Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

NASI ISTRAŽIVAČI USPESNO PREDSTAVILI FMN U SEGEDINU

Tri održana predavanja, 8 poster sesija i osvojene nagrade rezultat su učešća nastavnika i saradnika Centra za kardiovaskularna istraživanja našeg fakulteta na 8-im susretima evropske sekcije Internacionalne akademije za kardiovaskularne nauke koji se održava u Segedinu (Mađarska). Ako se tome doda i jednoglasan izbor dekana FMN prof. Vladimira Jakovljevića za novog predsednika evropske sekcije Internacionalne akademije za kardiovaskularna istraživanja i priznanje za dosadašnje rezultate u ovoj oblasti a koje potpisuje prof. dr Narajan Dala onda je svakako ovaj kongres nešto što će ostati zabeleženo velikim slovima u radu našeg fakulteta.

Susrete vodećih evropskih ali i svetskih naučnika iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja u Segedinu organizovao je Univerzitet u ovom gradu, katedra za farmakologiju i farmakoterapiju, predvođena prof. dr Ištvanom Backom. U okviru četvorodnevnog programa preko 200 učesnika iz SAD-a, Kanade, Indije, Argentine, UK, Nemačke, Holandije, Grčke, Češke, Rumunije, Slovačke, Srbije, BiH i domaćina Mađarske predstavilo je svoje najnovije radove i saznanja, u teoretskom ali i praktičnom delu iz oblasti kardiovaskularnih istraživanja - kardioprotekciji, kardiovaskularnim bolestima , srčanom zastoju, atrijalnoj fibrilaciji. O ovim temama sa našeg fakulteta predavanja su održali: dekan prof. dr Vladimir Jakovljević, prof. dr Nevena Jeremić i prof. dr Vladimir Živković. U poster prezentacijama svoj naučno-istraživački rad prezentovali su: prof. dr Ivan Srejović, doc. dr Jovana Jeremić, doc. dr Jovana Bradić, doc. dr Tamara Nikolić Turnić, asistenti dr Marina Ranković i Aleksandar Kočović kao i istraživač pripravnik dr stom. Anđela Milojević Samanović. Odlukom stručnog žirija nagradu za poster prezentaciju dobili su doc. dr Jovana Jeremić i istraživač saradnik Anđela Milojević Samanović.

Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević je govoreći o izboru za predsednika IACS-ES rekao da je to rezultat dugogodišnjeg rada i gradnje, kako je rekao imidža u čitavoj grupi na svetskom nivou sa prof. dr Draganom Đurićem, a kasnije i zahvaljujući kompletnom radu grupe koju predvodi na našem fakultetu u oblasti kardiovaskularnih istraživanja. '''Postižemo u poslednjih par godina sjajne rezultate i to je u velikoj meri doprinelo i našoj poziciji i mom izboru za predsednika u ovoj mreži. Za mene je ovo u oblasti nauke, kao što je na fakultetu bio izbor za dekana, kruna moje karijere '', rekao je prof. Jakovljević. Kada je reč o o ovogodišnjem kongresu u Segedinu i našem učešću dekan Jakovljević je istakao da su sve to novi radovi, da su neki od njih nedavno publikovani i da mu je jako drago da je grupa mladih istraživača koju predvodi od početka godine do sada već objavila 26 radova u prestižnim međunarodnim časopisima. Jakovljević je istakao i da početkom naredne godine očekuje završetak radova i useljenje u novi prostor Centara izvrsnosti koji će, kako očekuje, omogućiti daleko bolje i komfornije uslove za rad nastavnika i saradnika FMN ali i svih naših studenata.



























Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.