Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ОДРЖАН 9. СВЕТСКИ КОНГРЕС ПАТОФИЗИОЛОГА

У хотелу „Crown Plaza“ у Београду, у организацији председника Европске секције интернационалне академије кардиоваскуларних наука, декана нашег Факултета проф. др Владимира Јаковљевића, одржан је 9.Светски конгрес патофизиолога. Тиме је проф. Јаковљевић у нашој престоници, поново спојио Исток и Запад, и у крајње деликатном тренутку, успео да окупи 200 врсних научника из Русије, Америке, Европе, Азије, Аустралије и Новог Зеланда.

Конгрес је почео интонирањем државне химне Боже правде у извођењу музичког ансамбла „Станислав Биничи“ Војске Србије, који су у оквиру церемоније свечаног отварања извели још неколико својих нумера. Председница Светског удружења патофизиолога и чланица Словачке академије наука проф. др Олга Пеханов званично је отворила 9. Светски конгрес патофизиолога подсећајући да је Светско удружење патофизиолога основано 1991.године а да је иницијатива за окупљање најугледнијих научника из ове области потекла из Русије , где је одржан први конгрес. „Наши конгреси се одржавају на сваке четири године, а након скупа у Братислави проф. Јаковљевић се заложио да следећи конгрес, који је требало да буде одржан у септембру 2022.године буде у Москви. Због познатих геополитичких дешавања и рата у Украјини конгрес је отказан али је проф. Јаковљевић уложио много труда, рада и дипломатије да се окупимо у Београду и одржимо овај конгрес, на чему сам му неизмерно захвална“, рекла је проф. Пеханов. Она је на церемонији отварања саопштила и да проф. др Владимир Јаковљевић од 6.јула преузима функцију председника Светског удружења патофизиолога.

Декан ФМН проф. др Вадимир Јаковљевић, организатор конгреса, истакао је да је имао велику част да су колеге из Москве затражиле да се организација конгреса премести у Београд јер је немогуће било скуп организовати у Москви. Он је подсетио и да је дуги низ година покушавао да Београд кандидује за домаћина оваквог скупа али до тога није дошло. „Овога пута смо успели и спојили смо Исток и Запад тако да су сви позвани учесници, њих око 200 лако пристали да дођу и буду део тродневног 9.Светског конгреса патофизиолога . Са нама су најеминентнији научници из области патофизиологије, укључујући проф. Далу кога многи сматрају за духовног оца модерне кардиоваскуларне науке, проф. Сергеја Бољевича са првог Московског државног Универзитета Сеченов са сарадницима, као и многи други, а мене посебно радује чињеница да је Факултет медицинских наука и Центар за предклиничка и кардиоваскуларна истраживања по броју учесника, што предавача што аутора постер сесија најбројнији и на овом научном скупу“, рекао је декан Јаковљевић.

У уводном делу Конгреса предавање о коронарним болестима одржао је легендарни професор Наранџан Дала , чији тим истраживача проучава болести артерија , вена и срца на субатомском и субћелијском нивоу, те долази до невероватних закључака о природи људског бића, али и могућој брзој превенцији кардиоваскуларних болести које су и даље убица број један у свету, иако је наука далеко узнапредовала. Најборојни на овогодишњем конгресу патофизиолога били су наши наставници и сарадници из Центра за предклиничка и кардиоваскуларна истраживања. Оралне презентације одржали су професори Владимир Живковић и Иван Срејовић, доценти: Јована Брадић, Исидора Милосављевић, Јована Јоксимовић Јовић и Јасмина Сретеновић, Александра Стојановић и Аница Петровић. ФМН је на постер презентацијама представила група младих наставника и сарадника:Александар Кочовиш, Марина Николић, Драгана Станишић, Миона Вулетић, Маја Савић, Милош Николић, Марко Равић, Маријана Анђић, Анђела Милојевић Шамановић, Катарина Михајловић и Катарина Ђорђевић.

Наредно окупљање научника из области кардиоваскуларних истраживања одржаће се почетком октобра у Темишвару.

















Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.