Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

ODRŽAN NACIONALNI SIMPOZIJUM
„KARDIORENALNI SINDROM U KLINIČKOJ PRAKSI“

U organizaciji FMN u Kragujevcu, katedre za nefrologiju i prof. dr Dejana Petrovića interniste-nefrologa i kliničkog farmakologa, u našem Amfiteatru održan je tradicionalni simpozijum posvećen bolestima bubrega. Ovo je već 16-i tradicionalni naučni skup koji svakog marta u Kragujevcu okupi najeminentnije nefrologe ali i lekare drugih specijalnosti iz čitave Srbije. Prema rečima organizatora prof. dr Dejana Petrovića ovogodišnji simpozijum uključuje tri događaja: obeležavanje svetskog dana bubrega, Nacionalni seminar prve kategorije koji je akreditovan od strane FMN i Zdravstvenog saveta Srbije i promociju nove knjige iz serije knjiga bolesti bubrega u kliničkoj praksi. Svakog marta, prema rečima prof. Petrovića, u Srbiji se pojačavaju aktivnosti na promociji zdravlja i očuvanju bubrega i sprečavanju napredovanja bolesti bubrega. „Glavna tema ove godine je kardiorenalni sindrom u kliničkoj praksi a to znači da praktično ko ima bolesno srce ima i bolesne bubrege i obrnuto. Akcenat je na optimalnom lečenju te, sve veće, grupe bolesnika. I ovaj sastanak i ova knjiga ukazuju na potrebu razvoja nove uže specijalizacije iz kardionefrologije. To će, kao što je praksa u Evropi, omogućiti osnivanje kardiorenalnih jedinica da bi pacijent koji ima bolesno srce i bolestan bubreg istovremeno dobio kvalitetnu zdravstvenu uslugu i da bi se poboljšao i kvalitet lečenja i kvalitet života“, rekao je prof. Petrović.

Prof. dr Radomir Naumović internista-nefrolog, načelnik nefrologije i dijalize u KBC je istakao da obeležavanje Svetskog dana bubrega predstavlja jednu globalnu misiju koja ima za cilj podizanje svesti i zdravstvenog obrazovanja o značaju hronične i akutne bolesti bubrega. „Poslednjih godina ove bolesti poprimaju epidemijske razmere kako u svetu tako i kod nas. Zato je jako važno sprovoditi preventivne mere odnosno ispitivati bolesnike koji imaju rizik za nastanak bolesti bubrega. Tu se na prvom mestu bolesnici koji imaju dijabetes i povišen krvni pritisak. Redovan pregled urina je nešto što bi svako od nas trebalo da uradi jednom godišnje i utvrdimo da nismo u riziku. Ako se utvrdi da jesmo onda kontrole moraju biti češće“, rekao je prof. Naumović.

Prof. dr Igor Mitić iz UKC Novi Sad govorio je o sistemskim bolestima zglobova i bubrega koja je veoma česta i bolesti kao što je sistemski lupus i reumatoidni artritis izazivaju velika oštećenja. „Važno je prepoznati ove sistemske autoimune bolesti i sprečiti da izazovu oštećenja srca i bubrega „, rekao je prof. Mitić. Simpozikum je obuhvatio tri značajne sesije, uz učešće eminentni predavača, izlazni test i podelu sertifikata učesnicima.







Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.