Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

ODRŽAN 9. SVETSKI KONGRES PATOFIZIOLOGA

U hotelu „Crown Plaza“ u Beogradu, u organizaciji predsednika Evropske sekcije internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka, dekana našeg Fakulteta prof. dr Vladimira Jakovljevića, održan je 9.Svetski kongres patofiziologa. Time je prof. Jakovljević u našoj prestonici, ponovo spojio Istok i Zapad, i u krajnje delikatnom trenutku, uspeo da okupi 200 vrsnih naučnika iz Rusije, Amerike, Evrope, Azije, Australije i Novog Zelanda.

Kongres je počeo intoniranjem državne himne Bože pravde u izvođenju muzičkog ansambla „Stanislav Biniči“ Vojske Srbije, koji su u okviru ceremonije svečanog otvaranja izveli još nekoliko svojih numera. Predsednica Svetskog udruženja patofiziologa i članica Slovačke akademije nauka prof. dr Olga Pehanov zvanično je otvorila 9. Svetski kongres patofiziologa podsećajući da je Svetsko udruženje patofiziologa osnovano 1991.godine a da je inicijativa za okupljanje najuglednijih naučnika iz ove oblasti potekla iz Rusije , gde je održan prvi kongres. „Naši kongresi se održavaju na svake četiri godine, a nakon skupa u Bratislavi prof. Jakovljević se založio da sledeći kongres, koji je trebalo da bude održan u septembru 2022.godine bude u Moskvi. Zbog poznatih geopolitičkih dešavanja i rata u Ukrajini kongres je otkazan ali je prof. Jakovljević uložio mnogo truda, rada i diplomatije da se okupimo u Beogradu i održimo ovaj kongres, na čemu sam mu neizmerno zahvalna“, rekla je prof. Pehanov. Ona je na ceremoniji otvaranja saopštila i da prof. dr Vladimir Jakovljević od 6.jula preuzima funkciju predsednika Svetskog udruženja patofiziologa.

Dekan FMN prof. dr Vadimir Jakovljević, organizator kongresa, istakao je da je imao veliku čast da su kolege iz Moskve zatražile da se organizacija kongresa premesti u Beograd jer je nemoguće bilo skup organizovati u Moskvi. On je podsetio i da je dugi niz godina pokušavao da Beograd kandiduje za domaćina ovakvog skupa ali do toga nije došlo. „Ovoga puta smo uspeli i spojili smo Istok i Zapad tako da su svi pozvani učesnici, njih oko 200 lako pristali da dođu i budu deo trodnevnog 9.Svetskog kongresa patofiziologa . Sa nama su najeminentniji naučnici iz oblasti patofiziologije, uključujući prof. Dalu koga mnogi smatraju za duhovnog oca moderne kardiovaskularne nauke, prof. Sergeja Boljeviča sa prvog Moskovskog državnog Univerziteta Sečenov sa saradnicima, kao i mnogi drugi, a mene posebno raduje činjenica da je Fakultet medicinskih nauka i Centar za predklinička i kardiovaskularna istraživanja po broju učesnika, što predavača što autora poster sesija najbrojniji i na ovom naučnom skupu“, rekao je dekan Jakovljević.

U uvodnom delu Kongresa predavanje o koronarnim bolestima održao je legendarni profesor Narandžan Dala , čiji tim istraživača proučava bolesti arterija , vena i srca na subatomskom i subćelijskom nivou, te dolazi do neverovatnih zaključaka o prirodi ljudskog bića, ali i mogućoj brzoj prevenciji kardiovaskularnih bolesti koje su i dalje ubica broj jedan u svetu, iako je nauka daleko uznapredovala. Najborojni na ovogodišnjem kongresu patofiziologa bili su naši nastavnici i saradnici iz Centra za predklinička i kardiovaskularna istraživanja. Oralne prezentacije održali su profesori Vladimir Živković i Ivan Srejović, docenti: Jovana Bradić, Isidora Milosavljević, Jovana Joksimović Jović i Jasmina Sretenović, Aleksandra Stojanović i Anica Petrović. FMN je na poster prezentacijama predstavila grupa mladih nastavnika i saradnika:Aleksandar Kočoviš, Marina Nikolić, Dragana Stanišić, Miona Vuletić, Maja Savić, Miloš Nikolić, Marko Ravić, Marijana Anđić, Anđela Milojević Samanović, Katarina Mihajlović i Katarina Đorđević.

Naredno okupljanje naučnika iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja održaće se početkom oktobra u Temišvaru.

















Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.