Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА „ИНТЕНЗИВНО ЛЕЧЕЊЕ“ У ИЗДАЊУ
ФМН И ИКВБ „ДЕДИЊЕ“

У оквиру програма обележавања славе и Дана Факултета, у амфитеатру је представљена књига „Интензивно лечење“ чији су издавачи ФМН и ИКВБ „Дедиње“. Књига је још један корак у реализацији сарадње коју наш факултет успешно реализује са Институтом „Дедиње“ почев од априла 2022. године. Према речима декана проф. др Владимира Јаковљевића сарадња са ИКВБ „Дедиње“ је заиста жива и интензивна као и са СБ за рехабилитацију и ортопедску протетику „Рудо“ и СБ „Свети Сава“ а у плану је и потписивање споразума о сарадњи са КБЦ „Бежанијска коса“. „Кратки програми студија које смо акредитовали и реализујемо са Институтом „Дедиње“ су неопходни за образовање средњег медицинског кадра јер оваквих програма нема. Ово је први програм из области медицинских наука који је реализован у нашој земљи и који је резултирао овом књигом, а други је вантелесни крвоток, за који књигу припремамо за крај фебруара наредне године „, рекао је декан Јаковљевић и најавио да се очекује упис нове групе полазника на оба кратка програма.

У име ИКВБ „Дедиње“ о књизи је на промоцији говорио проф. др Миомир Јовић који је истакао да књига представља синтезу знања неопходног за интензивно лечење. „Први пут код нас је организована оваква промоција књиге али и вид кратког програма студија за медицинске сестре и техничаре што је недостатак нашег система образовања у медицини и уопште. У сарадњи са ФМН, ИКВБ „Дедиње“ је прошлог октобра кренуо у реализацију тих кратких програма студија и први полазници су у априлу ове године добили сертификате о успешно завршеним студијама. Морам да похвалим све наставнике и сараднике који су својим ентузијазмом допринели да добијемо један овакав уџбеник“, рекао је проф. Јовић. Књига „Интензивно лечење“ је конципирана на савремен начин. Сваки део и свако поглавље представљају синтезу савремених ставова из одређене области и клиничког искуства аутора“, речи су проф. др Предрага Стевановића, једног од рецензената. „Уредници и аутори су овом књигом, специфичном у нашој стручној литератури, скренули пажњу на значај организованог и систематичног, мултидисциплинарног образовања медицинских сестара и техничара за област интензивног лечења“, истакао је проф. Стевановић.

„Схватајући изазов савременог тренутка лечења критичних болесника, аутори су приредили уџбеник интензивне медицине по највишим стандардима савременог уџбеника. Теме уџбеника „воде" читаоца од организације и стандарда медицинске неге, преко неопходних одабраних поглавља физиологије као основа клиничке медицине“, сматра други рецензент књиге проф. др Маја Шурбатовић, анестезиолог и интезивиста са ВМА у Београду. Интензивно лечење је намењено медицинским сестрама и техничарима, али избором тема, начином презентације и организације текста, са прегледом савремених ставова и метода интензивне медицине, биће од велике користи и лекарима који стичу прва знања из захтевне, мултидисциплинарне интензивне медицине.

Књига има 24 поглавља и у њој се као аутори појављују професори и клиничари са ФМН, ИКВБ „Дедиње“ и Високе струковне школе Београд. У име аутора поглавља „Здравствена нега“ на промоцији су о значају уџбеника, али пре свега о овој теми говориле: др. сци. мед Биљана Јаковљевић са Високе струковне школе Београд и струковна мастер медицинска сестра са ИКВБ „Дедиње“ Мира Ранковић. Оне су овом приликом најавиле публикацију „Практикум из сестринских процедура“ које ће пратити и снимак самог тока интензивне неге пацијената.








Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.