Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

OBELEŽEN SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Predavanjem prof. dr Slavice Đukić Dejanović, psihijatra na temu „Covid period kroz vizuru mentalno zdravstvenih izazova “ u amfiteatru našeg fakulteta obeležen je Svetski dan mentalnog zdravlja. U punom amfiteatru u prisustvu člana Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordane Damnjanović, direktora zdravstvenih ustanova iz Kragujevca, rukovodstva i lekara Klinike za psihijatriju UKC Kragujevca, nastavnika, saradnika i studenata , najpre se obratio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević. On je rekao da mu je zadovoljstvo da vidi pun amfiteatar i da poželi dobrodošlicu prof. Đukić Dejanović koja je, kako je rekao, godinama deo naše kuće koju je godina doj je obavljala važne gradske i državne funkcije pomagala. „Ne postoji adekvatnija osoba koja može da da doprinos temi mentalnog zdravlja od profesorke Đukić Dejanović. Ne sumnjam da će današnje predavanje svima biti korisno i interesantno i uz profesorku za to je zaslužna i naša katedra za socijalnu medicinu na čelu sa profesorkama Sanjom Kocić i Ivanom Simić Vukomanović. Mi ćemo dokle god sam ja dekan ovog fakulteta podržavati ovakve aktivnosti na nivou grada i države jer smatramo da je to i naš vid društvene odgovornosti “, rekao je prof. Jakovljević. On je najavio da su u toku razgovori sa rukovodstvom IZJZ Kragujevac kako bi se zajedničkim snagama, kroz Centar za promociju zdravlja, od naredne godine intenziviraju aktivnosti pre svega u delu priče o masovnim nezaraznim bolestima.

Govoreći o „Covid periodu kroz vizuru mentalno zdravstvenih izazova “prof. dr Slavica Đukić Dejanović rekla je da se najveći broj depresivnih i anksioznim poremećaja povećao kako tokom perioda pandemije tako i nakon pandemije. „Ono što je interesantno a što je rezultat istraživanja kolega iz Savetovališta za mentalno zdravlje DZ Kragujevac je da su radili testiranje na depresiju i anksioznost pacijenata koji su dolazili zbog drugih, najčešće hroničnih kardiovaskularnih oboljenja, i da su utvrdili da svaki treći pacijent imao simptome i depresivnosti i anksioznosti a da nije zatražila stručnu pomoć. Ovo je prilika da podsetimo sve građane koliko duša zapravo registruje sve traumatične događaje na međunarodnom, nacionalnom planu ali i na polju porodice “, rekla je prof. Đukić Dejanović. Ona je dodala i da su upravo mentalne bolesti upravo one koje najbrže osete i svi drugi unutar porodice jer se ta oaza sigurnosti u kojoj se deli radost je i mesto u kojem se podeli ono što je jako teško. Kada je u pitanju mentalna bolest onda ne pati samo onaj ko je bolestan već i čitava porodica. Prof. Slavica Đukić Dejanović istakla je i da je najbitnije sprečiti da se bolest dogodi a to znači da razne stresne situacije treba razumeti, treba naučiti na koji način dišemo, mislimo ,na koji način sebe i svoje bližnje da poštedimo traumatičnih događanja. „Ukoliko unutar porodice nemamo sagovornika onda je potrebno da potražimo pomoć stručnjaka sa kojim ćete se ispričati kako se osećate, koju vrstu straha imate. Porodično jačanje mentalnog zdravlja je suštinski možda ključ za te traumatične situacije kakva je bila pandemija korona virusa “, istakla je prof. Đukić Dejanović.

Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja, koje su organizovali FMN i IZJZ Kragujevac, nakon predavanja na našem fakultetu nastavljeno je aktivnostima u GO Crvenog krsta i otvorenim vratima u Savetovalištu za mentalno zdravlje DZ Kragujevac. Sutra će u saradnji Zavoda za smeštaj odraslih lica „Male Pčelice “ i Klinike za psihijatriju UKC biti održan Dan otvorenih vrata u Zavodu.








Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.