Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОБЕЛЕЖЕНА СЛАВА И 46 ГОДИНА ФАКУЛТЕТА МЕДИЦИНСКИХ НАУКА

Сечењем славског колача у деканату ФМН обележена је слава Свети Алимпије Столпник. Чин сечења колача, у присуству декана проф. др Владимира Јаковљевића, продекана, директора УКЦ Крагујевац проф. др Слободана Милисављевића, ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненада Филиповића, декана и продекана медицинских факултета из Београда, Ниша, Приштине са привременим седиштем у Косовској Митровици, декана факултета нашег Универзитета, директора наших наставно научних база из Београда и Крагујеваца, представника друштвеног и јавног живота града и Србије, обавили су свештеници Саборне цркве. Овогодишњи домаћин славе, проф. др Александар Цветковић, директор Клинике за хирургију УКЦ Крагујевац са породицом предао је део славског колача Стевану Павловићу, шефу финансијске службе који ће бити домаћин славе 2024. године. Проф. Цветковић је том приликом честитао славу свим запосленима на ФМН и пожелео пуно здравља, личне и породичне среће наглашавајући да је поносан што је домаћин славе ФМН који из године у годину бележи све боље резултате у раду на свим пољима.






Уследила је свечана академија у амфитеатру коју су извођењем државне и студентске химне отворио хор и оркестар Факултета педагошких наука из Јагодине. Приказан је филм који је представио најважније резултате и активности факултета у протеклих годину дана. Присутнима се најпре обратио декан проф. др Владимир Јаковљевић који је протеклу годину оценио као веома успешну за нашу установу. „Најзначајнији резултати остварени су у области интернационализације јер смо, за релативно кратко време, прешли пут од регионалног лидера до интернационалног сарадника. то је резултат тимског, квалитетног рада и посвећеност научним истраживањима сврстали су нас у ред најпрестижнијих образовних установа у свету. Пети пут смо на Шангајској листи, бележимо из године у годину све већи број студената, акредитујемо нове студијске програме. Оно што је најбитније да смо акредитовали ИАС медицине на енглеском језику и да смо привукли велики број страних студената, више од било ког факултета у земљи и окружењу, што је велики замајац за цео град и регион а не само за нашу установу“, рекао је проф. Јаковљевић и додао да је поносан и на највећи број научних радова који су објављени управо у овој години ао и интензивном раду на великом броју домаћих и међународних пројеката.

У име руководства Универзитета у Крагујевцу славу и дан ФМН честитао је проректор за научно истраживачки рад проф. др Владимир Ранковић који је изразио захвалност нашем факултету због петогодишњег узастопног рангирања Универзитета у Крагујевцу на престижној Шангајској листи. У име Владе Србије и министарства просвете окупљене је поздравила је министарка проф. др Славица Ђукић Дејановић која је рекла да су јој емоције јако помешане јер је своју наставну и научну каријеру започела управо на нашем Факултету где је годинама била професор на предмету психијатрија. „Данас у функцији министра поносна што је ФМН основ доброг функционисања Универзитета у Крагујевцу, што шире здравствену културу, образују врхунске стручњаке –лекаре, стоматологе, фармацеуте, лекаре специјалисте и специјалисте ужих специјализација. О томе говори податак да је готово 6800 младих људи стекло диплому на ИАС и ОСС а да је преко 700 људи успешно одбранило докторску дисертацију“, рекла је, између осталог министарка Ђукић Дејановић.

Декан Јаковљевић и министарка Ђукић Дејановић уручили су заједно дипломе, златнике и пригодне поклоне најбољим дипломцима на свим студијским програмима интегрисаних и основних студија. Академији су, поред бројних гостију који су присуствовали сечењу славског колача, присуствовали и државни секретар министарства здравља Александар Милошевић, начелница Шумадијског управног округа Биљана Илић Стошић, заменик председника Скупштине града проф. др Анђелка Стојковић и многи други. Уметнички део програма бројним нумерама увеличао је хор и оркестар ФПН у Јагодини којим су дириговале проф. др Милица Станковић и доц. др Јелена Гркић Гинић.




















Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.