Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

AMERIČKI PROFESORI I LEKARI POSETILI FMN

U okviru trodnevnog boravka u Kragujevcu, grupa američkih profesora i lekara specijalista posetila je naš fakultet. U okviru posete delegaciju u kojoj su bili: Mark D. Lacy, MD, MA, FIDSA, John E. Francis, MD FACS ,Gregory Neil Postma, M.D ,Andrew Sanders MD , Francis C. Imbarrato M.D ,Brett (Brick) A. Lantz, MD,Robin Mantooth, MD, FACEP ,Charles G. McClure, M.D.,Anthony Sheplay M.D. i Donald Cross Townsend, Jr najpre je pozdravila prodekan za međunarodnu saradnju i naučno-istraživački rad prof. dr Nevena Jeremić koja im je predstavila naš fakultet i aktuelni trenutak sa posebnim akcentom na studije farmacije na engleskom jeziku kao i pripremu za akreditaciju IAS medicine takođe na engleskom jeziku. ''Za nas je ovo veoma značajna poseta jer razmena iskustava i znanja je neprocenjiva za naše nastavnike i studente. Bili smo u prilici da čujemo kako kolege rade u SAD-u, kakvom opremom raspolažu a oni su bili srećni što su imali mogućnost da svoja znanja i iskustva prenesu nama. U razgovoru smo zaključili da postoji obostrana želja i interes da intenziviramo saradnju, od razmene studenata, uzajamnih posete do rada na zajedničkim projektima'', rekla je prof. Jeremić.

Specijalisti i profesori hirurgije, otorinolaringologije i infektologije održali su, u amfiteatru, svoja predavanja za sve zainteresovane nastavnike i saradnike ali i studente i specijalizante. Predavanja su održali: Mark Lacy, specijalista infektivnih bolesti, John Francis, specijalista hirurgije (trauma),i Greg Postma, specijalista otorinolaringologije. Prof. Greg Postma, jedan od najboljih američkih naučnika i otorinolaringologa najpre je izneo svoja zapažanja nakon posete UKC i Domu zdravlja i istakao da u zdravstvenim sistemima naše dve zemlje postoje i sličnosti i razlike. ''Sličnosti se ogledaju u činjenici da svi podjednako brinemo o našim pacijentima a razlika je u tome što mi u Americi imamo mnogo više sredstava da potrošimo na opremu. Međutim ja sam svakako oduševljen onim što sam video na Klinici za ORL UKC Kragujevac jer oni imaju određene aparate koje ja koristim u svojoj praksi, imaju odličan laser koji koriste u operacionoj sali. Razlike postoje ali opet, na kraju dana, svi hoćemo da uložimo napor i da se podjednako dobro brinemo o našim pacijentima'', rekao je prof. Postma. Govoreći o svom predavanju nastavnicima i studentima on je istakao da je njegovo predavanje vezano za karcinome u oblasti otorinolaringologije , operacijama sinusa i nosa i izrazio želju da naši studenti i specijalizanti posete kliniku na kojoj radi kako bi im pokazao nove tehnike i opremu i naučio ih da to isto rade u Srbiji.

Pored predavanja deo američkog tima je u isto vreme razgovarao sa našim studentima u okviru interaktivne radionice koja je održana u KPR-u o sličnostima i razlikama naših zdravstvenih sistema, načinu funkcionisanja zdravstva, najčešćim bolestima, mogućnostima za pružanje adekvatne zdravstvene zaštite. Pored posete našem fakultetu lekari iz Amerike posetili su UKC Kragujevac i Dom zdravlja.












Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.