре уручења индекса нову генерацију доктораната поздравио је декан који је још једном истакао да је Докторска школа бренд број један нашег факултета и додао да смо по томе познати и препознати у читавом региону .''Трудићемо се да поновном акредитацијом овог студијског програма почетком наредне календарске године направимо препознатљивост и на ширем подручју. Оно по чему је наш факултет препознатљив је научно-истраживачки рад и управо нас то квалификује да четири године уназад будемо најбоље рангирани факултет из ове области на Шангајској листи . Све то утиче да из године у годину за упис на Докторску школу влада велико интересовање младих људи који желе да се баве научно-истраживачким радом'', рекао је Јаковљевић. Декан је додао и да оно што је добро се препознаје и изразио уверење да ће и ова генерација студената докторских студија својом енергијом и радом уз подршку ментора допринети великом броју нових научни радова и успешно одбрањеним докторским дисертацијама.
Након уводног обраћања декана нове студенте Докторске школе поздравио је и ресорни продекан проф. др Иван Срејовић пожелевши им добродошлицу на наш факултет. ''Ми смо овде ментори задужени да вас усмеримо да ваше идеје остварите најбоље могуће, да добијене резултате представите најбоље могуће како би били што интересантнији научној јавности . Ви ћете своје радове објавити у еминентним научним часописима , тиме ћете се уздигнути изнад базичне линије а тиме ћете и факултет подићи за степеник горе. Докторске студије се разликују од осталих облика студија јер поред труда који је неопходан за све студијске програме овде је потребна и ваша креативност, нов начин размишљања како би се тај труд највише исплатио објављивањем ваших радова у престижним часописима и на крају успешно одбрањеном докторском дисертацијама'', рекао је проф. Срејовић.
Након свечане доделе индекса уводно предавање студентима одржао је проф. Јаковљевић који их је упознао са начином студирања и чињеницом да их у току првог семестра очекују предавања и испити из три предмета –истраживања у биомедицинским наукама, статистичке методе у биомедицинским истраживањима и информатичке методе у биомедицинским истраживањима. Студије на Докторској школи ФМН трају три школске године, односно шест семестара, и студенти по завршетку стичу научни назив доктор медицинских наука. До сада је на нашем Факултету докторску дисертацију успешно одбранило преко 600 кандидата који су стекли звање доктора медицинских наука.


НАШИ ИСТРАЖИВАЧИ УСПЕШНО ПРЕДСТАВИЛИ ФМН У СЕГЕДИНУ

Три одржана предавања, 8 постер сесија и освојене награде резултат су учешћа наставника и сарадника Центра за кардиоваскуларна истраживања нашег факултета на 8-им сусретима европске секције Интернационалне академије за кардиоваскуларне науке који се одржава у Сегедину (Мађарска). Ако се томе дода и једногласан избор декана ФМН проф. Владимира Јаковљевића за новог председника европске секције Интернационалне академије за кардиоваскуларна истраживања и признање за досадашње резултате у овој области а које потписује проф. др Нарајан Дала онда је свакако овај конгрес нешто што ће остати забележено великим словима у раду нашег факултета.
Сусрете водећих европских али и светских научника из области кардиоваскуларних истраживања у Сегедину организовао је Универзитет у овом граду, катедра за фармакологију и фармакотерапију, предвођена проф. др Иштваном Бацком. У оквиру четвородневног програма преко 200 учесника из САД-а, Канаде, Индије, Аргентине, УК, Немачке, Холандије, Грчке, Чешке, Румуније, Словачке, Србије, БиХ и домаћина Мађарске представило је своје најновије радове и сазнања, у теоретском али и практичном делу из области кардиоваскуларних истраживања - кардиопротекцији, кардиоваскуларним болестима, срчаном застоју, атријалној фибрилацији. О овим темама са нашег факултета предавања су одржали: декан проф. др Владимир Јаковљевић, проф. др Невена Јеремић и проф. др Владимир Живковић. У постер презентацијама свој научно-истраживачки рад презентовали су: проф. др Иван Срејовић, доц. др Јована Јеремић, доц. др Јована Брадић, доц. др Тамара Николић Турнић, асистенти др Марина Ранковић и Александар Кочовић као и истраживач приправник др стом. Анђела Милојевић Шамановић. Одлуком стручног жирија награду за постер презентацију добили су доц. др Јована Јеремић и истраживач сарадник Анђела Милојевић Шамановић.
Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић је говорећи о избору за председника IACS-ES рекао да је то резултат дугогодишњег рада и градње, како је рекао имиџа у читавој групи на светском нивоу са проф. др Драганом Ђурићем, а касније и захваљујући комплетном раду групе коју предводи на нашем факултету у области кардиоваскуларних истраживања. '''Постижемо у последњих пар година сјајне резултате и то је у великој мери допринело и нашој позицији и мом избору за председника у овој мрежи. За мене је ово у области науке, као што је на факултету био избор за декана, круна моје каријере '', рекао је проф. Јаковљевић. Када је реч о о овогодишњем конгресу у Сегедину и нашем учешћу декан Јаковљевић је истакао да су све то нови радови, да су неки од њих недавно публиковани и да му је јако драго да је група младих истраживача коју предводи од почетка године до сада већ објавила 26 радова у престижним међународним часописима. Јаковљевић је истакао и да почетком наредне године очекује завршетак радова и усељење у нови простор Центара изврсности који ће, како очекује, омогућити далеко боље и комфорније услове за рад наставника и сарадника ФМН али и свих наших студената.


ДЕКАН ЈАКОВЉЕВИЋ НОВИ ПРЕДСЕДНИК ЕВРОПСКЕ СЕКЦИЈЕ IACS-ES

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић изабран је данас, једногласном одлуком Председништва IACS-EС, за председника европске секције Интернационалне академије кардиоваскуларних наука (IACS-ES). Проф. Јаковљевић ће ову функцију обављати у наредне три године.

Нови председник европске секције изабран је на ову функцију у оквиру осмих сусрета Интернационалне секције за кардиоваскуларне науке који се одржавају од 28. септембра до 1. октобра у Сегедину у Мађарској.

Међу бројним учесницима су предавачи из Европе, Канаде и САД-а а запажено учешће у оквиру првог дана конгреса имају и наставници и сарадници нашег факултета са катедре за физиологију коју предводи управо проф. Јаковљевић.
До сада је предавање одржала проф. др Невена Јеремић а у наставку данашњег програма, када су планиране постер сесије, своје радове представиће доц. др Јована Јеремић, доц. др Јована Брадић и асс. др Маријана Анђић.
У наставку конгреса, током сутрашњег дана, предавања ће одржати и проф. Јаковљевић и проф. др Владимир Живковић.


ДОПИС МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА
БРАНКА РУЖИЋА БРУЦОШИМА И СТУДЕНТИМА

Драги бруцоши,

Верујем да је ово узбудљив дан за вас - први дан вашег студентског живота.

Избор факултета и студијског програма један је од најзначајнијих избора у животу.

Надам се да ће факултет који сте изабрали испунити ваше жеље и очекивања и да ће професија којом ћете се бавити бити круна вашег школовања.

Студирање је нова прилика да испољите потенцијале и да унапређујете своја знања, таленте и вештине. Важно је да континуирано пратите предавања и вежбе, али и да активно учествујете на семинарима и радионицама, као и да користите сваку прилику да стичете и практична знања. Важно је да покажете стрпљење, упорност и преданост, да развијате критичко размишљање и успех неће изостати.

С друге стране, на нама је да вам пружимо подршку и да вам омогућимо квалитетно образовање и добре услове за студирање. Због тога, настављамо да унапређујемо наставне програме и улажемо у инфраструктурне пројекте, али и да континуирано подржавамо и подстичемо младе да уче и да се усавршавају.

Опширније погледајте овде


ПРЕДАВАЊЕ О ПРЕВЕНЦИЈИ КАРДИОВАСКУЛАРНИХ ОБОЉЕЊА

Почасни доктор наука Универзитета у Крагујевцу и гостујући професор нашег факултета, професор др Суреш Тјаги одржао је у Амфитеатру предавање под насловом "Remote ischemia mechanism of preserved ejection fraction during heart failure (HFpEF)".

Продекан за научно-истраживачки рада и међународну сарадњу проф. др Невена Јеремић рекла је, поводом предавања проф. Тијагија, да Факултет медицинских наука већ дуго година сарађује са професором, тачније од 2015.године а да је он од 2019.години почасни доктор наука нашег Универзитета и гостујући професор Факултета медицинских наука. "Пандемија нас је спречила да се виђамо чешће а иначе је професор Тијаги макар једном годишње гост нашег факултета. Професор је врло иновативан истраживач који ће овог пута нашим наставницима и сарадницима, као и студентима докторских студија, приказати врло интересантна истраживања из области кардиоваскуларне физиологије којима се она бави у Лујвилу и САД-у. Велики је значај ове посете и данашњег предавања јер доводити једног таквог истраживача изнова у нашу институцију је велика част", рекла је проф. Јеремић. Она је истакла и да је размена искустава веома важна и потребна и да наш факултет поклања велику пажњу међународној сарадњи.

Професор Тјаги један је од експерата у пољу кардиоваскуларне физиологије и редовни је професор на катедри за Физиологију, Медицинског факултета у Лујвилу, Кентаки, САД. Говорећи о теми свог предавања проф. Тијаги се најпре захвалио на позиву и прилици да одржи предавање на нашем факултету и истакао задовољство чињеницом да је ФМН последњих година изузетно напредовао. "Данашње предавање односи се на изучавање анималног модела исхемијско репрфузионе повреде и могућности да се, кроз различите модификације, помогне односно превенирају овакви видови кардиоваскуларних обољења", рекао је проф. др Суреш Тијаги.


У ПКС ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О САРАДЊИ ПРИВРЕДЕ И НАУКЕ

У Привредној комори Србије данас је потписан Меморандум о сарадњи између Привредне коморе Србије и Факултета медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, којим се ближе повезују научноистраживачки пројекти у области медицине и фармације са привредом.

Меморандум су потписали, у име директора ПКС Марка Чадежа, директор Регионалне привредне коморе Крагујевац Предраг Лучић и декан Факултета медицинских наука Владимир Јаковљевић а реализација меморандума би, како је речено, требало да допринесе промоцији и примени научноистраживачког рада у привреди и стварању услова за развој и пружање медицинских услуга које до сада нису развијане на територији Србије.

Након потписивања документа Предраг Лучић, директор Регионалне привредне коморе Крагујевац рекао да потписивање меморандума представља успостављање дугорочног партнерства две институције, пре свега у делу примене апликативних решења научноистраживачког рада Факултета медицинских наука у привреди. "Реч је о посебном моделу сарадње науке и привреде где Привредна комора препознаје оне делове академске заједнице који не само да имају значајне ресурсе, већ су се определили да успоставе и нове организационе облике који ће се искључиво бавити применом апликативних решења у привреди", истакао је Лучић. Он је навео да привреда овим добија на повећању конкурентности, пре свега у делу иновативних решења, па компаније које буду у оквиру овог споразума сарађивале са Факултетом медицинских наука могу очекивати повећање конкурентности у делу пласмана и развоја нових производа и услуга. "Што се Факултета медицинских наука тиче, он може добити пре свега повећање референтности курикулума, постојећих а посебно нових курикулума. Може добити и повећање прихода кроз сарадњу са компанијама, као и више апликативних пројеката, које ће реализовати са компанијама или Привредном комором", рекао је Лучић. Према његовим речима предвиђено је да ће се сарадња ПКС са Факултетом медицинских наука реализовати кроз Центар за примену научних истраживања у привреди, чије се оснивање планира у оквиру факултета а задатак ће му бити да ка привреди пласира апликативна решења. Лучио је истакао да се очекује и сарадња у оквиру Центара изузетних вредности, као важној инвестицији Владе Србије која се, како је рекао, завршава крајем ове године.

Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић, говорећи о конкретним областима у којима ће се сарадња одвијати, рекао да је реч о суплементима, индустрији хране, односно функционалне хране и термалних вода, чијих извора је Србија пуна а нису довољно искоришћени. Објашњавајући значај потписивања овог меморандума, односно сарадње привреде и науке, Јаковљевић је цитирао мисао према којој је наука мртва без праксе а пракса слепа без науке и навео да је осим образовања и здравствене делатности један од задатака факултета на чијем је челу да ради истраживања.

"Ми који се бавимо базичним истраживањима морамо да се прилагодимо новом времену и да се помало преоријентишемо на апликативни принцип", рекао је он. Декан је додао и да ће факултет у наредном периоду тежити томе и навео да се у Крагујевцу граде нови центри изврсности у којима ће истраживања за привреду моћи да се раде по приступачнијим ценама него што би то било у Америци или Западној Европи.

ПОЧИЊЕ НОВА ШКОЛСКА ГОДИНА НА СВИМ ОСНОВНИМ СТУДИЈСКИМ ПРОГРАМИМА

Интонирањем државне химне Боже правде у амфитеатру данас су, у присуству декана и тутора, ресорни продекани уручили индексе новој генерацији бруцоша Факултета медицинских наука. На свечаностима које су уприличене у четири различита термина индексе су добили студенти прве године ИАС фармације, основних струковних студија, ИАС стоматологије и ИАС медицине.

Поздрављајући нову генерацију бруцоша на свим студијским програмима декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић пожелео је добродошлицу свим новим студентима и истакао да је за њега, поред Дана и славе факултета, додела индекса и почетак нове школске године, најзначајнији и најсвечанији дан у нашој установи. Он је изразио и задовољство што после две године пандемије настављамо са нашом праксом да школска година почиње трећег понедељка у септембру и чињеницом да ће се настава као и практични рад обављати нормално . "Нова генерација бруцоша а то сте ви треба да донесе нову енергију на наш факултет и верујемо да ће тако бити и ове године. Код нас је студент у фокусу и сви ми смо оријентисани ка томе да вам студије, на свим студијским програмима, учинимо што лакшим и да своја знања стекнете на најбољи начин. Једино што не можемо и нећемо је да толеришемо јесте незнање а све остало што се појави као потенцијални проблем ћемо заједно решавати " рекао је у свом обраћању бруцошима декан Јаковљевић.

Студентима прве године ИАС фармације индексе је уручио продекан проф. др Жељко Мијаиловић наглашавајући да је студијски програм фармације, у последњих неколико година, показао значајно унапређење квалитета рада а то је условило и повећањем захтева односно критеријума према студентима. "Од вас се очекује изузетан труд и рад, пожртвовање и васпитање да би се све реализовало на прави начин. Ту смо и сви ми, ваши ментори, који ћемо бити ту за вас у сваком тренутку", рекао је проф. Мијаиловић и позвао све бруцоше фармације на први састанак са њиховим туторима који је уследио одмах након доделе индекса.

Студентима прве године ОСС који се школују за струковну медицинску сестру и струковног физиотерапеута индексе је уручила продекан проф. др Наташа Здравковић. Она је истакла да велики број бруцоша на струковним студијама долази из радног односа што отежава могућност праћења наставе и присуства на вежбама и додала да је то јако важно а да се у договору са катедром термини могу кориговати и тако изаћи у сусрет студентима. "Ви сте прва постковид генерација и поново крећемо са наставом и вежбама уживо што је јако важно за све. Ту смо да вам помогнемо и пренесемо сва своја знања и вештине", истакла је проф. Здравковић.

На студијском програму ИАС стоматологије и ове године индексе је добило 24 будућих доктора стоматологије. Наш најмлађи и по броју студената најмањи студијски програм, према речима продекана за ИАС стоматологије проф. др Гвоздена Росића, је врло конкурентан и из године у годину постаје репер за поређење са другим студијским програмима. Он је бруцошима стоматологије говорећи о предстојећим петогодишњим студијама рекао да могу да рачунају на апсолутну помоћ и подршку свих наставника и сарадника на овом студијском програму. ‘На вама остаје да се потрудите, уложите
Продекан за ИАС медицине проф. др Дејан Петровић честитао је почетак школовања будућим докторима медицине и додао да сматра да су направили добар избор одлуком да студије упишу на нашем факултету. "ФМН годинама ради на подизању наставног процеса и у година пандемије корона вируса један је од факултета који је, и у таквим процесима, пружио највећи могући квалитет својим студентима. Поред рада у малим туторским групама што је посебно важно за клиничке предмете јако смо поносни и на сајт факултета који је систематизован, прегледан и јасан и све битне информације, на дневном нивоу, се ажурирају што вама много олакшава праћење наставног процеса", рекао је. Између осталог проф. Петровић. Бруцоши медицине, њих 88 подељени су у 16 туторских група и данас су били у прилици да упознају професоре и наставнике који су им тутори и са њима одрже и први састанак.

Настава на свим студијским програмима почиње сутра 19. септембра према распореду који се налази на сајту факултета.


ПОЧИЊЕ РЕФОРМА ПЛАНА И ПРОГРАМА
НА ОСНОВНИМ СТРУКОВНИМ СТУДИЈАМА - ВИСОКА СТРУКОВНА ШКОЛА

Декан Факултета медицинских наука проф. др Владимир Јаковљевић, продекан за мастер студије проф. др Небојша Здравковић и продекан за ОСС проф. др Наташа Здравковић одржали су састанак са директорима здравствених установа из региона и главним медицинским техничарима ових установа на којем било речи о реформи плана и програма на струковним студијама - високој струковној школи. Наиме наш Факултет је према речима декана проф. Јаковљевића почео са реформом плана и програма на основним струковним студијама па нам је контакт са здравственим установама у региону од непроцењивог значаја, како бисмо сагледали њихове потребе, што ће бити један од водећих чинилаца у ком смеру ће ићи реформа. "Ми постојимо овде због вас јер едукујемо кадрове који су вама потребни. Наша идеја је да променимо комплетно курикулум и прилагодимо га онима што тражи Европска унија али и наша држава а што је боље за наше студенте који треба да остану у вашим установама и да лече људе. Основне струковне студије, које су почеле одмах након студија медицине на нашем Факултету,имају одређене недостатке и наша идеја је да за наредну школску годину припремимо реакредитацију овог студијског програма. Идеја нам је да поред струковне медицинске сестре односно техничара и струковног физиотерапеута проширимо понуду смерова и зато нам је јако важно да од вас добијемо повратне информације у којим областима постоје највеће потребе" рекао је проф. Јаковљевић.

Продекан за ОСС проф. др Наташа Здравковић рекла је да је циљ реакредитације овог студијског програма побољшање квалитета и квантитета наставе и већи број смерова. Она је представила, поред струковне медицинске сестре/техничара и струковног физиотерапеута и потенцијално нове смерове на основним струковним студијама-струковна медицинска сестра бабица, струковна медицинска сестра васпитач, струковни санитарно-еколошки инжењер, струковни медицинско-лабораторијски технолог, струковни медицински радиолог, струковни нутрициониста дијететичар, струковни козметичар естетичар, струковни зубни протетичар, струковни инструментар, струковни радни терапеут и струковни анестетичар. "То су смерови које ми можемо да акредитујемо и што по закону имамо право да школујемо а што би установе могле да им признају. Оно што је већ извесно да ћемо кренути са смером струковна медицинска сестра васпитач, који реализујемо са Педагошким факултетом у Јагодини, док увођење осталих смерова зависи од потреба које ви искажете", рекла је проф. Здравковић. Проф. др Слободан Милисављевић, в.д. директора УКЦ Крагујевац се захвалио руководству ФМН на састанку овог типа и истакао да је УКЦ Крагујевца терцијарна здравствена установа која покрива регион од преко два милиона становника. "УКЦ Крагујевац од укупно око 2 800 запослених има 1581 запосленог из редова средњег и вишег медицинског особља. Преко 600 њих је запослено у последњих 5 година и сви су укључени у програме додатне едукације. Нама су приоритет струковне медицинске и техничари али због набавке нове опреме која се тренутно инсталира у УКЦ Крагујевац имамо додатно потребу за новим рентген техничарима али и лабораторијским трансфузионим техничарима. На последњим расписаним конкурсима за струковне медицинске сестре није било пријављених кандидата што показује да имамо довољно простора за даљу едукацију", рекао је директор Милисављевић и додао да, у наредном периоду, акценат на струковним студијама треба ставити на практични рад.

На крају састанка договорено је да ће здравствене установе у региону, у наредном периоду, нашем Факултету доставите податке о својим потребама у области средњег медицинског кадра, на основу којих ће бити креирани нови смерови на основним струковним студијама.КРАГУЈЕВАЧКИ ШАНГАЈЦИ
ПРОФЕСОР ВЛАДИМИР ЖИВКОВИЋ, ФИЗИОЛОГ:
Да препознате болесно, морате знати шта је здраво

(Недељне новине Крагујевачке, 12.09.2022)

Сарадници института за физиологију и наставници Катедре за физиологију крагујевачког факултета Медицинских наука само прошле године објавили су 43 научно-истраживачка рада у референтним светским часописима и на тај начин значајно дипринели да Факултет и 2022, четврту годину заредом, буде на Шангајској листи у области клиничке медицине. Целу групу физиолога чини 26 сарадника, од искусних и угледних професора, до младих који су на докторским студијама.

На предлог професора Владимира Јаковљевића, актуелног декана и такође физиолога, први саговорник из групе ове медицинске области је др Владимир Живковић. Он је ванредни професор на Факултету, истакнути сарадник Института и већ има преко сто објављених научно-истраживачких радова. Овај податак је импресиван с обзиром да Живковић има само 38 година. Основне студије завршио је на крагујевачком Факултету 2010, а већ 2014. године докторирао је радом из области физиологије. Заједно са професором Јаковљевићем ради као предавач на московском универзитету Сеченов.

Опширније погледајте овде


ОДОБРЕНО СПРОВОЂЕЊЕ КРАТКИХ ПРОГРАМА ЕДУКАЦИЈЕ
ФМН И ИНСТИТУТА „ДЕДИЊЕ“

Национални савет за високо образовање донео је решења којима се усвајају захтеви нашег Факултета за спровођење кратких програма студија „Интензивно лечење“ и „Вантелесни крвоток и механички асистирана циркулација“. Превиђено је да оба програма трају по шест месеци а резултат су потписивања уговора о стручној и научној сарадњи Факултета медицинских наука и Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“. Одлуком Националног савета за високо образовање направљен је први корак у реализацији постигнутих договора нашег Факултета и Института „Дедиње“.

У оквиру поменутих програма превиђено је одржавање интерактивне наставе, која ће бити поступна и заснована на практичном раду а обављаће се у просторијама ФМН и Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, док ће практични рад, као део наставе и стручну праксу полазници обављати на Институту „Дедиње“. Наставу и практични рад са полазницима водиће наставници и сарадници како нашег Факултета тако и Института „Дедиње“.

Полазници програма „Вантелесни крвоток и механички асистирана циркулација“ ће стећи потребна знања и вештине на основу којих ће моћи да разумеју основна начела вантелесног крвотока и механички асистиране циркулације и да самостално и стручно у пракси примене правила која су неопходна у наведеној области. Када је реч о програму „Интензивно лечење“ циљ је да полазници савладају знања и вештине која интегришу општу и специјализовану негу најтежих болесника, организацију рада у јединцима интензивног лечења, кардиопулмоналну реанимацију у болничким условима и проширену животну подршку. Право уписа на оба програма имаће кандидати који су завршили најмање средњу медицинску школу у трајању од 4 године. Након завршених програма сви полазници добиће одговарајуће сертификате и 60 ЕСПБ.

Решење НСВО о кратком прогаму „Интензивно лечење“ погледајте овде
Решење НСВО о кратком прогаму „Вантелесни крвоток и механички асистирана циркулација“ погледајте овде


ПРЕДСТАВЉЕНА ИСКУСТВА У ТРЕТМАНУ КОВИД ПАЦИЈЕНАТА
НА КЛИНИЦИ ЗА АКУШЕРСТВО У АРАДУ

На Факултету медицинских наука у Крагујевцу представљена су искуства и изазови у третману ковид позитивних пацијената на Клиници за акушерство у румунском граду Арад.

Гост предавач био је професор Кристијан Фурау, специјалиста гинекологије и акушерства на румунској клиници која је, као и све друге, била погођена пандемијом последње две године.

Говорећи о искуствима и изазовима у третману ковид позитивних пацијената, гост-предавач, професор Кристијан Фурау са Клинике за акушерство у Араду из Румуније је указао на компликације које инфекција ковид 19 носи у периоду трудноће и порођаја, али и представио начине да се могуће компликације препупреде и реше.

Стручна предавања и сусрет са професорима са Факултета медицинских наука у Крагујевцу представља основ за будућу сарадњу, заједничка истраживања и даљу размену знања и искустава. (РТК, 25.08.2022)

Биографију Проф. Кристијан Фурауa можете погледати овде


ИМА 34 ГОДИНЕ, А ПРЕДАЈЕ НА ТРИ ФАКУЛТЕТА
(Политика 22.08.2022.)

Факултет медицинских наука у Крагујевцу упорно чува високу позицију на Шангајској листи најбољих факултета света, где је већ четврту годину заредом рангиран на позицији од 201. до 300. места у области клиничке медицине. Из ове области су само прошле године публикована 234 научна рада.

"Радови амбициозних студената и њихових искусних ментора већ афирмисаних професора објављују се у престижним научним часописима и имају висок ниво цитираности. У том сегменту убирамо највећи број бодова" каже Невена Јеремић, професорка фармацеутске хемије и продекан за међународну сарадњу и студије на страном језику крагујевачког Медицинског факултета.

Опширније можете погледати овде


ОБАВЉЕНИ СПОРТСКИ ПРЕГЛЕДИ ВАТЕРПОЛО РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СРБИЈЕ

У сусрет пријатељској утакмици ватерполо репрезентација Србије и Израела и ватерполо клуба Раднички, која ће бити одиграна у среду на затвореном базену у Крагујевцу, а која је хуманитарног карактера, данас су на Институту ФМН, у одсеку за спортску медицину обављени лекарски прегледи за наше ватерполисте. Утакмица се игра од 20:15 сати, улаз је бесплатан а сав приход који посетиоци донирају намењен је за лечење наше суграђанке Ане Милетић оболеле од злоћудног агресивног тумора мозга.

Од када је у оквиру ФМН почела са радом ординација спортске медицине многи клубови из града, региона али и Србије су прегледе својих спортиста обавили управо у Крагујевцу. Зато и не чуди што су се, уочи утакмице у среду у Крагујевцу, за то одлучили и из ватерполо репрезентације Србије. Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић тим поводом рекао је да је наша репрезентација имала напоран период током лета, од светског првенства и европске лиге до европског првенства које их очекује крајем августа, почетком септембра у Хрватској. "Ми ћемо стручном штабу дати информацију о здравственом стању и кондицији наших ватерполиста и надам се, на тај начин, макар мало допринети да на наредном европском првенству, направе добар резултат ", рекао је декан Јаковљевић.


И ОВЕ ГОДИНЕ ВИСОКОРАНГИРАНИ НА ШАНГАЈСКОЈ ЛИСТИ

Четврту годину за редом, Универзитет у Крагујевцу, се захваљујући Факултету медицинских наука, нашао на Шангајској листи најпрестижнијих универзитета у свету за област клиничка медицина. Први пут на овој листи били смо 2019. године када је поред нашег Факултета рангиран и ПМФ у Крагујевцу и то на позицији између 301. и 400. места. Претходне три године, укључујући и овогодишњу листу Факултет медицинских наука рангиран је између 201.и 300.места међу 500 најбољих факултета у свету. Медицински факултет у Београду рангиран је, у истој категорији, између 301. и 400.места.

Дугогодишње рангирање на престижној Шангајској листи најбољих Универзитета у свету треба тражити у одличним резултатима које наш факултет постиже у области научно истраживачког рада и великом броју објављених радова у престижним међународним часописима. Научно истраживачки рад је дакле оно што нас квалификује и у тој области годинама постижемо фантастичне резултате. Тај тренд настављен је и у овој, као и у прошлој години, упркос пандемији корона вируса а акредитацијом новог Центра изврсности отварају се нове могућности за још бољи и већи замах у области науке и истраживања на нашем факултету.


ПРЕПОЗНАТ И ВРЕДНОВАН РАД НАУЧНИКА ФМН


ФМН је након Центара изврсности матичних ћелија Одлуком Одбора за акредитацију научноистраживачких организација министарства просвете, науке и технолошког развоја добио још један Центар изврности-за изучавање редокс равнотеже у кардиоваскуларним и метаболичким поремећајима. Коментаришући ову Одлуку декан ФМН и руководилац новоакредитованог Центра изврсности проф. др Владимир Јаковљевић изразио је задовољство што наш факултет и Универзитет у Крагујевцу добијају други Центар изврсности. „Надам се да ће у наредном периоду бити још нових центара како на нашем факултету тако и на нашем Универзитету. Подсећам да су у току радови на новој згради преко пута ректората Универзитета у Крагујевцу која је и превиђена за Центре изврсности чиме оправдамо изградњу и значај те капиталне инвестиције државе Србије у сарадњи са Европском инвестиционом банком, а у исто време оправдамо наш научно-истраживачки рад који је бренд број један нашег факултета“, рекао је Јаковљевић. Декан је истакао да Центар изврсности није само зграда и опрема већ пре свега људи и то млади и квалитетни научници који се озбиљно баве науком и додао да му је драго да је тај рад препознат од стране релевантних чинилаца који се баве науком у нашој земљи.

О овој теми у емисији „Мозаик“ ТВ Крагујевац говорио је и проф. др Владимир Живковић који је нагласио да је то сјајан успех 27 младих научника лабораторије за кардиоваскуларна истраживања чији рад су препознали надлежни у министарству просвете и акредитацијом Центра изврсности за изучавање редокс равнотеже у кардиоваскуларним и метаболичким поремећајима дали јој национални и интернационални значај. „Циљ Центра је да на најбољи начин настави са експерименталним истраживањима из области проучавања оксидационог стреса у кардиоваскуларним и метаболичким болестима, да и даље ствара нове докторе науке, публикује радове у еминентним научним часописима и да наш факултет и даље позиционира као један од водећих факултета из области медицине на овим просторима“, рекао је проф.Живковић. Ово ће свакако допринети додатном квалитету у нашем раду али и препознатљивости нашег факултета у интернационалним оквирима, закључио је проф. др Владимир Живковић.
Остале информације можете погледати у АРХИВИ ВЕСТИ овде.

Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.