Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

КАРЦИНОМ ДОЈКЕ- ИММПЛЕМЕНТИРАЊЕ НАЈНОВИЈИХ ТЕХНИКА И ПРИСТУПА У ДИЈАГНОСТИЦИ

У организацији ФМН, УКЦ Крагујевац, КБЦ Бежанијска коса и Српског онколошког друштва у амфитеатру одржан је национални семинар “Карцином дојке - имплементирање најновијих техника и приступа у дијагностици и терапији”. Према званичним подацима у Србији се годишње региструје 4 500 нових случајева карцинома дојке. Захваљујући бољој дијагностици али и одговорности пацијенткиња које редовно обављају превентивне прегледе, тренд откривања болести у раној фази је све присутнији. Окупљене је најпре поздравио декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић који је истакао значај данашњег семинар и додао да је факултет дао сву подршку организацији јер су карциноми, код жена управо карцином дојке, све присутнији у нашој популацији. У име руководства и запослених у УКЦ Крагујевац учеснике семинара поздравио је директор ове здравствене установе проф. др Слободан Милисављевић који је рекао да тема, број учесника и предавача гарантују да ће ово бити један квалитетан скуп. Он је додао и да држава много улаже у скрининг малигних обољења која су поред кардиоваскуларних болести прве по стопи морталитета код нас.

Проф. др Небојша Ивановић копредседник организационог одбора, хирург и начелник Клинике за онкологију КБЦ Бежанијска коса истакао је, између осталог, да је данас преглед магнетном резонанцом део рутинске дијагностике, приступи у биопсији и обележавању тумора пре хемиотерапије ради олакшавања хируршких захвата, сами хируршки захвати који иду ка томе да на што поштеднији начин заврше посао до краја, односно одстране туморску промену а да пацијенткиња остане у што бољем и естетском и функционалном стању након операције. Према речима проф. др Марка Спасића, хирурга-онколога УКЦ Крагујевац и шефа катедре за онкологију ФМН, циљ семинара је да лекари представе актуелне смернице али и новине у дијагностици и лечењу карцинома дојке а да лекари из болница који су усмерени ка нама, као терцијарној установи прикажу њихова искуства и да разговарамо о свакодневним препрекама и ограничењима у свакодневном раду како би једни другима помогли у превазилажењу тих ограничења. Поред представника Института за онкологију и радиологију Србије, Института за онкологију Војводине, УКЦ Ниш и нашег УКЦ семинар је окупио и представнике центара који се специјализовано баве дијагностиком и хирургијом карцинома дојке и регионалних установа које немају такве службе.

Организациони одбор Националног семинара "Карцином дојке - имплементирање најновијих техника и приступа у дијагностици и терапији" чине проф. др Небојша Ивановић, проф. др Марко Спасић, проф. др Слободанка Митровић, доц. др Неда Милосављевић, асист. др Наташа Чолаковић, асист. др Симона Петричевић, научни сарадник Јасмина Недовић, др Сања Милојевић, др Владимир Тврдишић, др Милан Гојгић и Весна Ћирковић, дипл. ek. Одлуком Здравственог савета Србије, програм континуиране медицинске едукације акредитован је као Национални семинар-предавачи добијају 12 бодова а учесници 6 бодова.







Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.