Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

НА КОНГРЕСУ У ТЕМИШВАРУ ПРОМОВИСАНА НАУКА И МЛАДИ ИСТРАЖИВАЧИ

Представници ФМН, декан проф. др Владимир Јаковљевић са својом истраживачком групом за функционална и предклиничка истраживања, успешно су представили наш факултет на 9-ој Европској секцији Интернационалне академије за кардиоваскуларна истраживања , која је одржана у Темишвару у Румунији, од 3.до 7.октобра. Осам оралних и 4 постер презентације, као и све похвале водећих европских и светских научника из области кардиоваскуларних истраживања резултат су учешћа наших представника на овом стручном скупу. Оралне презентације, поред проф. Јаковљевића одржали су и професори Владимир Живковић и Иван Срејовић и доценти: Јована Брадић, Јована Јоксимовић Јовић, Александра Стојановић, Аница Петровић и Исидора Милосављевић. У делу постер презентација своје радове представили су Александар Кочовић, Марина Николић, Маријана Анђић и Божидар Пиндовић.

Овогодишња европска секција Интернационалне академије за кардиоваскуларна истраживања окупила је бројне научнике из читавог света која су четири дана представљали своја најновија достигнућа у изучавању кардиоваскуларних болести и могућности за њихово лечење. Поред водећих имена из ове области, од оснивача секције проф. др Нарањана Дале, Гранта Пирса, Роберта Болија, Лорија Киршенбаума, Олге Пеханове, Белме Туран, Андреаса Вара, највише представника, односно младих истраживача, имао је Медицински факултет из Бања Луке на челу са деканом проф. др Ранком Шкрбићем а онда наша истраживачка група. Организатор скупа проф. др Данина Мунтин са Универзитета за медицину и фармацију „Виктор Бабес“ , која је добила све похвале за одличну организацију скупа, изразила је посебно задовољство сарадњом са нашим факултетом и чињеницом да је недавно обновљен Споразум о сарадњи наше две установе. „Тиме отварамо могућност за реализацију заједничких програма пре свега да се докторске дисертације спроводе делом у лабораторијама у Темишвару, делом у Крагујевцу и да студенти имају прилике да се упознају са различитим техникама рада“, истакла је проф. Мунтин.






Декан проф. Јаковљевић и овом приликом изразио је понос што руководи групом младих и успешних научника и како је рекао, без лажне скромности ,група коју предводи доминира у Европској секцији Интернационалне академије за кардиоваскуларна истраживања. „Наша група препозната је као сјајна због чега сам ја, између осталог, пре годину дана добио поверење да будем председник ове секције. Наш главни задатак је да промовишемо науку и младе људе и то и чинимо. Драго ми је да је ове године довео већу групу него што смо ми јер је то човек који има невероватну енергију и који је посвећен науци и својим сарадницима. Запажено учешће имају и млади научници из Румуније које предводи колегиница Данина а проф. Белма Туран из Турске је такође дошла са 10 својих младих колега. Све то говори да се наша секција полако шири што ми је посебно задовољство“, рекао је декан. Он је додао и да је док је спремао своју презентацију која је заправо докторат Марине Николић, а иза које стоји менторски рад проф. др Невене Јеремић, а он је коментор, схватио колики рад и труд је само у последњих годину дана уложен од стране свих чланова лабораторије којом руководи и да је због тога изузетно поносан на своје сараднике.

На завршној гала вечери традиционално су додељене награде за најбоље оралне презентације, укупно три и 7 награда за постер презентације. На предлог председника Европске ИАСС проф. др Владимира Јаковљевића од ове године уведена је награда за најбоље младе истраживаче која носи име чувеног крагујевачког физиолога и професора нашег факултета Проф. др Милосава Костића, по којем наш амфитеатар носи име. Два млада научника, како је рекао проф. Јаковљевић, ће сваке године на скуповима европске секције добијати ову награду, која уз плакету има и новчани део. Међу истраживачима који су добили награде за постер презентације је и Асс. др Марина Николић са ФМН.















Представници Факултета медицинских наука на крају посете Темишвару обишли су нашу Епархију у том румунском граду. Декан Јаковљевић са сарадницима посетио је Саборну цркву и Епархију у том граду, која датира из далеке 1744,године и која у свом саставу има 44 парохије са око 12 хиљада становника. Интересантан податак је да је Епискп Лукјан, пореклом из Бора, своје монаштво започео у манастиру Дивостин код Крагујевца. Проф. Јаковљевић се захвалио епископу и монаштву на томе што у Румунији негују нашу веру и традицију.




Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.