Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

NA KONGRESU U TEMISVARU PROMOVISANA NAUKA I MLADI ISTRAŽIVAČI

Predstavnici FMN, dekan prof. dr Vladimir Jakovljević sa svojom istraživačkom grupom za funkcionalna i predklinička istraživanja, uspešno su predstavili naš fakultet na 9-oj Evropskoj sekciji Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja , koja je održana u Temišvaru u Rumuniji, od 3.do 7.oktobra. Osam oralnih i 4 poster prezentacije, kao i sve pohvale vodećih evropskih i svetskih naučnika iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja rezultat su učešća naših predstavnika na ovom stručnom skupu. Oralne prezentacije, pored prof. Jakovljevića održali su i profesori Vladimir Živković i Ivan Srejović i docenti: Jovana Bradić, Jovana Joksimović Jović, Aleksandra Stojanović, Anica Petrović i Isidora Milosavljević. U delu poster prezentacija svoje radove predstavili su Aleksandar Kočović, Marina Nikolić, Marijana Anđić i Božidar Pindović.

Ovogodišnja evropska sekcija Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja okupila je brojne naučnike iz čitavog sveta koja su četiri dana predstavljali svoja najnovija dostignuća u izučavanju kardiovaskularnih bolesti i mogućnosti za njihovo lečenje. Pored vodećih imena iz ove oblasti, od osnivača sekcije prof. dr Naranjana Dale, Granta Pirsa, Roberta Bolija, Lorija Kiršenbauma, Olge Pehanove, Belme Turan, Andreasa Vara, najviše predstavnika, odnosno mladih istraživača, imao je Medicinski fakultet iz Banja Luke na čelu sa dekanom prof. dr Rankom Skrbićem a onda naša istraživačka grupa. Organizator skupa prof. dr Danina Muntin sa Univerziteta za medicinu i farmaciju „Viktor Babes“ , koja je dobila sve pohvale za odličnu organizaciju skupa, izrazila je posebno zadovoljstvo saradnjom sa našim fakultetom i činjenicom da je nedavno obnovljen Sporazum o saradnji naše dve ustanove. „Time otvaramo mogućnost za realizaciju zajedničkih programa pre svega da se doktorske disertacije sprovode delom u laboratorijama u Temišvaru, delom u Kragujevcu i da studenti imaju prilike da se upoznaju sa različitim tehnikama rada“, istakla je prof. Muntin.






Dekan prof. Jakovljević i ovom prilikom izrazio je ponos što rukovodi grupom mladih i uspešnih naučnika i kako je rekao, bez lažne skromnosti ,grupa koju predvodi dominira u Evropskoj sekciji Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja. „Naša grupa prepoznata je kao sjajna zbog čega sam ja, između ostalog, pre godinu dana dobio poverenje da budem predsednik ove sekcije. Naš glavni zadatak je da promovišemo nauku i mlade ljude i to i činimo. Drago mi je da je ove godine doveo veću grupu nego što smo mi jer je to čovek koji ima neverovatnu energiju i koji je posvećen nauci i svojim saradnicima. Zapaženo učešće imaju i mladi naučnici iz Rumunije koje predvodi koleginica Danina a prof. Belma Turan iz Turske je takođe došla sa 10 svojih mladih kolega. Sve to govori da se naša sekcija polako širi što mi je posebno zadovoljstvo“, rekao je dekan. On je dodao i da je dok je spremao svoju prezentaciju koja je zapravo doktorat Marine Nikolić, a iza koje stoji mentorski rad prof. dr Nevene Jeremić, a on je komentor, shvatio koliki rad i trud je samo u poslednjih godinu dana uložen od strane svih članova laboratorije kojom rukovodi i da je zbog toga izuzetno ponosan na svoje saradnike.

Na završnoj gala večeri tradicionalno su dodeljene nagrade za najbolje oralne prezentacije, ukupno tri i 7 nagrada za poster prezentacije. Na predlog predsednika Evropske IASS prof. dr Vladimira Jakovljevića od ove godine uvedena je nagrada za najbolje mlade istraživače koja nosi ime čuvenog kragujevačkog fiziologa i profesora našeg fakulteta Prof. dr Milosava Kostića, po kojem naš amfiteatar nosi ime. Dva mlada naučnika, kako je rekao prof. Jakovljević, će svake godine na skupovima evropske sekcije dobijati ovu nagradu, koja uz plaketu ima i novčani deo. Među istraživačima koji su dobili nagrade za poster prezentacije je i Ass. dr Marina Nikolić sa FMN.















Predstavnici Fakulteta medicinskih nauka na kraju posete Temišvaru obišli su našu Eparhiju u tom rumunskom gradu. Dekan Jakovljević sa saradnicima posetio je Sabornu crkvu i Eparhiju u tom gradu, koja datira iz daleke 1744,godine i koja u svom sastavu ima 44 parohije sa oko 12 hiljada stanovnika. Interesantan podatak je da je Episkp Lukjan, poreklom iz Bora, svoje monaštvo započeo u manastiru Divostin kod Kragujevca. Prof. Jakovljević se zahvalio episkopu i monaštvu na tome što u Rumuniji neguju našu veru i tradiciju.




Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.