AKTUELNO  
 


VAŽNA OBAVESTENJA

NASTAVNO-NAUČNO VEĆE

123. sednica NNV

123. sednica Nastavno-naučnog veća održaće se elektronskim putem, a putem obrasca za elektronsko glasanje, dana 25.01.2023. godine (sreda) sa početkom u 13.00 sati.

Opširnije pogledajte ovde.


Zapisnik sa 122. sednice Nastavno-naučnog veća

Zapisnik sa 122. sednice Nastavno-naučnog veća pogle-dajte ovde.


SESTI POZIV
talentovanim mladim istraživačima – studentima doktorskih akademskih studija za uključivanje u naučnoistraživački rad u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama

Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dana 25. decembra 2022. godine raspisalo je Sesti poziv za uključenje talentovanih mladih istraživača – studenata doktorskih studija u naučnoistraživački rad NIO. Molimo da na svojoj internet stranici objavite informaciju o Sestom pozivu i da navedete da se tekst Poziva i prijave mogu preuzeti sa sajta Ministarstva www.nitra.gov.rs na adresi (link)


KONKURS ZA ZAPOSLENE NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU ZA STIPENDIRANU MOBILNOST U OKVIRU ERAZMUS+ PROGRAMA

Konkurs za stipendiranu odlaznu mobilnost Univerziteta u Kragujevcu i Fondacije Tempus pogledajte (ovde)

AKADEMSKI
kalendar


Platforma Fakulteta medicinskih nauka za onlajn kongrese, sastanke, kontinuirane edukacije i elektronske testove


CEEPUS (Centralnoevropski program razmene za univerzitetske studije)

Rokovi za prijavu: 15. juna za jesenji semestar (prvi semestar), 31. oktobar za zimski i prolećni semestar (drugi semestar).

Opširnije pogledajte ovde


Obuka za savetnika za hemikalije
i polaganje ispita za obnovu licence za savetnika za hemikalije


UPUTSTVO ZA NAVOĐENJE AFILIJACIJE

Uputstvo za navođenje afilijacije prilikom pisa-nja naučnog rada zaposlenih pogledajte ovde
ODRŽANA KOMEMORACIJA PROF. DR MIHAILU PANTOVIĆU

U amfiteatru našeg Fakulteta danas je održana komemoracija Prof. dr Mihailu Pantoviću, neuropsihijatru, redovnom profesoru Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu u penziji ,koji je preminuo je u subotu, 14. januara 2023. godine. Komemoraciju je otvorio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević ističući da je prof. Pantović ostavio izuzetno jak pečat u radu kako našeg fakulteta tako i Kliničkog centra. „Prof. Pantović bio je jedan od osnivača našeg fakulteta, dugogodišnji rukovodilac katedre , inovator i čovek koji je bio preteča postdiplomskog usavršavanja kod nas, uz još par entuzijasta. On je bio i neka vrsta duhovnog nadzora nad mojim razvojem, čovek koga sam na prvom mestu osećao kao prijatelja a znam kakav je odnos imao i prema studentima, saradnicima i kolegama. Takvih ljudi kao što je on, takvih erudita, intelektualaca više nema. Bio je čovek enciklopedijskog znanja ne samo iz svoje uže oblasti medicine već i filozofije, književnosti, umetnosti. Imali smo jako dobar, ljudski odnos , kolegijalan i osećao sam tu očinsku ljubav kod njega u svakom momentu i njegov odlazak je nenadoknadiv gubitak za sve nas“, rekao je prof. Jakovljević.

Opširnije pogledajte ovde
PROMOVISANA KNJIGA
''SAVREMENI ASPEKTI I DILEME U LEČENJU OBOLJENJA SLEZINE''

U amfiteatru FMN predstavljena je knjiga ''Savremeni aspekti i dileme u lečenju oboljenja slezine'' koju je izdao naš fakultet, čiji je autor naučni saradnik, hirurg u KBC ''Bežanijska kosa'' dr Vladimir Milosavljević, koji je i jedan od trojice glavnih autora uz prof. dr Miloša Bjelovića i doc. dr Bojana Stojanovića sa našeg fakulteta i hirurga UKC Kragujevac.

Na samom početku promocije dekan FMN, koji je ovom prilikom bio u ulozi izdavača i autora prof. dr Vladimira Jakovljevića, istakao da je jedan od ciljeva našeg fakulteta bio i jeste da se izdavačka delatnost maksimalno unapredi i da se broj tematskih knjiga, monografija i udžbenika poveća. ''Ova knjiga je za mene zaista jedno fantastično štivo i dok sam na mestu dekana stimulisaću naš nastavni kadar da izdaju knjige i udžbenike'', rekao je dekan Jakovljević. On je istakao da je ovo dobar primer dobre saradnje više institucija, pre svega KBC Bežanijska kosa i našeg fakulteta.

Opširnije pogledajte ovde
PREDSTAVLJENI REZULTATI CENTRA
ZA PREDKLINIČKA I FUNKCIONALNA ISTRAŽIVANJA

Akreditacija Centra izvrsnosti za izučavanje redoks ravnoteže u kardiovaskularnim i metaboličkim poremećajima , dobijanje zvaničnog sertifikata dobre laboratorijske prakse, otvaranje Centra za hiperbaričnu medicinu, angažovanje četvoro nastavnika na državnom Univerzitetu ''Sečenov'' u Moskvi, 34 rada objavljenih u prestižnim međunarodnim časopisima, tri nova doktora medicinskih nauka, neki su od rezultata Centra za predklinička i funkcionalna istraživanja koja je danas u amfiteatru FMN predstavio rukovodilac Centra i dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević.

Opširnije pogledajte ovde
PRIZNANJE REGISTRA DOBROVOLJNIH DAVALACA MATIČNIH ĆELIJA FMN

Povodom završetka kampanje ''Osloni se na mene'' Registra davalaca matičnih ćelija hematopeze Srbije u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati kampanje i uručena priznanja svima koji su se akciji odazvali. Rezultate kampanje predstavila je dr Glorija Blagojević podsećajući da je kampanja započeta sa ciljem da se broj davaoca matičnih ćelija, kojih je sada u Srbiji oko 12 hiljada poveća. '' Naš cilj je da stignemo do brojke od 100 hiljada jer će na taj način većina bolesnika kojima su matične ćelije jedini vid lečenja i izlečenja od najtežih bolesti moći da se transplantira davaocima iz nacionalnog registra'', rekla je dr Blagojević i najavila nastavak kampanje i u narednom periodu.

Opširnije pogledajte ovde
DEKAN JAKOVLJEVIĆ IZABRAN ZA ČLANA NACIONALNOG SAVETA ZA SPORT

U Palati Srbija formiran je Nacionalni savet za sport, a jednoglasnom odlukom svih 35 članova, za predsednika je izabran ministar sporta Zoran Gajić .Osnivačkoj sednici Saveta za sport prisustvovao je veliki broj istaknutih sportskih ličnosti i bivših sportista, kao i stručni lica iz oblasti nauke o sportu i medicine sporta: Božidar Maljković, Predrag Danilović, Davor Stefanek, Nenad Borovčanin, Dragan Gale Jović, Željko Trajković, Dragan Atanasov, profesor Vladimir Koprivica i drugi.

Za člana Nacionalnog Saveta za sport izabran je i dekan našeg fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević, specijalista sportske medicine, koji je bio i sportski lekar Ženskog rukometnog kluba Kragujevac, zatim Odbojkaškog kluba Radnički, Rukometnog kluba Partizan, Ženskog rukometnog kluba Radnički Beograd, i na kraju ženske rukometne reprezentacije. Prof. Jakovljević je i dugogodišnji konsultant za suplementaciju i ishranu u brojnim klubovima i kolektivima, i potpredsednik zdravstvene komisije Rukometnog saveza Srbije od 2020. godine.

Opširnije pogledajte ovde


Review paper

VITAMIN D AND VITAMIN D RECEPTOR GENE IN OSTEOARTHRITIS

Original Scientific Article

IN VITRO HYPOGLYCEMIC AND RADICAL SCAVENGING ACTIVITIES OF CERTAIN MEDICINAL PLANTS

EXPRESSION OF CYTOKINES AND CYTOKINE RECEPTORS-GENES IN PATIENTS WITH DIFFERENT FORMS OF THYROID PATHOLOGY IN UKRAINIAN POPULATION

EXPERIMENTAL SUBSTANTIATION OF AUTOPLASMA APPLICATION AS A HAEMOSTATIC AGENT IN ENDOSCOPIC OPERATIONS IN THE DIGESTIVE TRACT

INFLUENCE OF "SNEZNIK-1/79" MINERAL WATER ON ANTHROPOMETRIC, FUNCTIONAL AND BIOCHEMICAL PARAMETERS OF PROFESSIONAL BASKETBALL PLAYERS: ROLE OF OXIDATIVE STRESS

FOLLOWING THE PRINCIPLES OF ERGONOMICS AND MUSCULOSKELETAL DISORDERS IN ULTRASONOGRAPHERS

EVALUATION OF PHYSIOLOGICAL INTRACRANIAL CALCIFICATIONS IN CHILDREN USING COMPUTED TOMOGRAPHY

METHANOLIC EXTRACT OF TEUCRIUM POLIUM EXERTS IMMUNOMODULATORY PROPERTIES IN HUMAN PERIPHERAL BLOOD MONONUCLEAR CELLS

SUPEROXIDE DISMUTASE 2 VAL16ALA POLYMORPHISM IS ASSOCIATED WITH AMIODARONE-ASSOCIATED LIVER INJURY

Review paper

NEUROPSICHIATRIC MANIFESTATIONS OF SYSTEMIC LUPUS ERYTHEMATOSUS: DIAGNOSIS AND TREATMENT APPROACH

Case Report

ERYTHEMA NODOSUM ASSOCIATED WITH STAPHYLOCOCCUS SPECIES INFECTION IN A CHILD

RADIAL FLAP IN RECONSTRUCTIONS OF THE HAND - CASE SERIES STUDY


Current Issue Vol.23 No. 4

 

YEAR-WISE GROWTH TRENDS OF PUBLICATIONS ON PubMed.gov

FACULTY OF MEDICAL SCIENCES UNIVERSITY OF KRAGUJEVAC

Ažurirano: 08.02.2023 08:00

izvor: PubMed.gov

 


KLINIČKA ONKOLOGIJA

Obaveštavaju se studenti V godine da će predavanja i vežbe biti održane prema rasporedu koji možete pogledati ovde
(NOVO)


Važne informacije u vezi sa nastavom pogledajte ovdeOstale informacije ovde

FARMACEUTSKA BIOLOGIJA SA GENETIKOM

Obaveštavaju se studenti prve godine IASF da će izvlačenje Komisije za ispit iz Farmaceutske biologije sa genetikom u martovskom ispitnom roku biti 09.03.2022.godine u 15:00 časova u Disekcionoj sali 2.Ostale informacije ovde

Važne informacije u vezi sa nastavom pogledajte ovde


RASPORED I KALENDAR NASTAVE

Raspored i kalendar nastave u letnjem semestru 2021/2022. godine pogledajte ovdeOstale informacije ovde

OPSTA FIZIKALNA TERAPIJA, MEDICINSKA REHABILITACIJA 2
(nadoknada vežbi)

Nadoknada vežbi iz predmeta Opšta fizikalna terapija održaće se u sredu 11.01.2023. godine a za Medicinsku rehabilitaciju 2 u četvrtak 12.01.2023. od 10.00 časova.


(NOVO)


RASPORED I KALENDAR NASTAVE

Raspored i kalendar nastave u letnjem semestru 2020/2021. godine pogledajte ovdeOstale informacije ovde

Konačna rang lista kandidata koji su konkurisali za upis na doktorske studije-doktorska škola- medicinske nauke za školsku 2022-23 (prosečna ocena iznad 8)

Konačnu rang listu kandidata koji su konkurisali za upis na doktorske studije Doktorska škola - medicinske nauke možete pogledati ovde.

(NOVO)Ostale informacije ovde

DOKTORSKE AKADEMSKE STUDIJE
Menadžment zdravstvenog sistema

KONKURS ZA UPIS NA
ZAJEDNIČKE DOKTORSKE STUDIJE - MENADŹMENT ZDRAVSTVENOG
SISTEMA U SKOLSKOJ
2021/2022. GODINI
(DRUGI KONKURSNI ROK)

Kompletan tekst konkursa možete pogledati ovde
(NOVO)Ostale informacije ovde

MASTER MENADŹER U SISTEMU ZDRAVSTVENE ZASTITE
interdisciplinarni
studijski program

KONKURS ZA UPIS NA MASTER AKADEMSKE STUDIJE
- MENADŹMENT U SISTEMU ZDRAVSTVENE ZASTITE
u školskoj 2022/2023. godini
(Drugi konkursni rok)


Kompletan tekst konkursa možete pogledati ovde.UPUTSTVO ZA PRIJAVU, IZRADU I ODBRANU MASTER RADA


Uputstvo za prijavu, izradu i odbranu master rada možete pogledati ovde.

KONKURS ZA UPIS NA MASTER AKADEMSKE STUDIJE ISHRANA I SUPLEMENTACIJA
u školskoj 2022/2023. godini


Kompletan tekst konkursa možete pogledati ovde.UPUTSTVO ZA PRIJAVU, IZRADU I ODBRANU MASTER RADA


Uputstvo za prijavu, izradu i odbranu master rada možete pogledati ovde.

KONKURS ZA UPIS NA MASTER AKADEMSKE STUDIJE REGENERATIVNA MEDICINAu školskoj 2022/2023. godini
(Drugi konkursni rok)


Kompletan tekst konkursa možete pogledati ovde.
UPUTSTVO ZA PRIJAVU, IZRADU I ODBRANU MASTER RADA


Uputstvo za prijavu, izradu i odbranu master rada možete pogledati ovde.

SVEČANA DODELA DIPLOMA

Poštovani doktori specijalisti,

Obaveštavamo vas da je svečana dodela diploma specijalistima, specijalistima užih specijalizacija i diplomcima master studija zakazana za nedelju 4. decembra u 14:30 časova. Svečanost će se održati u Amfiteatru fakulteta.

Za sve informacije u vezi sa satnicom i troškovima izrade diploma možete se obratiti Odeljenju za postdiplomske studije na mejl specijalisticke@medf.kg.ac.rs ondnosno na telefone 069/3068074 i 034/306800 lokal 124.

Vidimo se 4. decembra.

Ostale informacije pogledajte ovde

AKTUELNOSTI
Najnovije vesti i konkursi
vezani za naučno istraživački rad


CENTAR IZUZETNIH VREDNOSTI
Centar za molekulsku medicinu i
istraživanje matičnih ćelija


PROJEKTI
Projekti koji se trenutno realizuju
Arhiva JUNIOR projekata

NAUČNA ISTRAŽIVANJA
Aktuelnosti iz Centara

DOKUMENTA I PLANOVI NIR-a
Dokumenta potrebna za prijavu
projekata

AKTUELNOSTI
Najnovije vesti iz Centra, najave laboratorijskih sastanaka i žur-nal klubova

INFORMACIJE O CENTRU
Osnivanje Centra
Organizacija Centra
Delatnosti Centra
Istraživači u Centru

NAUČNA ISTRAŽIVANJA
Rezultati projekata Centra

MEĐUNARODNA SARADNJA
Međunarodna saradnja i
organizacija naučnih skupova

Konkurs za stipendiranu mobilnost studenata u svrhu učenja u partnerskim zemljama otvoren je do 07. novembra 2021. godine. Opširnije pogledajte ovde

Ostale vesti u vezi sa Erazmus+ pogledajte ovde

Ostale vesti u vezi sa programima PhD i master studija, letnjih škola pogledajte ovde

Korisne informacije u vezi sa stupendijama možete naći i na sajtu Centra za razvoj karijere i savetovanje studenata ovde

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.