Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

KRAGUJEVAC DOMAĆIN 47. OKTOBARSKIH ZDRAVSTVENIH DANA

Intoniranjem državne himne Bože pravde u izvođenju etno sekcije Prve kragujevačke gimnazije kojom rukovodi profesorska Slavica Divac zvanično su počeli tradicionalni 47. Oktobarski zdravstveni dani, međunarodni kongres, koji je i ove godine u Kragujevcu okupio veliki broj istaknutih predavača, gostiju, zdravstvenih radnika i saradnika. Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovali su najznačajniji predstavnici SLD, Lekarske komore Srbije, UKC Kragujevac, FMN, zdravstvenih ustanova iz grada, okruga i regiona. Tokom dvodnevnog kongresa održan je niz predavanja o najnovijim mogućnostima iz moderne radiološke dijagnostike, interventne kardiologije i u oblasti kardiologije. Tema ovogodišnjih Oktobarskih zdravstvenih dana bila je ''Savremene mogućnosti radiološke dijagnostike i interventne kardiologije'' i o njima su tokom dvodnevne manifestacije govorili eminentni domaći i evropski stručnjaci.

Podršku organizaciji skupa, tradicionalno, dali su Grad Kragujevac, Univerzitet u Kragujevcu, Fakultet medicinskih nauka , Univerzitetski Klinički centar „Kragujevac“ , Regionalna lekarska komora za centralnu i zapadnu Srbiju, Institut za javno zdravlje Kragujevac, Dom zdravlja Kragujevac, Zavod za stomatologiju Kragujevac, Zavod za urgentnu medicinu, Apotekarska ustanova Kragujevac, Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Kragujevac, Republički fond za zdravstveno osiguranje filijala za Sumadijski okrug Kragujevac. Član GV za zdravstvo i socijalnu politiku dr Gordana Damnjanović svečano je otvorila 47. oktobarske zdravstvene dane.

Oktobarski zdravstveni dani se organizuju sa ciljem okupljanja članova Srpskog lekarskog društva i drugih zdravstvenih radnika radi unapređenja znanja, veština i stavova u skladu sa savremenim stremljenjima u medicini. U tom smislu neizostavna tema bila je i pandemija korona virusa pa je prof. dr Dejan Baskić sa FMN predstavio projekat Svetovid 19 koji naš fakultet realizuje u saradnji sa PMF u Kragujevcu. U celini, učešćem na Oktobarskim zdravstvenim danima, polaznici su bili u mogućnosti da steknu značajna nova znanja, veštine i stavove i u prilici da kroz raznovrsne forme skupa unaprede sopstvenu socijalnu interakciju sa svojim kolegama i javnošću. Među ovogodišnjim dobitnicima priznanja su: grad Kragujevac, UKC Kragujevac, direktor ove ustanove prof. dr Slobodan Milisavljević, FMN u Kragujevcu, član GV dr Gordana Damnjanović, DZ Kragujevac, GO Crvenog krsta kao i brojni lekari.

Dekan FMN u Kragujevcu prof. dr Vladimir Jakovljević , koji je bio gost na ceremoniji otvaranja, drugog dana ovog naučnog skupa ugostio je delegaciju učesnika iz inostranstva i upoznao ih sa aktivnostima naše ustanove, posebno ističući naše dugogodišnje visoko rangiranje na Sangajskoj listi najprestižnijih Univerziteta u svetu. Kao najznačajniji brend FMN prof. Jakovljević je istakao program Doktorske škole i dodao da je naš cilj da budemo još bolji i kvalitetniji iako smo kako je rekao, u polju naučno-istraživačkog rada, prepoznat i van granica naše zemlje po broju i kvalitetu objavljenih radova. ''Radimo na ažuriranju postojećih studijskih programa, akreditujemo nove studijske programe i trudimo se da pratimo sva nova dostignuća u oblasti obrazovanja i nauke i primenimo ih na našem fakultetu'', rekao je Jakovljević. On je izrazio i zadovoljstvo činjenicom da Oktobarski zdravstveni dani imaju višedecenijsku tradiciju u Kragujevcu i dodao da će FMN i u narednom periodu, uz dobru saradnju sa okružnom podružnicom SLD-a, maksimalno pomagati organizaciju ove manifestacije angažovanjem naših nastavnika i saradnika u programskom odnosno stručnom delu ovog skupa. Među gostima iz Republike Srpske, Makedonije, Grčke, Bugarske , ali i relevantnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, UKC Srbije i VMA, bili su i naši profesori, funkcioneri okružne podružnice SLD –a prof. dr Ranko Golijanin i prof. dr Radiša Vojinović.








Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.