Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

У ПЛАНУ ОСНОВАЊЕ ЦЕНТРА ЗА БИОЕКВИВАЛЕНЦИЈУ ФМН

Проф. др Никола Лабачевски, руководилац Института за предклиничку и клиничку фармакологију са токсикологијом Медицинског факултета Универзитета „Св. Кирил и Методије“ у Скопљу, редовни професор фармакологије, одржао је у Плавој сали Факултета медицинских наука предавање „Студије биоеквивалентности, више од 40 година искуства“. Према речима професора Лабачевског, истакнутог европског научника из области фармакологије и токсикологије, данашње предавање је заправо увод у успостављање дуже и садржајније сарадње Института којим руководи и нашег факултета, пре свега Центром за предклиничка и функционална истраживања а касније и са Институтом за фармакологију. Студије биоеквивалентности о којима је присутнима говорио проф. др Никола Лабачевски представљају највећи део посла Института за предклиничку и клиничку фармакологију са токсикологијом Медицинског факултета Универзитета „Св. Кирил и Методије“ у Скопљу. „Оне заузимају 75 посто нашег рада и представљају најбитнија испитивања за добијање генеричког лека за промет односно стављања на тржиште. Ми ћемо пренети наша искуства и верујем да то може да буде основ за успостављање сарадње наше две установе и успостављање таквог Центра овде у Крагујевцу“, истакао је проф. Лабачевски. Он је додао и да су наставници и сарадници ФМН у великој мери доста испред колега у Македонији у делу испитивања оксидативног стреса и параметара оксидативног стреса код различитих обољења и да тај део колеге из Крагујевца треба да пренесу његовим сарадницима у Македонији.

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић изразио је задовољство што је Факултет у прилици да угости стручњака какав је проф. Лабачевски који је, како је истакао, један од водећих стручњака у области студија прве фазе испитивања лекова у региону али и шире. „Јаковљевић је истакао и да су обе стране више него заинтересоване за успостављање међусобне сарадње што је, како је рекао, у складу са планом развоја ФМН, где је превиђено оснивање Центра за биоеквиваленцију што би нам омогућило да радимо студије о ефикасности лекова које су носилац развоја а није занемарљива ни финансијска користи за институцију која у томе учествује.





Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.