Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

PREDSTAVLJENA KNJIGA „INTENZIVNO LEČENJE“ U IZDANJU
FMN I IKVB „DEDINJE“

U okviru programa obeležavanja slave i Dana Fakulteta, u amfiteatru je predstavljena knjiga „Intenzivno lečenje“ čiji su izdavači FMN i IKVB „Dedinje“. Knjiga je još jedan korak u realizaciji saradnje koju naš fakultet uspešno realizuje sa Institutom „Dedinje“ počev od aprila 2022. godine. Prema rečima dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića saradnja sa IKVB „Dedinje“ je zaista živa i intenzivna kao i sa SB za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku „Rudo“ i SB „Sveti Sava“ a u planu je i potpisivanje sporazuma o saradnji sa KBC „Bežanijska kosa“. „Kratki programi studija koje smo akreditovali i realizujemo sa Institutom „Dedinje“ su neophodni za obrazovanje srednjeg medicinskog kadra jer ovakvih programa nema. Ovo je prvi program iz oblasti medicinskih nauka koji je realizovan u našoj zemlji i koji je rezultirao ovom knjigom, a drugi je vantelesni krvotok, za koji knjigu pripremamo za kraj februara naredne godine „, rekao je dekan Jakovljević i najavio da se očekuje upis nove grupe polaznika na oba kratka programa.

U ime IKVB „Dedinje“ o knjizi je na promociji govorio prof. dr Miomir Jović koji je istakao da knjiga predstavlja sintezu znanja neophodnog za intenzivno lečenje. „Prvi put kod nas je organizovana ovakva promocija knjige ali i vid kratkog programa studija za medicinske sestre i tehničare što je nedostatak našeg sistema obrazovanja u medicini i uopšte. U saradnji sa FMN, IKVB „Dedinje“ je prošlog oktobra krenuo u realizaciju tih kratkih programa studija i prvi polaznici su u aprilu ove godine dobili sertifikate o uspešno završenim studijama. Moram da pohvalim sve nastavnike i saradnike koji su svojim entuzijazmom doprineli da dobijemo jedan ovakav udžbenik“, rekao je prof. Jović. Knjiga „Intenzivno lečenje“ je koncipirana na savremen način. Svaki deo i svako poglavlje predstavljaju sintezu savremenih stavova iz određene oblasti i kliničkog iskustva autora“, reči su prof. dr Predraga Stevanovića, jednog od recenzenata. „Urednici i autori su ovom knjigom, specifičnom u našoj stručnoj literaturi, skrenuli pažnju na značaj organizovanog i sistematičnog, multidisciplinarnog obrazovanja medicinskih sestara i tehničara za oblast intenzivnog lečenja“, istakao je prof. Stevanović.

„Shvatajući izazov savremenog trenutka lečenja kritičnih bolesnika, autori su priredili udžbenik intenzivne medicine po najvišim standardima savremenog udžbenika. Teme udžbenika „vode" čitaoca od organizacije i standarda medicinske nege, preko neophodnih odabranih poglavlja fiziologije kao osnova kliničke medicine“, smatra drugi recenzent knjige prof. dr Maja Surbatović, anesteziolog i intezivista sa VMA u Beogradu. Intenzivno lečenje je namenjeno medicinskim sestrama i tehničarima, ali izborom tema, načinom prezentacije i organizacije teksta, sa pregledom savremenih stavova i metoda intenzivne medicine, biće od velike koristi i lekarima koji stiču prva znanja iz zahtevne, multidisciplinarne intenzivne medicine.

Knjiga ima 24 poglavlja i u njoj se kao autori pojavljuju profesori i kliničari sa FMN, IKVB „Dedinje“ i Visoke strukovne škole Beograd. U ime autora poglavlja „Zdravstvena nega“ na promociji su o značaju udžbenika, ali pre svega o ovoj temi govorile: dr. sci. med Biljana Jakovljević sa Visoke strukovne škole Beograd i strukovna master medicinska sestra sa IKVB „Dedinje“ Mira Ranković. One su ovom prilikom najavile publikaciju „Praktikum iz sestrinskih procedura“ koje će pratiti i snimak samog toka intenzivne nege pacijenata.








Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.