Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

 


Arhiva vesti 2008. godine


POTPISAN UGOVOR O SARADNJI

                  Medicinski fakultet je u ponedeljak 15. decembra 2008. godine potpisao ugovor o saradnji sa Državnom medicinskom akademijom iz Ivanova. Ugovor saradnje možete pogledati ovde    


DRŽAVNA MEDICINSKA AKADEMIJA IVANOVO

      

            Medicinski fakultet je u četvrtak 6. novembra 2008. godine posetila delegacija Državne medicinske akademije iz Ivanova.
            Tom prilikom prof. dr Olga Anatovljeva Nazarova predstavila je ovu visokoobrazovnu instituciju profesorima, asistentima i studentima našeg fakulteta i održala predavanje na temu „Hipertenzija“.

    


PREDAVANJE PROF. DR VIKTORA ALEKSANDROVIČA BORISOVA

      

            Poznati ruski doktor Viktor Aleksandrovič Borisov održao je predavanje na temu " Biohronoterapija" u četvrtak 6. novembra 2008. godine u 18 časova u amfiteatru „Prof. dr Milosav Kostić“ na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.
            Dolazak dr Borisova je izazvao veliko interesovanje studenata i profesora Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, kao i velikog broja građana. Predavanju su prisustvovali i pacijenata iz Kragujevca, koji su uz pomoć ove metode i prof. Borisova uspeli da pobede svoju tešku bolest.

  


PREDAVANJE DOKTORA VIKTORA ALAEKSANDROVIČA BORISOVOG

      

            Poznati ruski doktor Viktor Aleksandrovič Borisov održaće predavanje u četvrtak, 6. novembra 2008. godine u 18 časova u amfiteatru „Prof. dr Milosav Kostić“ na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu.
            U Moskvi doktor Borisov rukovodi Centrom za biohronoterapiju, koji je lično osnovao i gde leči ljude iz celog sveta. Na toj klinici izlečeni su pacijenti koji su  oboleli od najtežih bolesti..
            Zvanje profesora stekao je 2003. godine, poseduje 15 bazičnih medicinskih specijalnosti, redovni je član Evropske akademije nauka, ima 12 patenata i 48 objavljenih naučnih radova.
U osnovi zdravstvenih metodika klinike dr Borisova nalaze se principi savremene sistemske rehabilitologije. Klinička medicina naučila je da dobro izlazi na kraj s mnogim teškim oboljenjima, ali posle uklanjanja ili kompenzacije bolesti pred pacijentom se postavlja problem popravljanja zdravlja. Zdravi organizam se posmatra kao sistem s visokim nivoom uređenosti, kao harmonija životnih bioritmova, kao što su ritam disanja, srčani ritam.
            Poremećaj ovog ili onog ritma dovodi do razvoja bolesti. Obnova normalne harmonije bioritmova – metod hronofototerapije – jedna je od originalnih metodika zdravstvenog oporavljanja, koju je izmislio dr Borisov. U spoju s manuelnom terapijom, osteopatijom i hirudoterapijom metod hronofototerapije omogućava da se sprovede efikasna rehabilitacija takvih oboljenja, kao što su povreda leđa, pareze i paraliza traumatskog porekla, dečija cerebralna paraliza, oboljenja krvnih sudova ( arterijski visoki pritisak, migrene), niz ginekoloških oboljenja i dr.
           Drugi pravac rada centra jeste terapija bolesti povezanih s imunodeficitima. Mnogobrojni stresovi izazvani nepovoljnom ekologijom, povećanim nervno-emocionalnim opterećenjem, kao i hroničnim oboljenjima koja postoje kod čoveka, dovode do poremećaja imunog sistema i kao posledica do nastanka novih teških bolesti, računajući tu i onkološke.
            Originalna aparutara, napravljena u klinici dr Borisova omogućila je da se znatno poboljša stanje imunog sistema. I, naravno, najvažniji pravac rada Centra jeste rehabilitacija onkoloških pacijenata. Originalna metodika dr Borisova, zasnovana na selektivnoj hronofototerapiji, omogućava da se sprovodi rehabilitacija bolesnika sa dubinskim tumorima, kao i metastazama, i omogućava da se postignu jedinstveni rezultati u rehabilitaciji pacijenata koji su već imali operativno, hemioterapijsko ili zračno lečenje, smanjuje procenat komplikacija i rizik recidiva bolesti.
            Centar biohronoterapije postoji oko 18 godina. Radio je u obliku sanatorijuma-profilaktorijuma MTTU MAMA od 1998. godine. Godine 2007. je preimenovan u Centar selektivne hronofototerapije.

  



IZVESTAJ SA PRVOG SAJMA KONTINUIRANOG UČENJA "ZVONCE"

 

      

          Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu, jedini je medicinski fakultet u zemlji i jedini fakultet Univerziteta u Kragujevcu koji se samostalno predstavio na Sajmu kontinuiranog učenja „Zvonce“, koji je održan u okviru 53. međunarodnog sajma knjiga u Beogradu, od 21. do 25. oktobra 2008. godine u hali 3 beogradskog sajma. Medicinski fakultet na ovom sajmu predstavio je svih pet studijskih programa. Za ovaj sajam, za buduće kolege i doktorante, urađena je nova brošura u kojoj je u potpunosti predstavljen način rada i nastave na našem fakultetu, koji je u potpunosti usklađen sa Bolonjskom deklaracijom, kao i zbirka test pitanja sa odgovorima za predstojeći prijemni ispit.
          Interesovanje za studije medicine i farmacije na Sajmu kontinuiranog učenja bilo je veliko, kao i za izdanja našeg fakulteta.
U okviru ovogodišnjeg Sajma knjiga, na štandu Ministarstva nauke , promovisana je monografija asist. mr sci. dr Gorana Davidovića, Patofiziološke osnove savremene terapije srčane insuficijencije.

  

     

    


SVEČANA DODELA INDEKSA DOKTORANTIMA

      

Trećoj generaciji studenata doktorskih akademskih studja školska godina počela je svečanom dodelom indeksa u subotu, 21. oktobra 2008. godine. U amfiteatru „Prof. dr Milosav Kostić“ uručeno je 75 indeksa studentima prve godine doktorskih studija. Tom prilikom, doktorantima se obratio dekan Medicinskog fakulteta prof. dr Nebojša Arsenijević, upoznao ih sa planom i programom studija i poželeo im uspešan početak školske godine.
       Prvo predavanje doktorantima održao je prof. dr Milovan Matović, Informatičke metode u biomedicinskim istraživanjima.
       Polaznici doktorskih akademskih studija imali su priliku i da se bolje upoznaju na koktelu, koji je bio upriličen u njihovu čast u kafeteriji Medicinskog fakulteta.    

  



ZVONCE
SAJAM KONTINUIRANOG UČENJA

       Ove godine u periodu od 21. do 25. oktobra, Medicinski fakultet u Kragujevcu predstaviće se na Sajmu kontinuiranog učenja „Zvonce”. Ovaj sajam se organizuje po prvi put , i to u okviru tradicionalnog Sajma knjiga u Beogradu. Po rečima organizatora ova dva sajma čine smisaonu celinu, pa tako Beogradski sajam postaje mesto značajnog doprinosa razvoju kulture i znanja. To je još jedna sjajna prilika da na adekvatan način promovišemo naš fakultet i sve njegove akreditovane studijske programe svim zainteresovanim posetiocima. Očekuje se da će ovogodišnji sajam posetiti preko 150.000 posetilaca. Cilj je da se programom izlaganja obuhvate svi segmenti obrazovnog sistema, i da će se okupiti svi oni koji mogu da ponude programe koji obuhvataju reformisano školstvo, univerzitete kao i međunarodnu saradnju i transfer znanja.


GRAĐEVINSKI RADOVI NA ZGRADI FAKULTETA

 

       Ova građevinska sezona na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu je po svom obimu radova najveća u poslednjih nekoliko godina.
       Mnogobrojnim radovima obuhvaćeni su i zgrada i dvorište fakulteteta. Nadogradnja zgrade otpočela je u avgustu i kada bude završena fakultet će dobiti oko 550 kvadratnih metara korisnog prostora, što će biti od ogromnog značaja, jer će se na ovaj način vidno olakšati nastava. Medicinski fakultet će na ovaj način dobiti osam kabineta i četiri učionice.
       Prizemlje fakulteta dobilo je potuno novi izgled. Hol ispred studentske službe proširen je uklanjanjem prostorija u kojima su bile smeštene knjižara i bivša pošta.
       Prostor koji su zauzimali hodnici sa studentskom službom, službom za postdiplomsku nastavu i anatomski institut potpuno su rekonstruisane tako da se na jednom kraju hola nalaze studentske službe za sva tri smera osnovnih studija, a na drugom biblioteka i služba za postdiplomsku nastavu.
       Prostorije u kojima su se nalazile čitaonica i biblioteka kompletno su renovirane i biće namenjene anatomiji, dok će čitaonica biti izmeštena na mesto bivše disekcione sale.
       Završetak radova prizemlja fakulteta podrazumevao je postavljanje podnih mermernih ploča u svim prostorijama.
       Preuređenje dvorišta Medicinskog fakulteta samo je delom završeno i do sada je uređen samo deo travnjaka, a kompletan izgled dobiće tek nakon završetka svih građevinskih radova, kada se očekuje i uređenje parkinga betonskim kockama.

  

     

    


ANATOMIJA

       Od ove školske godine, studenti Medicinskog fakulteta imaće priliku da nastavu iz Anatomije prate u novim učionicama. Nove vežbaonice nalaze se na mestu nekadašnje čitaonice i biblioteke. Mnogo toga se ulaže i u inovacije u nastavi na ovom predmetu, što uključuje pored uređenja prostora i opremanja tehničkim sredstvima, i jednu veliku novinu, a to je nov kadaver, koji je na fakultet stigao pre početka školske godine i već se koristi u nastavi. Radi se o specijalno obrađenom telu čiji je naziv Plastinated Human Body. Plastinacija predstavlja proces koji omogućava prezervaciju pojedinačnih tkiva, organa, ali i čitavog tela. Ovaj proces usavršio je Nemac Ginter von Hagen, koji već dugi niz godina radi u Institutu za plastinaciju u Hajdelbergu, a svoja dela prikazuje širom sveta na specijalizovanim izložbama, u cilju edukacije širokih masa o antomiji i strukturi ljudskog tela. Ovom tehnikom dobija se jedan trajan eksponat, koji će naši studenti koristiti u narednim godinama na vežbama iz anatomije.



IZVESTAJ SA DRUGOG EVROPSKOG SIMPO3IJUMA IMUNOLOGA

''The 2nd EFIS/EJI Belgrade Symposium /Postgraduate Course

- Inflammation at the Interface of Innate and Acquired Immunity'' -

Mesto održavanja: Beograd
Termin : 07-10.09.2008.
Pripremio: Organizacioni Odbor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu


       Medicinski fakultet u Kragujevcu u saradnji sa Evropskom federacijom udruženja imunologa, u periodu 07-10. septembra 2008. godine, u beogradskom hotelu Hyatt Regency, organizovao je Drugi evropski simpozijum imunologa ''The 2nd EFIS/EJI Belgrade Symposium /Postgraduate Course - Inflammation at the Interface of Innate and Acquired Immunity''.
       U pripremnom periodu ovog simpozijuma na realizaciji skupa učestvovao je veći broj ljudi: lekara, administratora, osoblja iz izdavačke delatnosti, tehničke službe, dizajnera i studenata. Za pripremu simpozijuma i koordinaciju sa hotelima izabrana je agencija HRG iz Beograda. Oobzirom na očekivani broj gostiju iznajmljeno je pet sala u hotelu Hyatt Regency Beograd. Sala Beograd-Budva predviđena je za održavanje sesija, sala Kalemegdan kao izložbeni prostor za poster prezentacije, sala Kopaonik kao izložbeni prostor za štandove i sala Boardroom za registraciju učesnika.

Kompletan izveštaj sa kongresa možete pogledati ovde.


NAJBOLJI U RUKOMETU

      

Finalna utakmica Univerzitetske lige u rukometu za muškarce odigrana je u petak 27. juna u sali Više tehničke škole, između ekipa Mašinskog i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Pred više desetina svojih navijača, ekipa Medicinskog fakulteta izuzetnom igrom opravdala je titulu najboljeg tima na Univerzitetu i trijumfovala rezultatom 23:18. U više navrata u toku utakmice, naročito u drugom poluvremenu, studenti medicine uspevali su da naprave veliku prednost, koja je u jednom trenutku iznosila deset golova razlike.
       Za najbolji rukmet na Univerzitetu, medicinari su dobili pehar, a posebno priznanje dobio je i Luka Milojević, student Medicinskog fakulteta, kao najbolji igrač na turniru.

  


DRUŽENJE SA NOVINARIMA

Povodom dobijanja uverenja o akreditaciji za sva četiri studijska programa, predstojećeg upisa studenata na fakultet, uspešnog završetka školske godine i dosadašnje uspešne saradnje sa medijskim kućama iz Kragujevca, kao i dopisništvima republičkih pisanih medija, Uprava Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i PR tim, u utorak, 10. juna 2008. godine, u klubu Medicinskog fakulteta organizovali su druženje sa novinarima.
       U prijatnom razgovoru sa novinarima dekan fakulteta, prof. dr Nebojša Arsenijević, obavestio je novinare o projektima koji se realizuju na Medicinskom fakultetu, od kojih su trenutno najznačajniji FP7- projekat Evropske unije, kao i ugovor o stručnoj saradnji sa Univerzitetom Kalifornija iz San Franciska.
       Predstavnike medijskih kuća najviše je interesovalo kakvi su uslovi konkursa za upis studenata u prvu godinu studija na akreditovanim studijskim programima na Medicinskom fakultetu, tako da će svi zainteresovani maturanti biti blagovremeno obavešteni o predstojećem prijemnom ispitu.

SASTANAK SA STUDENTIMA PRVE I DRUGE GODINE FARMACIJE

U ponedeljak, 9. juna 2008. godine, u amfiteatru Prof. dr Milosav Kostić održan je sastanak na temu USLOVI STUDIRANJA PO NOVOM AKREDITOVANOM INTEGRISANOM STUDIJSKOM PROGRAMU ZA MAGISTRA FARMACIJE. Sastanku sa studentima farmacije predsedavali su prof. dr Nebojša Arsenijević, dekan fakulteta i prof. dr Slobodan Janković, savetnik dekana za organizaciju nastave na odseku farmacija.
       Studentima ovog odseka predstavljen je novi studijski program, u trajanju od 5 godina, odnosno 10 semestara, koji je uz ostale studijske programe našeg fakulteta u prvom krugu dobio akreditaciju. Studenti koji su upisali farmaciju posle 2005. godine automatski prelaze na akreditovani program pa umesto 4, studije će im trajati 5 godina. Izuzetak predstavlja generacija studenata koja ove školske godine završava četvrtu godinu studija i koja nakon diplomiranja stiče zvanje-diplomirani farmaceut. Sem ove, ostale generacije sticaće zvanje-magistar farmacije. Skupština Republike Srbije ova dva zvanja je izjednačila, tako da će svi imati ista prava prilikom zaposlenja ili daljeg nastavka školovanja.
       Prof. Janković objasnio je studentima da su izborni predmeti organizovani u tri modula. Svaka godina ima 7-10 obaveznih i 2 izborna predmeta. Studenti mogu da biraju između specijalnih studijskih modula FARMACEUTSKA NEGA, ISTRAŽIVANJE U FARMACIJI i FARMACIJA ZASNOVANA NA DOKAZIMA. U zavisnosti od izbora modula suplement diplome je drugačiji, a diploma je za sve ista.
       Završni, deseti semestar predstavlja praktični rad u stacionarnim ustanovama, čime se ispunjava uslov da svi studenti farmacije za vreme studiranja imaju prektične vežbe u trajanju od šest meseci.
       Na ova i još mnoga pitanja studenti su imali priliku da dobiju odgovor, a oni koji nisu bili prisutni sve informacije mogu dobiti u Studentskoj službi fakulteta.

Prezentaciju sa predavanja prof. Stiva Kvorija iz Ministarstva za nauku Republike Srbije možete pogledati ovde.


USAVRSAVANJE STUDENATA POČETNIH GODINA DOKTORSKIH STUDIJA

Poštovani,
U utorak 10.06.2008 godine će se u zgradi Instituta Medicinskog fakulteta u 12.30 časova organizovati sastanak sa Prof. Stivom Kvorijem iz Ministarstva za nauku Republike Srbije i to iz kancelarije za pomoć istraživačima.
Sastanku bi trebalo da prisustvuju studenti doktorskih studija budući da će Prof Kvori govoriti i velikim mogućnostima koje se pružaju mladim naučnicima iz Srbije da učestvuju u različitim projektima i aplikuju za dobijanje grantova za usavršavanje u inostranstvu.
Sa Prof.Kvorijem će doći i koleginica koja će posebnu pažnju obratiti na mogućnosti vezane za usavršavanje studenata početnih godina doktorskih studija u sklopu Mari Kiri programa.

Prof Z. Milosavljević


13 FAKULTETA DOBILO AKREDITACIJE

Beograd -- Komisija za akreditacije dodelila je uverenja o akreditaciji jednom univerzitetu i 13 fakulteta, koji su prošli prvi ciklus akreditacije visokoškolskih ustanova.
Proverom kvaliteta visokoškolskih ustanova i vrednovanjem kvaliteta studijskih programa, akreditacije je stekao Univerzitet u Novom Pazaru, šest beogradskih fakulteta, četiri fakulteta iz Novog Sada, kao i Građevinski fakultet Subotica, Medicinski fakultet u Nišu i Medicinski fakultet u Kragujevcu.
U Beogradu akreditacije su dobili Elektrotehnički, Stomatološki, Pravni, Mašinski, Hemijski i Fakultet za fizičku hemiju, svi državni fakulteti.
U Novom Sadu to su Tehnološki, Prirodno-matematički, Fakultet tehničkih nauka i Akademija za pravne i poslovne studije.
"Završetak prve faze akreditacije je dokaz da se po pitanju visokog obrazovanja u Srbiji nalazimo na evropskom putu", izjavio je odlazeći ministar prosvete Zoran Lončar.
On je uveren da zajedničkim naporom države, odnosno buduće vlade, za koju je uveren da će ubrzo biti formirana, ali i kompletne akademske zajednice, uključujući i studente, Srbija može da postane deo jedinstvenog evropskog obrazovnog prostora.

23. maj 2008. godine


POTPISAN FP7 PROJEKAT EVROPSKE UNIJE

U maju 2008. godine, odobren nam je FP7 projekat Evropske unije, koji će omogućiti formiranje Centra za predkliničko aktivno testiranje biohemijskih supstanci. Ugovor je potpisan na period od tri godine, a vrednost projekta je milion evra.
Potpisnici ovog ugovora, pored Medicinskog fakulteta u Kragujevcu, su i Prirodno-matematički fakultet iz Kragujevca, Institut Kiri iz Pariza, Medicinski fakultet Univerziteta Aristotel iz Soluna i Prirodno-matematički fakultet iz Skoplja.
Ovim projektom, u Kragujevcu predviđena je izgradnja i opremanje tri naučne laboratorije koje će zadovoljavati ISO standard, a koje će se nalaziti na Medicinskom i Prirodno-matematičkom fakultetu.


PROMENJEN NAZIV MEDICUS-A

Medicinski fakultet u Kragujevcu je jedini medicinski fakultet u zemlji koji ima sopstveni međunarodni časopis.
Registrovan je 1999. godine, a prvi broj objavljen je 2000. godine. Stampa se na engleskom jeziku.
Uredništvo časopisa je međunarodno i stalno se proširuje. Status međunarodnog časopisa ima od proleća 2005. godine.
U buduće će Medicus izlaziti pod nazivom Serbian Journal of Clinical and Experimental Research.


POTPISAN UGOVOR SA UCSF-OM

U aprilu 2008. godine, predstavnici Medicinskih fakulteta iz Kragujevca i San Franciska potpisali su ugovor o međusobnoj saradnji.
To je samo zvanična potvrda višegodišnje razmene iskustava i kadrova koja se odvija između ova dva fakulteta.
Za tri godine viziting profesori postali su: prof. dr Abul Abas, prof. dr Igor Mitrović, prof. dr Tom Novotni i prof. dr Lorens Tirni, a nastavnici našeg fakulteta prošli su obuku iz oblasti inovacije u nastavi.
Predavanja na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu unapređuje se u skladu sa programom tima sa UCSF-a koji se uspešno bavi edukacijom o inovativnim vidovima nastave.
Potpisivanjem ovog ugovora, koji uključuje razmenu znanja u oblasti edukacije, iskustava i istraživanja, naš fakultet se vraća u međunarodne tokove biomedicinskih nauka.


KONGRES STUDENATA BIOMEDICINSKIH NAUKA

            U Lepenskom Viru je od 25. aprila do 2. maja 2008. godine održan 49. Kongres studenata biomedicinskih nauka sa internacionalnim učešćem. Među mnogobrojnim učesnicima iz zemlje i inostranstva, koji su predstavili više stotina radova, bilo je i studenata sa našeg fakulteta. Studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu predstavili su se sa više od 50 radova iz 18 oblasti. Svi radovi uspešno su prezentovani studentima i komisijama sastavljenih od nastavnika sa svih fakulteta učesnika na kongresu, od kojih su dva rada studenata našeg fakulteta ocenjena kao najbolji. Đorđe Milićević je dobitnik diplome za rad pod nazivom "Javne česme - veliki problem higijenski neispravne vode za piće", a Jelena Čukić je dobitnica nagrade za rad "Efekat hlorambucila i deksametazona na produkciju IL-4, IL-10, IFN-GAMA I TNF-ALFA u kulturi limfocita periferne krvi obolelih od hronične limfocitne leukemije".



MEDICINIJADA

            Medicinijada, 32. po redu, održana je u Budvi od 3 do 8. maja 2008. godine, u organizaciji novosadskog Medicinskog fakulteta. Studenti Medicinskog fakulteta u Kragujevcu takmičili su se u deset disciplina (košarka, rukomet, odbojka, fudbal, šah, stoni tenis, streljaštvo, tenis, atletika i plivanje), a studentkinje u devet (košarka, rukomet, odbojka, šah, stoni tenis, streljaštvo, tenis, atletika i plivanje).
Najbolji rezultat ostvarila je ženska stonoteniserska ekipa osvojivši zlatnu medalju. U krosu najbrži je bio Stevan Krnić, koji je osvojio zlato, dok je ekipno naš fakultet zauzeo treće mesto.
Srebrne medalje na ovogodišnjoj Medicinijadi osvojili su rukometaši, rukometašice i stonoteniseri.
Bronzane medalje u Kragujevac doneli su fudbaleri, muška i ženska šahovska ekipa, košarkašice i teniserke.
Učesnici Medicinijade bili su Medicinski fakulteti iz Kragujevca, Novog Sada, Beograda, Niša, Prištine, Banja Luke, Foče i Skoplja, Stomatološki fakulteti iz Beograda i Pančeva, Farmaceutski fakultet iz Beograda, Fakultet veterinarske medicine iz Beograda, Fakultet za specijalnu edukacijhu i rehabilitaciju iz Beograda i Viša škola iz Zemuna.
U veoma jakoj konkurenciji, koju je sačinjavalo 15 fakulteta biomedicinskih nauka sa svih univerziteta iz zemlje i okruženja, naš fakultet je, u generalnom plasmanu, zauzeo visoko treće mesto.
Ono po čemu bi se naš fakultet mogao posebno izdvojiti bili su navijači. Svaka utakmica na Medicinijadi propraćena je vatrenim navijanjem uz bubnjeve, zastave i druga obeležja fakulteta.


Čestitka rektora Univerziteta povodom odobrene akreditacije za sve studijske programe. Detaljnije ovde.


PREDAVANJA
Prof.dr Veljka Vlaisavljevića

Prof. dr Veljko Vlaisavljević je u četvrtak, 17.04.2008. godine, sa početkom u 11.00 časova, u amfiteatru '' Prof. dr Milosav Kostić'', Medicinskog fakulteta, održao predavanja na teme:

SINDROM POLICISTIČNIH JAJNIKA (PCOS)
NEPLODNOST MUSKARCA
INDUKCIJA OVULACIJE
ASISTIRANE TEHNIKE REPRODUKCIJE (ART)

Prof. dr Veljko Vlaisavljević je viziting profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani. Naši studenti osnovnih i doktorskih studija imali su priliku da po drugi put slušaju predavanja ovog vrsnog stručnjaka i predavača, koji je i ovom prilikom, prisutnima, na jednostavan i razumljiv način, predstavio najnovija dostignuća iz oblasti ginekologije.

 




PREDAVANJE
DR IGORA MITROVIĆA

U četvrtak, 17. aprila 2008. godine sa početkom u 15:00 sati, u amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, odžano je predavanje dr Igora Mitrovića na temu LEADING SMALL GROUP DISCUSSION - WHY AND HOW ?.
Dr Igor Mitrović je viziting profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i vanredni profesor na predmetu Fiziologija Medicinskog fakulteta Univerziteta Kalifornije u San Francisku, jednom od četiri najprestižnija medicinska fakulteta u SAD.
Deo je tima koji se uspešno bavi edukacijom o inovativnim vidovima nastave, što potvrđuju i brojne nagrade za unapređenje te oblasti. Kao viziting profesor, u cilju unapređenja i osavremenjavanja nastave na našem fakultetu, dr Mirović održao je brojna predavanja, koja pomažu našim nastavnicima i saradnicima u sprovođenju savremenih vidova nastave.
Ovom prilikom dr Mitrović održao je predavanje koje obuhvata sledeće teme:

  • Nastava u maloj grupi – predavanje
  • Nastava u maloj grupi – demonstracija
  • Problemsko učenje – predavanje
  • Problemsko učenje - demonstracija


KUP REKTORA I PRIJEM SPORTISTA KOD DEKANA

U Jagodini je u nedelju, 13. aprila 2008. godine, održano sportsko takmičenje studenata Univerziteta u Kragujevcu, Kup rektora.  Na ovogodišnjoj smotri studenata učestvovalo je  svih 11 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Medicinski fakultet u Kragujevcu takmičio se u 13 disciplina. Zlatne medalje osvojili su: stonoteniseri, košarkašice, rukometaši i fudbaleri, srebrne medalje poneli su: stonoteniserke, streljašice i šahistkinje, dok su bronzana odličja poneli: odbojkaši i odbojkašice, košarkaši i rukometašice. Predstavnici u streljaštvu zauzeli su četvrto mesto, dok su šahisti ostali bez plasmana. Ovakvim postignutim uspehom, naši sportisti pokazali su veliku spremnost i za predstojeću 33. Medicinijadu.

Ovogodišnji Kup rektora završen je u velikoj neizvesnosti, zbog veoma dobrih rezultata sportista sportskih društava „Medicinar” i USEF. U generalnom plasmanu sportisti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu zasluženo su zauzeli drugo mesto.           

Svečani prijem, koji je dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu priredio u čast studenata koji su postigli izuzetne rezultate na Kupu rektora, održan je 17. aprila 2008. godine u 14 časova u bifeu Medicinskog fakulteta. Ovom prilikom studenti sportisti predali su osvojena ekipna odličja Medicinskom fakultetu. Takođe,  dodeljeno je i priznanje za višegodišnji razvoj sporta studentkinji doktorskih studija Medicinskog fakulteta, dr Jeleni Sretković, članici ženske košarkaške ekipe sportskog društva "Medicinar".

 



O G L A S
ZA ANGAŽOVANJE INSTRUKTORA
ZA PRAKTIČNU NASTAVU NA PREDMETU

         

          - HIRURGIJA (TRI IZVRSIOCA)

          USLOVI: Završene studije prvog stepena sa prosečnom ocenom studiranja najmanje 8 (osam) i upisane doktorske studije iz odgovarajuće oblasti. Uz prijavu dostaviti: dokaz o završenim studijama, biografiju, spisak radova i radove.

          Rok za prijavu 8 dana od dana objavljivanja.

postavljeno, 31.03.2008.

 


O G L A S
ZA ANGAŽOVANJE INSTRUKTORA
ZA PRAKTIČNU NASTAVU U SKOLSKOJ 2007/08.
GODINI NA PREDMETU

         Razgovor sa svim prijavljenim kandidatima obaviće se u petak 11.04.2008 u 10.00.časova.

          - PATOLOSKA ANATOMIJA (DVA IZVRSIOCA)

          USLOVI: Završene studije prvog stepena sa prosečnom ocenom studiranja najmanje 8 (osam).
          Uz prijavu dostaviti: dokaz o završenim studijama, biografiju, spisak radova i radove.

          Rok za prijavu 8 dana od dana objavljivanja.

postavljeno, 20.03.2008.

 


O G L A S
ZA ANGAŽOVANJE INSTRUKTORA
ZA PRAKTIČNU NASTAVU U SKOLSKOJ 2007/08.
GODINI NA PREDMETU

         

          - MIKROBIOLOGIJA I IMUNOLOGIJA (DVA IZVRSIOCA)

          - DERMATOVENEROLOGIJA (JEDAN IZVRSILAC)

          USLOVI: Završene studije prvog stepena sa prosečnom ocenom studiranja najmanje 8 (osam). Uz prijavu dostaviti: dokaz o završenim studijama, biografiju, spisak radova i radove.

          Rok za prijavu 8 dana od dana objavljivanja.

postavljeno, 13.02.2008.

 



Uvažaeműe kollegi!

Kollektiv Smolenskoé medicinskoé akademii vűražaet svoţ podderžku v ýto trudnoe dl˙ vas vrem˙. Uverenű, čto zdravűé sműsl vostoržestvuet i zakonű meždunarodnogo prava budut vosstanovlenű.

Rektor SGMA, prof. Pleškov V.G.


O G L A S
ZA ANGAŽOVANJE INSTRUKTORA
ZA PRAKTIČNU NASTAVU U SKOLSKOJ
2007/08. GODINI

 

           Oglas za angažovanje instruktora za praktičnu nastavu u školskoj 2007/08. godini na predmetu:

           - MIKROBIOLOGIJA I IMUNOLOGIJA (DVA IZVRSIOCA)
           
- DERMATOVENEROLOGIJA (JEDAN IZVRSILAC)
          
           možete pogledati ovde



O G L A S
ZA ANGAŽOVANJE INSTRUKTORA
ZA PRAKTIČNU NASTAVU U SKOLSKOJ
2007/08. GODINI

 

           Oglas za angažovanje instruktora za praktičnu nastavu u školskoj 2007/08. godini na predmetu:

           - PATOLOSKA FIZIOLOGIJA (JEDAN IZVRSILAC)

           
USLOVI: Završene studije prvog stepena sa prosečnom ocenom studiranja najmanje 8 (osam).
           Uz prijavu dostaviti: dokaz o završenim studijama, biografiju, spisak radova i radove.
            Rok za prijavu 8 dana od dana objavljivanja.
          
           možete pogledati ovde



Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.