Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА

Поводом Светског дана менталног здравља и Фестивала менталног здравља у организацији Катедре за социјалну медицину Факултета медицинских наука и Центра за промоцију здравља Института за јавно здравље Крагујевац у амфитеатру одржан је симпозијум ''ЈАВНО ЗДРАВСТВЕНИ ЗНАЧАЈ МЕНТАЛНИХ ПОРЕМЕЋАЈА И МУЛТИСЕКТОРСКИ ПРИСТУП У ПРОМОЦИЈИ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА''. Симпозијуму су присуствовали: министарка просвете у Влади Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић, директорка ИЗЈ Србије ''Др Милан Јовановић Батут'' проф. др Верица Јовановић, декан Медицинског факултета у Бања Луци проф. др Ранко Шкрбић, члан Градског већа за здравство и социјалну политику др Гордана Дамњановић, директори здравствених установа , наши наставници и сарадници и други бројни гости. Окупљене је најпре поздравио проф. др Владимир Јаковљевић декан ФМН који је нагласио да је јако поносан на катедру за социјалну медицину која другу годину за редом, на Светски дан менталног здравља, организује симпозијум на тему менталног здравља. ''Када имате познате и признате предаваче, министарку просвете која је познати психијатар, када имате директорку Батута, институције која се бави глобалном анализом здравља становништва, када имате декана Медицинског факултета из Бања Луке који има одличан пилот пројекат који је спроведен у РС док је он био министар здравља, то у стручном смислу показује да имамо скуп на јако високом нивоу'', рекао је Јаковљевић. Он је додао и да ће факултет наставити са организацијом оваквих скупова посебно јер живимо у времену када је очување менталног здравља јако важно.

Министарка просвете у Влади Србије проф. др Славица Ђукић Дејановић , психијатар, говорила је о практични приказу рада Комисије за ментално здравље при Влади Републике Србије након реуматизма у ОШ Владислав Рибникар. ''Комисија је мултисекторског састава и сваки сектор у држави је добио своје место. Ја сам задужена за подршку трауматизованих ученика, родитеља и наставника у школама и у заједништву са Удружењем психолога Србије, Филозофским факултетом, Институт за ментално здравље, министарство здравља, министарство унутрашњих послова и министарство просвете направили су читав низ пројеката и практично 24 сата сви ученици ове и околних школа Београда имају могућност психолошке и социјалне подршке'', рекла је министарка. Она је данас учесницима симпозијума представила и резултате рада комисије али је говорила и о томе који су и какви задаци школа у наредном периоду – да антиципирају изненадну могућности трауме, да припреме децу на понашања у таквим околностима и да науче децу да препознају опасност по себе и по своје другаре, да знају да нису сами, да имају и стручњаке и маме и тате којима морају причати истину и наравно да охрабримо наставнике охрабримо да безбедност школа буде један од њихових задатака у коме ће активно учествовати. О менталном здрављу младих говорила је директорка ИЗЈС ''Др Милан Јовановић Батут'' проф. др Верица Јовановић која је рекла да је ментално здравље младих је инвестиција у ментално здравље целе популације. ''Када је реч о поремећајима који прате и карактеришу ментално здравље младих они се често везују за поремећаје понашање, поремећаје афекта , поремећаје и начину исхране. Ми смо данас учесницима приближили све оне изазове који се односе на ментално здравље и младих и указали на све неопходне мере за унапређење не само здравља младих већ и на понашање и елиминацију фактора ризика који доводе до поремећаја'', истакла је директора Батута. О томе како је питање менталног здравља регулисано у Републици Српској, односно о успостављању новог модела менталног здравља , од 2000.године до данас, говорио је проф. др Ранко Шкрбић декан Медицинског факултета у Бања Луци.

Сваке године 10.октобра обележава се Светски дан менталног здравља на глобалном нивоу. Овогодишњи слоган гласи НАШИ УМОВИ, НАША ПРАВА. ''Циљ обележавања овог дана јесте скретање пажње јавности на значај очувања менталног здравља као нераскидивог сегмента физичког здравља Према подацима Светске здравствене организације процењује се да у свету 25% особа болује од различитих врста менталних поремећаја. Међу најучесталије убрајају се анксиозни и депресивни поремећаји. Савремени концепт менталног здравља подразумева мултисекторски приступ овој теми '', истакла проф. др Ивана Симић Вукомановић са катедре за социјалну медицину ФМН и ИЗЈЗ Крагујевац и додала да су немили догађаји у мају у нашој земљи определили тему овогодишњег симпозијума. Обележавање Светског дана менталног здравља представља идеалну прилика za подизање нивоа здравствене писмености која је кључна у оснаживању појединца да препозна ране знаке и симптоме менталних поремећаја, закључак је данашњег симпозијума.












Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.