Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

УЧЕШЋЕ ФМН НА 60. КАНЦЕРОЛОШКОЈ НЕДЕЉИ

Од 29. новембра до 2. децембра у Сава Центру у Београду одржава се јубиларна 60. канцеролошка недеља, у организацији Канцеролошке секције СЛД. Током трајања скупа, који је окупио преко хиљаду учесника и око 40 предавача из земље и иностранства, говори се и најновијим достигнућима и знањима из области онкологије, али и сарадњи удружења пацијената и лекара у циљу побољшања лечења и превенције канцеролошких обољења. У Србији се годишње у просеку дијагностикује око 36 хиљада ново откривених случајева малигних болести , док од рака умре више од 20 хиљада људи. Статистика је дакле алармантна јер се Србија према најновијим проценама, међу 40 земаља Европе, сврста у групу земаља са средњим ризиком обољевања али нажалост по стопи умирања од карцинома смо на другом месту, одмах након Мађарске.

Значај овог скупа, који је први пут захваљујући предавачима из иностранства, проф. др Жозефу Глигорову онкологу са чувеног Универзитета „Сорбона“ и проф. др Јазану Масанату из Енглеске онкопластичном хирургу и многим дугима, је тиме већи јер је попримио међународни карактер и омогућио свим учесницима да се упознају са најновијим терапијским могућностима у лечењу различитих малигних обољења. Секретар канцеролошке секције СЛД, са Института за онкологију и радиологију Србије асс. др Нада Сантрач истакла је значај овогодишње јубиларне 60. канцеролошке недеље која је окупила преко 1000 учесника а то су онколози, хирурзи, медикални онколози, радиациони онколози, терапеути али и представници удружења оболелих од карцинома где се разговара о новим дијагностичким и терапијским процедурама у лечењу малигних болести и траже начини да се неславна статистика, када је реч о обољевању и смртности од рака у нашој земљи поправи. Оно што је важно је да овогодишњи конгрес први пут акредитован као међународни и да је окупио бројне европске и светске стручњаке који се баве лечењем малигних болести. Асс. др Нада Сантрач је захвалила и декану ФМН проф. др Владимиру Јаковљевићу, који је препознао значај овог скупа, и омогућио студентима шесте године медицине да буду део овог важног конгреса.

Студенти носе позитивна искуства током трајања конгреса а неки од њих планирају да се у делу науке у наредном периоду баве управо карциномима дојке.Шеф катедре за онкологију на ФМН , хирург-онколог проф. др Марко Спасић истакао је да јако јако важно што је руководство факултета препознало значај овог скупа за студенте, али и да поред њих велики број лекара који се баве лечењем онколошких пацијената, међу којима је и велики број полазника субспецијалистичких студија онкологије ФМН учествује на конгресу. „То су лекари који су већ стручњаци у својим специјалистичким области и који само проширују своја знања из онкологије“, истакао је проф. Спасић, Поред њега наш Факултет на конгресу су преставили и медикални онколог др Јасимина Недовић, доц др Неда Милосављевић радиоациони онколог, др Владимир Тврдишић хирург и специјализант хирургије др Стефан Јаковљевића.








Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.