Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

OBELEŽEN SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

Povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja i Festivala mentalnog zdravlja u organizaciji Katedre za socijalnu medicinu Fakulteta medicinskih nauka i Centra za promociju zdravlja Instituta za javno zdravlje Kragujevac u amfiteatru održan je simpozijum ''JAVNO ZDRAVSTVENI ZNAČAJ MENTALNIH POREMEĆAJA I MULTISEKTORSKI PRISTUP U PROMOCIJI MENTALNOG ZDRAVLJA''. Simpozijumu su prisustvovali: ministarka prosvete u Vladi Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović, direktorka IZJ Srbije ''Dr Milan Jovanović Batut'' prof. dr Verica Jovanović, dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci prof. dr Ranko Skrbić, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damnjanović, direktori zdravstvenih ustanova , naši nastavnici i saradnici i drugi brojni gosti. Okupljene je najpre pozdravio prof. dr Vladimir Jakovljević dekan FMN koji je naglasio da je jako ponosan na katedru za socijalnu medicinu koja drugu godinu za redom, na Svetski dan mentalnog zdravlja, organizuje simpozijum na temu mentalnog zdravlja. ''Kada imate poznate i priznate predavače, ministarku prosvete koja je poznati psihijatar, kada imate direktorku Batuta, institucije koja se bavi globalnom analizom zdravlja stanovništva, kada imate dekana Medicinskog fakulteta iz Banja Luke koji ima odličan pilot projekat koji je sproveden u RS dok je on bio ministar zdravlja, to u stručnom smislu pokazuje da imamo skup na jako visokom nivou'', rekao je Jakovljević. On je dodao i da će fakultet nastaviti sa organizacijom ovakvih skupova posebno jer živimo u vremenu kada je očuvanje mentalnog zdravlja jako važno.

Ministarka prosvete u Vladi Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović , psihijatar, govorila je o praktični prikazu rada Komisije za mentalno zdravlje pri Vladi Republike Srbije nakon reumatizma u OS Vladislav Ribnikar. ''Komisija je multisektorskog sastava i svaki sektor u državi je dobio svoje mesto. Ja sam zadužena za podršku traumatizovanih učenika, roditelja i nastavnika u školama i u zajedništvu sa Udruženjem psihologa Srbije, Filozofskim fakultetom, Institut za mentalno zdravlje, ministarstvo zdravlja, ministarstvo unutrašnjih poslova i ministarstvo prosvete napravili su čitav niz projekata i praktično 24 sata svi učenici ove i okolnih škola Beograda imaju mogućnost psihološke i socijalne podrške'', rekla je ministarka. Ona je danas učesnicima simpozijuma predstavila i rezultate rada komisije ali je govorila i o tome koji su i kakvi zadaci škola u narednom periodu – da anticipiraju iznenadnu mogućnosti traume, da pripreme decu na ponašanja u takvim okolnostima i da nauče decu da prepoznaju opasnost po sebe i po svoje drugare, da znaju da nisu sami, da imaju i stručnjake i mame i tate kojima moraju pričati istinu i naravno da ohrabrimo nastavnike ohrabrimo da bezbednost škola bude jedan od njihovih zadataka u kome će aktivno učestvovati. O mentalnom zdravlju mladih govorila je direktorka IZJS ''Dr Milan Jovanović Batut'' prof. dr Verica Jovanović koja je rekla da je mentalno zdravlje mladih je investicija u mentalno zdravlje cele populacije. ''Kada je reč o poremećajima koji prate i karakterišu mentalno zdravlje mladih oni se često vezuju za poremećaje ponašanje, poremećaje afekta , poremećaje i načinu ishrane. Mi smo danas učesnicima približili sve one izazove koji se odnose na mentalno zdravlje i mladih i ukazali na sve neophodne mere za unapređenje ne samo zdravlja mladih već i na ponašanje i eliminaciju faktora rizika koji dovode do poremećaja'', istakla je direktora Batuta. O tome kako je pitanje mentalnog zdravlja regulisano u Republici Srpskoj, odnosno o uspostavljanju novog modela mentalnog zdravlja , od 2000.godine do danas, govorio je prof. dr Ranko Skrbić dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci.

Svake godine 10.oktobra obeležava se Svetski dan mentalnog zdravlja na globalnom nivou. Ovogodišnji slogan glasi NASI UMOVI, NASA PRAVA. ''Cilj obeležavanja ovog dana jeste skretanje pažnje javnosti na značaj očuvanja mentalnog zdravlja kao neraskidivog segmenta fizičkog zdravlja Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije procenjuje se da u svetu 25% osoba boluje od različitih vrsta mentalnih poremećaja. Među najučestalije ubrajaju se anksiozni i depresivni poremećaji. Savremeni koncept mentalnog zdravlja podrazumeva multisektorski pristup ovoj temi '', istakla prof. dr Ivana Simić Vukomanović sa katedre za socijalnu medicinu FMN i IZJZ Kragujevac i dodala da su nemili događaji u maju u našoj zemlji opredelili temu ovogodišnjeg simpozijuma. Obeležavanje Svetskog dana mentalnog zdravlja predstavlja idealnu prilika za podizanje nivoa zdravstvene pismenosti koja je ključna u osnaživanju pojedinca da prepozna rane znake i simptome mentalnih poremećaja, zaključak je današnjeg simpozijuma.












Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.