Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 

FMN ORGANIZATOR 63. KONGRESA STUDENATA BIOMEDICINSKIH NAUKA


U četvrtak 29.08.2024. godine gost Centra za fiziologiju napora i sportsku medicinu našeg fakulteta bio je proslavljeni srpski košarkaš i osvajač bronzane medalje na nedavno završenim Letnjim olimpijskim igrama u Parizu, Vasilije Micić.

U razgovoru sa lekarima našeg Centra podvučen je sve veći značaj involviranja sportsko-medicinske doktrine u savremeni sport, i time obezbeđivanja uslova za postizanje najboljih sportskih rezultata. Gospodin Micić je bio prijatno iznenađen dosadašnjim radom našeg Centra ali i planovima za budućnost za čije ostvarenje je obećao svoju nesebičnu podršku. Ova poseta će zasigurno još jače učvrstiti pozicioniranje i prepoznatljivost naše institucije na sportsko-medicinskoj regionalnoj mapi.


DOC. DR VALENTINA OPANČINA IMENOVANA
ZA SAVETNICU MINISTARKE ZA RODNU RAVNOPRAVNOST



Doc. dr Valentina Opančina, imenovana je za savetnicu Ministarke bez portfelja, zadužene za koordinaciju aktivnosti u oblasti rodne ravnopravnosti, sprečavanja nasilja nad ženama i osnaživanja žena.

Doc. dr Valentina Opančina je specijalista radiologije u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac, na subspecijalizaciji iz neuroradiologije, docent na Katedri za radiologiju i Katedri za veštinu komunikacije Fakulteta med icinskih nauka u Kragujevcu i diplomirana pravnica. Doktorka je nosilac velikog broja internacionalnih i domaćih priznanja: Fulbright nagrada „Predvodnica“ za naučno-istraživački rad, nagrada Evropskog društva radiologije, Đurđevdanska nagrada Srpskog lekarskog društva za najboljeg diplomiranog lekara, nagrada Predsednika SAD i Bele kuće za građanski aktivizam, Sakura nagrada ambasade Japana za naučni rad i mnoge druge.



PROF. DR JAKOVLJEVIĆ IMENOVAN ZA POSEBNOG SAVETNIKA
ZA VISOKO OBRAZOVANJE MINISTARKE PROSVETE



Prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Fakulteta medicinskih nauka, rešenjem ministarke prosvete prof. dr Slavice Đukić Dejanović broj 119-01-9/21/2023-02 od 9. jula 2024. godine imenovan je za posebnog savetnika za visoko obrazovanje.


Profesor Jakovljević je na funkciji dekana FMN od septembra 2018. godine, i na mesto posebnog savetnika ministra prosvete stupa pre isteka svog drugog mandata.


Profesor Jakovljević će na čelu Fakulteta medicinskih nauka biti do isteka mandata 27. septembra kada će ovu dužnost preuzeti novoizabrani dekan FMN prof. dr Vladimir Janjić, redovni profesor, psihijatar.



FMN UČESTOVAO NA EVROPSKOM PRVENSTVU U VODENIM SPORTOVIMA


Dr Anica Sretković i Dr Božidar Pindović, iz Centra za fiziologiju napora i sportsku medicinu bili su deo medicinskog tima na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u vodenim sportovima u Beogradu. Reč je o seniorskom i masters prvenstvu koje je okupilo oko 15 ekipa. Ekipe su se takmičile u vaterpolu, plivanjem u različitim kategorijama i sokovima u vodu. Dvodnevna takmičenja održana su na Adi Ciganliji, SRC ''11.april'',Zavodu za medicinu sporta na Koštunjaku i na bazenu ''Milan Gale Muškatirović''.

Zadatak čitavog medicinskog tima uključujući i ekipu sa Fakulteta medicinskih nauka je da pruže prvu pomoć kako takmičarima , zaposlenima i publici. Dr Pindović i dr Sretković ističu da su imali odličnu saradnju sa kolegama iz Hitne pomoći i Vojnomedicinske akademije na koju su upućivani oni pacijenti kojima je bila potrebna dalja opservacija. Naš tim ovo smatra značajnim iskustvo koje će moći da primeni u daljem radu.







Istraživanje tima sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu otkrilo je da metformin, lek za dijabetes, može izmeniti tumorske ćelije, što predstavlja revolucionarni napredak u borbi protiv karcinoma. Rad srpskih istraživača je objavljen u uglednom časopisu, a to je samo jedno od mnogobrojnih otkrića iz njihove laboratorije koja su privukla pažnju svetskih naučnih krugova...

Opširnije pogledajte ovde


DODELJENE DIPLOME NA INTEGRISANIM,
OSNOVNIM STRUKOVNIM I MASTER PROGRAMIMA

U Amfiteatru FMN danas su uručene diplome studentima koji su od dana Fakulteta do polovine juna završili svoje studije na integrisanim akademskim, osnovnim strukovnim i master programima.

Diplomu doktora medicine dobilo je 22 diplomca, 1 magistar farmacije , 12 strukovnih fizioterapeuta i 4 strukovne medicinske sestre. Diplome im je uručila prof. dr Nataša Zdravković prodekan za OSS koja ih je pozdravila u ime uprave Fakulteta i čestitala na postignutom uspehu. „Ovo je najveći uspeh koji ste postigli u svom školovanju , naravno imate i sve ostale stepenice ali nikada nećete biti radosniji nego sada. Ovo je i uspeh svih nas koji smo prenosili sva svoja znanja i veštine. Ja ovo smatram i svojim uspehom jer vam predajem jedan od najtežih predmeta na studijama-internu medicinu koju smatram kraljicom medicine i ko uspešno savlada taj predmet taj će sigurno biti dobar lekar“, rekla je prof. Zdravković i pozvala sve diplomce koji žele da dalja naučna i stručna usavršavanja nastave na FMN.

U okviru dodele diploma na master programima danas je zvanje mastera ishrane i suplementacije dobilo 33 kandidata, 4 na master menadžmentu u sistemu zdravstvene zaštite. Prodekan za MAS FMN i član Nacionalnog Saveta za visoko obrazovanje prof. dr Nebojša Zdravković pozdravio je i čestitao svim diplomcima podsećajući da su master studije na FMN zaživele uvođenjem master menadžmenta u sistemu zdravstvene zaštite pre sedam godina a da su onda akreditovani i master programi regenerativna medicina i ishrana i suplementacija. On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je master menadžment u sistemu zdravstvene zaštite kojim rukovodi do sada uspešno završilo preko 100 studenata od kojih su mnogi uspešni rukovodioci zdravstvenih ustanova kao i da je master ishrana i suplementacija program koji od početka beleži rekordno interesovanje i maksimalnu popunjenost upisne kvote. „Dobra vest je da smo podneli zahtev za akreditaciju Nacionalnom akreditacionom telu i da očekujemo da nam ovih dana stigne odluka o reakreditaciji na 7 godina. Do sada je preko 300 studenata upisalo a mnogi i završili naše master studije što pokazuje da su programi dobri i da dobijaju praktična znanja koja mogu da primene“, rekao je prof. Zdravković.

Diplome na master programima uručili su prof. dr Nebojša Zdravković i prof. dr Vladimir Živković rukovodilac master programa ishrana i suplementacija.




PROF. DR VLADIMIR JURISIĆ PRIMIO NAGRADU
MEDICINSKOG UNIVERZITETA ASTRAHAN


Prof. dr Vladimir Jurišić, redovni profesor na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, primio je počasnu nagradu Medicinskog univerziteta Astrahan u Rusiji.

Na poziv ministra za nauku Astrahanske oblasti, boravio je u Rusiji kao gost na katedri za biohemiju kod prof. Dine Nikuline, koja je pre nekoliko godina držala predavanje na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Fakultet u Rusiji proslavio je 105 godina postojanja, povodom čega je organizovana deveta naučna konferencija o aktuelnim problemima u savremenoj medicini.



PROF. DR VLADIMIR JANJIĆ IZABRAN ZA DEKANA FMN



Savet FMN na sednici održanoj 1. jula 2024. godine sa 19 glasova za i jednim glasom protiv doneo je odluku
o izboru novog dekana Fakulteta - prof. dr Vladimira Janjića, redovnog profesora za užu naučnu
oblast Psihijatrija.

Prof. Janjić izabran je za dekana Fakulteta medicinskih nauka na mandatni period od 3 godine počev
od 27. septembra 2024. godine.


ODRŽANA SVEČANA PROMOCIJA DOKTORA NAUKA NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU

Na svečanoj promociji doktora nauka koja je održana 28. juna 2024. godine, u ime rektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenada Filipovića, prorektor za nastavu i studentska pitanja prof. dr Vladimir Ranković je promovisao 105 doktora nauka, koji su u periodu od maja 2023. do maja 2024. godine odbranili doktorske disertacije na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu i to:

- 49 doktora nauka na Fakultetu medicinskih nauka,
- 1 doktor nauka na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku;
- 1 doktor nauka na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu;
- 1 doktor nauka na Agronomskom fakultetu u Čačku;
- 17 doktora nauka na Fakultetu inženjerskih nauka;
- 5 doktora nauka na Ekonomskom fakultetu,
- 2 doktora nauka na Pravnom fakultetu,
- 7 doktora nauka na Filološko-umetničkom fakultetu,
- 1 doktor nauka na Pedagoškom fakultetu u Užicu,
- 4 doktora nauka na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji,
- 15 doktora nauka na Prirodno-matematičkom fakultetu.

U doktore medicinskih nauka promovisani su:
Aleksandar Jušković, Aleksandra Korićanac, Milica Dimitrijević Stojanović, Jovana Milosavljević, Jovan Rudić, Nikola Jovičić, Andreja Milutinović, Deniel Pešić, Roland Antonić, Ana Divjak, Emir Biševac, Jelena Dimitrijević, Nevena Dragašević, Olivera Marinković, Nevena Lazarević, Zoran Stajić, Srđan Putnik, Sofija Lugonja, Jovana Milanović, Milica Vasiljević, Pavle Milanović, Teodora Safije, Saša Dragović, Slađana Teofilov, Medo Gutić, Marija Radovanović, Sanja Raščanin, Goran Danković, Višnja Banjac Baljak, Slavica Marić, Ksenija Obradović, Staša Petković, Anđelina Živanović, Aleksandar Dimić, Vladimir Stefanović, Aleksandra Nikolić, Nikola Jović, Andra Jevtović, Gordana Stanić, Jagoda Gavrilović, Bojan Bagi, Raša Medović, Miona Vuletić, Marija Lazarević, Marko Kalezić, Vesna Rosić, Damir Peličić, Elizabeta Marčeta, Sanja Matić.

Ove godine na Univerzitetu u Kragujevcu, prvi put su promovisana i 2 doktora nauka u okviru IMT studija i to: 1 doktor medicinskih nauka – menadžment zdravstvenog sistema na Fakultetu medicinskih nauka i 1 doktor nauka – informacione tehnologije na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Na Univerzitetu u Kragujevcu, tokom 48 godina rada, promovisano je ukupno 1842 doktora nauka i 2 doktora umetnosti, uključujući i ovogodišnju promociju.Univerzitet je objavio Knjigu doktora nauka i umetnosti Univerziteta u Kragujevcu 2024, u kojoj su sažeto predstavljene biografije doktora nauka i naučni doprinos njihovih doktorskih disertacija.



NAGRADA FMN ZA DOBROVOLJNO DAVALASTVO KRVI

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi 14.juna u Skupštini grada Kragujevca uručena su priznanja višestrukim davaocima krvi , organizacijama i ustanovama koji su dali najveći doprinos u prikupljanju krvi na teritoriji Kragujevca. Zahvaljujući humanosti i dobroti dobrovoljnih davalaca Krvi grad Kragujevac je i ove godine dobio prestižno priznanje Crvenog krsta Srbije ''Najhumaniji grad'' za rezultate postignute u dobrovoljnom davalaštvu u 2023.godini.

Na svečanosti u Skupštini grada najpre su uručena priznanja pojedincima odnosno davaocima koji su dragocenu tečnost dali 50, 75 i 100 puta. Nagrađene su i organizacije, udruženja, srednje škole i fakulteti. U Kategoriji fakulteta i ove godine priznanje ''Siroko srce'' pripalo je našem fakultetu.



ODRŽANO PREDAVANJE NA TEMU BOLJEG KVALITETA ŽIVOTA


Rajesh Jain, veliki i uticajni preduzetnik iz Indije sa saradnicima, na poziv Fakulteta medicinskih nauka posetio je naš Fakultet gde je najpre razgovarao sa dekanom prof. dr Vladimirom Jakovljevićem a zatim održao predavanje studentima o boljem kvalitetu života i mogućnostima za povezivanje industrije i nauke. Kompanija koju vodi gospodin Jain , kako sam kaže se dugo godina bavi naučnim istraživanjima a njena dostignuća utiču na bolji kvalitet života ljudi. To je i bila tema predavanja koja je on održao našim studentima. Dekan Jakovljević je podsetio da FMN u ovom trenutku imamo preko 150 studenata iz Indije i da je izuzetno važno što je gospodin Jain , koji je vlasnik jedne od najvećih bajotek kompanija na svetu i koji je među prvih 40 najmoćnijih ljudi na svetu na Forbsovoj listi najbogatijih ljudi.

Inače Rajesh Jain je doktor filozofije, član je Nacionalnog komiteta Indije za biotehnologiju a bio je u Upravnom odboru Nacionalnog Instituta za farmaceutska istraživanja Indije i jedan je od 40 najuticajnijih ljudi na svetu u oblasti farmacije.




UTVRĐEN PREDLOG KANDIDATA ZA NOVOG DEKANA FMN



Članovi Nastavno naučnog veća Fakulteta medicinskih nauka, na 142.sednici koja je održana 18. juna, većinom glasova doneli su odluku o utvrđivanju predloga kandidata za izbor dekana Fakulteta.

Za dekana je predložen prof. dr Vladimir Janjić, psihijatar i aktuelni prodekan za Univerzitetske studijske programe.

Konačnu Odluku o izboru dekana doneće Savet Fakulteta medicinskih nauka na sednici koja će biti održana narednih dana. Profesor Janjić dužnost dekana FMN preuzeće u septembru kada i zvanično ističe drugi mandat aktuelnom dekanu prof. dr Vladimiru Jakovljeviću.

Pored profesora Janjića kandidati za dekana FMN bili su i prof. dr Gvozden Rosić, fiziolog i prodekan za IAS stomatologije, prof. dr Goran Davidović, kardiolog i prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije i prof. dr Anđelka Stojković, pedijatar.


STARTOVALA NOVA GENERACIJA SPECIJALIZANATA I UŽIH SPECIJALIZANATA


U ponedeljak 10. juna više od 80 novih specijalizanata i specijalizanata užih specijalizacija počelo je svoje zdravstvene specijalizacije na Fakultetu medicinskih nauka. U zavisnosti od izbora specijalizacije ni će u narednih tri do pet godina obavljati specijalistički staž na našem Fakultetu, našim nastavno-naučnim bazama gde će sticati neophodna znanja i veštine sa kojima će, po završetku specijalizacija, moći da ih primene u svojim zdravstvenim ustanovama odnosno gradovima iz kojih su došli u Kragujevac na FMN.

Početku specijalizacija odnosno užih specijalizacija koje traju godinu dana, prethodila je svečana dodela indeksa u Amfiteatru našeg Fakulteta gde je novoupisane kandidate, u ovogodišnjem prolećnom konkursu, pozdravio prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof. dr Goran Davidović koji je istakao da je izuzetno ponosan na činjenicu da naš Fakultet beleži, iz godine u godinu, sve veći broj lekara, farmaceuta i stomatologa koji odlučuju da svoje stručno usavršavanje, odnosno zdravstvene specijalizacije i uže specijalizacije završe upravo u Kragujevcu. Uz dobrodošlicu na naš Fakultet i podsećanje da ih u narednom periodu očekuje naporan rad i sticanje novih znanja i veština prof. Davidović je naglasio da se FMN po broju aktivnih ali i broju svršenih specijalizanata približio Niškom Medicinskom fakultetu koji je gotovo deceniju pre nas uveo ovaj vid stručnog usavršavanja za lekare, farmaceute i stomatologe. „To dovoljno govori o našem radu, kvalitetu, prepoznavanju na osnovu dugogodišnjeg visokog rangiranja na Sangajskoj listi najprestižnijih svetskih Univerziteta. U prilog tome govori i činjenica da konstantno uvodimo nove grane specijalizacija i užih specijalizacija i da ih u ovom trenutku imamo ukupno preko 60 . Sada je na ovom vidu stručnog usavršavanja aktivno 976 kandidata dok je diplomu lekara specijaliste odnosno subspecijaliste uspešno steklo 1053 specijalizanata“, rekao je prof. Davidović.

U ovom konkursnom roku najveće interesovanje postojalo je za internu medicinu, opštu medicinu, medicinsku biohemiju a u oblasti stomatologije za ortopediju vilica.




ODRŽAN KONGRES SPORTSKE MEDICINE, SPORTSKIH NAUKA I BORBE
PROTIV DOPINGA U SPORTU „VREME INOVACIJA“


Republički Zavod za sport i medicinu za sporta na Košutnjaku u Beogradu bio je domaćin trodnevnog kongresa sportske medicine, sportskih nauka i borbe protiv dopinga u sportu „Vreme inovacija“. Ova vodeća, nacionalna ustanova koja se bavi prevencijom, praćenjem ali i pripremama vrhunskih sportista ali i rekreativaca i dece, u saradnji sa Fakultetom medicinskih nauka u Kragujevcu i Antidoping Agencijom Republike Srbije, uz pokroviteljstvo ministarstva sporta Vlade Srbije, po prvi put organizovala je jedan ovakav skup. U tri dana predavanja iz oblasti sportske medicine, nauke u sportu, kardiologije, ishrane i suplementacije, borbe protiv dopinga u sportu, održali su brojni domaći i strani predavači. Zavod za sport Republike Srbije je nacionalna ustanova koja se bavi praćenjem, prevencijom, zdravstvenim kontrolama i pregledima ali i sportskim treninzima i pripremama kao vrhunskih nacionalnih sportista i reprezentacija, tako i rekreativaca i dece.

Ideja za organizaciju ovog događaja potekla je od dekana našeg Fakulteta prof. dr Vladimira Jakovljevića koji gotovo godinu i po dana u ovoj ustanovi obavlja dužnost pomoćnika direktora za medicinska pitanja.“ Ovaj Zavod je centar sportske medicine u našoj zemlji i kada sam na poziv direktora pre godinu i po dana došao ovde moj glavni zadatak je bio da unapredim deo koji se tiče naučno-istraživačkog rada, jer što se tiče struke oni rade vrhunski posao. Iskreno se nadam da će ova ustanova prerasti u naučno-istraživačku ustanovu od nacionalnog značaja „, rekao je dekan Jakovljević inače dugogodišnji sportski lekar i čovek koji je kao specijalista sportske medicine bio uz najveće klubove i reprezentacije u našoj zemlji. „Nismo se bez razloga odlučili da ovaj Kongres organizujemo upravo ovde jer ovo treba da bude i jeste mesto okupljanje svih onih koji nešto u sportu znače i koji treba da daju svoj doprinos u razvoju nauke, sportske medicine i istraživanja u sportu. Cilj je jedan a to je da unapredimo zdravstveno stanje, zdravstveni status naših sportista i njihova adekvatna priprema za sva najveća takmičenja“, rekao je prof. dr Vladimir Jakovljević.

Direktor Zavoda za sport i medicinu sporta Milan Savić pozdravio je goste i učesnike ističući da mu je zadovoljstvo da kao domaćin ovog jednog velikog događaja, za srpski sport i za sportsku i medicinsku nauku, kada su u pitanju naši sportisti pozdravi sve učesnike. „ Jedna od najvažnijih zakonom definisanih delatnosti Zavoda za sport i medicinu sporta predstavlja naučno istraživačka i razvojna delatnost, a kroz istoriju, Zavod je bio mesto na kome se razvijala sportsko-medicinska nauka i struka, i današnjim skupom nastavljamo da ulažemo u jednu vrlo važnu oblast u sportu. Zavod danas predstavlja jedan od ključnih oslonaca srpskog sporta i predstavlja mesto na kome sportske organizacije i svi učesnici u sistemu sporta Republike Srbije mogu da dobiju pomoć i podršku za realizaciju brojnih aktivnosti vezanih za prevenciju i zaštitu zdravlja naših sportista, razvoj sporta, sportskog treninga, takmičenja ali i sportske nauke. Moderni objekti za trening ali i oporavak, laboratorija sa najsavremenijom opremom za dijagnostiku i razvoj, su samo neke od mogućnosti koje Zavod pruža srpskom sportu danas“, rekao je Savić. On je dodao i da bi ovaj trend nastavio da raste, data je snažna podrška lekarima i profesorima kada je u pitanju naučno istraživački rad, a upravo je organizacija jednog ovakvog unikatnog kongresa, koji je okupio najeminentnije stručnjake u oblasti medicine i psihologije sporta, sportske stručnjake kao i antidopinga, dokaz da je Zavod, na tom polju veoma pouzdan partner, koji nesebično deli ali i usvaja i preuzima najbolja znanja i prakse, a sve u cilju pružanja najbolje podrške, kako vrhunskim tako i rekreativnim sportistima.

Direktorka Antidoping Agencije Republike Srbije prof. dr Milica Vesić Vukašinović rekla je da je jako srećna što smo mi svi danas ovde, i što su ona i naš dekan uspeli da organizuju Kongres. „On je imao ideju organizacije Kongresa sportske medicine ovde u Zavodu, a ja sam imala ideju organizacije kongresa -Borba protiv dopinga u sportu. Onda smo shvatili da to treba da uradimo zajedno, a onda smo posle toga shvatili da moramo da povežemo sportsku nauku ovde, zato što se Zavod za sport i medicinu sporta bavi između ostalog i motoričkim istraživanjima u sportu. A onda smo shvatili da moramo da uključimo i druge fakultete, jer smatramo da Zavod mora da bude kohezioni faktor i za druge fakultete i za druge univerzitete, pa smo u tom smislu uključili i Univerzitet u Nišu, i Univerzitet u Novom Sadu, Medicinski fakultet u Novom Sadu, Fakultet za sport i fizičku kulturu u Nišu, Fakultet za sport i fizičku kulturu u Novom Sadu, Fakultet za sport Univerziteta „Union – Nikola Tesla“, obzirom da se veliki broj naših stručnjaka školuje i na privatnim fakultetima. To je ono što je nas rukovodilo od početka. Smatrali smo da treba da objedinimo sportsku medicinu, da objedinimo sportsku nauku i borbu protiv dopinga u sportu. To su tri stvari bez kojih savremeni sport ne može da funkcioniše. Primena nauke u sportu je ono što odvaja nekoga ko je šampion od onoga koji to nije. Oni koji su shvatili da treba da primenjuju nauku u sportu, oni su i napredovali. Svi mi koji smo shvatili da je nauka jako važna, smo ovde, i došli smo na Kongres, i veliki broj predavača koji će učestvovati u dva dana je dovoljan pokazatelj onoga što je najvažnije, da mi moramo da izgradimo i naše sportske stručnjake i naše specijaliste sportske medicine, i stručnjake u borbi protiv dopinga u sportu, kako bismo napredovali još više i još bolje u sportu“, rekla je prof. dr Milica Vesić Vukašinović. izrazio je veliko zadovoljstvo, i veliku sreću, pogotovu kada sam čuo prethodna tri govornika.

Kongres je zvanično otvorio ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić koji je pozdravio sve prisutne a posebno organizatore ističući da su to su ljudi na koje se ministarstvo oslanja, i da su oni integralni deo Ministarstva. „ Srpski sport je odličan, Srbija je širom zemaljske kugle zemlja sporta, zemlja šampiona, bila, i jeste i nadamo se biće. Ovde se zaista oseća potreba da maksimalno implementiramo naučna znanja, i da ih primenimo u radu u praksi. Izgleda da neki drugi, u nekim sportovima idu malo brže od nas, i ako postavimo neku „Ad hoc“ hipotezu i izanaliziramo neke rezultate i kako im izgledaju sportisti u pojedinim sportskim granama, sigurno da svi mi koji ovde sedimo, a svi se manje više znamo i iz nauke i iz prakse, manje više mislimo isto. I pozivam sve saveze, predsednike saveza, predsednike sportskih društava, predsednike i rukovodioce svih klubova, trenere, medicinske radnike koji rade u sportu, da se aktivno uključe u rad Zavoda, u rad Antidoping agencije i da prate sve ono što radi i inicira ministarstvo sporta“, rekao je ministar Gajić.

Kongres je bio prilika da sportski stručnjaci , lekari i drugi učesnici iz oblasti sporta dodatno unaprede svoja znanja, naprave važne konekcije. Inače, učesnici Kongresa bili su prvi zvanični gosti u našem još uvek neotvorenom, novom nacionalnom trening centru, multifunkcionalnoj dvorani. Novi objekat obuhvata pet trenažnih centara za četiri borilačka sporta i streljaštvo, i još jedan multifunkcionalni centar za treninge, za odbojku za košarku, najsavremeniji centar za oporavak naših sportista.




U NAJAVI SARADNJA FMN I KINESKOG UNIVERZITETA ŽINSANG

Kineski Univerzitet Žingšang iz provincije Hangdžou se pre svega bavi zaštitom životne sredine ali ali okuplja i brojne potencijalne saradnike iz drugih oblasti nauke i visokih tehnologija. Prvi sastanak sa dekanom našeg fakulteta, iniciran je od strane nastavnika i saradnika iz Kine. „Prvi put sam u Kragujevcu i cilj naše posete je da potpišemo ugovor o saradnji naša dva fakulteta koji bi bio opšteg tipa i koji bi bi osnov za međusobnu saradnju u cilju naučno rada, pisanja zajedničkih projekata, pisanja zajedničkih naučnih radova ali i razmene studenata i nastavnika u cilju što boljeg pozicioniranja oba fakulteta“, rekao je Feng Huajun dekan Univerziteta Žinšang.

Delegacija Kineskog Univerziteta Žinšang izabrala je Fakultet medicinskih nauka kao potencijalnog partnera u budućnosti zbog postignutih svetskih rezultata u oblasti medicine. „Oni su prepoznali nas kao nekog ko može da bude interesantan partner za saradnju. Mi smo, kao i uvek, svima koji žele da dođu i da razgovaramo, pružili ruku saradnje i nadam se da ćemo da će do saradnje doći“, rekao je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević. Prema prvim inicijalnim dogovorima saradnja bi trebalo da se ostvari u različitim oblastima nauke, tehnologije i zajedničke projekte.

Inače, ovom sastanku prethodila je posete dekana Jakovljevića upravo provinciji Žinšang i gradu Nauhdžou , gradu koji je prema rečima dekana Jakovljevića, grad najsavremenije tehnologije, koji forsira nauku, mlade ljude .“To je bila jedna grupacija kojoj ja pripadam dve godine i u kojoj Kinezi okupljaju prijatelje i potencijalne partnere u raznim sferama života –od ekonomije, prava, nauke, medicine itd. Oni traže partnere za saradnju i tamo sam imao razgovore o mogućoj saradnji“, rekao je Jakovljević.




PROMOVISANI UDŹBENICI „INTENTZIVNO LEČENJE“ I
„INTENZIVNO LEČENJE-PRAKTIKUM VESTINA“


Dvogodišnja uspešna saradnja FMN i IKVB „Dedinje“ donela je još jedan zajednički uspeh- promociju udžbenika „Intenzivno lečenje“ i „Intenzivno lečenje-praktikum veština“ koja je održana u Amfiteatru Instituta Dedinje u Beogradu. Pored odlazaka naših studenata na praktičnu nastavu iz kardiologije u ovu renomiranu ustanovu, saradnja je nastavljena i akreditacijom kratkih programa studija za medicinske sestre i tehničare , uručenjem sertifikata prvoj grupi polaznika a onda i izdavanjem udžbenika iz ove oblasti. Najpre je početkom godine u našem Amfiteatru promovisan udžbenik „Vantelesni krvotok i mehanički asistirana cirkulacija“ da ni usledila promocija novog udžbenika i praktikuma na IKVB Dedinje.

Direktor IKVB Dedinje prof. dr Milovan Bojić rekao je da Institut traje punih 45 godina i njen imidž činila je medicinska nega i aktivnost medicinskih sestara i tehničara, ono što pacijenti nose sa sobom uz odlične lekare i konstantno razvijanje novih procedura u oblasti kardiologije i kardiohirurgije. Težićemo da se i u vremenima, kada je pozicija medicinske sestre –tehničara ne naruši, rekao je prof. Bojić i dodao da saradnja sa FMN u Kragujevcu na daljoj edukaciji tih ljudi je motiv za njih da budu bolji i teže višim standardima. „Mislim da je ono što smo uspeli da dogovorimo sa najuspešnijim Medicinskim fakultetom u Srbiji , FMN U Kragujevcu je put kojim treba ići. To treba da osete i naše medicinske sestre i tehničari , ali i svi oni iz Srbije ali i regiona. Trudićemo se da to dopre do svih zdravstvenih ustanova u Srbiji. I do sada smo to radili a sada to nastavljamo još bolje i kvalitetnije uz podršku kolega iz Kragujevca“, rekao je prof. Bojić. On je dodao da ga posebno raduje što naš dekan i FMN akredituju strukovne studije i pretvaraju ih u Visoku školu medicinske sestre i tehničare i mi ćemo time praktično valorizovati i tim ljudima dati određene koeficijente koje i zaslužuju.

Dekan Jakovljević je rekao da su obe knjige i praktimum unikatni jer praktično predstavljaju jednu školu u malom za medicinske sestre i tehničare, ceo kurikulum te vrste obrazovanja. „Unikatna stvar koja je fantastična je Praktikum veština za lečenje koji je prva knjiga te vrste za negu i lečenje ne samo kod nas već i šire koja ima za svaku oblast i prateći video sadržaj, koji opisuje svaku oblast koja je obrađena . Po meni je on i najznačajniji za struku. Ponosan sam na naše učešće našeg Fakulteta u svemu ovome“, rekao je Jakovljević. On je podsetio i na početke naše saradnje sa IKVB Dedinje i akreditaciju kratkih programa studija. I dodao da su među prvima ove programe završili upravo zaposleni sa Instituta Dedinje. „ Mi smo u pripremi i organizaciji odnosno potpunoj reorganizaciji naše visoke škole odnosno strukovnih studija i i u tome će nam pomoći Institut Dedinje. Planiramo da uvedemo potpuno nove smerove za anestetičare i instrumentare koji su i ovoj instituciji potrebni čime ćemo dodatno učvrstiti i valorizovati našu saradnju“, rekao je Jakovljević.

O udžbenicima „Intenzivno lečenje“ i „Intenzivno lečenje-praktikum veština“ govorili su i urednici prof. dr Momir Jović i Mira Ranković strukovna master medicinska sestra sa IKVB Dedinje.






Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.