Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 


 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 

CENTAR ZA HIPERBARIČNU MEDICINU FMN
POČINJE SA PRIJEMOM PACIJENATA
(PRVI UGOVOR FMN SA RFZO)

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i direktor filijale RFZO u Kragujevcu Mladen Bešić potpisali su danas ugovor o pružanju zdravstvenih usluga-hiperbarične terapije kiseonikom u 2022. godini.
Reč je o novoj organizacionoj jedinici Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, Centru za hiperbaričnu medicinu, koji je smešten u prostorijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika "Zastava" (nekadašnja Medicina rada). Prostor smo, uz podršku Grada Kragujevca, adaptirali i sredstvima našeg Fakulteta nabavili neophodnu opremu a potpisivanjem ugovora sa direktorom filijale RFZO u Kragujevcu gospodinom Mladenom Bešićem stekli su svi uslovi da već od ponedeljka 27. juna 2022. godine i zvanično počnemo sa radom i primimo prve pacijente.

U skladu sa potpisanim Ugovorom u obavezi smo da korisnicima RFZO, odnosno zdravstvenim osiguranicima, pružimo zdravstvenu uslugu oksigenacije odnosno terapije kiseonikom u sledećim indikacionim područjima:
1. Akutno trovanje CO,
2. Sepsa,
3. Gasne embolije,
4. Gasna gangrena,
5. Kraš sindrom,
6. Kompromitovani transplantati,
7. Osteomijelitis,
8. Opekotine II i III stepena na više od 30% ukupne površine tela,
9. Dijabetične angiopatije, uz dopler-sonografski ili angiografski nalaz kojim se potvrđuje postojanje stenotičnih promena u velikim arterijama,
10. Nezarastajuće rane (ishemija IV stepena, ireverzibilne promene, gangrena, ulcus cruris).

Pravo na lečenje imaju svi osiguranici RFZO uz dostavljanje neophodne dokumentacije:
1. uputa izabranog lekara
2. mišljenja tri ovlašćena lekara nadležne zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa
3. ocene nadležne lekarske komisije ukoliko se osigurano lice upućuje van sedišta područja matične filiajale
4. dopler-sonografski nalaz ili angiografski nalaz iz stava

Dekan FM prof. dr Vladimir Jakovljević istakao je da je čitav projekat realizovan zahvaljujući jakoj sinergiji grada Kragujevca, našeg Fakulteta, filijali RFZO u Kragujevcu i Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac koji nam je ustupila svoj prostor."Zahvaljujući svima njima mi danas potpisujemo Ugovor sa RFZO u Kragujevcu čime omogućavamo da svi pacijent iz Kragujevca ali i okoline već od ponedeljka 27. juna i pravno formalno mogu da obavljaju terapiju hiperbaričnom medicinom u našem Centru, o trošku države To je jako važno i za nas, naš grad ali i državu jer ćemo na taj način značajno smanjiti troškove ovog vida lečenja koje su imali i Fond i grad Kragujevac", istakao je Jakovljević. On je poručio i da će Centar za hiperbaričnu medicinu FMN moći čitavom regionu da omogući pravi tretman svih pacijentima sa ovom patologijom.

Direktor filijale RFZO u Kragujevcu Mladen Bešić rekao je da je ovaj ugovor Kragujevca kao univerzitetski zdravstveni centar, stavlja na mesto koje mu i pripada a to je regionalni centar. "Sada i sa uslugama hiperbarične oksigenacije će svi pacijenti ne samo iz Kragujevca, već i ostalih delova Sumadije i Pomoravlja moći da se leče u Centru za hiperbaričnu medicinu FMN što će u velikoj meri smanjiti troškove kako lečenja tako i njihovog transporta u druge centre u Srbiji", rekao je Bešić.

Sve dodatne informacije možete dobiti i na brojeve telefona: 034/306-8008 ili 069/306-8008.
PROMOVISANA KNJIGA „MENADŹMENT PORODIČNIH PREDUZEĆA“

U amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka održana je promocija knjige „Menadžment porodičnih preduzeća“ čiji je izdavač Apotekarska ustanova „Zdravlje lek“ a autori naši profesori Vladimir Jakovljević i Dušan Đurić, profesorka Snežana Knežević sa FON-a Univerziteta u Beogradu, Svetlana Stojkov, Miljan Adamović magistar farmacije i direktor Apotekarske ustanove „Zdravlje lek“ kao i asist. dr Stefan Milojević, takođe iz kompanije „Zdravlje lek“.

Knjiga „Menadžment porodičnih preduzeća“ je zajednički projekat našeg fakulteta i Apotekarske ustanove „Zdravlje lek“ a koja je uvrštena u zvaničnu literaturu na doktorskim studijama Menadžment zdravstvenog sistema i master programu Menadžment u sistemu zdravstvene zaštite FMN.

Okupljene goste iz čitave Srbije najpre je pozdravio dekan prof. dr Vladimir Jakovljević koji je istakao da se „desila sinergija i velika energija“ koja je prepoznata sa naše strane ali i Apotekarske ustanove „Zdravlje lek“. On je dodao i da je naša ustanova na taj način, još jednom pokazala, da nije hermetički zatvorena akademska institucija što je karakteristika najvećeg broja obrazovnih ustanova i Univerziteta. „Od kada rukovodim FMN trudim se da budemo otvoreni prema svima i da otvorimo sve granice i da ukoliko bilo šta čujemo pametnije i bolje od naših partnera i prijatelja i to realizujemo i budemo još bolji. Naša intencija je da se što više povezujemo sa privredom a prirodno je da naš fakultet ima jaku sponu sa farmacijom i farmaceutskom industrijom .Ja se trudim da ovaj fakultet vodim onako kako se vodi svako preduzeće koje dobro posluje. Zato sam siguran da ova knjiga i svako poglavlje koje budete pročitali u njoj biti upamćeno kao početak jedne izuzetne saradnje“, rekao je dekan Jakovljević. Direktor Apotekarske ustanove „Zdravlje lek“, koja posluje punih 10 godina i koja zapošljava 110 radnika, magistar farmacije i diplomirani pravnik Miljan Adamović rekao je da „Zahvaljujući svima njima i zajedničkom radu i zalaganju mi danas proširujemo svoju delatnost i na polje obrazovanja jer nam je cilj da pored ove knjige imamo i svoju srednju školu i fakultet i omogućimo mladim ljudima da se školuju kod nas i nauče jer će to biti jedina obrazovna ustanova gde će srednjoškolci od prve godine, kroz sistem dualnog obrazovanja, moći da se susretnu sa samo praksom i da će na taj način dosta naučiti“.

Ocenjujući današnju promociju kao jako važan trenutak u kome FMN pravi iskorake povezujući se sa privredom, prof. dr Dušan Đurić rekao je da je ovaj udžbenik polivalent jer se ne odnosi samo na zdravstvenu struku jer uz zdravstvo on sadrži i humanistički, klinički i ekonomski ishod koji je objedinjen i omogućava da u humanističkom delu imamo zadovoljstvo korisnika i pacijenata. „Klinički ishodi se ogledaju u mogućnostima otvaranja ambulanti, poliklinika, klinika bilo da se radi o stomatološkoj, medicinskoj ili farmaceutskoj praksi. U svakom slučaju matriks integracije sa društvenim ne isključuje društveno već oplemenjuje i daje nove iskorake“, rekao je Đurić i izrazio želju za nastavkom ovakvih projekata, koji će se, kako je naglasio, ogledati u bihevioralnoj ekonomiji. O knjizi su na promociji govorili i naši profesori Nebojša Zdravković i Dragan Milovanović, prof. dr Snežana Knežević sa Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu, prof. dr Zvezdan Đurić sa Beogradske akademije poslovnih i umetničkih i strukovnih studija, dr Srđan Nikolovski sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Aleksandar Živković sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu i asist. dr Stefan Milojević, zamenik direktora Apotekarske ustanove „Zdravlje lek“.NAUČNA RADIONICA “DNK - STRUKTURA, FUNKCIJA, EKSTRAKCIJA”
29.06.2022. godine od 11 časova
na Institutu Fakulteta medicinskih nauka

Pozivamo Vas da prisustvujete naučnoj radionici pod nazivom “DNK - struktura, funkcija, ekstrakcija” koja će biti održana u sredu 29.06.2022. godine od 11 časova na Institutu Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu (sala 31).

Ovaj naučni skup će biti realizovan u okviru projekta: “Human genetic and epigenetic determinants of susceptibility, severity and outcomes in SARS-CoV-2 infection” (program IDEJE) koji je finansiran od strane Fonda za nauku Republike Srbije.

Nakon predavanja o strukturi, funkciji i metodama za izolovanje molekula DNK, eksperimentalno će biti izolovana DNK iz uzoraka krvi korišćenjem različitih metoda ekstrakcije, a izolovana DNK će biti analizirana na agaroznom gelu.

Program radionice možete videti ovde.

Svi zainteresovani mogu da se prijave putem e-mejla: vitosevickatarina@gmail.com


PRIZNANJE “SIROKO SRCE” CRVENOG KRSTA ZA 2021. GODINU
PRIPALO FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA

Prodekan za IAS farmacije prof. dr Željko Mijailović primio je danas, u Skupštini grada, priznanje ”Siroko srce” koje dodeljuje GO Crvenog krsta za rezultate ostvarene u akcijama dobrovoljnog davanja krvi u 2021. godini. Priznanje su mu uručile član Gradskog veća za zdravstvo i socijalnu politiku Gordana Damnjanović i predstavnik GO Crvenog krsta Marica Patrnogić. U kategoriji fakulteta pored našeg nagrađeni su i Fakultet inženjerskih nauka i Ekonomski fakultet. U kategoriji srednjih škola najviše krvi prikupljeno je u Prvoj tehničkoj školi, Prvoj kragujevačkoj gimnaziji i Medicinskoj školi sa domom učenika ”Sestre Ninković”.

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u sali Skupštine grada Kragujevca organizovan je prijem za davaoce koji su krv dali 50,75 i 100 puta kao i za srednje škole, fakultete, javna preduzeća i udruženja građana koja su nagrađena plaketom ”Siroko srce”, član GV za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damnjanović zahvalila se svim dobrovoljnim davaocima krvi i istakla da je zahvaljujući svima njima i dobroj saradnji koju imaju GO Crvenog krsta i Centar za transfuziju UKC, a uz podršku grada Kragujevca, naš grad sedmu godinu za redom nagrađen najvišim priznanjem Crvenog krsta Srbije - najhumaniji grad u Srbiji.

STUDENTI FARMACIJE POSETILI POGON ZA PROIZVODNJU I PRERADU LEKOVITOG BILJA U SOKOBANJI

U okviru praktičnog rada iz predmeta Osnovi farmakognozije i fitoterapije, studenti treće godine IAS Farmacije su u petak, 10.06.2022. godine posetili pogon za proizvodnju, preradu, pakovanje i skladištenje lekovitog bilja ''Adonis'' d.o.o. iz Sokobanje. Studenti su na licu mesta videli postupke selektovanja, sušenja, usitnjavanja, prosejavanja, pokavanja i skladištenja biljnih droga i čajeva i na taj način bili u prilici da upotpune stečena znanja iz ovog predmeta.

Takođe, studenti su imali priliku da se upoznaju sa zahtevima sistema za upravljanje kvalitetom ISO 9001 i sistema za upravljanje bezbednošću hrane ISO 22000, PAS 220/ ISO/TS 22002 – 1 i FSSC 22000, koje Adonis d.o.o. poseduje. Vlasnik, Nebojša Stanojević, je izrazio želju za daljom saradnjom, a u narednom periodu će za potrebe praktičnog rada iz predmeta Osnovi farmakognozije i fitoterapije dostaviti određene količine biljnih droga u komadu koje su u asortimanu pogona.

U pratnji studenata bili su doc. dr Miroslav Sovrlić, asist, dr Jovica Tomović i asist. Alekandar Kočović.ODRŽAN SIMPOZIJUM - PRIMENA EKSTRAKORPORALNE
MEMBRANSKE OKISGENACIJE (EKMO)

Kragujevac je danas bio domaćin vodećim srpskim kardiolozima u staroj zgradi Interne klinike UKC u okviru simpozijuma "Primena ekstrakorporalne membranske oksigenacije (EKMO)" a koji su zajednički organizovali FMN Univerziteta u Kragujevcu i Univerzitetski Klanički centar Kragujevac.

U ime organizatora okupljenim gostima, predavačima i učesnicima najpre se obratio, u ime organizatora, prof. dr Goran Davidović, kardiolog, prodekan FMN i pomoćnik direktora UKC Kragujevac rekao je da simpozijum organizovan u okviru kontinuirane medicinske edukacije, koji je akreditovan od zdravstvenog saveta Srbije, i koji je prilika da se na jednom mestu čuju sve najnovije i najsavremenije metode u okviru EKMA. "Ovo je prilika da razmenimo iskustva i prenesemo znanja jedni drugima a nama u UKC Kragujevac da ovaj vid lečenja razvijemo kao oblik lečenja najtežih pacijenata sa srčanom insuficijencijom". Prof. Davidović zahvalio se svim predavačima koji su svoja znanja preneli kolegama iz Kragujevca ali i svim polaznicima skupa koji su ispratili današnji simpozijum.

Kragujevac koji se srce Srbije okupio je, na našu radost, najeminentnije srpske kardiologe koji govore o lečenju pacijenata sa srčanom insuficijencijom a sve zahvaljujući profesoru Goranu Davidoviću, njegovom radu i zalaganju, koji je uspeo da obezbedi eminentne predavače na ovu temu- rekao je dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević. "Ovde su najeminentniji stručnjaci iz svih centara u Srbiji koji su relevantni da govore o ovoj problematici i siguran sam da ćete od njih čuti najnovije preporuke i smernice u ovoj oblasti i da naučite nešto novo. Ono što nama predstoji, u okviru otvaranja Centara izvrsnosti je početak rada, što se nauke tiče, Centra za kardiovaskularna istraživanja i siguran sam da će ovakvim zajedničkim akcijama Fakulteta i UKC Kragujevac, sve što budemo u budućnosti radili biti pre svega na dobrobit pacijenata ali i srpske nauke", rekao je dekan FMN prof. Jakovljević.

Direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević podsetio je najpre da ova zdravstvena ustanova pokriva područje od preko 2 miliona stanovnika i da kardiologa, pre svega interventna kardiologija u okviru UKC su od suštinskog značaja za zbrinjavanje pacijenata iz ovog dela Srbije. On je učesnicima simpozijuma poželeo uspeh u radu i istakao da je lečenje najtežih plućnih i kardioloških bolesnika jako važno pre svega ako se ima u vidu činjenica da neretko standardno lečenje tih bolesnika ne mogu da dovedu do poboljšanja. "I ovi simpozijumom i nekim raniji događajima koje smo imali UKC Kragujevac se svrstava u red najsavremenijih ustanova u lečenju i zbrinjavanju najtežih kako kardioloških tako i pulmoloških pacijenata. Ono što je posebno bitno je da će se ovakvi vidovi usavršavanja ali i praktični rad nastaviti u narednom periodu jer će prioritet čitavog UKC biti pre svega struka i edukacija mladih kadrova", rekao je direktor Milisavljevići najavio da će UKC uskoro dobiti koš jednu novu salu za interventnu kardiologiju i dodao je da, u narednom periodu, ova zdravstvena ustanova svoje mlade specijaliste ali lekare na specijalizaciji, slati na usavršavanja i u zemlji i u inostranstvu kako bi nova znanja i iskustva doneli i primenili u Kragujevcu. Na današnjem simpozijumu kao predavači učestovali su: prof. dr Jovan Matijević iz Instituta za plućne bolesti Sremska Mitrovica, prof. dr Saša Borović iz IKBV Dedinje, doc.dr Marija Zdravković iz KBC Bežanijska Kosa, prof. dr Arsen Ristić iz UKC Srbije, prof. dr Milovan Petrović iz IKVB Novi Sad, prof. dr Svetlana Apostolovović iz UKC Niš i docenti dr Miodrag Srećković i dr Rada Vučić iz UKC Kragujevac.ZAPAŽEN NASTUP NASIH FIZIOLOGA NA 39. SVETSKOM KONGRESU
FIZIOLOSKIH NAUKA U PEKINGU

U Pekingu je održan 39. najveći i najznačajniji naučni skup koji jednom u četiri godine okuplja najznačajnije svetske istraživače iz oblasti fiziologije. Pod pokroviteljstvom krovne svetske organizacije fiziologa (International Union of Physiological Sciences), na skupu je učestvovalo više od 4000 naučnika iz 71 zemlje.

Među prezentovanim radovima su bila i tri rada čiji su autori nastavnici i saradnici Fakulteta medicinskih nauka, pod rukovodstvom nastavnika Katedre za fiziologiju – doc. dr Dragice Selaković i prof. dr Gvozdena Rosića. Prezentovani rezultati našeg istraživačkog tima su privukli veliku pažnju učesnika najeminentnijeg skupa fiziologa na globalnom nivou i dobili su zasluženo priznanje za kvalitet od strane organizatora. Upečatljivo prezentovanje rezultata naučno-istraživačkog rada našeg fakulteta je još više dobilo na težini u svetlu činjenice da je, pored tri publikacije sa Fakulteta medicinskih nauka, čitav region bio zastupljen samo još jednim radom iz Slovenije.

Pozitivan utisak i komplimenti od strane najeminentnijih svetskih eksperata iz oblasti fiziologije su još jedna međunarodna potvrda kvaliteta naučno-istraživačkog rada koji se pod rukovodstvom nastavnika Katedre za fiziologiju realizuje na Fakultetu medicinskih nauka.


PROFESORI SA UNIVERZITETA “LOKMAN HEKIM” IZ ANKARE U POSETI FMN

U okviru Erazmus + programa na Fakultetu medicinskih nauka prof. dr Milan Zarić predstavio je prof. Belmu Turan sa Univerziteta “Lokman Hekim” iz Ankare iz Turske.

Belma Turan je eminentna naučnica sa preko 270 publikacija, 3000 citata a učestvovala je na 27 doktorskih teza i član je nekoliko naučnih udruženja kao što su Američko društvo biofizičara, glavni je član Turskog društva biofizičara i autor je nekoliko prestižnih internacionalnih časopisa.

Prof. Belma Turan se zahvalila na odličnoj prezentaciji i istakla da je srećna i počastvovana zato što je dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević prihvatio ponudu vezanu za razmenu nastave između Turske i naše zemlje. Prof. Turan rekla je i da se nada da će uspeti da nam predstave čime se sve bave na Univerzitetu “Lokman Hekim” i šta je njihov trenutni interes i dodala da očekuje da će doći do razmene istraživanja između naša dva fakulteta.

U narednim danima imaćemo priliku da slušamo izlaganja prof. Sule Kizil i prof. Ruken Tana.


STUDENTI IZ FRANCUSKE U POSETI FMN

Osmoro studenata Farmaceutskog fakulteta u Nantu u Francuskoj boravi od juče u sedmodnevnoj poseti našem fakultetu.
U okviru boravka danas ih je primio dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević koji im je najpre poželeo dobrodošlicu na fakultet ali u u naš grad i Srbiju. „Ovo je jedan od najlepših vidova akademske komunikacije među mladim ljudima a oni to koriste da bi se na prvom mestu družili i da bi upoznali nove sredine“, rekao je Jakovljević. On je istakao i da u narednom periodu, nakon pauze zbog korona virusa i drugih problema, moramo da se otvaramo i u zemlji, regionu ali i prema Evropi i svetu, svima koji hoće sa nama da sarađuju. „Politika ove kuće od kada ja rukovodim ovim fakultetom je da smo apsolutno otvoreni za saradnju tako da je i razmena studenata je jedan od načina da se o nama čuje i zna. Naša najbolja reklama su naši uspešni studenti a Nacionalna asocijacija studenata farmacije i njihov ogranak na našem fakultetu, su primer dobrih i uspešnih mladih ljudi“, rekao je dekan Jakovljević i dodao da je apsolutno siguran da će studenti iz Nanta poneti lepe utiske iz naše kuće ali i Srbije uopšte kao i da će naši studenti u septembru u Nantu na najbolji način prezentovati i naš FMN ali i grad i državu.

Svi studenti iz Francuske pokazali su želju da se upoznaju sa načinom studiranja na IAS farmacije na našem fakultetu, mogućnostima koje se nakon završetka studija pružaju ali i da upoznaju naše kulturne znamenitosti, Kragujevac, okolinu, našu tradiciju.

Studenti iz Nanta će, u okviru posete FMN i boravku u Srbiji, u sredu prisustvovati predavanju koje će u velikoj sali održati prof. dr Biljana Vuletić. Planirano je da posete i Beograd a zatim i manastir Manasiju, Resavsku pećinu i Lisine. U okviru ove razmene naši studenti farmacije će u septembru biti njihovi gosti u Francuskoj.

PRIMENA PERSONALIZOVANOG PRISTUPA
U LEČENJU U OBLASTI GRUDNE HIRURGIJE

Poglavlje Application of Artificial Materials in Thoracic Surgery, koje je deo knjige Personalized Contributions and Applications of Biomedical Engineering a čiji su autori sa Fakulteta medicinskih nauka, odnosno Odeljenja grudne hirurgije-prof. dr Slobodan Milisavljević i saradnik u nastavu dr Ana Luković , objavljeno je 26. maja 2022.godine u čuvenom Springeru.

Biokompatibilni materijali danas imaju široku primenu u Grudnoj hirurgiji i hirurgiji uopšte. U oblasti hirurgije grudnog koša koriste se za rekonstrukciju defekata grudnog koša nakon opsežne resekcije usled primarne ili sekundarne neoplazme, urođenih anomalija, infekcija, radijacionih povreda i trauma. Nakon obimne resekcije zida mogu ostati veliki defekti mekih tkiva i koštanih struktura (grudna kost i rebra), koji zahtevaju pažljivo planiranu i opsežnu rekonstrukciju takvih defekata. Ova problematika i njena rešenja su tema poglavlja Application of Artificial Materials in Thoracic Surgery. Knjiga Personalized Contributions and Applications of Biomedical Engineering je rezultat višegodišnjeg rada timova različitih specijalnosti iz različitih centara kako iz Srbije, tako iz sveta. Među ovim referentnim ustanovama je i naš Fakultet medicinskih nauka i Univerzitetski Klinički centar. Inovativna rešenja koja proizilaze iz rada na različitim projektima dovele su do primene personalizovanog pristupa u lečenju i otvorila mogućnosti za nova istraživanja i usavršavanje. Objavljena od strane jednog od najuglednijih svetskih izdavača naučne literature, ova knjiga omogućava svetsku vidljivost za naš Univerzitet i Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu.


UKC KRAGUJEVAC I FMN U KRAGUJEVCU O SARADNJI SA PROF. DR POPKOVOM, ORTOPEDOM I ČLANOM RUSKE AKADEMIJE NAUKA

Prof. dr Dimitrij Popkov, član Ruske akademije nauka, profesor Nacionalnog istraživačkog centra Ilizarov za traumatologiju i ortopediju pri Ministarstvu zdravlja Rusije i ortoped Klinike za neuroortopediju i sistemske bolesti u Kurganu, bio je u poseti Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac i Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Prof. dr Dimitrij Popkov, član je velikog broja međunarodnih naučnih asocijacija, među kojima je Evropsko udruženje pedijatrijskih ortopeda, Francuska akademija za medicinu i Američka akademija ortopedskih hirurga. Na radnom sastanku upriličenom u našoj zdravstvenoj ustanovi, razmatrane su mogućnosti sa dalju saradnju.

Prof. dr Dimitrij Popkov, predstavio je svoj dosadašnji stručni i naučnoistraživački rad u oblasti ortopedije i pedijatrijske ortopedije. V.d. direktora UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević i dekan FMN u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević saglasni su da je edukacija i stručno usavršavanje mladih lekara UKC Kragujevac i profesora i saradnika FMN u Kragujevcu osnov uspešnog razvoja i da će buduća saradnja sa prof. dr Dimitrijem Popkovim biti od velike koristi za obe ustanove.


Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.