Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

NAUČNI SKUP U ZNAK SEĆANJA NA PROF. DR MILOSAVA MISU KOSTIĆA

U znak sećanja na jednog od doajena fiziologije u našoj zemlji i genija medicinske misli prof. dr Milosava Miše Kostića, po kome naš Amfiteatar i nosi ime, FMN organizovao je naučni skup, na kome su predstavljeni rezultati i istraživački pravci Katedre za fiziologiju čiji je član bio profesor Miša Kostić, kao i istraživanja mlađih naučnika iz oblasti fiziologije i primenjene fiziologije. Skup je organizovan na dan rođenja prof. Kostića, 20. decembar koji bi, da je sa nama on slavio kao jubilarni 70-i rođendan. U prisustvu rukovodstva FMN, najviših predstavnika Društva fiziologa Srbije, nastavnika i saradnika ali i kolega i prijatelja prof. Kostića, okupljenima se u ime porodice obratila ćerka prof. Miše Kostića Milica M. Kostić koja se svima zahvalila na izdvojenom vremenu i odanosti prema porodici Kostić. „U ime porodica Kostić i Ristić meni je pripala čast da se u prvom redu zahvalim Katedri za fiziologiju FMN čijim se hodnicima i dalje čuje ime Miše Kostića a za neke njegove bliske saradnike sam sigurna da ih i dalje proganja i njegov lika. Biću lična jer danas je svaka druga opcija nemoguća. Danas je tatin rođendan i mnogo se puta pitam kako bi sve izgledalo da je on danas tu, pre svega za nas, njegovu decu, njegovog unuka ali i kako bi izgledao Institut, UKC. Pažljivo odabrani beli miševi koji se genetski modifikuju da budu identični i bez kojih većina pretkliničkih istraživanja ne bi bila moguća prave se tako da budu identični. Danas većina ljudi sledi isti model ali tatina seljačka genetika je bilo nešto drugačije, nešto što je njega teralo da krči put tamo gde drugi nisu išli i gde nije bilo lako“, rekla je, između ostalog Milica Kostić.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević najpre je istakao da mu je upravo prof. Kostić bio prvi mentor i kada god govori o njemu ima tu neku ličnu notu. „To je čovek kome sam ja lično zahvalan za početak moje Univerzitetske karijere ali i čovek koji je uneo svetlo naučno istraživačkog rada u ovu instituciju. Bio je, odgovorno kažem, najveći naučnik koji je ikada radio u našoj zemlji u oblasti biomedicinskih nauka a koji nas je prerano napustio. On je osnovan laboratoriju kojom ja rukovodim i to je veliki tim koji ima sjajne rezultate. To je danas Centar za predklinička i funkcionalna istraživanja i koji je mnogo proširio delokrug svog rada u odnosu na ono što je rađeno u to vreme. Tu imamo i deo kojim rukovodi prof. dr Gvozden Rosić i mi smo ovaj skup koncipirali tako da damo omaž radu naše čitave katedre, koja je jedan od nosilaca naučno istraživačkog rada FMN“, rekao je prof. Jakovljević.

U prvom delu skupa predavanja su održali: prof. dr Vladimir Jakovljević, prof. dr Gvozden Rosić, prof. dr Jovana Bradić i doc. dr Jovana Joksimović Jović. Na kraju su izlaganja imale Marina Nikolić (FMN) i Danijela Karanović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, čije poster prezentacije su na 9.susretima Evropske sekcije za kardiovaskularna istraživanja u oktobru u Temišvaru nagrađene novoustanovljenom nagradom, koju je inicirao upravo dekan Jakovljević, a koja nosi ime prof. dr Milosava Kostića.

Ovom naučnom skupu prethodila je izborna skupština Društva fiziologa Srbije na kojoj je za predsednika DFZ izabran prof. dr Nenad Stojiljković sa Medicinskog fakulteta u Nišu dok je za predsednika skupštine izabran prof. dr Vladimir Jakovljević.








Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.