Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
  
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


STUDENTI ZA DECU KOSMETA

U poslednjih nedelju dana, na Fakultetu medicinskih nauka organizovana je akcija „Preuzmi ulogu Deda Mraza“. Svi studenti imali su priliku da daju doprinos u vidu slatkiša i slaniša, u cilju pravljenja novogodišnjih paketića za mališane sa Kosova i Metohije.

Članovi Studentskog parlamenta spakovali su 176 paketića koji su napravljeni uz pomoć studenata Fakulteta medicinskih nauka, a prikupljeno je ukupno 1186 na nivou Univerziteta u Kragujevcu, što je duplo više nego prethodne godine.

Zahvaljujemo se svima koji su se uključili u akciju u vidu doniranja slatkiša, članovima Studentkog parlamenta na celodnevnom pakovanju paketića, organizatorima European Online Dental Congress na donaciji, i nadamo se da ćemo u ovim hladnim zimskim danima biti nečiji razlog osmeha i topline.


FMN U KRAGUJEVCU NIJE PREKIDAO MEĐUNARODNU SARADNJU UPRKOS KORONI (RTK, 21.12.2020)

Na Fakultetu medicinskih nauka nastavni kadar uspeo je da održi međunarodnu saradnju, koja nije prekidana tokom pandemije.
Naučno-istraživački rad je, takođe, organizovan u kontinuitetu, a tokom ove godine objavljeno je preko 150 naučnih radova, navodi docent dr Nevena Jeremić koja je na Fakultetu medicinskih nauka zadužena za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad.
U narednoj godini profesori i saradnici ove visokoškolske ustanove nastaviće sa svojim planovima, bez obzira na okolnosti.
Međunarodna saradnja profesora, saradnika i studenata Fakulteta medicinskih nauka ni u otežanim uslovima zbog korona virusa nije prekidana.
Ovaj fakultet, koji se nalazi na prestižnoj Sangajskoj listi na kojoj je svega 2 odsto svetskih univerziteta, karakteriše kvalitetan naučno- istraživački po kome je prepoznatljiv u međunarodnim okvirima.
U veoma teškim i složenim okolnostima zbog kovida-19, međunarodna saradnja se nastavlja, navodi docent dr Nevena Jeremić.
I u narednoj godini uslovi rada biće otežani, smatraju na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, jer je veliki deo nastavnog kadra angažovan u nekoj od kovid klinika kragujevačkog Kliničkog centra

Opširnije pogledajte ovde
ZA NAMA OSTAJE TESKA ALI USPESNA GODINA

Godina na izmaku, koju je svakako obeležila pandemija korona virusa, za Fakultet medicinskih nauka, po mnogim parametrima, bila je uspešna a ono na šta smo najponosniji je činjenica da se naš Univerzitet i ove godine, zahvaljujući našem Fakultetu, drugu godinu za redom našao na Sangajskoj listi za oblast klinička medicina, rekao je, gostujući u emisiji ''Razgovor s povodom'' Radio televizije Kragujevac dekan prof. dr Vladimir Jakovljević.

Naglašavajući da su u ovoj teškoj godini na FMN akreditovana tri nova studijska programa, doktorske akademske studije menadžment u sistemu zdravstvene zaštite i master programi regenerativna medicina i ishrana i suplementacija, prof. Jakovljević je podsetio da Fakultet sada ima 11 akreditovanih studijskih programa i da je to zapravo jedan Univerzitet. Dekan je izrazio i zadovoljstvo što je ove godine za upis na sve studijske programe na osnovnim akademskim ali i na doktorskim studijama vladalo veliko interesovanje i da su sva mesta popunjena u prvom upisnom roku. ''Ništa manje interesovanje nije bilo ni prilikom oba ovogodišnja konkursa za upis na zdravstvene specijalizacije što pokazuje da doktori medicine, stomatologije i magistri farmacije, koji žele da se dodatno usavršavaju, kao i ustanove u kojima su zaposleni, prepoznaju kvalitet i kontinuitet koji imamo u ovom delu postdiplomskog usavršavanja'', rekao je Jakovljević. Uz sve navedeno ova godina značajna je i po tome što se konačno ušlo u proceduru nastavaka izgradnje Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija, pa je sproveden i tender za izbor novog izvođača radova. Prof. Jakovljević istakao je da očekuje da se, po okončanju pravne procedure, nastave radovi na izgradnji objekta već početkom naredne kalendarske godine, a najkasnije u martu. ''Tada će i Fakultet medicinskih nauka krenuti u nabavku nove opreme za potrebe Centra izvrsnosti i banke matičnih ćelija, koji će, duboko verujem, biti pod krovom do kraja 2021.godine. Tada ćemo moći da govorimo i o zapošljavanju mladih naučnika i novim dostignućima u primeni matičnih ćelija u lečenju retkih bolesti. Realizacija ovog kapitalnog projekta nije važna samo za FMN, naš Grad i Univerzitet, već i za sve naše građane, naučnu zajednicu i čitavu državu'', zaključio je Jakovljević.

Na pitanje šta će, uz nastavak izgradnje ovog kapitalnog objekta, biti prioriteti FMN u narednoj kalendarskoj godini dekan Jakovljević je u programu RTK, istakao da je to svakako pokušaj da akreditujemo naše studijske programe na engleskom jeziku jer za to odavno postoji interesovanje mnogih međunarodnih institucija i njihovih studenata. Uz to, trudićemo se da održimo nivo i kvalitet nastave i rada, na svih 11 studijskih programa kao i na zdravstvenim specijalizacijama- zaključio je prof. Jakovljević.STARTOVALA PRVA GENERACIJA STUDENATA
MASTER AKADEMSIH STUDIJA ISHRANA I SUPLEMENTACIJA

Uručenjem indeksa i uvodnim predavanjem prof. dr Vladimira Živkovića, rukovodica master programa ishrana i suplementacija, danas je na Fakultetu medicinskih nauka startovala prva generacija studenata na ovom, novoakreditovanom studijskom programu. U prvom upisnom roku prijavilo se 25 kandidata koji su danas dobili indekse a s obzirom da je u toku i drugi upisni rok očekuje se još najmanje 10 studenata koji će u školskoj 2020/2021. godini pohađati ove master studije.

Prema rečima prof. Živkovića naš Fakultet je prvi u Srbiji koji je akreditovao ovaj akademski program koji obrađuje ishranu i suplementaciju a pored diplomaca biomedicinskih nauka program je namenjen i profesorima fizičkog vaspitanja. ''Naš osnovni cilj i zadatak je da svim studentima približimo sve relevantne informacije i saznanja koja se odnose na ishranu, nutriciju i suplementaciju kako u opštoj populaciji, tako i u populaciji sportista, ali i posebnih grupa- stare, mlade, trudnica. U nastavi će, pored naših profesora, učestovati i kolege iz Antidoping agencije Republike Srbije koji su uz nas idejni tvorci ovog programa'', rekao je prof. dr Vladimir Živković.

Uvodno predavanje je studentima omogućilo da saznaju sve informacije oko sadržine samog programa, broja ispita, načina njihovog polaganja, kao i održavanja on lajn nastave.OBELEŽANA SLAVA SVETI ALIMPIJE STOLPNIK I 43 GODINE POSTOJANJA FMNFakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu obeležio je danas, 9. decembra krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i 43 godina postojanja fakulteta. Zbog aktuelne epidemiološke situacije u Kragujevcu i Srbiji, ali i čitavom svetu, ovogodišnje obeležavanje Slave i Dana FMN proteklo je u skladu sa važećim epidemiološkim merama, pa je izostalo tradicionalno okupljanje gostiju, nastavnika i saradnika kao i svečana akademija.

Čin rezanja slavskog kolača obavio je Njegovo Preosveštenstvo episkop Sumadijski Jovan uz sasluženje sveštenstva Saborne crkve u Kragujevcu. Domaćin slave, prof. dr Vladimir Živković, uz čestitke svim nastavnicima, saradnicima, studentima i zaposlenima na Fakultetu poželeo je svima dobro zdravlje i izrazio nadu da ćemo se narednog 9.decembra svi tradicionalno okupiti u našoj zajedničkoj kući i na tradicionalan način obeležiti i Slavu i Dan FMN. ''Godinu za nama obeležila je i nažalost još uvek obeležava pandemija korona virusa. Naša institucija je u svim ovim mesecima, a naročito sada kada beležimo najveći broj zaraženih i preminulih dala značajan doprinos očuvanju zdravstvenog sistema. Naše kolege, zaposleni, koji su u prvim linija borbe protiv korone u kovid jedinicima, do onih koji edukuju studente u jako teškim okolnostima, zajedničke se trude da se ova kriza što je moguće lakše i sa što manje žrtava prevaziđe. Naša institucija je na taj način uradila i još uvek radi ono što je najbolje za društvo'', rekao je prof. dr Vladimir Živković.

Prema tradiciji, prof. Živković, ovogodišnji domaćin slave, deo slavskog kolača predao je novom domaćinu, prof. dr Goranu Davidoviću prodekanu za specijalističke i uže specijalističke studije. On je rekao da je ono što je FMN izdvojilo od ostalih, u vanrednim okolnostima, jeste kontinuitet u radu, a studenti su rad na daljinu ocenili najvišim ocenama. ''Evidentno je da postoji nedostatak praktičnog rada što smo pokušali da nadomestimo kroz prikaze slučajeva takođe on lajn i zaista mislim da smo uspeli da postignemo ono što nam je bila obaveza kao naučne ustanove, a to je edukacija naših studenata. Raduje nas i veliko interesovanje za specijalističke i uže specijalističke studije na našem Fakultetu i mi smo upravo ovih dana upisali 82 novih studenata na zdravstvene specijalizacije što je još jedna potvrda našeg kvaliteta'', istakao je prof. Davidović.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević rekao je ovom prilikom, sumirajući ostvarene rezultate Fakulteta, u periodu između dve slave da je godinu obeležila pandemija korona virusa, ali da smo i u tim okolnostima uspeli da održimo visok nivo nastavnog i naučno-istraživačkog rada, da smo uspeli da se dobro prilagodimo i organizujemo nastavu na daljinu, akreditujemo nove doktorske i master studije i upišemo prve generacije studenata na tim programima. ''Ono što je globalno bitno jeste da je i ove godine naš Univerzitet ponovo na Sangajskoj listi zahvaljujući upravo našem Fakultetu, i to kao najbolji u regionu za oblast klinička medicina. Ono što je strateški važno jeste da je odobren nastavak gradnje Centara izvrsnosti'', istakao je dekan Jakovljević.

Do danas je na našem Fakultetu diplomiralo 4223 doktora medicine, 143 doktora stomatologije a diplomu magistra farmacije dobilo je 795 farmaceuta. Osnovne strukovne studije na našem Fakultetu završilo je 530 strukovnih sestara, 509 strukovnih fizioterapeuta i 123 strukovnih farmaceutskih tehničara. Diplomu lekara specijaliste i subspecijaliste steklo je 650 lekara, a doktorsku disertaciju uspešno je odbranilo preko 600 doktora medicinskih nauka.
09.12.2020. od 14.00

Vebinar

DIGITALNO OBRAZOVANJE – STA SMO NAUČILI TOKOM 2020?

Za više informacija pogledajte u brošuri ovde.

Pristup:

https://us05web.zoom.us/j/2539053020?pwd=eFMvWDhqWkVrdTRlU2dCTmo5MnkvQT09

Vebinar je kreiran sa ciljem razmene iskustva nastavnika i studenata o on line nastavi tokom KOVID 19 panademije, gde su prikupljene osnovne informacije kroz Pilot istraživanje. Takođe ćemo sagledati digitalne alate metode i platforme za e- obrazovanje u medicinskim naukama i kliničkoj nastavi, kroz sopstvena iskustva i iskustva drugih Univerziteta, te aktivno prodiskutovati sa studentima i nastavnicima „Sta smo naučili o digitanom obrazovanju“ i kakao dalje da unapredimo kvalitet nastave i obrazovnog procesa.Dragi studenti,

Poštovane koleginice i kolege,

da nam je neko rekao da ćemo početak decembra, koji je tradicionalno bio čitava sedmica lepih događanja na Fakultetu medicinskih nauka, dočekati sa maskama na licu, zebnjom u srcu za zdravlje naših najmilijih, kao i celokupnog čovečanstva, preporukama da se distanciramo jedni od drugih, verovatno bismo mislili da je u pitanju neka neslana šala ili medijski trik. Međutim, okolnosti koje su imale svoje obrise krajem prošle godine zanemarljivom vešću da je na nekoj pijaci u nekom Vuhanu zabeležen prvi slučaj respiratorne infekcije do tada nepoznatog uzročnika, dovele su do toga da ni olimpijska godina na izmaku ne mora da bude olimpijska, što se u istoriji desilo samo u slučaju dva svetska rata. Definitivno je 2020. bila u znaku pandemije virusom SARS-CoV-2, pa se to reflektuje i na naš, po tradiciji, slavljenički početak decembra.

Na žalost, izuzimajući svečanu dodelu diploma, koju smo prilagodili svim epidemiološkim merama, ne želeći da uskratimo našim svršenim studentima da svoj dugogodišnji rad i trud valorizuju u kalendarskoj godini, sve ostale aktivnosti koje su se tradicionalno dešavale na našem Fakultetu smo morali da prilagodimo aktuelnoj situaciji. A, imamo čime da se pohvalimo.

Dominantne su dve strateške stvari: naš Fakultet je i ove godine omogućio Univerzitetu u Kragujevcu da se nađe na Sangajskoj listi najboljih 500 univerziteta u svetu i ponovo su u punoj meri počele aktivnosti na izgradnji Centara izvrsnosti, koje će biti naš novi dom u bliskoj budućnosti.

Uzimajući u obzir karakter našeg Fakulteta, ipak je dominantna bila uloga svih naših nastavnika - lekara kliničara, koji su dali i daju veliki doprinos borbi protiv ove pošasti, rizikujući svoje zdravlje i živote. U brojne šire društvene akcije su se uključili i permanentno se uključuju naši studenti, koji time pokazuju da su na svom Fakultetu naučili najvažniju lekciju – da budu dobri ljudi i požrtvovani zdravstveni radnici.

Moramo da istaknemo da je zahvaljujući nadljudskim naporima naše informatičke službe, kao i svih nastavnika i saradnika, nastavni proces bio organizovan najbolje na Univerzitetu, pa i gledajući širu akademsku zajednicu. Bolje rečeno, trudili smo se da studenti pretrpe najmanju moguću štetu, jer su sigurno oštećeni za jedan deo svoje edukacije svim ovim manevrima na daljinu.

U tom smislu će i centralni dan naših decembarskih slavljeničkih dana biti prilagođen opštoj situaciji: slavski kolač će biti presečen samo u prisustvu sadašnjeg i budućeg domaćina Slave, a u poslepodnevnim satima će biti organizovan webinar na temu iskustava učenja na daljinu u uslovima pandemije.

Ovim smo pokazali društvenu odgovornost, a organizacijom webinara i aktuelnost.

Nadamo se da ćemo se sledećeg decembra opet naći na svom Fakultetu na tradicionalni srpski saborski način.


Srećna slava! Živeli

Domaćin Slave
Prof. dr Vladimir Živković

Dekan
Prof. dr Vladimir Jakovljević


URUČENE DIPLOME STRUKOVNIM MEDICINSKIM SESTRAMA, FIZIOTERAPEUTIMA, DOKTORIMA STOMATOLOGIJE I MAGISTARIMA FARMACIJE

Drugog dana dodele diploma na FMN, u susret Danu i Slavi naše ustanove, najpre su uručene diplome strukovnim medicinskim sestrama i strukovnim fizioterapeutima. U školskoj 2019/2020 godini ovaj trogodišnji studijski program na našem Fakultetu završilo je 30 strukovnih sestara i isto toliko fizioterapeuta. Njih, podeljene u dve grupe ,zbog aktuelne epidemiološke situacije, pozdravila je resorni prodekan Prof.dr Nataša Zdravković koja im je, uz čestitike na završenom školovanju, poželela puno uspeha u daljem životu i radu.''Nadam se da ćete diplome koje ste danas dobili iskoristiti na pravi način i da ćemo nastaviti timski da radimo jer ste nam vi, sestre, tehničari i fizioterapeuti nezamenljivi'', rekla je prof.Zdravković.

Usledila je dodela diploma doktorima stomatologije koje je najpre pozdravio Prof.dr Gvozden Rosić prodekan na ovom studijskom programu uz iskrene čestitike čitavoj generaciji i svakome pojedinačno na značajnoj i velikoj stvari koju su postigli. ''U analima našeg Fakulteta bićete upamćeni kao prva generacija koja je diplomirala u vreme pandemije , nadam se i poslednja, i po tome ćete , između ostalog biti prepoznatljivi.Čestitike za veliki trud i napor koji ste uložili u proteklih pet godina , u ne uvek lakim okolnostima i uslovima rada, čime je vaš uspeh još veći'', rekao je prof.Rosić.On je dodao i da je ovo prva ali veoma značajna i krupna faza koju su svi diplomirani stomatolozi , kojima su danas uručene diplome, ostvarili u svom životu.''Imajući priliku da vas sve upoznam siguran sam da za veliku većinu vas se priča ne završava današnjim danom kao što sam i siguran da ovo neće biti poslednja svečanost gde će vaš rad i vaši rezultati biti vrednovani. Za sve to što predstoji pred vama , u smislu i stručnog i akademskog usavršavanja, mogu da vam ponudim svu pomoć kako svoju tako i svojih kolega'', zaključio je prof.dr Gvozden Rosić. Diplomirani stomatolozi položili su Hipokratovu zakletvu čiji je tekst pročitala najbolji diplomac Milica Pavlović.

 Na IAS farmacije, koji je na našem Fakultetu ustanovljen 2005.godine ,u ovoj školskoj godini diplomu magistara farmacije steklo je 83 diplomca. Njih je u ime dekana i rukovodstva FMN pozdravio resorni prodekan Prof.dr Željko Mijailović koji je najpre rekao da živimo u ludo vreme u kome je paradoks da ljudska glava nikad nije bila jeftinija a ljudski život skuplji . ''Ipak, svako ludo vreme ima po neku korisnu stvar a to je da po nešto novo naučimo , dosta smo iskusniji a svakako ćemo više ceniti i naše živote i živote drugih ali i naš rad. Vi svakako danas treba da cenite svoj rad jer ste dosta uložili da bi ste došli do ovog dana a sasvim sam siguran da ćete kvalitetno i odgovorno da izvršavate svoje obaveze i da dalje ulažete u sebe i svoje usavrvršavanje ali i da budete srećni i ispunjeni i na ličnom i na porodičnom planu'', rekao je prof. Mijailović. On je magistrima farmacije poručio da je FMN bio i da će uvek biti njihov fakultet i da za sve što bude trebalo mogu da nam se obrate u svakom trenutku.

U okviru dvodnevne dodele diploma, u susret Danu i Slavi FMN, uručeno je ukupno 337 diploma na osnovnim , master i postdiplomskim studijama.


URUČENI INDEKSI NA MASTER PROGRAMU REGENERATIVNA MEDICINA

Prvoj generaciji novoakreditovanog master studijskog programa regenerativna medicina prof.dr Biljana Ljujić uručila je u Amfiteatru indekse i održala uvodno predavanje – ''Ćelijska i molekularna osnova nasleđivanja''. Studenti su ovom prilikom dobili osnovne informacije o ovom studijskom programu, a pored profesorke Ljujić svečanoj dodeli indeksa i uvodnom predavanju prisustvovali su i doc.dr Nemanja Jovičić i doc.dr Marina Miletić Kovačević, koji su takođe angažovani na ovom studijskom programu.

Prof.Ljujić je podsetila da je ovaj program finansiran iz Erazmus + projekta tako da je 20 studenata ostvarilo pravo na besplatnu školarinu, što je projektom definisano, a preostalih troje su samofinansirajući.Prema njenim rečima program je akreditovan pre svega zahvaljujući pomoći i podršci kolega iz Nju Kasla gde su nastavnici FMN bili na edukaciji kako bi stekli znanja i veštine za sprovođenje master programa regenerativna medicina. ''Saradnja je ostvarena i sa kolegama iz Beograda i Novog Sada koji će biti uključeni u nastavni proces na regenerativnoj medicini a sa našeg Fakulteta katedre za genetiku, fiziologiju i histologiju jer se radi o multidisciplinarnom programu'', rekla je prof.dr Biljana Ljujić sa katedre za genetiku, nakon što je uručila indekse prvoj generaciji budućih mastera regenerativne medicine.

Svi oni će putem on lajn platforme u zimskom semestru slušati četiri predmeta a imaće i praktični deo za te predmete. U drugom semestru ih očekuju još dva predmeta i laboratorijski rad koji će im služiti za izradu njihovih završnih radova. Studijski program master regenerativna medicina traje jednu školsku godinu.


URUČENE DIPLOME DOKTORIMA MEDICINE, LEKARIMA SPECIJALISTIMA I SUBSPECIJALISTIMA I MENADŹERIMA U ZDRAVSTVU

U susret slavi Fakulteta medicinskih nauka, Svetog Alimpija Stolpnika i Danu naše nastavno -naučne ustanove, 9.decembru, kada obeležavamo 43 godine rada i postojanja, danas su u Amifiteatru uručene diplome doktorima medicine, lekarima specijalistima i subspecijalistima i master menadžerima u sistemu zdravstvene zaštite. Zbog aktuelne epidemiloške situacije u Kragujevcu i Srbiji, izazvane pandemijom virusa Covid 19, ovogodišnja dodela diploma održana je uz poštovanje svih epidemiloških mera- diplomce podeljene u više malih grupa, obavezno nošenje maski i nemogućnost prisustva članova porodica i prijatelja svih onih koji su danas dobili svoje diplome.

Dekan FMN Prof. dr Vladimir Jakovljević je uz čestitike svim diplomcima istakao da se i ove godine, u susret Danu i Slavi fakulteta, tradicionalno dodeljuju diplome na svim studijskim programima ali u jako izmenjenim okolnostima, uz poštovanje svih epidemioloških mera. ''Žao mi je što su oklonosti takve kakve jesu ali je to istovremeno i veliki izazov za kompletnu medicisku zajednicu i obrazovanje u okviru biomedicinskih nauka jer sve ono što nam se dešava je u direktnoj vezi sa svim našim diplomcima koji će se u budućnosti suočiti i sa ovim ali i mnogim drugim problemima koje zdravstvo donosi. Kraj njihovog školovanja i početak profesionalne karijere svakako je obeležila aktuelna pandemija .Nadam se da će kraj ove pandemije doći uskoro i da će svi naši doktori medicine, stomatolozi, farmaceuti, lekari specijalisti moći da bave onim stvarima za koje su se opredelili tokom svog školovanja'', rekao je dekan Jakovljević.

Diplome su danas najpre dobili lekari specijalisti i subspecijalisti koji su ovo zvanje stekli u proteklih godinu dana. Njih 67 pozdravio je prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije Prof. dr Goran Davidović ističući da je čudno vreme ali i okolnosti u kojima se danas sastajemo, i da to na neki način baca senku ali i novo svetlo na svečani trenutak dodele diploma koji predstavlja krunu mukotrpnog puta odricanja i patnji kroz koje su svi lekari specijalisti prošli da bi postali upravo to što danas jesu.Prof. Davidović je specijalistima i užim specijalistima poručio da su oni, kao najbolji, sa najviše znanja i željom da ga primene i steknu nova iskustva pod stalnim izazovom jer shvataju da je svaki dan borba za dobre misli, borba za čistu dušu, borba za još jedan osećaj radosti da su nekome pomogli i učinili ga srećnim. ''To ne može svako, to mogu hrabri i snažni koji su kroz profesiju izabrali i životni put'', poručio je prodekan Davidović.Diplome za 80 doktora medicine uručio je prodekan ovog studijskog programa Prof. dr Dejan Petrović koji je naglasio da svi oni koji su stekli zvanje doktora medicine u školskoj 2019/2020 godini treba da budu ponosni jer su usvojili određena teoretska i praktična znanja sa kojima će sutra samostalno, kvalitetno i odgovorno biti u stanju da lečite sve one koji su bolesni.

Prof. Petrović je doktorima medicine poželeo da što pre dođu do posla i pozvao sve one koji sebe vide u nauci da nastave školovanje na FMN na doktorskim studijama. Diplomirani doktori medicine su nakon dobijanja diplome položili Hipokratovu zakletvu. Ovom prilikom nagrađeni su i najbolji diplomci u ovoj školskoj godini na svim studijskim programima kao i najbolji studenti medicine, farmacije, stomatologije i osnovnih strukovnih studija po godinama studija. Zlatnike i prigodne knjige najboljim diplomcima a to su: Željko Ivošević sa IAS medicine sa prosekom 9,89, Katarina Đorđević sa IAS farmacije sa prosekom 9,63, Milica Pavlović sa IAS stomatologije sa prosekom 9,68 i Milena Ratković sa OSS sa prosekom 9,17 uručio im je dekan FMN Prof. dr Vladimir Jakovljević.
Drugoj generaciji diplomiranih menadžera u sistemu zdravstvene zaštite diplome je uručio rukovodilac ovog studijskog programa Prof. dr Nebojša Zdravković i uz čestitike na završenom školovanju podsetio je i da je FMN akreditovao i doktorske studije menadžment u sistemu zdravstvene zaštite. ''Među vama koji ste danas dobili diplome, a ima vas 21, su neki od onih koji su upisali i doktorske akademske studije na ovom smeru koje su startovale upravo danas prvim predavanjem Prof. dr Marka Slavkovića. Bilo mi je zadovoljstvo da sarađujem sa Vama i ono što želim da istaknem je da smo se trudili da damo svoj maksimum na ovom studijskom programu. Ne sumnjam da će Vam diplome koje ste danas dobili koristiti u Vašem budućem radu i napredovanju'', zaključio je Prof. Zdravković.ERAZMUS 2021- INOVIRAJ, KREIRAJ, APLICIRAJ

U okviru kontinuiranih aktivnosti na pripremi projekata i aplikacija u školskoj 2020/2021. godini, biće organizovana serija promotivnih i edukativnih aktivnosti namenjenih nastavnom osoblju i studentima svih studijskih programa.
Kampanja „Inoviraj, kreiraj, apliciraj“ je kreativno rešenje Erazmus+ tima Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, sa ciljem da se uključe i podstaknu nastavnici i studenti za kreativno i idejno razmišljanje u svim naučnoistraživačkim, edukativnim i društvenim aktivnostima. Shodno tome će se distribuirati 3 promotivna flajera i organizovati 2 vebinara u terminima o kojima će svi biti blagovremeno obavešteni.
Naš fakultet poslednjih godina primenjuje tutorski model za koji se procenjuje da predstavlja komparativnu prednost u pogledu angažovanja studenata na projektnim aktivnostima. S tim u vezi, upravo podsticaji koji se studenatima plasiraju putem mreže tutorskih grupa bi mogli da budu od bitnog, a možda i presudnog značaja u njihovoj odluci da aktivno učestvuju u projektnim aktivnostima.

Opširnije pogledajte ovde.


UPUSTVO ZA STUDENTE SA POTENCIJALNIM SIMPTOMIMA ZA INFEKCIJU UZROKOVANU VIRUSOM SARS-CoV-2

Studentski parlament, u cilju objektivnog sagledavanja trenutne epidemiološke situacije, obaveštava da je stanje na Fakultetu medicinskih nauka sledeće:

1. Na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu maksimalno se sprovode mere zaštite u skladu sa epidemiološkom situacijom.

2. Od početka zimskog semestra školske 2020/2021. godine, na svim studijskim programima Fakulteta medicinskih nauka 18 studenata je pozitivno na virus SARS-CoV-2 (PCR test pozitivan) (1,2% od ukupnog broja studenata), dok je 25 studenata (1,6% od ukupnog broja studenata) bilo i nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa pozitivnim članom porodice.

3. Imajući u vidu broj pozitivnih i broj studenata koji su u samoizolaciji može se zaključiti da su studenti pokazali veliku društvenu odgovornost.

4. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije, u slučaju postojanja simptoma u vezi sa infekcijom uzrokovanom virusom SARS-CoV-2 (visoka telesna temperatura, kašalj, malaksalost, zamaranje, gubitak čula mirisa), studenti obavezno treba da se jave na pregled u Jedinicu za respiratorne infekcije, izoluju i obaveste svog tutora.

5. Studenti koji su bili u kontaktu sa pozitivnom osobom (članom porodice), a koji nemaju simptome, treba da se izoluju, obaveste svog tutora i jave dežurnom epidemiologu Instituta za javno zdravlje Kragujevac.


PROF. SLOBODAN MILISAVLJEVIĆ NAGRAĐEN
ZLATNOM MEDALJOM ZA ZASLUGE
U SPREČAVANJU SIRENJA KORONA VIRUSA


Prof. dr Slobodan Milisavljević, zamenik direktora KC Kragujevac i redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka, nagrađen je danas zlatnom medaljom za zasluge u sprečavanju širenja korona virusa, koje je povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, dodelio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Profesor Milisavljević, koji je specijalista grudne hirurgije, jedini je Kragujevčanin koji je povodom Dana primirja dobio odlikovanje predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovanja je dodelio na osnovu Ukaza koji je doneo za izuzetne zasluge i doprinos u sprovođenju aktivnostui na sprečavanju širenja zarazne bolesti Covid 19. Prof. dr Slobodan Milisavljević je odlukom ministra zdravlja Zlatibora Lončara 1. aprila ove godine postavljen za koordinatora za suzbijanje korona virusa za Sumadijski okrug. On je predvodio ekipu kragujevačkog KC koju je činilo 22 lekara i medicinskog osoblja a koji su u najtežim okolnostima otišli kao ispomoć kolegama u Novom Pazaru.

Pored prof. Milisavljevića predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je danas, ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena prof. dr Predraga Kona i prof. dr Miojomira Pelemiša, a ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena prof. dr Branimira Nestorovića, prof. dr Braninslava Tiodorovića, prof. dr Danicu Grujičić, dr Srđu Jankovića i dr Gorana Stevanovića. Nagrađeni su i dr Ivana Milošević, Nebojša Lađević, dr Marija Zdravković i dr Radimo Janković. Među institucijama koje, koje su se istakle u borbi protiv korona virusa, a koje je takođe nagradio predsednik Srbije su KBC Dragiša Mišović i VMC Karaburma. Posthumno priznanje dobilo je 13 lekara među kojima i dr Miodrag Lazić iz KC Niš.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu se obeležava u znak sećanja na 11. novembar 1918.godine kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.
Ostale informacije možete pogledati u ARHIVI VESTI ovde.

Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.