Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2021. godine


URUČENI INDEKSI NOVOJ GENERACIJI SPECIJALIZANATA FMN

Prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof. dr Goran Davidović uručio je danas u amfiteatru indekse novoj generaciji specijalizanata i užih specijalizanata koji su studije na našem fakultetu upisali u okviru zimskog konkursa. Indekse je danas dobilo 85 lekara, farmaceuta i stomatologa, ali i lekara specijalista koji će naredne godine na našem fakultetu završavati specijalizacije na jednoj od 42 grane medicine, farmacije i stomatologije odnosno na 19 grana užih specijalizacija.

Pozdravljajući nove specijalizante i uže specijalizante prodekan Davidović je rekao da kada su se odabrali medicinu kao svoj životni poziv nekako kao da ste se odlučili za eliksir mladosti."Zato što medicina zahteva da svako put mnoge stvari počinjete ispočetka, a kažu da je čovek mlad onoliko puta koliko je spreman da sve počne ispočetka. Ovo je još jedan početaka i nikako da dođe kraj vašim počecima. Ali se nadam da ste spremni na to i zato me raduje da ste odabrali naš fakultet za vaše specijalizacije i uže specijalizacije i ne sumnjam da ćete ih uspešno završiti", rekao je prof. Davidović. On je podsetio i da naš fakultet prati sve novine u oblasti zdravstvenih specijalizacije te je tako protekle dve godine pokrenuo nove programe i to specijalizacije iz laboratorijske medicine i toksikološke hemije, a u delu užih specijalizacija-baromedicinu, dijetoterapiju, zdravstveno vaspitanje, medicina bola, onkologija, intenzivna medicina i klinička farmakologija-farmakoterapija.

Zdravstvene specijalizacije kao vid zdravstvenog usavršavanja zdravstvenih radnika i saradnika postaje sve traženiji program na našem fakultetu i trenutno imamo 824 specijalizanta, od čega 478 na medicini i farmaciji, 240 na stomatologiji i 106 subspecijalista. Zaključno sa ovogodišnjom dodelom diploma specijalističke studije na FMN u Kragujevcu završilo je 724 specijalista, od čega najviše opštu medicinu 155, internu 77, pedijatriju 55 diplomiranih specijalista, radiologiju i ortopediju vilica po 35 specijalizanata.









IN MEMORIAM
Prof. dr Ivan Anđelković

1934. - 2021.

Početkom novembra napustio nas je naš prvi dekan, Prof. dr Ivan Anđelković.

Prof. dr Ivan Anđelković rođen je 06.12.1934. u Nišu. U svojoj akademskoj karijeri stekao je sva zvanja do redovnog profesora fiziologije na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Bio je dugogodišnji direktor Instituta za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu i dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Na našem fakultetu je učestvovao kao predavač od prvog dana rada Medicinskog fakulteta u Beogradu – Odeljenje u Kragujevcu. Ubrzo postaje upravnik tog odeljenja a zatim i višegodišnji dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu. Njegov doprinos razvoju našeg fakulteta, od odeljenja beogradskog medicinskog fakulteta do samostalnog fakulteta u Kragujevcu, može se bez preterivanja definisati kao – neprocenjiv. Njegova borba za opstanak tadašnjeg odeljenja Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, uprkos negativnom stavu tadašnjeg političkog establišmenta, bila je beskompromisna i argumentovana. Entuzijazam s kojim se borio za opstanak i razvoj našeg fakulteta bio je toliko veliki da su ga često doživljavali kao Kragujevčanina sa preterano izraženim "lokalpatriotizmom”.

Kao dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, principijelno je zastupao stav da je uloga dekana i dekanskog kolegijuma da harmonizuje a ne da nameće, stavove, inicijative i ideje koje su dolazile sa katedri našeg fakulteta. Čak i onda, ili naročiti onda, kada su ti stavovi bili međusobno suprotstavljeni. Različitost u mišljenju nikada nije doživljavao lično a svoje stavove je iznosio i branio sa malo reči. Umeo je da sluša i čuje druge. Na taj način je principe demokratičnosti na našem fakultetu izdigao daleko iznad nivoa na kome su oni bili u društvu u kome se taj fakultet razvijao.

Na kraju, najmanje što možemo u ovom trenutku je da izrazimo svoju zahvalnost našem prvom dekanu za sve što je učinio za naš fakultet.

Ivane – Hvala ti!

Komemoracija povodom smrti biće održana u utorak, 14. 12. 2021. godine u 12 časova u amfiteatru "Prof. dr Milosav Miša Kostić".

 

OBELEŽENA SLAVA SVETI ALIMPIJE STOLPNIK
I 44 GODINE FAKULTETA

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu obeležio je danas, 9. decembra krsnu slavu Svetog Alimpija Stolpnika i 44 godina postojanja fakulteta. Zbog aktuelne epidemiološke situacije u Kragujevcu i Srbiji, ali i čitavom svetu, i ovogodišnje obeležavanje Slave i Dana FMN proteklo je u skladu sa važećim epidemiološkim merama, pa je izostalo tradicionalno okupljanje gostiju, nastavnika i saradnika kao i svečana akademija.

Nakon rezanja slavskog kolača ovogodišnji domaćin slave prof. dr Goran Davidović, prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije predao je deo kolača novom domaćinu prof. dr Dušanu Đuriću, prodekanu za kontinuiranu medicinsku edukaciju. Domaćin slave, prof. dr Goran Davidović, uz čestitke svim nastavnicima, saradnicima, studentima i zaposlenima na Fakultetu rekao je da mu je čast i zadovoljstvo što je ove godine domaćin slave. ‘Naš fakultet se svih ovih godina svakom danom sve više i više razvijao i svedoci smo da je veliki broj studenata na osnovnim studijama, da sve više lekara upisuje specijalizacije i uže specijalizacije, da iz godine u godinu akreditujemo nove master programe, uvodimo nove specijalizacije što je potvrda kvaliteta i sve veće prepoznatljivosti naše nastavno naučne ustanove u zemlji i okruženju'', rekao je prof. Davidović. On je ovom prilikom čestitao slavu i svim vernicima koji slave Svetog Alimpija Stolpnika poželevši im mnogo zdravlja, lične sreće i da ubuduće naš fakultet niže samo uspehe.

Do danas je na našem Fakultetu diplomiralo 4518 doktora medicine, 166 doktora stomatologije a diplomu magistra farmacije dobilo je 873 farmaceuta. Osnovne strukovne studije na našem Fakultetu završilo je preko hiljadu strukovnih sestara i strukovnih fizioterapeuta diplomu lekara specijaliste i subspecijaliste steklo je 730 lekara specijalista i užih specijalista, a doktorsku disertaciju uspešno je odbranilo preko 650 doktora medicinskih nauka.







ODRŽANA NACIONALNA KONFERENCIJA
"MENTALNO ZDRAVLJE I SOCIJALNO (BLAGO)STANJE STARIJIH TOKOM
PANDEMIJE COVID-19"

U okviru obeležavanja dana našeg Fakulteta, u organizaciji Udruženja građana "Kreativno zdravlje" i FMN, održana je druga nacionalna konferencija na temu "Mentalno zdravlje i socijalno (blago)stanje starijih tokom pandemije Covid-19".
Učesnike konferencije u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka pozdravio je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević koji im je poželeo uspešan rad.

Tema konferencije se prema rečima organizatora i učesnika prirodno nametnula tokom dve godine napora svih akademskih, zdravstvenih, socijalnih radnika, volontera i društva u celini. Tim naučnika, kliničara i praktičara se udružio sa ciljem da kroz multidisciplinarni pristup prikaže svoje rezultate, sagleda probleme i izazove i podeli iskustva stečena tokom pandemije u brizi za mentalno i socijalno stanje starijih tokom pandemije korona virusa. O svemu tome na konferenciji su govorili: prof. dr Dragana Ristić psihijatar sa FMN Kragujevac, prof.dr Ljiljana Tasić redovni profesor u penziji Medicinskog fakulteta u Beogradu , prof. dr Zoran Vasić sa FPN u Beogradu, doc. dr Biljana Jeredić sa Medicinskog fakulteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, prof. dr Dejan Baskić sa FMN u Kragujevcu kao i dr Goran Sevo i Dejan Paspalj iz Zavoda za Gerijatriju i palijativno zbrinjavanje u Beogradu kao i Jelena Ašković socijalni radnik i direktorka UG "Kreativno zdravlje".

Kako se moglo čuti tokom konferencije, u izlaganju učesnika, prvi rezultati o uticaju pandemije na mentalno zdravlje starih u prvih 8 meseci pokazali su povećanu incidencu psihološkog distresa kod starih. Međutim studije koju su sprovedene kasnije pokazale su značajno smanjenje osećaja blagostanja, smanjenje nivoa aktivnosti i kvaliteta spavanja kod starijih u poređenju sa periodom pre pandemije- rekla je prof. dr Dragana Ristić psihijatar.

Predavanja i diskusije prema rečima prof. dr Ljiljane Tasić ukazali su na pravce delovanja za unapređenje zdravlja i (blago) stanja starijih a posebno na potrebu integrativnog pristupa, interprofesionalne saradnje, jačanje kapaciteta za istraživanje fenomena mentalnog zdravlja starijih, te ranog prepoznavanja nosećih bolesti pre svega demencije i depresije, nosećih rizika u ponašanju pojedinaca u društvu i kreiranje timova, centara i koordinacionih tela za Prevenciju mentalnih bolesti i praćenje posledica Covid-19.



Program konferencije Mentalno zdravlje i socijalno (blago)stanje starijih tokom pandemije Covid-19 pogledajte ovde





PREDSTAVLJENI REZULTATI NAUČNIH AKTIVNOSTI FMN U 2021. GODINI

U okviru programa obeležavanja 44 godina postojanja Fakulteta medicinskih nauka, u Amfiteatru, održana je tradicionalna revija radova "Publikovali smo".

Reč je o godišnjem pregledu naučnih aktivnosti predavača i celokupne naučne zajednice Fakulteta medicinskih nauka. u ovoj godini, prema rečima doc. dr Nevene Jeremić, prodekana za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju, ukupno je objavio 214 radova što je najviše od kada beležimo ove aktivnosti.

Podsećanja radi u 2020.godini broj objavljenih radova bio je 194, a u 2018.i 2019.oj godini 196. Farmakologija i toksikologija su po skoru, na prvom mestu sa publikovana 43 rada, sledi fiziologija sa 40, interna ima 32 rada, mikrobiologija, imunologija i onkologija 23 a epidemiologija 18 objavljenih radova. U ovoj godini 251 nastavnik i saradnik našeg fakulteta uključen je na neki od projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, 23 je angažovano na međunarodnim projektima a 11 na projektima Fona za razvoj.

"Na FMN se realizuje 109 junior projekta u vrednosti od 7, 8 miliona dinara i 3 makro projekta", rekla je doc. Nevena Jeremić koja je predstavila listu svih 214 objavljenih radova. Profesori koji su u ovoj godini zabeležili najveći kumulativni impakt faktor su Milena Ilić sa epidemiologije, Mihajlo Jakovljević sa farmakologije i toksikologije i Vladimir Jakovljević sa fiziologije.

Ono što raduje je činjenica da smo u godini koja je teška uspeli da objavimo 48 sopstvenih publikacija u našem časopisu a kada je reč o štampanim u ovoj godini, do sada to je 14 publikacija. Časopis FMN beleži sve veći broj stranih naučnika i saradnika koji objavljuju radove što pokazuje sve veći značaj i tendenciju da u perspektivi budemo u višoj kategoriji.

Kompletnu prezentaciju Publikovali smo u 2021. godini pogledajte ovde









ZAVRSENA SVEČANA DODELA DIPLOMA NA SVIM STUDIJSKIM PROGRAMIMA

Uručenjem diploma za 95 doktora medicine, 85 lekara specijalista i užih specijalista i 15 diploma master menadžera u sistemu zdravstvene zaštite, završena je svečana dodela u okviru obeležavanja 44 godine postojanja i rada Fakulteta medicinskih nauka i slave Svetog Alimpija Stolpnika.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević istakao je da su dodele diploma najvažniji i najsvečaniji momenat u godini na našem fakultetu i izrazio zadovoljstvo što je, u dva dana, na različitim studijskim programima, od osnovnih do postdiplomskih studija, diplome dobilo preko 320 studenata. "To je naš najveći rezultat pored činjenice da smo zahvaljujući radu naših nastavnika i saradnika već treću godinu za redom na Sangajskoj listi, odnosno Univerzitet u Kragujevcu, zahvaljujući našem fakultetu. Pored studija medicine koje su najstarije na našem fakultetu ali i najvažnije, kao i ostalih studijskih programa, želim da istaknem da su zdravstvene specijalizacije u proteklom periodu postale sve zastupljenije i postaju vrlo značajan segment naše edukacije. To je rezultat dobre edukacije i u UKC Kragujevac i kod nas i postajemo sve vidljiviji u tome i u širem regionu. Vrlo smo ponosni na sve rezultate, na broj diplomaca i zato je ovaj prvi vikend u decembru za nas i naš fakultet uvek poseban", rekao je dekan Jakovljević.

Zlatnike najboljim diplomcima sa svih integrisanih studija uručio je dekan Jakovljević, kao i pohvale najboljim studentima sa svih godina medicine, farmacije, stomatologije i osnovnih strukovnih studija. Za 95 doktora medicine diplome je uručio resorni prodekan prof. dr Dejan Petrović koji je rekao da svako od njih treba da bude ponosan na svoju diplomu jer je u nju uloženo dosta truda, rada i odricanja. "Ja sam siguran da ste tokom studiranja stekli određena znanja koja će vam pružiti mogućnost da sutradan samostalno i kvalitetno radite posao doktora medicine", rekao je prodekan Petrović.








Diplome lekarima specijalistima i onima koji su završili uže specijalizacije u proteklih godinu dana uručio je prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof. dr Goran Davidović.

On je istakao da je do sada na našem fakultetu specijalističke studije završilo 724 specijalista i da su najbrojniji specijalisti opšte medicine, zatim interne, pedijatrije, radiologije, ortopedije vilica. On je specijalistima poželeo uspeh u sreću u daljem radu podsećajući ih da se ovim ne završava njihovo učenje i ističući da dobar lekar ne može da bude onaj ko nije dobar čovek pre svega.







Master menadžerima u sistemu zdravstvene zaštite diplome je uručio prof. dr Nebojša Zdravković rukovodilac na ovom studijskom programu. "Želim da vas pohvalim jer ste u predviđenom roku, iako ste radno angažovani u pandemiji korone, uspeli da uspešno završite master studije i odbranite vaše master radove a mnogi od vas su upisali i doktorske studije iz ove oblasti, što nas posebno raduje", rekao je prof. Zdravković.




URUČENE DIPLOME NA IAS STOMATOLOGIJE,
FARMACIJE I STRUKOVNIM STUDIJAMA

U susretu 9. decembru, danu i slavi Fakulteta medicinskih nauka, uručene su diplome doktorima stomatologije, magistrima farmacije, strukovnim medicinskim sestrama i strukovnim fizioterapeutima. Za 23 doktora stomatologije diplome je uručio resorni prodekan prof. dr Gvozden Rosić čime je naš fakultet iznedrio sedmu generaciju diplomaca našeg najmlađeg studijskog programa.

Doktori stomatologije položili su Hipokratovu zakletvu čiji je tekst pročitao Predrag Grujić. Obraćajući se diplomiranim doktorima stomatologije prodekan za IAS stomatologije prof. dr Gvozden Rosić čestitajući diplome rekao je da su izabrali fakultet ali i studijski program za koji ste u startu znali da nije lak, da podrazumeva brojna odricanja i ono što je posebno važno vi ste naša druga kovid generacija diplomaca. ''To ima specifičnu težinu čak i na našem fakultetu koji prednjači u odnosu na druge fakultete zdravstvene struke. Iako ni kod nas nije organizovana klasična nastava poslednje dve godine vi ste prvi i jedini koji ste na klasičan način realizovali nastavu uz sve rizike, vašu veliku upornost i hrabrost i veliku podršku vaših nastavnika, saradnika i svih zaposlenih u Zavodu za stomatologiju FMN. Vi ste generacija koja je u skafanderima realizovala nastavu, i zato posebne čestitke svima vama'', rekao je prof. Rosić.

Diplomiranim magistrima farmacije, a ove godinu njih je 78, diplome je uručio prof. dr Željko Mijailović, prodekan za IAS farmacije koji je rekao da mu je velika čast da pozdravi svaku generaciju koja završi studije farmacije na FMN koje su ustanovljene 2005.godine. ''Veliki trenutak za sve vas ali i za mene i naš fakultet. Svedoci ste da su ove dve godine donele neke nove okolnosti, ali to sve život nosi i vi ćete tokom života i profesionalnog angažmana ali i privatno imati i poteškoće i razne situacije ali se nadam da ćete, s obzirom da ste uspešno završili naše studije, biti kompetentni da sve okolnosti i zadatke uspešno završite'', rekao je prof. Mijailović. On je podsetio diplomce farmacije da je FMN tu i dalje za njih kroz mogućnosti za dalje usavršavanje kroz specijalizacije ili doktorske studije, i poželeo im puno zdravlja, lične sreće i puno dece.

Diplomu strukovne medicinske sestre/tehničara dobilo je 37 diplomaca dok je diplomu strukovnog fizioterapeuta ove godine dobilo njih 29. Diplome na ovom studijskom programu uručila je resorni prodekan prof. dr Nataša Zdravković. Čestitajući strukovnim sestrama na diplomiranju ona je rekla da je očekivala da ih i ovde vidi u skafanderima jer su čitavu ovu ali i veći deo prošle godine proveli radeći u kovid sistemima. ''Ovo nije kraj našeg druženja. Imam dovoljno godina ali ne baš toliko da me ispratite u penziju, tako da makar za vas koji radite u UKC, družićemo se još najmanje 20 godina'', rekla je prof. Zdravković. U obraćanju strukovnim fizioterapeutima prof. Zdravković je poželela, da od Nove godine uđemo, kako je rekla, u normalnu situaciju i da svi rade posao za koji su se školovali i da bude dosta skafandera, gasnih analiza i arterijske krvi. ''Želim vam od srca da radite ono što ste u protekle tri godine naučili na našem fakultetu'', rekla je Nataša Zdravković.

Dodela diploma zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane korona virusom drugu godinu za redom održana je u skladu sa važećim merama i podelom diplomaca u manje grupe.














 

Subota, 4.12.2021.godine

14:00 - 14:30 IAS stomatologije
14:45 - 15:15 IAS farmacije (I grupa - spisak)
15:30 - 16:15 IAS farmacije ( II grupa - spisak)
16:30 - 17:00 OSS sestra (spisak)
17:00 - 17:30 OSS fizioterapeut (spisak)

Nedelja, 5.12.2021.godine

10:00 - 10:30 zdravstvene specijalizacije (I grupa - spisak)
10:45 - 11:15 zdravstvene specijalizacije (II grupa - spisak)
11:30 - 11:45 master menadžment u sistemu zdravstvene zaštite
12:00 - 12:30 IAS medicine (I grupa + najbolji diplomci - spisak)
12:45 - 13:15 IAS medicine (II grupa - spisak)

Agendu konferencije Mentalno zdravlje i socijalno (blago)stanje starijih tokom pandemije Covid-19 pogledajte ovde

 

IDEJE NASLE SVOJE IDEJE I U KRAGUJEVCU
(Fakultet medicinskih nauka kao nosilac
i učesnik u projektima Fonda za nauku)



Na Program IDEJE, najveći i najkompleksniji program Fonda za nauku, konkurisalo je 9.096 istraživača iz 202 naučno-istraživačke organizacije sa 917 predloga projekata.

Nakon prvog stepena evaluacije, u okviru kojeg su svaki predlog projekta ocenjivali nezavisni inostrani recenzenti prema kriterijumima izvrsnosti, uticaja i realizacije, u drugi stepen evaluacije je upućeno 223 predloga projekta
. U okviru drugog stepena evaluacije u prostorijama Fonda za nauku održano je i predstavljanje 223 predloga projekta pred tematskim ekspertskim panelima. Drugi stepen evaluacije predloga projekata vršio je Programski odbor za evaluaciju koji čine četiri ekspertska panela, u svakom po pet inostranih stručnjaka sa međunarodno priznatom profesionalnom karijerom i iskustvom u evaluaciji međunarodnih istraživačkih projekata.

Na konačnim rang listama projekata koji su odobreni za finansiranje nalazi se 105 projekata: 39 iz prirodnih nauka, 23 iz tehničko-tehnoloških nauka, 19 iz (bio)medicinskih nauka i 24 iz društvenih i humanističkih nauka.

Konačne rang liste projekata koji su odobreni za finansiranje iz oblasti prirodnih nauka i (bio)medicinskih nauka pogledajte ovde

Nosioci projekata su naučno-istraživačke organizacije iz Beograda (84), Novog Sada (14), Niša (5), Čačka (1), Kragujevca (1), a kao partneri na projektu učestvuju naučnoistraživačke organizacije iz Beograda, Bora, Čačka, Kragujevca, Niša, Novog Sada, Sombora, Subotice i Vranja.

FMN – jedini nosilac projekta iz Kragujevca

Jedina naučno-istraživačka organizacija iz Kragujevca koja je nosilac projekta je Fakultet medicinskih nauka sa projektom Human genetic and epigenetic determinants of vsusceptibility, severity and outcomes in SARS-CoV-2 infection (SVETOVID-19:7749739), kojim rukovodi Prof. dr Dejan Baskić a realizuje se uz saradnju sa Prirodno-matematičkim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu.

Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu učestvuje i na projektu iz prirodnih nauka Physicochemical aspects of rhythmicity innneuroendocrine systems: Dynamic and kinetic investigations of underlying reaction networks and their main compounds (NES:7743504)

Sredstva su obezbeđena iz budžeta Republike Srbije i projekta Svetske banke – projekat Serbia Accelerating Innovation and Entrepreneurship Project (SAIGE).

Opširnije pogledajte na sajtu Fonda za nauku ovde

 

STUDENTI FMN U ZIMSKOJ AKCIJI DAVANJA KRVI

Studenti Fakulteta medicinskih nauka, u okviru zimske kampanje Gradske organizacije Crvenog krsta, dali su krv u Službi za snabdevanje krvlju i krvnim produktima UKC Kragujevac. Do sada je bila praksa da studenti krv daju na matičnim fakultetima,ali je zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom korona virusa, tokom zimske kampanje na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu, akcija prebačena u UKC.

Studenti našeg Fakulteta i ovog puta su pokazali svoju humanost i dokazali zašto su izabrali da jednog dana budu lekari, farmaceuti i stomatolozi i leče građane. Prvi je krv dao prodekan za IAS farmacije prof. dr Željko Mijailović koji je izrazio zadovoljstvo i odzivom naših studenata i činjenicom da su svi oni u velikoj meri vakcinisani.

Zalihe krvi u UKC kao i u ostalim centrima u Srbiji su na minimumu od kada traje pandemija pa u UKC apeluju na građane da se odazovu velikoj zimskoj akciji dobrovoljnog davanja krvi koja će biti organizovana 21.decembra u hotelu Kragujevac.






FAKULTET MEDICINSKIH NAUKA
PONOVO AKREDITOVAN KAO DRŽAVNI FAKULTET
ZA OBAVLJANJE NAUČNOISTRAŽIVAČKE DELATNOSTI
U OBLASTI MEDICINSKIH NAUKA”




ODRŽAN SKUP POD NAZIVOM ”ZAPOSLJAVANJE MLADIH, POTREBE PRIVREDE
I MOGUĆNOSTI UNIVERZITETA”

U svečanoj sali rektorata, u organizaciji Grada Kragujevca, Regionalne privredne komore i Univerziteta u Kragujevcu, održan je skup posvećen zapošljavanju mladih, kome su uz predstavnike organizatora, rukovodstva fakulteta našeg Univerziteta prisustvovali i predstavnici privrede tačnije kompanija Mind grupa, Jangfen, Unior komponente, Edops i Nikom auto. Na skupu su sagledane potrebe privrede i mogućnosti akademskog usavršavanja radi lakšeg i bržeg zapošljavanja mladih.

Prema rečima rektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenada Filipovića, suštinu Univerziteta tražimo u zapošljavanju, jer on on treba, da školuje kadrove koji će raditi u oblasti privrede u javnom i privatnom sektoru. ''Cilj skupa je da se približe interesi tri institucije u zapošljavanju mladih ljudi, da vidimo gde se nalazimo, koliko smo udaljeni i šta treba da učinimo da se približimo'', rekao je rektor Filipović i podsetio da na Univerzitetu postoji nekoliko novih master programa koji imaju direktnu saradnju sa privredo i da su na tim programima predavači upravo ljudi koji dolaze iz oblasti privrede. Fakultet medicinskih nauka na skupu je predstavio prodekan za reformu nastave i akreditaciju prof. dr Marko Folić koji je prisutne upoznao sa radom naše institucije, studijskim programima ali i sve većom zastupljenošću i ekonomije na našim studijskim programima iako pre svega školujemo buduće lekare, farmaceute i stomatologe. On je, u to smislu, posebno apostrofirao doktorske studije menadžmenta u zdravstvenoj zaštiti i master studije menadžment u zdravstvu.

U okviru panel diskusija potrebe privrede predstavili su predstavnici privrede, dok je na završnom panelu bilo reči o zapošljavanju mladih o čemu je, pored rektora Filipovića, govorio direktor RPK Predrag Lučić, pomoćnik gradonačelnika za omladinu Stefan Jovanović i predstavnik BIPS Lazar Joković. Sa skupa je poslata poruka postojećim i potencijalnim domaćim i stranim investitorima da da je Kragujevac spreman da odgovori njihovim potrebama za kvalitetnim kadrom zahvaljujući modelu dualnog obrazovanja u srednjim stručnim školama. Najavljeno je da će ovaj model uskoro zaživeti i u visokom obrazovanju.




46. OKTOBARSKI ZDRAVSTVENI DANI U KRAGUJEVCU
POSVEĆENI PANDEMIJI COVID-19

U organizaciji Okružne podružnice SLD-a Kragujevac danas su svečano otvoreni 46.oktobarski zdravstveni dani koji, u skladu sa aktuelnom situacijom, kao glavnu temu imaju ''Covid 19''. Kongres koji je okupio članove SLD i preko 80 predavača iz zemlje i inostranstva, i koji će naredna dva dana u našem gradu, preneti svoja znanja i iskustva u lečenju pacijenata obolelih od korona virusa, otvorila je član Gradskog veća grada Kragujevca za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damnjanović koja je rekla da ova tradicionalna oktobarska okupljanja šalju jasnu poruku ujedinjenja svih zdravstvenih radnika u borbi protiv pandemije korona virusa i da život mora da pobedi. Predsednik Okružne podružnice SLD prof. dr Ranko Golijanin rekao je da je godina za nama veoma teška, pre svega za zdravstvene radnike, ali i godina iskušenja za struku,, nauku, ljudskost, iskustvo i znanje u lečenju pacijenata obolelih od korona virusa. ''Siguran sam da ćemo ove godine uspeti da zajedno dođemo do zaključka i pomognemo obolelima ali sa jednom polaznom tačkom a to je vakcinacija'', istakao je Golijanin.

Za ministarstvo zdravlja Republike Srbije, prema rečima državnog sekretara Predraga Sazdanovića, veliki značaj ima uvezanost i rad regionalnih udruženja. ''Okružna podružnica SLD u Kragujevcu tradicionalnim okupljanjem domaćih i internacionalnih stručnjaka iz oblasti zdravstva iz godine u godinu pravi korak dalje u tome'', rekao je Sazdanović. Direktor UKC Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević, pozdravio je učesnike Oktobarskih zdravstvenih dana u svoje i ime svih zaposlenih UKC Kragujevac, i dodao da ovako veliki broj učesnika i radova na ovom kongresu treba da doprinesu boljem razumevanju i radu svih zdravstvenih radnika u borbi sa pandemijom koja nas je zadesila. Dekan našeg fakulteta prof. dr Vladimir Jakovljević izrazio je zadovoljstvo što već treći put ima mogućnost da kao dekan pozdravi ovakav skup, koji zahvaljujući vrlo aktivnom radu podružnice SLD u Kragujevcu, naš grad na mapi naučnih skupova čini preko pola veka prepoznatljivim. 'Ono što je za nas kao instituciju, koja je regionalni centar u obrazovanju zdravstvenih radnika, veoma značajno je da imamo dobre odnose i saradnju sa svim zdravstvenim ustanovama ali i svim strukovnim udruženjima u gradu i regionu. Saradnja sa SLD u Kragujevcu je dobra a očekujem da će biti i bolja i intenzivnija'', rekao je dekan Jakovljević i najavio da će se FMN, još aktivnije uključi u rad SLD i možda biti, u novoj zgradi, čija je izgradnja u toku, domaćin makar svečanog otvaranja 47.oktobarskih zdravstvenih dana. U okviru ceremonije otvaranja govorili su i direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić i predsednik Makedonskog lekarskog društva prof. dr Goran Dimitrov. Pored dekana Jakovljevića u okviru plenarnih predavanja zapaženo učešće imali su mnogobrojni profesori i saradnici našeg fakulteta.

Podružnica SLD ove godine obeležava i značajne jubileje- 60 godina postojanja Medicinskog časopisa, 55 godina izdavaštva i 10 godina elektronskog izdanja časopisa. Tim povodom sadašnji urednik časopisa, inače profesor FMN prof. dr Radiša Vojinović uručio je zahvalnice svim dosadašnjim urednicima. Njemu je zahvalnicu uručio prof. Golijanin, dok je za najveći broj naučnih radova objavljenih u časopisu SLD nagrađen nefrolog i šef katedre za IAS medicine na FMN prof. dr Dejan Petrović.








ISTRAŽIVAČI SA KATEDRE ZA FIZIOLOGIJU:
POMOĆU STAPA I KANAPA DO SVETSKIH REZULTATA

Već tri godine uzastopno Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu nalazi se na prestižnoj Sangajskoj listi i, šta više, njegov položaj među najčuvenijim svetskim univerzitetima je sve bolji i sada je rangiran između 201. i 300. mesta. Ono što je donelo tako visoko mesto su rezultati postignuti u naučnoistraživačkom radu. Na ovu činjenicu medicinari su vrlo ponosni, jer jedino još Stomatološki fakultet u Beogradu je u istom rangu, daleko ispred svih fakulteta u regionu.

To, što i sami priznaju, ne znači da su veći od beogradskog, zagrebačkog, ljubljanskog ili fakulteta u Sofiji, ali sama činjenica da su bolje plasirani upućuje na zaključak da ovde postoji kvalitet koji je prepoznat u svetu. Taj kvalitet baziran je, pre svega, na rezultatima naučnih radova i mada još uvek postoji neujednačenost između učinka koji imaju predklinički i klinički predmeti, uspeh koji godinama postiže istraživački tim sa imunologije i izuzetni rezultati katedre za fiziologiju veliki su podsticaj i njihovim kolegama sa kliničkih predmeta.

Citirani u „Nejčeru”

Ono što je omogućilo da se pretklinika izdvoji od ostalih kao produktivniji deo i donelo ovakav plasman fakulteta na Sangajskoj listi je činjenica da je poslednjih godina ostvareno mnogo vrhunskih rezultata na katedri za fizologiju.

Najveće priznanje malom timu, koji pomoću „štapa i kanapa” radi nešto što niko do sada nije, jeste da je njihov rad ove godine citiran u „Nejčeru”, najprestižnijem svetskom časopisu u oblasti medicine, gde svoje radove objavljuju najveći svetski umovi.

... Opširnije pogledajte u nedeljnim novinama Kragujevačke ovde


URUČENI INDEKSI NA MASTER I DOKTORSKIM STUDIJAMA
MENADŹMENT ZDRAVSTVENOG SISTEMA

Prof. dr Nebojša Zdravković uručio je danas indekse četvrtoj generaciji studenata master akademskih studija menadžment u sistemu zdravstvene zaštite i drugoj generaciji studenata Doktorskih studija menadžment zdravstvenog sistema. Prof. dr Biljana Ljujić uručila je indekse drugoj generaciji studenata master studija regenerativna medicina. Na taj način počela je nova školska godina na svim studijskim programima na postdiplomskim studijama Fakulteta medicinskih nauka.

Pozdravljajući okupljene studente u amfiteatru FMN prof. dr Nebojša Zdravković rekao je da na studijskom programu master akademskih studija menadžment u sistemu zdravstvene zaštite do sada preko sto studenata iz zdravstvenih ustanova iz čitave Srbije kojima su ove studije bile neophodne kako bi stekli određena znanja koja su im neophodna kako bi mogli da rukovode zdravstvenim ustanovama. Zdravković je podsetio i da Zakon o zdravstvenoj zaštiti previđa obaveznu edukaciju u ovoj oblasti za sve rukovodioce zdravstvenih ustanova. ''Jako smo ponosni na program Doktorskih studija menadžment zdravstvenog sistema, koji zajednički realizujemo sa kolegama sa Ekonomskog fakulteta, i koji je ove godine upisala druga generacija studenata. Mi osluškujemo zahteve tržišta, i otuda ova dva nova studijska programa, koja su se pokazala kao jako interesantna za studente. Svi oni su jako zadovoljni onim što su uspeli da nauče na našem Fakultetu'', rekao je prof. dr Nebojša Zdravković.

Master studije regenerativne medicine, prema rečima rukovodioca ovog studijskog programa, prof. dr Biljane Ljujić, omogućavaju studenti da budu obučeni za rad sa matičnim ćelijama, njihovu potencijalnu terapijsku primenu i obuku znanjima iz genetike. ''Kod nas se u narednom periodu završava izgradnja Centara izvrsnosti i jedna i druga kategorija znanja, kako iz oblasti matičnih ćelija tako i iz oblasti genetike će biti jako neophodna. Naši studenti steći će neophodna znanja iz obe oblasti i očekujem da će to doprineti da se genetika, koja je nešto slabije razvijena u našoj zemlji, unapredi kako u oblasti kliničke tako i u oblasti medicinske genetike i da ima veću primenu ne samo u naučne svrhe već i u kliničkoj primeni'', rekla je prof. Ljujić.









PRIRUČNIK ZA STOMATOLOGE PREDSTAVLJEN STRUČNOJ JAVNOSTI

„Farmakoterapijski priručnik za stomatologe" koji je izdao Fakultet medicinskih nauka, koji jedinstven u region i u čijoj izradi su učestvovali brojni stručnjaci sa više od deset Univerziteta iz zemlje i regiona, predstavljen je stručnoj javnosti u Amfiteatru FMN.

O ovom udžbeniku, pored urednika prof. dr Dušana Đurića i prof. dr Milice Popović govorili su i direktor Stomatološke komore dr Milojko Jovanović, prof. dr Vladimir Biočanin sa Stomatološkog fakulteta u Pančevu kao i doc. dr Snežana Stojkov sa Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu. Direktor Stomatološke komore Srbije dr Milojko Jovanović rekao je da će ovaj udžbenik veoma značiti kako studentima tako i kliničarima širom Srbije u svakodnevnoj kliničkoj praksi. „Do sada smo imali izuzetnu saradnju sa Fakultetom medicinskih nauka i očekujemo da se ta saradnja nastavi u narednom periodu. Očekujemo vaše učešće u predlozima koji se odnose na izradu Zakona o dentalnoj medicini – vas koji ste članovi stomatološke komore . Kragujevac je regionalni centar naše komore i nadam se da ćete vi pomoći da taj centar bude promovisan na najbolji mogući način", rekao je Jovanović i najavio sastanak svih dekana stomatoloških fakulteta u Srbiji kao i onih fakulteta koji u svom sastavu imaju stomatološke odseke.

Prof. dr Vladimir Biočanin sa Stomatološkog fakulteta u Pančevu je priručnik ocenio kao jedno izuzetno štivo koje do sada nije postojalo na našim prostorima i dodao da je jako pristupačan praktičarima stomatolozima. Doc. dr Svetlana Stojkov sa Farmaceutskog fakulteta u Novom Sadu, koja je i sama autor jednog poglavlja, istakla je da je udžbenik rezultat višemesečnog rada velike grupe autora da prikažemo kako se uz multidisciplinarni pristup može napraviti napredak u svim oblastima zdravlja pa tako i u sažimanju znanja iz oblasti farmacije i stomatologije.

Prodekan za kontinuiranu medicinsku edukaciju FMN prof. dr Dušan Đurić, koji je i jedan od urednika ''Farmakoterapijski priručnik za stomatologe'' rekao je da je integrativni rad i podrška svih filijala osnova kvalitetne zdravstvene zaštite . ''Ovo je jedinstvena prilika da formiramo tim koji će imati svoje odgovornosti jer zdravstveno stanje pacijenta zahteva brigu i stomatologa i farmaceuta i lekara'', rekao je prof. Đurić.






NOVI PROJEKTI U SARADNJI SA MEDICINSKIM UNIVERZITETOM ''SEČENOV''

U okviru saradnje našeg Fakulteta i Medicinskog Univerziteta ''Sečenov'' iz Moskve nastavljena je realizacija zajedničkih projekata koja se, pre svega, odnose na ispitivanje patofizioloških i fizioloških procesa u kardiovaskularnom sistemu na animalnim modelima a sada je napravljen korak dalje tako da Doc. dr Ivan Srejović sa koleginicama iz Moskve radi na uspostavljanju modela Alchajmerove bolesti i ispitivanje svih mehanizama koji mogu da budu uključeni u ovu bolest, kako bi sa stanovništva jedne animalne predkliničke studije mogli da dobijemo značajne podatke za kasnije sprovođenje kliničkih studija.

Prema rečima prof. dr Vladimira Živkovića, jedan od osnovnih poslova na FMN je naučno-istraživački rad, koji razvijamo kako u saradnji sa kolegama iz Srbije, tako i sa kolegama iz čitave Evrope i sveta.'' Suština naučno-istraživačkog rada u 21. veku treba da bude multicentričnost odnosno multidisciplinarnost, povezivanje sa svima onima koji žele da sarađuju sa vama i predstavljaju relevantne institucije iz vaše oblasti a jedna od njih je svakako i Univerzitet ''Sečenov''. Zahvaljujući sjajnoj saradnji koju smo ostvarili sa prof. dr Sergejom Boljevičem imamo kontinuirana istraživanja sa kolegama iz Rusije. Eksperimenti se obavljaju i ovde i u Rusiji, publikuju se zajednički radovi, apliciramo za zajedničke projekte . Suštinski je za nas povezivanje sa inostranstvom jedan od strateških zadataka i to nam je jako važno '', zaključio je prof. Živković.

Glavna koncepcija Univerziteta ''Sečenov'', prema rečima prof. dr Sergeja Boljeviča, šefa katedre patologije čoveka, je da radimo sa stranim univerzitetima i fakultetima. Jedan od njih je Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu. ''Nauka ne može da se razvija u jednoj državi. Važno je da se što više institucija poveže, uključi što više mladih istraživača, da razmenjujemo mišljenja i ideje i to radimo već pet godina sa prof. dr Vladimirom Jakovljevićem i njegovim saradnicima. Ja sam jako zadovoljan našom saradnjom jer se iz godine u godinu proširuje. Počeli smo sa jednim malim radom, a sada imamo na desetine radova koji su publikovani u prestižnim časopisima i veoma dobro prihvaćeni u svetu'', rekao je prof. Boljevič.





EFEKTI VAKCINE PROTIV COVID 19 NA ĆELIJSKI IMUNI SISTEM

Sve vakcine koje su dostupne u Srbiji protiv virusa Covid 19 stvaraju ćelijski imunitet na ovaj virus, koji ne može da se izmeri samo brojem antitela, ali su u tom imunom odgovoru velike varijacije su od pojedinca do pojedinca. Ovo su podaci istraživanja koje sprovodi tim stručnjaka u našoj zemlji koji prevodi prof. dr Vladimir Jurišić sa našeg Fakulteta. Oni su utvrdili I da treća, takozvana buster doza, vakcine značajno povećava broj memorijskih ćelija I aktivira ih. Projekat kojim rukovodi prof. Jurišić sprovodi se volonterski bez pomoći države i fondova za istraživanje, iako su ovakva istraživanja na nacionalnom nivou neophodna kako bismo znali kakav je odgovor našeg stanovništva na vakcine.

"Od kada je počela pandemija korona virusa grupa entuzijasta koje sam okupio aktivno se uključila u istraživanja efekata vakcine na ćelijski imuni sistem, jer smo shvatili da je to glavni problem u sprečavanju pandemije. Od samog početka pandemije aktivno smo uzimali uzorke od zdravstvenih radnika i došli do podataka da tri ispitivane vakcine: Sinofarm, Sputnjik i Fajzer snažno dovode do povećanja i stimulacije ćelijskog imuniteta. Da bi se dobili definitivni naučni podaci potrebna su i dalja ispitivanja i ogromna sredstva", kaže prof. dr Vladimir Jurišić sa FMN. On dodaje da su se u ovakva istraživanja uključile mnoge laboratorije i naučnici u celom svetu sa ogromnim sredstvima. ‘’Ona su enormno skupa. Mi koristimo nekoliko kombinacija reagenasa, a svaki od njih košta 100 evra za ispitivanje jednog markera. Za dobijanje validnih podataka mora se koristiti kombinacija pet –šest markera da bi se obeležile sve populacije koje postoje u krvi’’, istakao je prof. Jurišić i dodao da je ličnim vezama uspeo da obezbedi minimalnu pomoć prijatelja iz Rusije i Francuske kojima je započeto istraživanje u Kragujevcu. Jurišić dodaje i da se grupa entuzijasta prijavila na konkurs Fonda za nauku ali su tamo ‘’odlučili’’ da ispitivanje imunskog sistema u Srbiji nije važno tako da projekat nije odobren.

On objašnjava da kompleksnu sliku o imunskom sistemu dobijaju na osnovu podataka o ćelijskoj funkciji, I to o stepenu njihove reakcije, različitih populacija ćelija u krvi.‘ ’Zna se da je postojanje memorijskih ćelija osnov za primenu vakcine, ali svi patogeni ne pokreću jak i dugotrajan memorijski odgovor. Za neke bolesti takav odgovor na vakcine je doživotan, a za neke virusne infekcije je kratkotrajan. Imamo enormni broj zaraženih a mali procenat vakcinisanih u odnosu na druge države koje su postigle visok stepen imunizacije’’, naglašava prof. Jurišić. On dodaje i da ispitivanjem ćelija možemo da vidimo da li je neko imao kontakt, da li je preležao infekciju, jer se istraživanja radi i kod onih koji su preležali infekciju. Sve to je, prema njegovim rečima, jako važno za razumevanje kovid infekcije . Istraživanja pokazuju i da postoji velika individualna varijacija među vakcinisanim ispitanicima što je i očekivano. Naime, prvobitna istraživanja pokazala su da će vakcine da nas štite od korona virusa minimum osam meseci i duže, a praksa je pokazala da se, kod pojedinih, postvakcinalni imunitet, gubi i pre isteka šest meseci od vakcinacije.

Intervju sa prof. dr Vladimirom Jurišićem pogledajte u listi Novosti ovde


VISOKI KRITERIJUMI ZA UPIS NA DOKTORSKE STUDIJE FMN

Uručenjem indeksa sedamnaestoj generaciji studenata doktorskih studija-Doktorske škole i drugoj generaciji studenata master studija ishrana i suplementacija na Fakultetu medicinskih nauka počela je nova školska godina i za postdiplomce.

Indekse novoj generaciji studenata na doktorskim studijama uručio je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević koji je zatim održao i uvodno predavanje upoznavši ih sa svim onim što ih očekuje u naredne tri godine koliko traju studije. Jakovljević je ovom prilikom rekao i da se iz godine u godinu kriterijumi i konkurencija pojačavaju što ukazuje na dobar nastavni pravac. ''U svom drugom mandatu na mestu dekana nastojaću da održimo visoke kriterijume koji se ogledaju u uzastopnoj trogodišnjoj poziciji na Sangajskoj listi, na kojoj se nalazimo u oblasti kliničke medicine'', rekao je dekan Jakovljević. Inače postdiplomci našeg Fakulteta čine 50 posto doktoranata Univerziteta u Kragujevcu. Ovaj studijski program na FMN realizuje se od 2005. godine a doktorsku disertaciju i naučno zvanje doktora medicinski nauka do sada je steklo preko 500 kandidata.

Najmlađi studijski program na postdiplomskim studijama FMN- master ishrana i suplementacija u ovoj godini upisalo je novih 48 studenata. Drugoj generaciji studenata na ovom studijskom programu indekse je uručio prof. dr Vladimir Živković koji im je poželeo uspešne studije koje traju godinu dana i koje omogućavaju usavršavanje u oblasti ishrane i suplementacije. Atraktivnost ovog studijskog programa i dobra osnova, uspostavljena u toku prošle godine, doprineli su da master studije ishrane i suplementacije i u ovoj godini zabeleže veliko interesovanje širom Srbije i popunjavanje akreditacione kvote od 48 studenata već u prvom upisnom roku.







NASTAVLJAJU SE RADOVI NA IZGRADNJI
CENTARA IZVRSNOSTI

U prisustvu rektora Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenada Filipovića, direktora JUP-a u javnoj svojini Dušana Kovačevića, gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, savetnice predsednika Skupštine Republike Srbije prof. dr Slavice Đukić Dejanović, dekana FMN prof. dr Vladimira Jakovljevića, dekana ostalih fakulteta u sastavu našeg Univerziteta , direktora UKC Kragujevac Predraga Sazdanovića, nastavnika i saradnika FMN i brojnih gostiju ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić zvanično je označio nastavak radova na nastavku izgradnje Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu.

Prema rečima ministra Ružića Centri izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu će biti ponos svih građana Srbije. ''Sa ovim Centrom Kragujevac, pa i Srbija , će postati centar biotehnologije, bioinženjeringa i svega što se tiče medicinskih tehnologija, odnosno tehnologije u medicini. Izgradnja ove jedinstvene naučno-istraživačke ustanove doprineće i angažovanju mladih naučnika i njihovom ostanku u zemlji, tako da je interes čitave naučne zajednice u Republici Srbiji da se radovi što hitnije završe i da Centri izvrsnosti otpočnu sa radom'', rekao je Ružić.

Objekat koji se prostire na površini od oko 11 500 metara kvadratnih i čija je gradnja počela u januaru 2016.godine, posle brojnih problema, trebalo bi da bude završen u narednih 365 dana. Radove na nastavku izgradnje Centara izvrsnosti pratiće , jedinstvene naučno-istraživačka ustanove, pratiće Jedinica za upravljanje projektima u javnom sektoru.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić podsetio je da je gradnja Centara izvrsnosti stala jer je firma kojoj je poveren posao izgradnje u jednom trenutku bankrotirala. Istakavši da ''resetovati jedan projekat'' nije ni malo lako gradonačelnik Dašić se zahvalio ministru Ružiću, celoj Vladi Srbije i predsedniku Vučiću koji su, kako je rekao, prepoznali Kragujevac kao grad u koji treba ulagati. ''Ovo je važan dan za ceo Univerzitet, grad ali i za celu Srbiju. Kragujevac nije poznat samo kao centar Sumadije već i kao centar mnogih drugih važnih stvari- od Data centra, preko UKC Kragujevac, palate pravde.. Upravo ovaj objekat ispred kojeg se nalazimo i čija gradnja se nastavlja danas je nešto što Kragujevac stavlja na naučnu mapu Evrope'', rekao je gradonačelnik Dašić. Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović se zahvalio svima koji su neumorno radili da bi se radovi na izgradnji Centara izvrsnost nastavili. ‘Za naš Univerzitet je to jako važno. Pre svega za naše mlade istraživače kojima je važno da imaju prosto, opremu i projekte na kojima će raditi. Verujem da će Centar izvrsnosti značajno tome doprineti i to u onoj oblasti u kojoj je ovaj Univerzitet prepoznat na Sangajskoj listi a to je u oblasti kliničke medicine'', rekao je, između ostalog, rektor Filipović.

Najveći deo novog, savremeno opremljenog prostora u okviru Centara izvrsnosti biće poveren na upravljanje našem fakultetu. Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević rekao je da deli neizmernu sreću svih nastavnika i saradnika i studenata našeg fakulteta zbog nastavka gradnje Centara izvrsnosti. ''Zahvaljujući resornom ministarstvu , predsedniku Srbije ,ljudima iz JUP-a, i singergijom sa svima njima, uspeli smo da izađemo iz višegodišnjeg lavirinta i da zajedničke snage usmerimo kako bi ovaj posao doveli do kraja. Među vama su graditelji a ne rušitelji i kada su graditelji oni koji treba da završe posao oni će ga i završiti'', rekao je Jakovljević.

U okviru Centara izvrsnosti nalaziće se Centri za istraživanje matičnih ćelija, molekulska i celularna istraživanja, za farmaceutska i farmakološka istraživanja, morfološka, klinička i epidemiološka istraživanja, Vivarijum i Banka matičnih ćelija. Uz to Kragujevac će izgradnjom Centara izvrsnosti postati i centar biotehnologije i bioinženjeringa.









POČELA NOVA AKADEMSKA GODINA NA FMN

Uručenjem indeksa 45-oj generaciji studenata IAS medicine na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu danas je počela nova školska 2021/2022 godina na svi studijskim programima našeg Fakulteta. U prisustvu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, rektora Univerziteta prof. dr Nenada Filipovića, direktora JUP-a u javnom sektoru Dušana Kovačevića, prodekana FMN i brojnih gostiju, indekse brucošima uručili su prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević.

Pozdravljajući brucoše ministar Ružić najpre je istakao da su svi oni, upisavši studije na FMN U Kragujevcu, napravili pravi izbor jer je kako j rekao, Fakultet medicinskih nauka prestižna visokoškolska ustanova koja po rezultatima i postignućima ne zaostaje za drugim visokoškolskim ustanovama u zemlji, Evropi i svetu, što je prethodnih godina potvrđeno dobrim pozicioniranjem na Sangajskoj listi. ''Stoga ću vam poželeti da Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu ostane vodeća visokoškolska ustanova u regionu prepoznatljiva po kvalitetu nastavno-obrazovnog i naučno istraživačkog procesa u oblasti medicinskih nauka. Moram da istaknem da je FMN iznedrio i verujem da će tek iznedriti vrhunske stručnjake. U tome je ključna uloga svih nas u obrazovanju , te sa moje strane ide posebna zahvalnost svim profesorima'', rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević najpre je pozdravio novu generaciju studenata IAS medicine istakavši da smo, uz poštovanje svih ugledenih gostiju i protokola, svi tu zbog njih i da su upravo studenti u fokusu na Fakultetu medicinskih nauka. ''Posebno mi je zadovoljstvo da pozdravim novu generaciju budućih doktora medicine koji su se, u ovim teškim vremenima, opredelili za ovaj humani poziv i koji su rešili da svoj život stave u službu očuvanja zdravlja našeg stanovništva. Vi ste druga generacija koja je odlučila da upiše naš fakultet ''pod maskama'' , u vanrednim okolnostima, i time pokazali da je vaša opredeljenost da se bavite ovom profesijom, koja prolazi kroz veoma težak period, vašu istrajnost da budete dobri ljudi a time i dobri doktori jer dobar doktor ne može da bude neko ko nije dobar čovek'', rekao je Jakovljević. Dekan je upoznao brucoše medicine sa načinom rada, mentorima i zaključio da će FMN u narednih šest godina biti njihova druga kuća i da ćemo, kako je rekao, učiniti sve da se svi osećaju komforno, da dolazite s ljubavlju na ovaj fakultet i da se sa ljubavlju vraćaju i kada završe studije i postanu doktori medicine.










URUČENI INDEKSI STUDENTIMA
PRVE GODINE NA IAS FARMACIJE, STOMATOLOGIJE
I OSNOVNIM STRUKOVNIM STUDIJAMA

U susret početku nove školske godine na Fakultetu medicinskih nauka danas su uručeni indeksi studentima prve godine IAS farmacije i IAS stomatologije kao i studentima OSS.U prisustvu dekana FMN prof. dr Vladimira Jakovljevića i tutora, brucoše sva tri studijska programa pozdravili su resorni prodekani koji su im uručili indekse.

Brucošima IAS farmacije indekse je uručio prodekan prof. dr Željko Mijailović. ''Od vas tražim da budete kulturni, vaspitani, da uvažavate vaše nastavnike a s druge strane očekujem i vaš žestok rad. Uslovi nisu onakvi kakvi treba da budu i kakve mi želimo, ali bez obzira na to vi morate puno da radite , biće dosta napora i poteškoća ali zbog toga su tu naši tutori. Mogu slobodno da kažem da su oni najbolji od najboljih i oni će brinuti o vama od danas do kraja vaših studija . Cilj je da što jednostavnije i što kvalitetnije završite vaše studije i steknete zvanje magistra farmacije'', rekao je prodekan Mijailović.

Studentima prve godine OSS koji se školuju za strukovnu medicinsku sestru i strukovnog fizioterapeuta indekse je uručila prodekan prof. dr Nataša Zdravković koja im je poželela dobro došlicu na FMN i koja ih je upoznala sa osnovnim informacijama koje ih očekuju tokom trogodišnjeg školovanja. Prof. Zdravković istakla je da će zbog aktuelne epidemiloške situacije na svim studijskim programima, osim na stomatologiji, nastava biti organizovana preko zum platforme. ''To je i velika povoljnost za studente na Osnovnim strukovnim studijama jer je veliki broj njih angažovan u kovod sistemu tako da ne bi mogli da ispoštuju sve termine nastave i vežbi'', rekla je prof. Zdravković.

Na studijskom programu IAS stomatologije nastava će i ove godine, prema rečima resornog prodekana prof. dr Gvozdena Rosića, uz poštovanje svih mera i obaveznu vakcinaciju odnosno negativan PCR test ili antigenski test , biti organizovana po klasičnom modelu.''Svesni ste da ste izabrali namlađi ali siguran sam i naperspektivniji studijski program na našem fakultetu. Ne sumnjam u vaše potencijale i kvalitete i uveren sam da ćete svi vi, vas 24-oro, uspešno završiti osnovne studije i da ćete na različite načine ostati vezani za ovaj fakultet, na specijalizaciji ili doktorskim studijama'', rekao je prof.Rosić. Studenti stomatologije podeljeni su u četiri tutorske grupe i upravo su im tutori, prodekan Rosić, prof. dr Milica Popović i docenti Miroslav Vasović i Dragica Selaković uručili indekse.

Nastava na svim studijskim programima počinje sutra, 27. septembra 2021. godine, kada će indekse dobiti i studenti prve godine IAS medicine.








KRAGUJEVAC LIDER U REGIONU
U OBLASTI KARDIOVASKULARNE FIZIOLOGIJE

U Banja Luci se od 20. do 23. septembra održava veliki medicinski i naučni skup 7. susreti Evropske sekcije i 8.susreti Severnoameričke sekcije Internacionalne akademije kardiovaskularnih nauka. Ovogodišnja tema su kardioprotekcija i kardiometaboličke bolesti , a o njima govore najveći svetski stručnjaci iz oblasti kardiovaskularnih nauka , među kojima su i osnivači akademije profesori Narandžana Dala, Roberto Boli, Gari Lopasčuk, Bohuslav Ošdatal, Grant Pirs i Andrađ Varo. Na skupu će biti predstavljen 151 naučni apstrakt, od čega 73 usmena izlaganja, mnogobrojna onlajn predavanja i gotovo 60 postera.

Skup , čiji je organizator Medicinski fakultet Univerziteta u Banjaluci, u kulturnom centru ''Banski dvor'' svečano je otvorio ministar u Vladi RS za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević. Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Ranko Skrbić istakao je da je ovo sigurno jedna od najvećih konferencija koje je Banja Luka imala u ovom sastavu. ''Iskustva smo delom uzeli od kolega iz Kragujevca kada su ovakav skup organizovali pre 2 godine u Vrnjačkoj Banji i otuda moja velika zahvalnost dekanu FMN u Kragujevcu prof. dr Vladimiru Jakovljeviću kao i prof. dr Draganu Đuriću sa Medicinskog fakulteta u Beogradu koji su promovisali naš region, Srbiju a sada i RS. Za nas, region i nauku u RS ovaj skup znači mnogo. Mislim da će ovo biti jako korisno za sam Medicinski fakultet ali i čitav Univerzitet u Banja Luci i siguran sam da svi zajedno doprinosimo sticanju i iskustva i znanja'', rekao je Skrbić.

Pored vodećih imena iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja iz Evrope i Severne Amerike učešće na ovom skupu uzeo je i veliki broj profesora i predavača iz Kanade, Češke, Mađarske, Srbije, BiH. Zapažen nastup, veliki broj stručnih izlaganja i postera imali su nastavnici i saradnici našeg Fakulteta, pre svega Katedre za fiziologiju i Centra za kardiovaskularna istraživanja. Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević najpre ističe značaj skupova ove vrste naglašavajući da se na njima okupljaju najbolji stručnjaci kako bi svojim najnovijim istraživanjima , uz pomoć savremenih tehnologija, smanjili smrtnost od kardiovaskularnih bolesti. Prof. Jakovljević , koji je od početka deo organizacionog tima IACS pa i ovogodišnjeg kongresa, smatra da je ovo fantastična prilika da se grad Banja Luka, čitava RS i Medicinski fakultet prikažu u odličnom svetlu. ''Banja Luka je sigurno okupila krem de la krem svetske vaskularne i istraživačke medicine a ima potencijala da ti ljudi ponovo dođu ovde i da se veliki broj mladih istraživača poveže i stekne nova saznanja. Ja sam siguran da će Medicinski fakultet to iskoristi a mi im pružamo bezrezervnu podršku'', rekao je Jakovljević.

Dekan FMN komentarišući naše učešće na ovogodišnjim 7. susretima Evropske sekcije i 8. susretima Severnoameričke sekcije IACS naglašava da je jako ponosan na sve veći broj mladih koji se priključuju istraživačkim timovima našeg fakulteta i dodaje da mu je posebno drago što su pored prof. dr Vladimira Živkovića i doc. dr Ivana Srejovića i doc. dr Nevene Jeremić, među predavačima ovogodišnjeg skupa i Doc. dr Jovana Jeremić i Doc. dr Jovana Bradić kao i dr Nevena Draginić, saradnik u nastavi, koje su svoje poster prezentacije izložile kao predavanja jer ih je naučni odbor skupa prepoznao i njihove radove ocenio kao izuzetno interesantne i dobre. FMN se predstavio sa 20 radova čime je još pokazao da je naš Fakultet u kardiovaskularnoj fiziologiji, kardiovaskularnoj nauci , predkliničnoj, bazičnoj nauci Kragujevac lider u regionu.

Među glavnim temama ovogodišnjeg kongresa fiziologa su Covid 19 i kardiovaskularni sistem, napredak u istraživanju aritmija, kardioprotekcija u dijabetesu, molekularni mehanizmi i stres i mnoge druge.






















FMN IZDAO FARMAKOTERAPIJSKI PRIRUČNIK ZA STOMATOLOGE

Fakultet mediinskih nauka izdao je priručnik Farmakoterapijski priručnik za stomatologe od 33 poglavlja, jedinstven u regionu, u čijoj izradi su učestvovali brojni stručnjaci sa više od deset Univerziteta iz zemlje i regiona.

Značaj ovog udžbenika ogleda se u velikom značaju kako za studente tako i za rad doktora stomatologije, posebno kliničarima koji se svakodnevno susreću sa različitim stanjima i oboljenjima u stomatološkj praksi. Urednici ovog priručnika su profesori sa našeg Fakulteta-Dušan Đurić i Milica Popović, prof.dr Ranko Skrbić dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci i Vladimir Biočanin sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Recezenti udžbenika- prof.dr Aleksandra Lukić, prof.dr Snježana Čolić i prof.dr Slobodan Janković složni su u stavu da je ovo štivo sveobuhavtno obradilo kompleksnu materiju koja povezuje farmakologe i stomatologe i da predstavlja vredan doprinos u obrazovanju studenata, ali i koristan priručnik za doktore stomatologije u svakodnevnom radu sa pacijentima. Ova knjiga je, prema rečima prof. Jankovića, prva udžbenička literatura iz ove oblasti u našoj zemlji i zato je što pre treba učiniti dostupnu stručnoj javnosti i u štampanoj i u elektronskoj formi.






POTPISAN UGOVOR O NASTAVKU IZGRADNJE CENTARA IZVRSNOSTI

U prisustvu gradonačelnika Kragujevca Nikole Dašića, rektora Univerziteta prof. dr Nenada Filipovića, dekana FMN prof. dr Vladimira Jakovljevića, dekana Fakulteta inženjerskih nauka prof. dr Dobrice Milovanovića, i prof. dr Nebojše Zdravkovića, savetnika dekana za kadrove i finansije našeg Fakulteta, danas je u svečanoj sali Rektorata potpisan Ugovor o izvođenju radova na nastavku završetka radova na izgradnji objekta Centri izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu. Ugovor su potpisali direktor Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru Dušan Kovačević i Danilo Babić u ime novog izvođača radova a to je firma ''Inobačka doo'' Novi Sad.

Nastavak radova na objektu površine oko 11 500 kvadrata , čija je gradnja počela u decembru 2016.godine, prema rečima direktora JUP u javnom sektoru Dušana Kovačevića, treba očekivati do kraja septembra a rok za završetak radova je 365 dana. Kovačević je ovom prilikom rekao i da je vrednost radova prelazi 10,5 miliona evra , samo za završetak radova, a da će nakon toga uslediti novi tender za opremanje Centara izvrsnosti i banke matičnih ćelija.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je istakao da se nastavkom izgradnje Centara izvrsnosti u Kragujevcu zapravo nastavlja jako važan projekat za naš grad i zahvalio državi što je, u ovim teškim vremenima, izdvojila sredstva za nastavak radova dodajući da je nauka i ulaganje u nju ono što razlikuje države koje imaju stratešku viziju svog razvoja od onih koje je nemaju. Dašić je istakao i da očekuje da će mnogi mladi istraživači zbog upravo Centara izvrsnosti ostati u Kragujevcu i izrazio očekivanje da će se ne samo mladi koji su otišli iz Srbije zbog ovoga vratiti u naš grad i državu, već da će Centri izvrsnosti i banka matičnih ćelija doprineti da kod nas dođu i svetski priznati stručnjaci. '' Ovi centri svakako će omogućiti bolji i kvalitetniji rad našim mladim istraživačima i omogućiće da Kragujevac postane regionalni centar za biomedicinske ali i sve druge nauke koje će ga koristiti'', rekao je gradonačelnik Kragujevca. Inače grad je dao zemljište i opredelio 40 miliona dinara za izgradnju i opremanje Centara izvrsnosti i banke matičnih ćelija.

Rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović rekao je da je ovaj objekat od strateškog značaja za Univerzitet u Kragujevcu ali i čitav grad, region i državu Srbiju jer će se tu raditi istraživanja iz oblasti biomedicinskih nauka, matičnih ćelija, biomedicinskog inženjeringa, informacionih tehnologija i drugih oblasti. '' Očekujemo veliko angažovanje mladih istraživača kojima je, uz pomoć Grada i Republike Srbije, Univerzitet obezbedio preko 200 stanova. Nadamo se da će u ovom novom objektu dobiti odlične uslove za rad. Nauka je ta koja obezbeđuje rejting svakog Univerziteta a ovaj objekat je taj, koji će po svetskim standardima, obezbediti kvalitet u naučno-istraživačkom radu'', rekao je rektor Filipović.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević je kao najvažniju kariku naše ustanove istakao upravo mlade ljudi koji su željni nauke, napredovanja i dokazivanje. ''Imamo veliki broj onih koji su zainteresovani za bazičnu nauku, u odnosu na druge fakultete i univerzitete, a upravo oni jesu pokretačka snaga našeg Fakulteta i zbog njih smo treću godinu za redom rangirani na Sangajskoj listi najprestižnijih Univerziteta za oblast klinička medicina. Ono što je potrebno jeste obezbediti uslove, sredstva da bi oni ostali ovde. Sa završetkom izgradnje i opremanjem Centara izvrsnosti broj mladih istraživača će rasti. Naš zadatak je da se u narednom periodu posvetimo nabavci nove opreme i da to bude na najvišem mogućem nivou'', rekao je dekan Jakovljević. On je doda i da je nastavak radova na izgradnji objekta polazna osnova za sve dalje korake, od nabavke nove opreme do akreditacije novi naučno-istraživačkih centara što pri našem, što na drugim fakultetima što će doprineti da Kragujevac i Srbija zaista imaju Centre izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija.







POTPISAN UGOVOR O SARADNJI SA SPD RADNIČKI

Nakon svih selekcija ženske rukometne reprezentacije, članova kluba američkog fudbala ''Wild Boars'', vaterpolista i fudbalera Radničkog i svi ostali sportisti klubova koji pripadaju SPD ''Radnički'' će ubuduće sportsko medicinske preglede obavljati u Centru za fiziologiju napora i sportsku medicinu Fakulteta medicinskih nauka. To je rezultat ugovora o saradnji koji su potpisali dekan FMN Prof. dr Vladimir Jakovljević i predsednik SPD ''Radnički'' Bratislav Uraković.

Kako je rekao predsednik Uraković bez kvalitetnih sportsko –medicinskih pregleda nije moguće održati put trofeja kojim idu klubovi SPD ''Radnički''. ''Renomirana akademska institucija kao što je FMN će nam pružiti potpunu zdravstvenu podršku u domenu osnovnih i naprednih sportsko medicinskih pregleda kao što su ergometrija i druge, što nam daje potpuni uvid u psiho-fizičko stanje naših igrača'', rekao je Uraković.

Dekan Jakovljević i Bratislav Uraković su, nakon potpisivanja Ugovora o saradnji, izrazili očekivanje da ćemo u narednom periodu unaprediti saradnju jer je to obostrani interes.




NASTAVAK RADOVA NA IZGRADNJI
CENTARA IZVRSNOSTI UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Posle višegodišnjeg zastoja i brojnih problema biće nastavljena izgradnja Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, pošto je kroz postupak javne nabavke izabran drugi izvođač. Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević izrazio je nadu da će se sa radovima na izgradnji Centara izvrsnosti nastaviti krajem avgusta ili početkom septembra.

Radovi na objektu čija je izgradnja počela u decembru 2015.godine, uskoro će biti nastavljeni, jer je po sprovedenom postupku javne nabavke doneta Odluka o dodeli ugovora drugom izvođaču. Novi izvođač bi radove trebalo da nastavi najkasnije početkom septembra, a, kako je ranije najavljivano, završetak izgradnje ovog objekta mogao bi da se očekuje tokom naredne godine.

Centar izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu je naučna ustanova od nacionalnog značaja i višenamenski je objekat površine od oko 11 i po hiljada kvadrata.

Centar će funkcionisati u sastavu Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, ali će za razvoj nauke služiti istraživačima ne samo iz oblasti medicine i biomedicine, već i iz oblasti biologije, hemije, tehničkih i inženjerskih nauka, biomedicinskog inženjeringa kao i drugih naučnih oblasti.

Ukupna vrednost investicije za izgradnju i opremanje Centara izvrsnosti iznosi 14 miliona evra.

Novac je obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke, a u finansiranju učestvuju i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, lokalna samouprava i Univerzitet u Kragujevcu.


POTPISAN UGOVOR O SARADNJI SA SPD FK RADNIČKI 1923

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i predsednik sportskog privrednog društva FK Radnički 1923 Nikola Frižović potpisali su danas ugovor o pružanju usluga sportsko medicinskih pregleda sportista ovog kluba u Centru za fiziologiju napora i sportsku medicinu našeg Fakulteta.

Nakon višestrukog šampiona u američkom fudbalu, kluba ''Wild boars'' i kontinuirane saradnje sa rukometnim savezom Srbije, u okviru koje u našeg gradu trenutno boravi kadetska reprezentacija koja sportske preglede obavlja kod nas, danas smo potpisali ugovor sa najpopularnijim klubom u našem gradu, FK Radnički 1923 - istakao je dekan Jakovljević. On je dodao da nam je cilj da privučemo najznačajnije sportske subjekte u gradu da budu naši partneri. ''Mi ćemo, na ovaj način, pokušati da pomognemo FK Radnički da napravi svoje mesto na fudbalskoj mapi zemlje Srbije, možda i šire. Siguran sam da u domenu sportske fiziologije imamo da ponudimo jednu od najboljih usluga u ovoj zemlji. S obzirom na veliku energiju i ambiciju koju FK Radnički ponovo ima nadam se da će to biti prepoznato i od ostalih i da će ovaj klub u narednom periodu ostvariti odlične rezultate'', zaključio je Jakovljević.

Direktor FK Radnički 1923 Nikola Frižović istakao je da misli da će Centar za sportsku medicinu pri FMN značajno pomoći u daljem funkcionisanju našeg društva. ''Ovo je važan trenutak za sve nas jer će naš sportski sektor sada imati bolji uvid i bolju kontrolu nad razvojem naše dece tako da će ovo omogućiti napredak kluba u sveukupnom izdanju'', rekao je Frižović. On se zahvalio dekanu i FMN na izuzetnoj efikasnosti u radu, i dodao da je ovo i te kako bilo potrebno FK Radnički koji je u superligi. ''Uz to sportski pregledi biće potrebni svim selekcijama kluba kako bi nastavio dalje da funkcioniše i da se razvija.'', zaključio je Frižović.

Član Gradskog veća za sport Predrag Stevović rekao je da je sa aspekta Grada ono što radi FMN jedna sjajna i da mora da ima pravi odjek. ''Verujem da ćete da napravite jednu zdravu priču ne samo za FK Radnički već i za druge sportske subjekte, udruženja i klubove u Kragujevcu'', rekao je Stevović i dodao da grad Kragujevac širom otvara vrata za sve ono što rukovodstvo FMN čini i dodao da je jako pozitivno što se naš Fakulteta, uvođenjem ove vrste delatnosti, stavlja na zdravstvenu mapu u Srbiji.


DOGOVORENA SARADNJA SA INSTITUTOM ZA BIOLOSKA ISTRAŽIVANJA “SINISA STANKOVIĆ”

Na poziv dekana prof. dr Vladimira Jakovljevića naš Fakultet posetile su Marina Soković, pomoćnik ministra za nauku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, i Jasmina Glamočanin naučni savetnik Instituta za biološka istraživanja ‘‘ Siniša Stanković’‘ i rukovodilac laboratorije za fiziologiju biljaka i mikološke laboratorije ovog Instituta.Cilj posete bio je razgovor o mogućnosti za saradnju odnosno realizaciji zajedničkih istraživanja na našem Fakultetu. Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević podsetio je da je naša saradnja sa Institutom za biloška istraživanja “Siniša Stanković” započela apliciranjem za jedan međunarodni projekat. “Institut smatram našom najprestižnijom institucijom u oblasti biomedicinskih istraživanja. Prikazali su nam njihove naučne projekte i rezultate. Postoji mnogo dodirnih tačaka naših istraživačkih grupa, pogotovo onih koji se bave uticajem biljnih ekstrakata na određene patofiziološke fenomene, a time i mogućnost da sarađujemo. Mi smo do sada uglavnom bavili biljkama ali i gljive su vrlo interesantne i ulazimo u neko novo poglavlje fitoterapije. Prepoznata je energija, prepoznata je vizija koje su prisutne u obe grupe i iskreno se nadam da ćemo ostvariti saradnju na višem nivou, a time i dobre rezultate u narednom periodu”, rekao je Jakovljević.

Jasmina Glamočanin naučni savetnik Instituta za biološka istraživanja ‘‘ Siniša Stanković’‘ i rukovodilac laboratorije za fiziologiju biljaka i mikološke laboratorije ovog Instituta rekla je da je jako zadovoljna prilikom da poseti naš Fakultet i da se upozna sa mogućnostima za istraživanja u okviru ovog Fakulteta i našeg Instituta, i mogućnostima za saradnju različitih laboratorija, pre svega sa laboratorijom za fiziologiju biljaka i mikološka istraživanja, kojom i sama rukovodi.

Marina Soković, pomoćnik ministra za nauku, istakla je da se prilikom posete našem Fakultetu uverila da se kod nas radi na visokom nivou, da je angažovano dosta mladih, da je entuzijazam veliki i da može da se ostvari saradnja Univerziteta u Beogradu sa Univerzitetom u Kragujevcu, kao i pojedinačnih fakulteta sa institutima. “Ono što smo videli je da se kod vas rade nove, inovativne metode, koje ja do sada nisam videla, i da postoji plan razvoja koja će doprineti ne samo medicinskim naukama već i povezivanju sa drugim naukama”, zaključila je pomoćnik ministra za nauku Marina Soković.




ODRŽANA KOMEMORACIJA PROF. DR VUJADINU MUJOVIĆU

U prisustvu članova porodice, rukovodstva, nastavnika i saradnika našeg Fakulteta, u Amfiteatru danas je održana komemoracija povodom smrti prof. dr Vujadin M. Mujovića doajen srpske fiziologije i jednog od prethodnih dekana našeg fakulteta , koji je 10. jula 2021. godine napustio ovozemaljski svet. Nakon minuta ćutanja kojim su prisutni odali poslednju poštu prof. Mujoviću o njegovom liku i delu govorili su dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, šef katedre za fiziologiju prof. dr Gvozden Rosić, a u ime Udruženja fiziologa Srbije prof. dr Dragan Đurić.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević , podsetio se svog prvog kontakta sa prof. Mujovićem, na drugoj godini studija medicine, kada je prvi put došao u kontakt sa fiziologijom. ''Sticajem neverovatnih okolnosti, prvo predavanje mojoj generaciji je održao upravo prof. Mujović, koji je tih dana, s početka jeseni 1990. bio izabran za dekana našeg Fakulteta. Bio bih licemeran prema svim prisutnima i prema sebi kada bih rekao u ovom momentu da me je upravo to predavanje orijentisalo prema fiziologiji – NIJE. Ali većina njegovih kasnijih predavanja jeste... Na prvom slajdu profesor u nesvakidašnjoj situaciji za većinu svetskih fiziologa – slika sa najvećim fiziologom 20-og veka, Arturom Gajtonom. Na sledećem slajdu profesor sa svojim prvim knjigama, koje su izašle par godina pre toga, Fiziologijom bubrega i Fiziologijom telesnih tečnosti, a u pozadini poster tadašnje najveće zvezde popularne muzike, Lepe Brene.

Upravo ta dva prva slajda su ukazala na JEDINSTVENOST: na prvom najveći svetski fiziolog, koga je bilo privilegija poznavati, a na drugom najveći srpski fiziolog, koji ne beži od svoje okoline, koju su mnogi prezirali, a potajno joj se divili'', rekao je Jakovljević. On se podsetio i da se prvi naredni susret sa prof. Mujovićem dogodio kada je već bio asistent pripravnik na fiziologiji, željan novih saznanja i dodira nebeskih visina. ''Moram priznati da sam sada za susret bio mnogo bolje pripremljen: mnogo sam bolje mogao da pratim šta profesor priča, njegovo putovanje kroz fiziologiju sa studentima, a to je svako njegovo predavanje predstavljalo. Možda ponekad preterano široko, možda ponekad ne preterano duboko, ali uvek inspirativno'', naglasio je dekan i dodao da su u veoma teškim momentima za njega lično, nastalih smrću Prof. Kostića, njegovog prvog mentora, razvili i odnos saradnik-mentor, koji je bio zasnovan na uzajamnom uvažavanju i poverenju, a ono što je bilo dominantno je da je imao punu slobodu delovanja i odlučivanja. ''Nakon toga su usledile godine druženja i diskusija o fiziologiji i životu, koje su se ogledale u u naučnim radovima (manje), organizaciji domaćih i međunarodnih skupova (više), poglavljima u knjigama (najviše), a vremenom je profesor postao i čest gost moje porodice na druženjima koja su počinjala u rano predvečerje (nakon tenisa) i završavala se kasno noću. Moram da priznam da sam zaključio, gledajući sa ove vremenske distance na mojih 30 godina poznanstva i 25 godina intenzivnog druženja sa profesorom Mujovićem, kao i gledajući i slušajući ovih dana komentare i poteze nekih mojih kolega, koji su bili njegovi saradnici možda i duže, ali očigledno ne i više i bolje, da sam imao retku privilegiju da budem sa profesorom blizak i lično i profesionalno, jer sam na samom početku shvatio i prihvatio njegovu JEDINSTVENOST. A, takvim ljudima je teško prići, što iz straha, što iz zavisti. Možda i oni dopuste samo malom broju ljudi da im maksimalno priđu, da ne bi ugrozili svoju JEDINSTVENOST. Imao sam tu privilegiju i na tome sam beskrajno zahvalan velikom i jedinstvenom Vujadinu Mujoviću'', zaključio je dekan prof. dr Vladimir Jakovljević.

Nazivajući pokojnog profesora Mujovića jednim od doajena srpske i jugoslovenske fiziologije, prof. dr Gvozden Rosić istakao je da je upravo prof. dr Vujadin Mujović, koji je bio dekan našeg Fakulteta od 1990 do 1993. godine, dao značajan doprinos u opstanku i razvoju naše ustanove, jer, kako je rekao, njegova socijalna inteligencija je bila neopisivo značajna u takvim turbulentnim vremenima. ''Prof. Mujović, kao autor, imao je retku posvećenost publikovanju udžbenika i ostalih naučno-edukativnih izdanja. Prof. Mujović, kao predavač, je bio sve suprotno od profesora posvećenog pisanju obimnih knjiga. Sarmantan, ekstravagantan, elokventan prof. Mujović je bio predavač čija se predavanja pamte'', rekao je, između ostalog, prof. Rosić i dodao da je svakako bilo i biće i većih naučnika, autora i predavača od njega ali ipak, po mnogo čemu, prof. Mujović ostaje jedan, jedinstven, svoj i neponovljiv.

Prof. Mujović bio je dugogodišnji predsednik Društva fiziologa Jugoslavije i Srbije, kao i prvi redovni član Američkog društva fiziologa iz naše zemlje. Zbog toga se, na današnjoj komemoraciji, ispred Društva fiziologa Srbije od njega oprostio Prof. dr Dragan Đurić istakavši da nas je napustio redovni profesor medicinskih fakulteta u Beogradu i Kragujevcu, najistaknutiji pisac udžbenika i monografija u oblasti medicinske fiziologije, stvaralac i naučnik, čovek koji je u akademskoj i široj javnosti čitavog života promovisao homeostazu i najlepše vrednosti naučne discipline kojom se bavio. Prof. Đurić je ovom prilikom podsetio da je prof. Mujović dao ogroman doprinos u izgradnji vodećih instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici i na Dedinju, ali i medicinskih fakulteta u Beogradu, Kragujevcu , Prištini-Kosovskoj Mitrovici i Foči. ''Smrću profesora Mujovića država Srbija je izgubila velikog i multidimenzionalnog čoveka, a srpska i internacionalna fiziologija priznatog istraživača i autora'', zaključio je prof. dr Dragan Đurić.

U toku svoje karijere prof. dr Vujadin Mujović objavio je preko 560 radova u renomiranim naučnim časopisima u zemlji i inostranstvu, a ono po čemu je bio prepoznatljiv je pisanje knjiga iz svih oblasti fiziologije, čiji broj je dostigao 24. Integralni udžbenik Medicinske fiziologije, objavljen 2012. godine je kruna njegovog stvaralačkog opusa iz oblasti udžbeničke literature, čime je postavio domaći zadatak budućim generacijama, koji će dugo biti nedostižan: integralni udžbenik fiziologije za medicinu, koji je napisao jedan nastavnik. Prof. Mujović je kremiran je u četvrtak 15. jula 2021. godine na Novom groblju u Beogradu.








IN MEMORIAM
Prof. dr Vujadin M. Mujović
(1940-2021)

10. jula 2021. godine ovozemaljski svet je napustio doajen srpske fiziologije i jedan od prethodnih dekana našeg fakulteta, Prof. dr Vujadin M. Mujović.

Prof. dr Vujadin Mujović je rođen 8. decembra 1940. godine u Gajtanu, Srbija. Nakon završene osnovne škole i gimnazije u Prištini, upisao je Medicinski fakultet u Beogradu, na kome je diplomirao 1965. godine, kao jedan od najboljih studenata generacije u kojoj su, između ostalih, bili velikani srpske medicine: Prof. dr Ninoslav Radovanović, Prof. dr Slavko Simeunović, Prof. dr Jovan Marić. Završio je poslediplomske studije na Medicinskom fakultetu u Beogradu u prvoj generaciji i stekao zvanje magistra medicinskih nauka 1969. godine, a doktora medicinskih nauka 1973. godine. Nakon toga je proveo dve godine na postdoktorskom usavršavanju, odnosno specijalizaciji iz hematofarmakologije na Tulane Univerzitetu u Nju Orleansu, SAD, kod čuvenog profesora James Williams Fisher-a, u grupi u kojoj je između ostalih bio i jedan od laureata Nobelove nagrade za fiziologiju i medicinu, Louis Ignarro, kao i jedan od najcenjenijih farmakologa u SAD, Huan Lertora.

Od 1966. godine, kada je izabran za asistenta je prošao sve nivoe akademskog napredovanja na Medicinskom fakultetu u Beogradu do 1987. godine , kada je izabran za redovnog profesora.

Bio je prodekan Medicinskog fakulteta u Beogradu 1978-82. godine, Direktor Instituta za fiziologiju 1984-90, kao i Sef katedre za fiziologiju 1997-2000. Pored rada na matičnom fakultetu, Prof. Mujović je učestvovao u razvoju velikog broja medicinskih fakulteta u celoj bivšoj Jugoslaviji, od čega je najveći trag ostavio na Medicinskom fakultetu u Prištini, Medicinskom fakultetu u Foči u najtežim vremenima za ovaj fakultet, kada mu je pomoć bila najpotrebnija, a posebno na našem fakultetu, gde je bio i dekan u periodu 1990-93. godina. U periodu njegovog mandata, naš fakultet je pokazao prve obrise jedne ozbiljne visoke škole u kakvu smo, nadamo se, izrasli.

U toku svoje karijere objavio je preko 560 radova u renomiranim naučnim časopisima u zemlji i inostranstvu, a ono po čemu je bio prepoznatljiv je pisanje knjiga iz svih oblasti fiziologije, čiji broj je dostigao 24. Integralni udžbenik Medicinske fiziologije, objavljen 2012. godine je kruna njegovog stvaralačkog opusa iz oblasti udžbeničke literature, čime je postavio domaći zadatak budućim generacijama, koji će dugo biti nedostižan: integralni udžbenik fiziologije za medicinu, koji je napisao jedan nastavnik.

Bio je dugogodišnji predsednik Društva fiziologa Jugoslavije i Srbije, kao i prvi redovni član Američkog društva fiziologa iz naše zemlje. Pored svog nastavnog i naučnog opusa, Prof. Mujović je na prvom mestu bio intelektualna gromada i mudar čovek, od koga se moglo mnogo naučiti o svim segmentima života. Bio je omiljeni u društvu, pasionirani teniser i odličan šahista.

Komemoracija povodom smrti Prof. dr Vujadina Mujovića biće održana u amfiteatru "Milosav Miša Kostić" Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu u ponedeljak, 19. 07. 2021. godine sa početkom u 12 časova.




INTENZIVIRANJE SARADNJE SA MEDICINSKIM FAKULTETOM U FOČI

Delegacija Medicinskog fakulteta iz Foče koju su činili dekan Prof. dr Dejan Bokanjić, prodekan za nastavu Doc.dr Irena Mladenović, pomoćnik dekana za nastavu na engleskom heziku Prof. dr Nedeljka Ivković i pomoćnik dekana za kliničku nastavu Doc.dr Nenad Lalović posetila je FMN i sa rukovodstvom fakulteta razgovarala o mogućnostima za intenziviranje i proširivanje saradnje naša dva fakulteta. Saradnja našeg Fakulteta i Medicinskog fakulteta u Foči je dugogodišnja ali je viša bila bazirana na ličnim kontaktima nego na sistemskoj saradnji. ''Mi smo na dananjem sastanku dogovorili postulate koji treba da naprave sistemsku saradnju u narednom periodu a to podrazumeva razmenu nastavnika i saradnika, saradnja po pitanju nastave na engleskom jeziku, realizacija zajedničkih projekata i nastavno istraživačkog rada i mogućnosti za zajedničko apliciranje za Erazmus i druge naučne projekte prema trećim licima na nivou Evrope'', rekao je, nakon sastanka, dekana FMN Prof. dr Vladimira Jakovljevića. On je dodao da je sa obe strane prepoznata energija i želja da naša saradnja u narednom periodu bude intenzivna i plodonosna.

Medicinski fakultet u Foči, koji uskoro obeležava tri decenije postojanja, na četiri studijska programa- medicina, zdravstvena nega, stomatologija i defektologija ima oko 1600 studenata i tendenciju da se taj broj povećava. Novina na ovom fakultetu su studije medicine na engleskom jeziku koje su uvedene prošle godine a kako je FMN u postupku priprema za početak nastave na engleskom jeziku za IAS farmacije bila je ovo prilika da se razmene iskustva i da gosti iz Foče našem rukovodstvu daju određene sugestije oko organizacije čitavog procesa. Dekan Medicinskog fakulteta u Foči Prof. dr Dejan Bokonjić rekao je da za njih jako važno da intenziviraju saradnju sa našim Fakultetom u mnogim oblastima a da je ključno da se to uradi u delu istraživanja, jer je, kako je istakao, FMN u svojim istraživačkim centrima referentna ustanova u Srbiji. ''Mi imamo dobar istraživački Centar i želimo da nam kolege iz Kragujevca svojim znanjem i iskustvom, i radom na zajedničkim projektima pomognu da taj Centar bude još bolji.Dogovarali smo i razmenu nastavnika i mentora na postddiplomskim studijama kako medicine tako i stomatologije a biće nam od velike koristi i znanje i iskustvo koje FMN ima u delu zdravstvenih specijalizacije koje smo mi nedavno tek pokrenuli.U tom smislu očekujemo dolaske vaših profesora kliničara u Foču kako bi pomogli u realizaciji specijalističke nastave na našem Fakultetu. S obzirom da nam je zajednička i nastava na engleskom jeziku ideja je i da u tom delu sarađujemo i razmenjujemo nastavnike'', rekao je profesor Bokanjić. On je naglasio i da je važan segment u intenziviranju saradnje zajednički rad na međunarodnim projektima i zaključio da očekuje da će naša saradnja biti značajan zamajac za oba fakulteta.

Sastanku sa delegacijom Medicinskog fakulteta iz Foče pored dekana FMN prisustvovali su i prodekan za IAS medicine Prof. dr Dejan Petrović, prodekan za IAS stomatologije Prof. dr Gvozden Rosić, prodekan za međunarodnu saradnju i naučno istraživački rad Doc.dr Nevena Jeremić i savetnik dekana za finansije i kadrove Prof. dr Nebojša Zdravković.






ODRŽANA SVEČANA PROMOCIJE DOKTORA NAUKA
NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU

U parku Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, 9. jula 2021. godine rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović svečano je promovisao 95 doktora nauka koji su, u periodu od maja 2020. do maja 2021. godine, odbranili doktorsku disertaciju na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu, i to: - 6 doktora nauka na Pravnom fakultetu;
- 7 doktora nauka na Ekonomskom fakultetu;
- 8 doktora nauka na Filološko-umetničkom fakultetu;
- 1 doktor nauka na Pedagoškom fakultetu u Užicu,
- 10 doktora nauka na Fakultetu inženjerskih nauka;
- 3 doktora nauka na Fakultetu za mašinstvo i građevinarstvo u Kraljevu.
- 12 doktora nauka na Prirodno matematičkom fakultetu;
- 48 doktora nauka na Fakultetu medicinskih nauka;

Na Univerzitetu u Kragujevcu je, tokom 45 godina rada, promovisano ukupno 1576 doktor nauka, uključujući i današnju promociju.

Univerzitet je objavio Knjigu doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu 2021 u kojoj su sažeto predstavljene biografije doktora nauka i naučni doprinos njihovih disertacija.

U doktore medicinskih nauka promovisani su:
1. Nenad Marković
2. Milan Paunović
3. Ivana Maletić-Sekulić
4. Borivoje Savić
5. Dejan Aleksić
6. Dušanka Tadić
7. Dejan Pilčević
8. Aleksandar Arsenijević
9. Ana Popović
10. Aleksandar Acović
11. Ana Dević
12. Predrag Đurić
13. Gordana Gajović
14. Igor Kumburović
15. Neda Novaković
16. Dragan Dulović
17. Aleksandar Jevtić
18. Svetlana Antić
19. Jelena Ristić
20. Marija Živković Radojević
21. Milena Vuletić
22. Mile Eraković
23. Petar Vojvodić
24. Vesna Jovanović
25. Gordana Đorđević
26. Ivica Petrovića
27. Aleksandra Vukotić
28. Zagor Zagorac
29. Helena Marić
30. Milan Kocić
31. Dragan Krstić
32. Jovan Luković
33. Miloš Mitrašević
34. Tanja Radonjić
35. Dejan Jovanović
36. Vanja Kostovski
37. Miodrag Jocić
38. Valentina Opančina
39. Nikola Čikiriz
40. Igor Sekulić
41. Stanko Petrović
42. Snežana Lazarević
43. Mirko Mikić
44. Radica Dragojlović Ružičić
45. Stevan Jovanović
46. Saša Kiković
47. Anica Petković
48. Milica Išljamović








PREDSTAVLJENA ANTICOVID - SOFTVERSKA PLATFORMA

Na FMN u Kragujevcu prestavljena je inovativna softverska platforma AntiCovid čija je funkcija smart zakazivanje i upravljanje redovima čekanja kod pacijenata koji čekaju testiranje na Covid 19. Platforma prestavlja inovativni sistem reševanja gužvi i smanjuje pritisak na lekare kada pacijenti dolaze u talasima,ili nezakazano. Daje lekaru uvid u simtome, celu sliku pacijenata, zatim se radi i statistika celog procesa. Zatim pacijent dobija vreme i može da prati svoj termin u realnom vremenu. Platforma ima mnoštvo opcija i prostora za nadogradnju kod dinamičnog rešenja. Autor platforme je dr Miloš Lučić sa FMN i tim Akademije za strukovne studije Sumadija, a podršku i razvoj dva derivata uradili su : Prvi derivat tim studenata uz podršku mentora sa Akademije strukovnih studija, a drugi derivat profesor Vladimir Cvjetković sa Prirodno matematičkog fakulteta.

Prema rečima autora platforme dr Miloša Lučića, rad softverske platforme AntiCovid zasniva se na inovativnom sistemu za zakazivanje i praćenje reda čekanja pacijenata, kao i pred trijaže. '' Kada pacijent ode na web aplikaciju, popuni elektronski formular i zakaže svoj termin danas za danas, ili danas za sutra, zavisnoti od uključene opcije, može da zakaže vreme pregleda. Zatim dobija mejl ili sms obaveštenja, kao i jedistveni kod-šifru koji je vezan samo za tog pacijenta. Samim tim se ne prave nepotrebni redovi čekanja, jer pacijent svoj pregled planira kada njemu odgovara zavisnosti od ličnih obaveza i slobodnih termina. Pored ovog sistema zakazivanja postoji inovativni sistem za praćenje redova ispred Kovid ambulante. Pacijent na E-oglasnoj prasti svoju poziciju i tačno može da vidi da li pregled kasni i kada se završava, može u svojim kolima putem telefona da prati, ili na velikom smart televizoru ispred ambulante, zatim dođe tačno kada je na redu njegov pregled. Sistem prati simtome, podatke, i ostale informacije bitne za lekara. Svaki lekar u ordinaciji ima svoj pristup platform, može da zna unaped koji pacijent dolazi i njegovou kliničku sliku, na osnovu uslaznih informacija, od hitnosti pregleda do godina pacijenta. Sistem prati automatski statistiku pregleda, i može da posluži analitici. Kada pacijent završi pregled sistem detektuje kraj pregleda. Pored pomenutih sistema i opcija istih, postoji zakazivanje kontrolinih pregleda pacijenta koji su prošli pregled koji sam lekar zakazuje, određuje datum i vreme. Trenutno su aktivne dve verzije, ali u budućem periodu radiće se i unapređena verzija koja će imati sistem veštačke inteligencije u upravljanju procesima u samoj Kovid ambulanti'', rekao je Miloš Lučić.

Cilj je da potencijalno zdrave osobe nemaju direktan kontakt sa potecijano zaraženim, da se vreme čekanja svede na minimum, da hitni slučajevi dobijaju prednost, kao trijaža na osnovu stanja pacijenta i godina. Softverska platforma AntiCovid prestavlja donaciju zdravstvenom sistemu Srbije, a prvi korak na tom putu je implamentacija softverske platforme AntiCovid u Kovid ambulanti za testiranje Doma zdravlja u Kragujevcu, a pad broja zaraženih je idelano vreme za implementaciju u praksi. Kako je rekao direktor Doma zdravlja Kragujevac dr Vasilije Antić platforma će u DZ Kragujevca početi da se primenjuje u narednih 10 do 15 dana. Dr Antić je ovom prilikom, kao i dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, istakao da je saradnja naše dve ustanove izuzetna i zahvalio se na donaciji. ''Ova platforma će mnogo značiti za pacijente obolele od korna virusa. Ovaj projekat je primer kako se radi u svetu i nama će mnogo značiti ne samo za Kovid pacijente jer može da bude primenjivo i za sve druge preglede koji se zakazuju. Ovim softverom se pacijetu omogućava da ne čeka na pregled a lekaru da uvek zna koliko ima zakazanih pacijenata. Nadamo se da će se ova platforma primenjivati dalje po Srbiji jer na ovaj način rade samo najrazvijenije zemlje u svetu'', rekao je direktor DZ Kragujevac dr Vasilije Antić.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević istakao je da je digitalizacija u današnje vreme neophodna i dodao da mu je drago što je ovakva aplikacija potekla upravo sa našeg Fakulteta u saradnji sa Akademijom strukovnih studija Sumadije. ''Ova aplikacija je višestruko korisna, kako u uslovima Kovida, tako i u normalnim uslovima jer će omogućiti efikasnije funkcionisanje zdravstvenog sistema. FMN će i ubuduće podržavati sve aktuelne i progresivne projekte jer unapređuju ne samo naš rad već daju doprinos i široj društvenoj zajednici. Mi smo na pragu da dobijemo veliki inovacioni projekat u saradnji sa RPK Kragujevac. Očekujemo da prođemo završnu evaluaciju i dobijemo taj projekat kod Fonda za inovacionu delatnost što će biti prvi put da neko sa našeg Univerziteta tako nešto dobije. Budućnost nauke je da iz nje nešto praktično proistekne i da šira društvena zajednica ima od toga koristi, a mi smo ti koji imaju šta da ponude'', rekao je prof. Jakovljević.

Prezentaciji su prisustvovali dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, direktor Doma zdravlja dr Vasilije Antić, predsednik Akademije strukovnih studija Sumadija prof. dr Milan Đorđević sa studenskim timom sa Akademije, profesor dr Vladimir Cvjetković sa Prirodno matematičkog fakulteta-a, kao i autor softverske platforme dr Miloš Lučić sa Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu.








DODELJENE DIPLOME NA OSNOVNIM I MASTER STUDIJAMA

U prisustvu dekana FMN prof. dr Vladimira Jakovljevića resorni prodekani- prof.dr Dejan Petrović ua IAS medicine, prof.dr Željko Mijailović za IAS farmacije i prof.dr Nataša Zdravković za OSS u amifiteatru, nakon Vidovdana, uručili su diplome 21 doktoru medicine, jednom magistru farmacije i 3 diplome strukovnim sestrama.

Obraćajući se prisutnim diplomcima dekan prof. dr Vladimir Jakovljević najpre je čestitao svim akoji su stekli diplome našeg Fakulteta. ''Vi ste svoj deo posla odradili najbolje što ste mogli. Mi smo kao profesori i fakultet pokušali da vam u tome maksimalno pomognemo. Sada je na onima koji vode brigu o zdravstvenom sistemu naše zemlje da vam nađu adekvatnu poziciju i da vi znanje koje ste ove akumulirali možete da upotrebite u borbi za zdravlje našeg stanovništva'', rekao je prof. Jakovljević. On je dodao da je iza naših diplomaca najlepši period u životu a to je period studiranja i dodao da ih sada očekuje pravi život i pravi problem. ''Želimo Vam da te probleme rešavate u hodu, da što pre nađete posao u struci u našoj zemlji, i da budete zadovoljni kao što ste zadovoljni i srećni danas na dodeli diploma'', zaključio je dekan.

Ovom prilikom uručene su i dve diplome master menadžerima u sistemu zdravstvene zaštite.







DOBRODOSLICA ZA STUDENTE IZ SPANIJE U KRAGUJEVCU

Fakultet medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je jedan od prvih fakulteta u Evropi koji ovog jula otvara svoja vrata studentima na razmeni iz svih krajeva sveta: Spanija, Brazil, Portugalija, Češka, Slovačka i Rusija.

Prvi studenti su već stigli iz Spanije u Kragujevac, i to njih dvoje, Kristina Alkazar Perez i Horhe Huan Lara. Oni su na završnoj godini studija medicine na svojim fakultetima. Kristina studira na Univerzitetu u Murciji a Horhe na Univerzitetu u Malagi. Njih je dočekao dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević i poželeo im toplu dobrodošlicu u Kragujevac i Srbiju. Dekan im je takođe poželeo uspešan rad i sticanje novih znanja i veština iz radiologije uz želju da svoje iskustvo prenesu kolegama u Spaniji i da oni budu samo prvi u nizu onih koji će doći na naš Fakultet. Prijemu su prisustvovali i članovi Katedre za radiologiju prof. dr Radiša Vojinović i asist. dr Valentina Opančina koji će biti njihovi mentori tokom razmene.

Kako Kristina i Horhe kažu, izabrali su Srbiju zbog dobre epidemiološke situacije i visokog procenta vakcinisanih građana a Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu su izabrali zbog njegovog dobrog ranga na Sangajskoj listi, odličnih naučnih rezultata i poznate gostoprimljivosti. Njih dvoje su imali želju da se usavršavaju iz oblasti radiologije i ta želja im je ispunjena tako da će tokom jula ove godine imati priliku da sarađuju sa šefom Katedre prof. dr Radišom Vojinovićem i asist. dr Opančina Valentinom, specijalistima radiologije u Univerzitetskom Kliničkom centru Kragujevac. Katedra za radiologiju je za njih pripremila specijalan projekat koji će pored vežbi i teorijske nastave, uključiti i rad na naučno-istraživačkom projektu koji se tiče radiološke dijagnostike COVID-19 infekcije i zbog toga su studenti iz Spanije posebno srećni jer zbog pandemije nisu imali prilike da tako nešto rade sa svojim profesorima u Spaniji.

Studentska razmena je organizovana preko internacionalne studentske organizacije IFMSA a u ovoj organizaciji su učestvovali studenti medicine iz podružnice IFMSA Kragujevac, na čelu sa studentkinjom Anom Todorović.


ODRŽANA SVEČANA PROMOCIJE DOKTORA NAUKA
NA UNIVERZITETU U KRAGUJEVCU

U parku Rektorata Univerziteta u Kragujevcu, 2. jula 2021. godine rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović svečano je promovisao 82 doktora nauka koji su, u periodu od maja 2019. do maja 2020. godine, odbranili doktorsku disertaciju na fakultetima Univerziteta u Kragujevcu, i to:

- 9 doktora nauka na Prirodno matematičkom fakultetu;
- 46 doktora nauka na Fakultetu medicinskih nauka;
- 5 doktora nauka na Fakultetu inženjerskih nauka;
- 3 doktora nauka na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku;
- 2 doktora nauka na Agronomskom fakultetu u Čačku;
- 7 doktora nauka na Ekonomskom fakultetu;
- 4 doktora nauka na Pravnom fakultetu;
- 6 doktora nauka na Filološko-umetničkom fakultetu;

Na Univerzitetu u Kragujevcu je, tokom 45 godina rada, promovisano ukupno 1481 doktor nauka, uključujući i današnju promociju.
Univerzitet je objavio Knjigu doktora nauka Univerziteta u Kragujevcu 2020 u kojoj su sažeto predstavljene biografije doktora nauka i naučni doprinos njihovih disertacija.

U doktore medicinskih nauka promovisani su:
1. Ana Pejčić
2. Bojan Milošević
3. Irena Pušica
4. Bojana Stojanović
5. Marijana Tomić Smiljanić
6. Dražen Ivetić
7. Miloš Milosavljević
8. Tatjana Bošković Matić
9. Vladimir Milosavljević
10. Nebojša Vacić
11. Duško Kljakić
12. Tamara Stojmenović
13. Bojan Stojanović
14. Marina Miletić Kovačević
15. Jelena Tošić Pajić
16. Lavinika Atanasković
17. Refet Gojak
18. Predrag Marić
19. Marina Stolić
20. Ljiljana Simonović Grujić
21. Sanja Kostić
22. Dragan Stolić
23. Jovan Jovanović
24. Petar Milić
25. Aleksandar Gavrilović
26. Narcisa Petrović Subić
27. Tanja Sobot
28. Jasmina Sretenović
29. Milena Mišić
30. Slavica Konević
31. Iva Grubor
32. Jovana Bradić
33. Jelena Smigić
34. Dajana Nogo-Živanović
35. Aleksandar Ristanović
36. Katerina Dajić
37. Živana Slović
38. Irena Ilić
39. Dalibor Stajić
40. Andreja Vujanac
41. Jovana Jeremić
42. Marko Petrović
43. Mirko Jovanović
44. Davor Zoričić
45. Aleksandar Oroz
46. Aleksandra Vranić







USPESNO ZAVRSEN ERAZMUS PROJEKAT ''ART-REM''

Nakon tri i po godine uspešno je priveden kraju međunarodni Erazmus projekat ''ART-REM'' u koji je bio uključen i naš Fakultet i zahvaljujući kojem je akreditovan master program regenerativna medicina, koji je u školskoj 2020/2021 godini upisao prvu generaciju od 23 studenta. U projekat su, pored Univerziteta u Kragujevcu, bili uključeni i Univerziteti u Beogradu, Novom Sadu, Sofiji, Ljubljani, i Nju Kaslu. ''Uspeli smo da uradimo sve planirane aktivnosti i da iznedrimo tri nova master programa u Srbiji koji će nam doneti kadrove edukovane u oblasti reproduktivne biologije, reproduktivne biotehnologije i animalne biologije i master program za edukaciju stručnjaka iz oblasti regenerativne medicine, koji se realizuje na vašem Fakultetu medicinskih nauka. Mi smo ponosni na naše rezultate i smatramo da će to imati dobar odjek u ovoj oblasti jer našoj zemlji trebaju stručnjaci koji će unaprediti nezavidnu aktuelnu situaciju u oblasti bele kuge. U Novom Sadu je uspostavljen master program reproduktivne biologije i ti ljudi će raditi u laboratorijama za vantelesnu oplodnju postupke asistirane reprodukcije. U Beogradu, na Fakultetu za veterinu, imamo uspostavljen master program za animalnu reproduktivnu biologiju i biotehnologiju,dok kod vas u Kragujevcu na FMN imamo master regenerativne medicine koji uspešno privodi kraju školovanje prve generacije studenata. Naravno da je to veliki uspeh kada pravite sopstvene kadrove koji će, sigurna sam u to, doneti i primeniti nova znanja u ovim oblastima'', rekla je prof. dr Aleksandra Trnanić Pjević, rukovodilac projekta, redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu.

Uspešna završnica ovog projekta i predstavljanje rezultata održani su u svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Kragujevcu. Prof. dr Biljana Ljujić sa katedre sa genetiku FMN koja je i rukovodilac master programa regenerativna medicina istakla je da uspešan završetak Erazmus projekta ''ART-REM'' je jako važan i za naš grad i za Univerzitet ali pre svega za Fakultet medicinskih nauka. ''Upisali smo prvu generaciju studenata master programa regenerativna medicina, njih 23-oje koji su stekli veštine koje podrazumevaju da oni sutra mogu raditi u laboratorijama- od onih koji rade biohemijsku obradu do onih koji se bave inžinjeringom. Okosnica ovog programa je bila primena i upotreba matičnih ćelija u regeneraciji tkiva što i predstavlja neku dalju ili bližu budućnost u lečenju. Kroz ovaj program naglašeni su i nedostaci odnosno koja su neželjena dejstva ove terapije'', rekla je prof. Ljujić.

Završnoj svečanosti u Rektoratu prisustvovali su i studenti prve generacije master programa regenerativna medicina koji na najbolji način svojim budućim kolegama mogu da prenesu šta su u okviru ovih studija naučili, koje veštine stekli i dati najbolju preporuku za ovaj program. Uz studente, predstavljanju rezultata projekta, prisustvovali su i mnogobrojni profesori sa svih Univerziteta iz zemlje i okruženja koji su bili uključeni u realizaciju Erazmus programa ''ART-REM'’ kao i prodekan za međunarodnu saradnju našeg Fakulteta Doc. dr Nevena Jeremić.









OTVORENA IZLOŽBA SLIKA MARIJE VELIČKOVIĆ

U holu Fakulteta medicinskih nauka otvorena je prva samostalna izložba slika kragujevačke slikarke Marije Veličković pod nazivom ''Od nezaborava do bajke''.

Izložbu je otvorio dekan prof. dr Vladimir Jakovljević koji je najpre izrazio zadovoljstvo što se, posle više od godinu dana, u našu ustanovu, kako je rekao, vratila umetnost i što su moguća okupljanja ljudi. “O našim Fakultetu se poslednjih dana mnogo govori i to s razlogom jer su u pitanju rezultati višegodišnjeg rada ali i novi projekti. Pre svega mislim na ponovno rangiranje našeg Univerziteta na Sangajskoj listi zahvaljujući našoj ustanovi u oblasti kliničke medicine ali i otvaranje ordinacije Sportske medicine, proširivanje međunarodne saradnje, akreditacije studijskog programa farmacija na engleskom jeziku. Pored svega toga drago mi je da smo izašli i iz okvira nastavno-obrazovnog i naučnog procesa, i uspeli da podstaknemo ljude da budu deo umetnosti, a naš Fakultet bude mesto koje će narednih dana krasiti prelepe slike Marije Veličković”, rekao je Jakovljević.

Govoreći o slikama Marije Veličković, Aleksandra Božović iz Udruženja likovnih umetnika “KUL.T” Kragujevac predstavila je Mariju kao slikarku koja poput devojčice sanja i te snove pretače na platno. Ona je citirala Boška Raičevića, akademskog grafičara i slikara iz Nikšića, koji je Mariju opisao ako autorku koja na veoma precizan način barata elementima linearne i vazdušne perspektive tako da su njenim slikama jasno i precizno izraženi svi planovi slike i da je reč o izrazito velikom radu i posvećenosti u postavljenim zadacima. “Iz njenih slika isijava ono najiskrenije, najtananije, najčistije i najljudskije što posedujemo u sebi a ona je uspela da ostvari ono što je uvek želela da bude ''odrasla devojčica'' koja kreira svoju bajku”, rekla je Aleksandra Božović. Autorka izložbe Marija Veličković poželela je dobrodošlicu svim gostima i naglasila da svaka njena slika ima svoju priču, obojenost i prikaz atmosfere. Među svim tim elementima u metafizičkom prostoru između jave i sna provijali su se tonovi Vivaldijeva četiri godišnja doba u kojima su uživali svi posetioci izložbe. Izložba je otvorena narednih sedam dana u holu FMN.







POČELA SA RADOM ORDINACIJA SPORTSKE MEDICINE NA FMN

U okviru zdravstvene delatnosti, na osnovu rešenja Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije, u savremeno opremljenom prostoru u zgradi Instituta FMN, danas je i zvanično počela sa radom Ordinacija sportske medicine. Lekari specijalisti sportske medicine sa našeg Fakulteta, prof. dr Vladimir Živković i doc. dr Ivan Srejović, uz asistenciju iskusnijih kolega iz Beograda, obavili su sportske preglede za mlađe kategorije naše ženske rukometne reprezentacije.

Rešenje ministarstva o registraciji ove zdravstvene delatnosti, kako je rekao dekan prof. dr Vladimir Jakovljević, stiglo je krajem maja a prethodile su mu obimne pripreme kako u delu sređivanja i opremanja prostora u zgradi tako i u nabavci najsavremenije opreme. ''Južno od Beograda, izuzimajući Fakultet za sport i fizičko vaspitanje u Nišu, posedujemo najbolju i najsavremeniju opremu za ovu vrstu pregleda, tako da možemo da izvršimo izuzetno dobru procenu fizičkog statusa kako sportista tako i rekreativaca ali i bolesnih ljudi. S obzirom da se nalazimo u krugu UKC Kragujevac, koji je naša nastavno naučna baza, očekujem da ćemo u perspektivi napraviti razne dobre i zajedničke stvari kako za sportiste tako i za ostatak stanovništva'', rekao je dekan Jakovljević.

Pored sportista ove preglede mogu obaviti i svi rekreativci i preporučuje se da to urade svi oni koji se bave fizičkom aktivnošću, koja, kako ističe prof. Jakovljević, koji je i specijalista sportske medicine, često može da bude i jako terapijsko sredstvo ukoliko je dozirana na pravi način. FMN je prošle nedelje potpisao Ugovor sa klubom američkog fudbala ''Kragujevac Wild boars'' o pružanju usluga zdravstvenog pregleda sportistima ovog kluba. Ugovor su potpisali dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević i predsednik popularnih ''Divljih veprova'' Marko Vujanac. On je izrazio zadovoljstvom početkom saradnje sa našim Fakultetom u okviru Ordinacije sportske medicine i istakao značaj pregleda za sve članove kluba koji je u dosadašnjoj istoriji devet puta bio prvak Prve lige Srbije a igrao je i finale EFAF kupa u kome je poražen od London blica.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević naglašava da su u toku pregovori sa nekoliko kragujevačkih klubova te da uskoro očekuje i ozvaničenje saradnje sa FK Radnički i našim vaterpolistima.








AKREDITOVAN STUDIJSKI PROGRAM IAS FARMACIJE
NA ENGLESKOM JEZIKU (45 studenata)

Dopunu uverenja o akreditaciji pogledajte ovde


URUČENI INDEKSI NOVIM SPECIJALIZANTIMA

Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof.dr Vladimir Jakovljević uručio je u Amifiteatru indekse novoj generaciji specijalizanata i užih specijalizanata našeg Fakulteta. Preko 80 doktora medicine i stomatologije, magistara farmacije i lekara specijalista, u okviru prolećnog konkursa za upis na specijalističke i uže specijalističke studije, opredelilo se da svoje stručno usavršavanje, u okviru zdravstvenih specijalizacija i užih specijalizacija, upiše upravo na FMN.

Pozdravljajući prisutne dekan prof. dr Vladimir Jakovljević je najpre izrazio zadovoljstvo što je i u ovom konkursnom roku zabeleženo veliko interesovanje za upis na zdravstvene specijalizacije i uže specijalizacije i zahvalio se svima koji su izabrali da im upravo naš Fakultet bude druga kuća u narednih tri do pet godina, u zavisnosti od specijalizacije koju su upisali. Jakovljević je rekao da više od 15 godina naša ustanova kontinuirano radi na uvođenju novih studijskih programa i poboljšanju kvaliteta postojećih, i dodao da je u tom smislu akreditovan studijski program integrisanih akademskih studija farmacije na engleskom jeziku, a u planu je akreditacija za studije medicine i visoku školu. ''Naš Univerzitet je i ove godine zahvaljujući Fakultetu medicinskih nauka i ove godine na Sangajskoj listi najboljih Univerziteta u svetu iz oblasti kliničke medicine. Zdravstvene specijalizacije koje usavršavamo iz godine u godinu, uvođenjem novih specijalizacija i užih specijalizacija je takođe sve prepoznatljiviji brend našeg Fakulteta. U ovom roku kao novine uveli smo subspecijalizaciju iz kliničke farmakologije-farmakoterapije i intenzivne medicine, a subspecijalizacija iz baromedicine koja je uvedena pre godinu dana postaje sve traženija, i van granica Srbije, i samo u ovom roku upisali smo 5 novih subspecijalizanata'', rekao je dekan Jakovljević. On je podsetio i da je potreba za lekarima specijalistima iz godine u godinu sve veća i da je pandemija korona virusa rezultirala zapošljavanjem velikog broja lekara kako na primarnom tako i na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite pa su mnoge ustanove u okruženju, uključujući i naš Univerzitetski klinički centar, odlučile da uprave te mlade lekare upute na specijalizacije na FMN.

Pored tradicionalno velikog interesovanja za upis na specijalizacije iz stomatoloških grana, najveće interesovanje doktori medicine, u ovom konkursnom roku, pokazali su za specijalizacije iz pedijatrije, interne medicine, ginekologije i akušerstva, neurologije, radiologije, anestezije, reanimatologije i intenzivne terapije. Zvanje specijaliste i užeg specijalizacije do sada je na Fakultetu medicinskih nauka steklo preko 500 lekara specijalista i užih specijalista.









FMN POTPISAO SPORAZUM O SARADNJI SA SB ZA FIZIKALNU MEDICINU I REHABILITACIJU ''MLJEČANICA''

Dekan FMN Prof.dr Vladimir Jakovljević i direktor SB za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju '' Mlječanica'' iz Kozarske Dubice u Republici Srpskoj potpisali su sporazum o saradnji u oblasti nastave i naučno istraživačkog rada. Sporazum je potpisan u okviru ceremonije polaganja kamena temeljca za novi zdravstveno turistički kompleks ove ustanove koji će imati 11 novih objekata čija je procenjena vrednost 17 miliona evra, a koji se finansira sredstvima iz budžeta Republike Srpske. Kamen temeljac za novi kompleks položio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik u prisustvu predsednice Republike Srpske Željke Cvijanović, predsednika Vlade RS Radovana Viškovića i ministra zdravlja Alena Seranića. Prema rečima direktora SB ''Mlječanica'' Darka Banjca izgradnja novog kompleksa odvijaće se u dve faze - u prvoj je planirana izgradnja objekta poluintenzivne nege, novog najsavremenijeg dijagnostičkog bloka i savremene laboratorije, dok će u drugoj fazi biti izgrađeni najsavremeniji hotel sa olimpijskim i zatvorenim bazenom, spa centrom, sportskim terenima, trim stazama i veštačkim jezerom. U okviru prve faze, koja podrazumeva izgradnju zdravstvenog dela, biće izgrađen i najsavremeniji hidroblok koji će imati jednu osmomesnu i dve jednomesne hiperbarične komore. Lekari SB ''Mlječanica'' koji će raditi u ovom delu bolnice počeli su subspecijalizaciju iz baromedicine na FMN u Kragujevcu što je bila i inicijalna kapisala za potpisivanje sporazuma i početak saradnje naše dve ustanove. ''Mnogo nam znači potpisivanje sporazuma sa vašim Fakultetom i posebno želim da istaknem gostoprimstvo dekana Vaše ustanove prof. Jakovljevića prilikom naše posete Kragujevcu, što je za svaku pohvalu. Izašli ste maksimalno u susret našoj bolnici a samim tim i našim pacijentima i svim građanima Republike Srpske. Naši lekari upisaće specijalizacije i subspecijalizacije na FMN u Kragujevcu i zaista nam je čast i zadovoljstvo da se jedna ustanova poput Vašeg Fakulteta odlučila da sa nama sarađuje'', rekao je direktor Banjac.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević istakao je da naš Fakultet ima intenzivnu kako domaću tako i međunarodnu saradnju i da smo otvoreni za sve nove prijatelje i saradnike i iz zemlje ali i čitavog regiona. Jakovljević dodaje da je ideja o saradnji potekla od SB ''Mlječanica'' jer smo mi jedini u Srbiji koji u ovom trenutku imamo aktivnu subspecijalizaciju iz oblasti baromedicine odnosno hiperbarične oksigenacije.

''Zadovoljstvo nam je što na putu razvoja ove bolnice možemo da pomognemo edukacijom njihovih lekara a u planu je i zajednička saradnja u oblasti naučno–istraživačkog rada na duže staze iz oblasti rehabilitacije svakog tipa, ne samo hiperbarične oksigenacije'', rekao je Jakovljević. Nakon potpisivanja Sporazuma dekan Jakovljević je svečano uručio indekse lekarima SB Mlječanica koji su upisali subspecijalizaciju iz baromedicine na FMN- dr Miletu Čeku i dr Slobodanki Jagodić. Dr Čeko rekao je da SB Mlječanica intenzivno radi na proširenju svojih usluga koje pruža krajnjim korisnicima i da je jedna od planiranih otvaranje Centra za hiperbaričnu medicinu. ''Razmatrali smo razne ponude za dodatnu edukaciju odnosno užu specijalizaciju iz baromedicine u BiH, Hrvatskoj i Srbiji i zaključili da program koji ima FMN za ovu oblast je najkvalitetniji jer je u proces edukacije inkorporiran čitav tim stručnjaka, slobodno mogu reći doajena iz ove oblasti. Ubeđen sam da ćemo opravdati poverenje koje ste nam ukazali i da ćemo znanje stečeno na Vašem fakultetu maksimalno iskoristi kako bi na najbolji način pomogli lečenju naših pacijenata'', rekao je dr Čeko.











ZAHVALJUJUĆI FAKULTETU MEDICINSKIH NAUKA
UNIVERZITET U KRAGUJEVCU TREĆI PUT
NA SANGAJSKOJ LISTI NAJPRESTIŽNIJIH UNIVERZITETA

Univerzitet u Kragujevcu se i ove godine (za akademsku 2020), zahvaljujući Fakultetu medicinskih nauka, treći put zaredom našao se na prestižnoj Sangajskoj listi najprestižnijih univerziteta u svetu za oblast klinička medicina. Prvi put na ovoj listi bili smo 2019. godine kada je pored našeg Fakulteta rangiran i PMF u Kragujevcu i to na poziciji između 301. i 400. mesta. Prošle, kao i ove godine rangiran je samo naš Fakultet u okviru kragujevačkog Univerziteta i to između 201. i 300. mesta.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević tim povodom ocenjuje da je ovaj uspeh samo potvrda kontinuiranog rada koji traje godinama unazad, i rezultat je rada svih nastavnika i saradnika našeg fakulteta. ''Jedina komponenta sa kojom mi možemo da konkurišemo za Sangajsku listu je broj objavljenih naučnih radova jer kriterijumi kao što je broj stranih studenata, koji je minimalan kao i broj nobelovaca, koje nemamo nam ne idu u prilog. Naučno istraživački rad je dakle ono što nas kvalifikuje i u toj oblasti godinama postižemo fantastične rezultate. Teško je, kao i u sportu, osvojiti prvi trofej ali ga je još teže odbraniti jer to svedoči o kontinuitetu vašeg rada'', rekao je Jakovljević.

Dekan FMN ističe da se nada da će određenim potezima koji su urađeni u proteklom periodu dosadašnji nivo i kvalitet rada biti unapređeni što bi trebalo da rezultira i boljom pozicijom na Sangajskoj listi. Jakovljević naglašava da je akreditovan studijski program na engleskom jeziku za studije farmacije i da je u postupku akreditacije za studije medicine i visoku školu. ''Očekujem da ćemo u narednom periodu povećati i broj doktoranata na našem Fakultetu zašta već, pored zemalja iz okruženja, postoji interesovanje i studenata iz Rusije, čak i iz arapskih zemalja, tako da je plan da se akredituju doktorske studije na engleskom jeziku, što će svakako doprineti podizanju kvaliteta rada i nastave i omogućiti nam da ostanemo na prestižnoj Sangajskoj listi'', zaključio je dekan Jakovljević.

Opširnije pogledajte ovde


OBELEŽENA SLAVA I 45 GODINA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Sečenjem slavskog kolača, kome su prisustvovali Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski gospodin Jovan sa sveštenstvom, rektorski kolegijum Univerziteta i dekani fakulteta članica u amfiteatru Pravnog fakulteta 21.maja, obeležena je slava Univerziteta u Kragujevcu Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov i 45 godina od osnivanja. Ovogodišnji domaćin slave bila je dekan Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini prof. dr Violeta Jovanović, koja je predala polovinu slavskog kolača domaćinu za narednu godinu, prof. dr Zoranu Markoviću, direktoru Instituta za informacione tehnologije.

Intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur, u amfiteatru Pravnog fakulteta otpočeo je svečani deo programa obeležavanja Dana Univerziteta u Kragujevcu, kome su, pored mnogobrojnih zvanica, prisustvovali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na čelu sa ministrom Brankom Ružićem, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić, gradonačelnik Nikola Dašić i predstavnici Grada Kragujevca, lokalnih samouprava iz regiona, rektori univerziteta iz zemlje, kao i dekani, profesori i studenti fakulteta Univerziteta u Kragujevcu.

Prisutne su pozdravili rektor Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Nenad Filipović, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti akademik Vladimir Kostić, gradonačelnik Grada Kragujevca Nikola Dašić, a u ime rektora Univerziteta u Srbiji obratio se prof. dr Zdravko Vitošević, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Univerzitet u Kragujevcu ove godine, po prvi put, dodelio je godišnje nagrade za nastavno i naučnoistraživačko osoblje za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom, odnosno umetničkom radu postignute na Univerzitetu u Kragujevcu.

Godišnje nagrade za izuzetne rezultate u naučnoistraživačkom radu postignute na Univerzitetu u Kragujevcu dodeljene su:

  1. U polju društveno-humanističkih nauka – prof. dr Milošu Kovačeviću, redovnom profesoru Filološko-umetničkog fakulteta;
  2. U polju tehničko-tehnoloških nauka – prof. dr Nenadu Filipoviću, redovnom profesoru Fakulteta inženjerskih nauka;
  3. U polju prirodno-matematičkih nauka – prof. dr Svetlani Marković, redovnom profesoru Prirodno-matematičkog fakulteta;
  4. U polju medicinskih nauka – prof. dr Vladimiru Jakovljeviću, redovnom profesoru Fakulteta medicinskih nauka.
U okviru svečanosti, dodeljena je i stipendija iz Fonda Wild Boars za stipendiranje studenata profesionalnih ili poluprofesionalnih sportista sa teritorije grada Kragujevca, koji su osnovali Univerzitet u Kragujevcu i klub američkog fudbala Wild Boars. Upravni odbor fonda ovogodišnju stipendiju dodelio je Jani Jolović, studentkinji IV godine integrisanih akademskih studija farmacije na Fakultetu medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu. Dobitnici stipendije ugovor je uručio predsednik kluba američkog fudbala Wild Boars gospodin Marko Vujanac.

U muzičkom delu programa učestvovali su studenti Filološko-umetničkog fakulteta – sopran Jelena Stanojević Kačavenda i bariton Stevan Jovanović, uz klavirsku pratnju samostalnog umetničkog saradnika Jelene Ivanović, kao i student harmonike Nikola Lazarević.











NAUČNICI FMN TRAŽE TERAPIJU ZA "KOVID OLUJU"

>

FMN, u saradnji sa kolegama sa Medicinskog fakulteta minisatrstva odbrane, Državnog UNiverziteta u Novom Pazaru i IZJZ Kragujevac realizuje projekat CIBIRDS koji ima za cilj da da odgovor na pitanje kako se kod nekih pacijenata obolelih od korone razvija snažni imunski odgovor i teži oblik bolesti. Projekat finansira Fond za nauku a suština je da se pronađu faktori koji direktni ili indirektno generišu takozvanu citokinsku oluju. Prema rečima rukovodioca projekta, vanrednog profesora našeg Fakulteta, inače specijaliste imunologije, prof.dr Ivana Jovanovića projekat je zvanično počenjo pre oko mesec dana iako je tim naučnika prethodnih devet meseci radio na prikupljanju podataka. Do sada su prikupljeni rezultati više od 300 obolelih od korona virusa, pacijenti se klasifikuju na osnovu težine kliničke slike u grupe, od onih sa blažom formom bolesti, do onih na respiratoru i svima se analizira krvna slika, biohemijski parametri, lokalne i sistemske vrednosti medijatora zapaljenja(Citokini), imunski i imunogenetski parametri i upoređivaće se sa težinom bolesti."Dobijeni rezultati mogu ukazivati na genetsku predispoziciju za razvoj teže forme bolesti i moguće terapeutske smernice.Poznato je da pojedinci različito reaguju na infekciju i imaju različitu kliničku sliku, želimo da ispitamo da li imunogenetska osnova pojedinca određuju težinu i ishod bolesti.Ovo bi moglo da da odgovor na pitanje da li se može predvideti reakcija obolelog i težina bolesti", ističe prof.Jovanović. On ističe da imunski odgovor na virus igra značajunu, ako ne i najznačajniju ulogu u razvoju i težini bolesti i da očigledno snažno aktivira imunski odgovor pojedinca, koji reaguje velikim intenzitetom, tako što ćelije imunskog sistema produkuju velike količine molekula medijatora zapaljenja koji se zovu citokini. "Ogromna količina citokina, "citokinska oluja", pokreće snažnu zapaljensku reakciju pre svega u plućima, tako što oštećuje plemenito tkivo pluća i kompromituje ulogu pluća u disanju.Ovo oštećenja pluća je glavna komplikacija bolesti.Imunski odgovor na neki način "diktira" težinu bolesti a tačni mehanizmi nam još nisu jasni", rekao je Jovanović.

Prof.Ivan Jovanović na kraju ističe da je za Srbiju, ali i svet, značajno što će rezultati ovog projekta obezbediti važne podatke o citokinskom profilu, parametrima imunskog odgovora, parametrima imunskog odgovora, imunogenetskim karakteristikama pacijenata i njihovoj korelaciji sa težinom i ishodom bolesti. Pored profesora Jovanovića u projekat su, sa našeg Fakulteta, uključeni i prof.dr Nebojša Arsenijević, docenti Marina Jovanović i Milena Jurišević, asistent Nevena Gajović i istraživač pripravnik Sofija Sekulić.

"Preliminarno, dobili smo veoma intersantne rezultate koji "bacaju svetlo" na nove, neispitanae medijatore koji učestvuju u nastanku i progresiji Covida 19. Na jesen očekujemo prve rezultate velikog istraživanja o ciljanim, efikasnim lekovima protiv korone",


POKRENUTA PLATFORMA eEDUKACIJE NA FMN
https://kme.fmn.rs

FMN više od 16 godina uspešno organizuje edukacije, kongrese i seminare iz svih oblasti medicine, farmacije i stomatologije. Zbog permanentne potrebe za stalnim uasvršavanjem lekara, farmaceuta i stomatologa i srednjeg medicinskog kadra, a u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom u zemlji i čitavom svetu, pokrenuta je platforma eEdukacije Fakulteta medicinskih nauka, čime je omogućen kontinuitet u ovoj oblasti, a polaznicima pohađanje akreditovanih seminara, kurseva kao i polaganje testova i dobijanje određenog broja bodova neophodnih za obnavljanje licence.

Prema rečima prodekana za kontinuiranu medicinsku edukaciju na našem Fakultetu prof.dr Dušana Đurića platforma je razvijena u skladu sa sa odlukama ministarstva zdravlja i pravilnikom Zdravstvenog saveta i akreditovana od strane pomenutog Saveta. Učesnicima je omogućeno pohađanje akreditovanih seminara, kurseva kao i polaganje elektronskih testova i sticanje bodova a na raspolaganju im je i edukativni materijal u vidu prezentacija sa punim sadržajem koji je neophodan da bi savladali upisani kurs. ''Kalendar kontinuiranih medicinskih edukacija na Fakultetu medicinskih nauka pravi se četiri puta godišnje-u januaru, aprilu,julu i oktobru kada su termini za akreditaciju programa kod zdravstvenog Saveta Srbije. Trenutno imamo tri ciklusa- prvi se odnosi na lečenje šećerne bolesti, drugi na primarnu zdravstvenu zaštitu a treći na dodatke ishrani i nutritivni zaštitni proces. Sva tri programa su otvorena za sve zaintersovane polaznike a sve, od prijavljivanja, edukacije, testiranja vrši se on lajn nakon čega se dobija sertifikat'', istakao je prof.Đurić.Prema njegovima rečima u isto vreme pokrenuta je i nova platforma eEdukacija koja omoguća održavanje vebinara, predavanja iz studija, u čemu aktivno mogu da učestvuju polaznici postavljanjem pitanja a koja je aktivna od kraja aprila meseca. ''Kontinuirane medicinske edukacije postale su interesantan poslovni iskorak za brojna udruženja i obrazovne institucije kao i farmaceutske kuće. Akademska zajednica prepoznala je fakulete kao mesto gde se dobija najšira lepeza informacija i znanja jer naš Fakultet konkretno, u oblasti kontinuiranih medicinskih institucija, pruža jednu širinu u obrazovanju a profesori koji učestvuju u edukaciji su u velikom broju rade u ovdašnjem Kliničkom centru, što omogućava spoj znanja i iskustva a to je medicina zasnovana na dokazima koja služi polaznicima da budu atraktivno, adekvatno i savremeno upućeni na informacije koje su im neophodne'', ističe prodekan prof.dr Dušan Đurić.

Svi zainteresovani zdravstveni radnici dodatne informacije o svim programima kontinuirane edukacije na Fakultetu medicinskih nauka mogu dobiti na veb stranici platforme https://kme.fmn.rs/ ili na broj telefona 034/306-800, lokal 103 i na mejl adresi: e-kme@fmn.kg.ac.rs


ODRŽAN DAN OTVORENIH VRATA NA FMN

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, a u susret upisu nove generacije studenata, u amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka, uz poštovanje propisanih mera, održana je tradicionalna manifestacija Dan otvorenih vrata na kojoj su budućim brucošima predstavljeni naši studijski programi. Buduće studente našeg Fakulteta, koji su u najvećom broju došli iz opština i gradova u okruženju, najpre je pozdravio dekan prof. dr Vladimir Jakovljević istakavši da su napravili pravi izbor dolaskom na naš Fakultet i željom da upišu neki od naših studijskih programa. ''Drago mi je da je amfiteatar ''pun'' i u ovim okolnostima što je nama putkoz na dobro radimo i da smo na dobrom putu, jer veliko interesovanje za upis na naš Fakulteta koje je godinama prisutno, je najbolj preporuka za naš rad i kvalitet nastave koju pružamo. Ono što vam mogu garantovati da ćete kod nas vi biti u fokusu a profesori su samo servis za to da vi za pet ili šest godina, u zavisnosti koji studijski program upisujete, postanete dobri zdravstveni radnici.Svako od vas će imati svog mentora odnosno tutora koji će vas pratiti tokom čitavog šklovanja a obezbedićemo vam i maksimalnu posvećenost svih ostalih nastavnika i saradnika'', rekao je prof. Jakovljević. On je dodao i da je na budućim brucošima da budu maksimalno posvećeni obavezama na Fakultetu a sve ostalo će doći samo. ''Bili smo pioniri u mnogi stvarima kada je reč o edukaciji i mogu da kažem da smo u ovom teškim vremenima, uspeli prilično dobro da se snađemo i da postignemo fantastične rezultate o čemu svedoči i činjenica da smo dve godine za redom na prestižnoj Sangajskoj listi u oblasti kliničke medicine'', rekao je prof. Jakovljević.

Studijske programe medicine, farmacije i strukovnih studija budućim brucošima danas su predstavili resorni prodekani- prof. dr Dejan Petrović, prof. dr Željko Mijailović i prof. dr Nataša Zdravković, dok je studije stomatologije predstavio doc.dr Miroslav Vasović. Po akreditacionoj kvoti Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja FMN će i ove godine upisati 88 studenata na medicinu, 84 na farmaciju, 24 na stomatologiju i 88 na strukovne studije- po 44 za strukovnu medicinsku sestru i isto toliko za strukovnog fizioterapeuta. O načinu polaganja samog prijemnog ispita govorila je Milena Stojković iz PR tima FMN dok je rad studentskog paralamenta i studentskih organizacija na našem Fakultetu prisutnima predstavila Irena Ognjanović student-prodekan.

Prijavljivanje zainteresovanih kandidata za upis obaviće se u drugoj polovini juna a prijemni ispiti poslednjih dana juna i prvih dana jula. Ono što je već sada sigurno, kako je rekao dekan Jakovljević, je termin polaganja prijemnog ispita na IAS medicine i to će biti 30.jun. Sve informacije oko upisa, datuma predaje dokumenata, rasporeda polaganja prijemnog ispita i rezultata i rangiranja kandidata, biće blagovremeno objavljenje na sajtu Fakulteta.











MINISTAR LONČAR SA STUDENTIMA RAZGOVARAO O VAKCINACIJI

Ministar zdravlja u Vladi Srbije Zlatibor Lončar razgovarao je sa predstavnicima studentskih organizacija o vakcinaciji protiv korona virusa, pre svega najčešćim pitanjima odnosno dilemama koje studenti imaju kada je u pitanju vakcinacja- dali vakcina utiče na sterilitet i potomstvo, dilemama vezanim za AstraZeneka vakcinu, da li će biti potrebno primiti i treću dozu vakcine i kada, kao i o nivou antitela i tome koliko nas ona dugo štite od zaražavanja. ’’Za vakcinaciju protiv koroma virusa zainteresovano je dve trećine studenata’’, rekao je ministar Lončar i dodao da treba nastaviti razgovore sa onima koji se kolebaju.

Sastanku koji je ministar Lončar organizovao sa studentima medicine, farmacije i stomatologije prisustvovali su i dr Srđa Janković imunolog i Pavle Zelić iz Agencije za lekove. Fakultet medicinskih nauka na sastanku su predstavljali predsednik Sudentskog parlamenta Živko Đurić, Irena Ognjanović student prodekan kao i Ana Todorović predsednik lokalnog komiteta IFMSA i Nina Radosavljević koordinator projekta LK u Kragujevcu.

Studentske organizacije su istakle spremnost da sve svoje kapacitete, resurse, znanja i iskustva iskoriste u borbi protiv dezinformacija o štetnosti vakcine i doprinesu promociji imunizacije I podizanju svesti o ovom ptanju medju svojim vršnjacima i sugrađanima.





STUDENTI FMN PRIMILI VAKCINE PROTIV KORONA VIRUSA

U saradnji sa Studentskim parlamentom Univerziteta u Kragujevcu, lokalnom samoupravom i Domom zdravlja danas je u Spotskoj hali Park organizovana akcija vakcinacije studenata našeg Univer¾iteta, gde su studenti FMN imali najveće učešće. Preko 40 budućih lekara, farmaceuta i stomatologa odazovalo se pozivu Studentskog parlamenta Fakulteta medicinskih nauka i izvršilo imunizaciju protiv korona virusa.

Podršku našim studentima prilikom vakcinacije dao je prodekan za IAS farmacije prof.dr Željko Mijailović. Imunizacija jednom od 4 vakcine koje su dostupne građanima Srbije pa tako i našeg grada predstavlja siguran način zaštite od oboljevanja svih kategorija stanovništva, a posebno sudentske populacije koja je veoma aktivna u društvenom životu. Podaci pokazuju da je u poslednjem talasu oboljevanja od korona virusa sve više mladih sa teškom kliničkom slikom. Upravo studenti FMN, koji se obrazuju da budu lekari svesni su značaja vakcinacije, i odbacuju priče o tome kako vakcina dovodi do sterliteta mladih.Zato i ne čudi što je učešće naših studenata na današnjoj imunizaciji koja je organizovana na nivou čitavog Univerziteta daleko najveće.

Inače prema podacima Doma zdravlja u Kragujevcu koji sprovodi vakcinaciju i dalje je najviše imunizovanih u populaciji starijoj od 60 godina, a najmanje je mladih starosti od 20 do 30 godina. Do sada je vakcinu primilo nešto preko 50 hiljada Kragujevčana i to u najvećem procentu kinesku vakcinu Sinofarm, sledi ruska Sputnik pa Fajzer dok je najmanje tražena vakcina Astra Zeneka.








RASPISAN PROLEĆNI KONKURS ZA UPIS
NA ZDRAVSTVENE SPECIJALIZACIJE I UŽE SPECIJALIZACIJE


Fakultet medicinskih nauka raspisao je 29.marta prolećni konkurs za upis na zdravstvene specijalizacije i uže specijalizacije namenjen doktorima medicine i stomatologije, magistrima farmacije i lekarima specijalistima. Doktori medicine mogu da konkurišu za upis na jednu od 31 ponuđene grane medicine, stomatolozima je na raspolaganju sedam grana stomatologije, magistrima farmacije i diplomiranim farmaceutima šest farmaceutskih grana. Zdravstveni saradnici mogu da konkurišu za upis na toksikološku hemiju dok je lekarima specijalistima ponuđeno čak 20 različitih subspecijalizacija. Gostujući u emisiji ''MOZAIK'' TV Kragujevac prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije FMN Prof.dr Goran Davidović podsetio je da naš Fakultet dva puta godišnje raspisuje kinkurse za upis n azdravstvene specijalizacije, u aprilu i oktobru, i pozvao sve zainteresovane da iskoriste aktuelni konkurs i postanu specijalizanti FMN.

Govoreći o interesovanju kandidata prof. Davidović je rekao da je dosadašnja praksa pokazala da budući specijalizanti najveće interesovanje pokazuju za internističke grane, opštu medicinu, urgentu medicinu dok doktori stomatologije najviše traže ortopediju vilica i oralnu hirurgiju pa je zbog toga, i u ovom roku, broj mesta za ove dve grane ograničen na po 2 kandidata. FMN nastavlja sa praksom uvođenja novih subspecijalizacija i kako je istakao prodekan Davidović nakon baromedicine, medicine bola i onkologije prvi ovogodišnji konkus dopunjen je sa dve nove subspecijalizacije- intenzivna medicina i klinička farmakologija-farmakoterapija. ''Intenzivna medicina je Pravilnikom minisatrstva definisana kao nova grana i mi smo odmah reagovali s obzirom da smo zaključili da imamo sve kapacitete da pokrenemo tu novu subspecijalizaciju. Mislim da smo među prvima u Srbiji uveli tu novinu jer smo shvatili da je minisatrstvo prepoznalo značaj intenzivne medicine kao potrebnu granu uže specijalizacije pre svega zbog aktuelne situacije sa korona virusom. Veliki broj apacijenata se danas obavlja u jedinicima intenzivne nege i zato je važno da lečenje tih pacijenata u perspektivi preuzmu lekari koji su dodatno edukovani za to. Ovu subspecijalizaciju mogu da upišu specijalisti interne medicine, pedijatrije, infektolozi, anesteziolozi.Mislim da će ova grana i sada i u narednom periodu biti veoma akraktivna'', rekao je prof. Davidović. Kao Fakultet možemo da budemo više nego zadovoljni brojem upisanih specijalizanata i u vreme pandemije korona virusa, s obzirom da su do sada, bez ovog aktuelnog, realizovana dva konkursa od početka pandemije i da je broj upisanih bio više nego zadovoljavajući- zaključio je prodekan za specijalističke i uže specijalističke studije prof.dr Goran Davidović.

Sve informacije zainteresovani kandidati mogu da nađu na sajtu Fakulteta i pozivom Službi za postdiplomske studije na tel 034 306 800, lokal 124.


MLADI ISTRAŽIVAČI TEMELJ NA KOME ĆEMO BAZIRATI
FMN U NAREDNOM PERIODU

Dekan Fakulteta medicinskih nauka prof. dr Vladimir Jakovljević potpisao je danas ugovor o radu sa 11 novih istraživača –pripravnika, studenata doktorskih studija koji su posao obezbedili na naučnim projektima našeg Fakulteta, a na osnovu konkursa ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja koji je bio namenjen najboljim mladim naučnicima u Srbiji. Među potpisnicima ugovora je sedam doktora stomatologije, četiri doktora medicine i jedan magistar farmacije.

Reč je o već kontinuiranom projektu Ministarstva za mlade istraživače koji su doktorandi različitih fakulteta, sa prosečnom ocenom sa osnovnih studija iznad 9,41, državljani su Republike Srbije i mlađi su od 30 godina. Do sada je, realizacijom ovog projekta ministarstva, a ovo je treća godina da se projekat sprovodi, posao na našem Fakultetu obezbedilo je 34 mladih istraživača, od kojih je njih troje, u međuvremenu izabrano i u viša naučna zvanja. Današnjim potpisivanjem Ugovora ukupno je angažovano po ovom osnovu 37 istraživača. Ugovore o radu sa dekanom prof. dr Vladimirom Jakovljevićem danas su potpisali doktori stomatologije- Milica Vasiljević, Đurđina Čolić, Irena Ognjanović, Marijana Petrović, Pavle Milanović i Iva Obradović, doktori medicine: Dunja Božić, Željko Ivošević, Ema Jevtić i Đorđe Đorđević i magistar farmacije Katarina Đorđević. Svi oni istakli su da im učešće na projektima na kojima su izabrani, kao i ugovor sa Fakultetom mnogo znače, kako u daljem radu u oblasti nauke tako i u oblasti stručnog usavršavanja.

Zahvaljujući projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja FMN je u mogućnosti da naše najbolje studente, sada već doktorande,zaposlili kao saradnike na projektima do kraja trajanja projektnog ciklusa, uključili u nastavu i time ih ih pripremamo da budu i nastavni kadar našeg Fakulteta a ne samo naučni, u narednom periodu. ''Najveće mi je zadovoljstvo kada potpisujem ugovore o radu sa mladim ljudima, najmlađim naučnicima na našem Fakultetu, i od kada sam na mestu dekana FMN, od septembra 2018. godine, uveo sam praksu da ugovore sa njima potpisujem lično ja a ne da oni to obavljaju u pravnoj službi, što se dešavalo u nekim neakademskim vremenima, kada se dekan pojavljivao kao neka virtuelna osoba'', rekao je dekan Jakovljević. On je dodao i da je za nas najveće zadovoljstvo kada imamo veliki broj mladih ljudi koji žele da se bave naučno istraživačkim radom. ''Konkretno u ovoj grupi ima najviše stomatologa, šestoro, što je za nas jako bitno jer to dobar startni osnov da kasnije budu primljeni u radni odnos na našem Fakultetu jer je to naš najmlađi studijski program i u ozbiljnom je kadrovskom problemu jer je veliki broj kadrova tuda prošao ali se nisu zadržavali. U poslednje dve godine je napravljena takva kadrovska politika da smo mi motivisali mlade ljude da ostanu na Fakultetu i da ćemo im pružiti svu podršku ukoliko oni to zasluže. S obzirom da nam je u planu akreditacija studijskih programa na engleskom jeziku verujem da će nam i ovi mladi ljudi u tome pomoći. Ulaganje u mlad kadar je najbitnija stvar za svaku naučno istraživačku ustanovu pa i FMN i oni su temelj na kome ćemo bazirati našu građevinu u narednom periodu'', rekao je prof. dr Vladimir Jakovljević.

On je i ovoj grupi mladih istraživača poželeo puno uspeha u daljem radu i pozvao ih da nastave dosadašnjim tempom kako u oblasti naučno-istraživačkog rada tako i na novim poslovima u nastavi na Fakultetu.







STUDENTI FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA
PONOVO VOLONTIRAJU

Studenti Fakulteta medicinskih nauka ponovo volontiraju, ovoga puta na sprovođenju preporučene vakcinacije protiv COVID-19!

Kao budući zdravstveni radnici, oni aktivno rade na širenju svesti o vakcinaciji, beleže broj prijavljenih, popunjavaju saglasnosti za sprovođenje preporučene imunizacije i preusmeravaju civile na preglede.

Ovim putem apelujemo na sve studente da se informišu putem sajta FMN o mogućnostima vakcinacije.


VAKCINACIJA STUDENATA ZAINTERESOVANIH ZA IMUNIZACIJU PROTIV VIRUSA COVID-19

Obaveštavamo Vas da je Dom zdravlja Kragujevac od 22. marta 2021. godine počeo sa vakcinacijom studenata zainteresovanih za imunizaciju protiv virusa COVlD-19.

Vakcinacija će se vršiti svakog radnog dana u prostorijama Studentske poliklinike Doma zdravlja Kragujevac, u ulici Čiče od Romanije bb, u periodu od 10.00 do 13.00 časova.

Studenti koji žele da ss vakcinišu nisu u obavezi da se najavljuju preko portala E -uprave.

Dovoljno je da sa zdravstvenom karticom i ličnom kartom dođu do Studentske poliklinike i iskažu interesovanje za vakcinom, trenutno AstraZeneca vakcinom protiv COVID-19.




PROF. VLADIMIR JAKOVLJEVIĆ PONOVO IZABRAN ZA DEKANA FMN

Na dvanaestoj sednici Saveta Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, koja je održana u utorak 23. marta 2021. godini u Amfiteatru Fakulteta, članovi ovog tela jednoglasno su izabrali prof. dr Vladimira Jakovljevića za dekana naše visokoškolske ustanove.

Savet je time zapravo potvrdio predlog koji je 17. marta ove godine na sednici utvrdilo Nastavno naučno veće. Podsetimo, članovi Nastavno -naučnog veća su tada, na 99 sednici, od ukupno prisutnih 95 članova, sa 94 glasa za i jednim uzdržanim doneli Odluku da predlože prof. dr Vladimira Jakovljevića za dekana na još jedan mandatni period od tri godine.

Ovo je drugi put da najviši organi upravljanja Fakulteta medicinskih nauka biraju prof. Jakovljevića za dekana. Prvi mandat prof. Jakovljeviću počeo je 26. septembra 2018. godine, tako da će današnjom Odlukom Saveta FMN, drugi mandat početi da teče od 27. septembra ove godine do 27. septembra 2024. godine.


USPEH DOKTORANATA FAKULTETA MEDICINSKIH NAUKA

U prestižnom časopisu ''International Journal of Environmental Research and Public Health'' kategorije M 21, 17.februara objavljen je rad ''Covid 19 mentalno zdravlje opšte odrasle populacije u Srbiji:studija preseka'' u kome je učestvovalo 5 doktoranata našeg Fakulteta. Sef katedere za neuronauke na doktorskim akademskim studijama prof. dr Vladimir Janjić izražavajući zadovoljstvo što je ovaj rad objavljen u časopisu ovog ranga istakao je da je rukobodstvo Fakulteta posebno ponosno na činjenicu da su to uradile mlađe kolege, odnosno studenti doktorskih studija.''Ono što mi negujemo inače je taj multidisciplinarni pristup pa nas dodatno raduje činjenica da su to uradile kolege sa tri različite katedre: neuronauka, interne medicine i preventivne medicine.To je očito prepoznato i od uredništva jednog ovakvo eminentnog časopisa'', rekao je prof. Janjić. Prema njegovima rečima u čitavom naučno istraživačkom radu na FMN se svi trude da budu aktuelni i bave se najznačajanijim temama koje postoje u svetu nauke i društvu. ''Ovo je posebno veliki doprinos u naučnom i stručnom smislu u vreme kada imamo jednu još uvek relativno mladu bolest kakva je korona. Postoji manjak informacija jer se sa ovom bolešću suočavamo svega godinu dana tako da svaka nova informacija je dragocena u cilju prepoznavanja određenih smetnji, problema kod ljudi kada je u pitanju mentalno zdravlje jer to vodi pravljenju novih mera što bi u perspektivi olakšalao ljudima da se suoče sa jednom ovakvom bolešću koja je dovela do jedne masovne psihotraumatizacije jer činjenica je da smo svi negde pogođeni'', istkao je prof. Janjić. On je podsetio i da je naš Fakultet, iako najmlađi medicinski fakultet u zemlji privukao i privlači veliki broj doktoranata iz čitave zemlje ali i država iz okruženja, što pokazuje da su ljudi prepoznali da mi imamo jedan kvalitetan program i da puno polažemo u stvaranje novih, mladih kadrova i naučno istraživački rad.



Rad pod nazivom ''Covid 19 mentalno zdravlje opšte odrasle populacije u Srbiji:studija preseka'' nastao je kao rezultat istraživanja u periodu vanrednog stanja, od 23.marta do 25.aprila 2020.godine i to na uzorku od 1057 ispitanika starosti od 18 do 88 godina, pri čemu je prosečna starost ispitanika 36 godina. Kako je istakla doktorant na Katedri za neuronauke FMN Teodora Safiye rezultati su pokazali da je 28,9% ispitanika pokazalo umerenu do tešku depresiju, 36 % umerenu do tešku anksioznost dok je 38,1 isptanih ispoljilo umerene do teške simptome stresa. Interesantno je da je znatno viši nivo stresa i anksioznosti pokazala studentska populacija u odnosu na starije učesnike istraživanja. Prema njenim rečima rezultati dobijeni ovim istraživanjem, osim objavljivanja u renomiranom svetskom časopisu i značaja za učesnike i Fakultet, trebalo bi da doprinesu i boljoj prevenciji mentalnih poremećaja uzrokovanih korona virusom kao i prepoznavanju najosetljivijih kategorija stanovništva koji mogu da obole od anksioznosti i depresije.




FMN DOBIO NAJSAVREMENIJI APARAT ZA ĆELIJSKU IMUNOLOGIJU (03.02.2021, RTK)

Katedra za patološku fiziologiju Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu dobila je najsavremeniji aparat za ispitivanje ljudskog imuniteta.

Protočni citometar biće korišćen prilikom istraživanja u oblasti bazičnih nauka

U okviru naučnog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Vladimir Jurišić sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu sa svojim saradnicima izučavao je imunske promene, biohemijske karakteristike i molekulske analize kod obolelih od tumora tokom progresije bolesti i pojave metastaza.

Zahvaljujući Evropskom fondu za razvoj nauke i projektu pod nazivom ”Molekulske biohemijske imunske dijagnoze kod pacijenata sa tumorima” Katedra za patofiziologiju Fakulteta medicinskih nauka dobila je najsavremeniji aparat za ispitivanje imuniteta kod ljudi.

Protočni citometar poseduje tri lasera i istovremeno može da analizira 15 različitih ćelija.

U planu je da ovaj aparat bude upotrebljen u naučne svrhe za ispitivanje imuniteta onih koji žele da se vakcinišu protiv Kovida 19, kao i osoba koje su primile vakcinu kako bi se zaštitile od zaražavanja korona virusom.


prof. DR VLADIMIR JURISIĆ DOBITNIK DVE SVETOSAVSKE NAGRADE

prof. dr Vladimir Jurišić, redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka, dobitnik je ovogodišnje Svetosavske nagrade koju tradicionalno dodeljuje Univerzitet u Kragujevcu za rezultate ostvarene u oblasti naučno istraživačkog rada. Prof Jurišić se ove godine našao i među dobitnicima Svetosavske nagrade za postignute rezultate u oblasti obrazovanja, vaspitanja i razvoj naučnih dostignuća koje dodeljuje resorno ministarstvo.

Svetosavsku nagradu, koja je najznačajnije priznanje za izvanredne rezultate u obrazovanju i vaspitanju koju godišnje dodeljuje Univerzitet u Kragujevcu, prof. Jurišiću uručio je rektor prof. dr Nenad Filipović. On je, na osnovu odluke Senata Univerziteta u Kragujevcu, nagradu za životno delo uručio prof. dr Veroljubu Dugaliću redovnom profesoru na Ekonomskom fakultetu.

Svečanost koja je održana u sali Rektorata u Kragujevcu, u izmenjenim okolnostima zbog pandemije korona virusa, bila je prilika za podsećanje da je školske 1840/41 godine Sveti Sava prvi put obeležen kao školska slava u Srbiji, i to upravo na Liceju Knjaževstva serbskog u Kragujevcu, na prvoj visokoškolskoj ustanovi u modernoj Srbiji, a čiji temeljima je i nastao kragujevački Univerzitet.

Kompletan izveštaj o Svetosavskoj akademiji pogledajte na sajtu Univerziteta u Kragujevcu ovde






USPESNA GODINA U SARADNJI FMN I UNIVERZITETA ''SEČENOV''

Pandemija korona virusa nije zaustavila saradnju Fakulteta medicinskih nauka i Univerziteta Sečenov iz Moskve, ali je izostao onaj deo saradnje koji se odnosi na obrazovanje, odnosno razmena studenata i dolasci profesora iz Moskve u Kragujevac i obrnuto zbog problema sa prelaskom granica. ''U protekloj godini nastavljen je rad na zajedničkim naučnim radovima, čak smo i povećali broj publikacija, usvojili neke nove teme na kojima smo počeli zajedničke radove, a imamo i nove doktorske disertacije čije izrade su u toku. Bez obzira na situaciju imali smo uspešnu godinu '', rekao je prof. dr Sergej Boljevič, specijalista patofiziologije i pulmologije i šef katedre za patologiju na Univerzitetu Sečenov u Moskvi, koji je gostujući profesor na našem Fakultetu. On je danas boravio u Kragujevcu gde je najpre obišao Laoboratoriju za kardiovaskularna istraživanja na našem Institutu i upoznao se sa novinama koje su se u tom prostoru dogodile od njegovog poslednjeg boravka u Kragujevcu. Dekan FMN i šef katedre za fiziologiju prof. dr Vladimir Jakovljević sa saradnicima, upoznao je prof. Boljeviča sa aktuelnim projektima koji se u ovoj laboratoriji realizuju kao i planovima za ovu godinu.

prof. Boljevič je ovom prilikom govorio i o značaju vakcinacije stanovništva protiv korona virusa i pozvao sve da prime vakcinu i time se zaštite od virusa a pre svega od mogućih komplikacija koje mogu biti i jako teške. Sam prof. Boljevič kaže da je pre par dana primio i drugu dozu ruske vakcine Sputnjik, da se oseća dobro i da rezultati pokazuju da se iz dana u dan povećava nivo antitela u njegovom organizmu. ''Prema dostupnim informacijama vakcina ''Sputnjik’ ‘stvara 75 odsto antitela. Trenutno je u Rusiji na testiranju vakcina koja će obezbediti stopostotnu zaštitu i koja će se primati u jednoj dozi. Vakcinisanje je jedini način suzbijanja pandemije ali mislim da će masovna proizvodnja vakcina biti veliki problem'', rekao je prof. Boljevič. On je pozvao sve građane da se vakcinišu i istakao da je dobro što u Srbiji ima više različitih vakcina ali i da to znači da lekari treba da pomognu svojim pacijentima u odabiru vakcine imajući u vidu njihove godine, bolesti, genetsko nasleđe. ''Nije isto primiti bilo koju vakcinu a moja preporuka je da pored ruske to može da bude i kineska vakcina'', rekao je prof. Sergej Boljevič.

U okviru boravka u Kragujevcu prof. dr Sergej Boljević bio je gost TV Kragujevac, emisije ''Epicentar'', koja je na programu u četvrtak 21.januara u 20 časova.






Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.