Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

U PLANU OSNOVANJE CENTRA ZA BIOEKVIVALENCIJU FMN

Prof. dr Nikola Labačevski, rukovodilac Instituta za predkliničku i kliničku farmakologiju sa toksikologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta „Sv. Kiril i Metodije“ u Skoplju, redovni profesor farmakologije, održao je u Plavoj sali Fakulteta medicinskih nauka predavanje „Studije bioekvivalentnosti, više od 40 godina iskustva“. Prema rečima profesora Labačevskog, istaknutog evropskog naučnika iz oblasti farmakologije i toksikologije, današnje predavanje je zapravo uvod u uspostavljanje duže i sadržajnije saradnje Instituta kojim rukovodi i našeg fakulteta, pre svega Centrom za predklinička i funkcionalna istraživanja a kasnije i sa Institutom za farmakologiju. Studije bioekvivalentnosti o kojima je prisutnima govorio prof. dr Nikola Labačevski predstavljaju najveći deo posla Instituta za predkliničku i kliničku farmakologiju sa toksikologijom Medicinskog fakulteta Univerziteta „Sv. Kiril i Metodije“ u Skoplju. „One zauzimaju 75 posto našeg rada i predstavljaju najbitnija ispitivanja za dobijanje generičkog leka za promet odnosno stavljanja na tržište. Mi ćemo preneti naša iskustva i verujem da to može da bude osnov za uspostavljanje saradnje naše dve ustanove i uspostavljanje takvog Centra ovde u Kragujevcu“, istakao je prof. Labačevski. On je dodao i da su nastavnici i saradnici FMN u velikoj meri dosta ispred kolega u Makedoniji u delu ispitivanja oksidativnog stresa i parametara oksidativnog stresa kod različitih oboljenja i da taj deo kolege iz Kragujevca treba da prenesu njegovim saradnicima u Makedoniji.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević izrazio je zadovoljstvo što je Fakultet u prilici da ugosti stručnjaka kakav je prof. Labačevski koji je, kako je istakao, jedan od vodećih stručnjaka u oblasti studija prve faze ispitivanja lekova u regionu ali i šire. „Jakovljević je istakao i da su obe strane više nego zainteresovane za uspostavljanje međusobne saradnje što je, kako je rekao, u skladu sa planom razvoja FMN, gde je previđeno osnivanje Centra za bioekvivalenciju što bi nam omogućilo da radimo studije o efikasnosti lekova koje su nosilac razvoja a nije zanemarljiva ni finansijska koristi za instituciju koja u tome učestvuje.





Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.