Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

UČESĆE FMN NA 60. KANCEROLOSKOJ NEDELJI

Od 29. novembra do 2. decembra u Sava Centru u Beogradu održava se jubilarna 60. kancerološka nedelja, u organizaciji Kancerološke sekcije SLD. Tokom trajanja skupa, koji je okupio preko hiljadu učesnika i oko 40 predavača iz zemlje i inostranstva, govori se i najnovijim dostignućima i znanjima iz oblasti onkologije, ali i saradnji udruženja pacijenata i lekara u cilju poboljšanja lečenja i prevencije kanceroloških oboljenja. U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje oko 36 hiljada novo otkrivenih slučajeva malignih bolesti , dok od raka umre više od 20 hiljada ljudi. Statistika je dakle alarmantna jer se Srbija prema najnovijim procenama, među 40 zemalja Evrope, svrsta u grupu zemalja sa srednjim rizikom oboljevanja ali nažalost po stopi umiranja od karcinoma smo na drugom mestu, odmah nakon Mađarske.

Značaj ovog skupa, koji je prvi put zahvaljujući predavačima iz inostranstva, prof. dr Žozefu Gligorovu onkologu sa čuvenog Univerziteta „Sorbona“ i prof. dr Jazanu Masanatu iz Engleske onkoplastičnom hirurgu i mnogim dugima, je time veći jer je poprimio međunarodni karakter i omogućio svim učesnicima da se upoznaju sa najnovijim terapijskim mogućnostima u lečenju različitih malignih oboljenja. Sekretar kancerološke sekcije SLD, sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije ass. dr Nada Santrač istakla je značaj ovogodišnje jubilarne 60. kancerološke nedelje koja je okupila preko 1000 učesnika a to su onkolozi, hirurzi, medikalni onkolozi, radiacioni onkolozi, terapeuti ali i predstavnici udruženja obolelih od karcinoma gde se razgovara o novim dijagnostičkim i terapijskim procedurama u lečenju malignih bolesti i traže načini da se neslavna statistika, kada je reč o oboljevanju i smrtnosti od raka u našoj zemlji popravi. Ono što je važno je da ovogodišnji kongres prvi put akreditovan kao međunarodni i da je okupio brojne evropske i svetske stručnjake koji se bave lečenjem malignih bolesti. Ass. dr Nada Santrač je zahvalila i dekanu FMN prof. dr Vladimiru Jakovljeviću, koji je prepoznao značaj ovog skupa, i omogućio studentima šeste godine medicine da budu deo ovog važnog kongresa.

Studenti nose pozitivna iskustva tokom trajanja kongresa a neki od njih planiraju da se u delu nauke u narednom periodu bave upravo karcinomima dojke.Sef katedre za onkologiju na FMN , hirurg-onkolog prof. dr Marko Spasić istakao je da jako jako važno što je rukovodstvo fakulteta prepoznalo značaj ovog skupa za studente, ali i da pored njih veliki broj lekara koji se bave lečenjem onkoloških pacijenata, među kojima je i veliki broj polaznika subspecijalističkih studija onkologije FMN učestvuje na kongresu. „To su lekari koji su već stručnjaci u svojim specijalističkim oblasti i koji samo proširuju svoja znanja iz onkologije“, istakao je prof. Spasić, Pored njega naš Fakultet na kongresu su prestavili i medikalni onkolog dr Jasimina Nedović, doc dr Neda Milosavljević radioacioni onkolog, dr Vladimir Tvrdišić hirurg i specijalizant hirurgije dr Stefan Jakovljevića.








Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.