Trenutno ste na:
 
Vesti sa fakulteta
  Najnovije vesti
 


Povezani sadržaji:
 
Najnovije vesti
Arhiva vesti
 

Navigacija:
 
Početna strana
 







 
VESTI I DOGAĐAJI
NAJNOVIJE VESTIARHIVA VESTI

PROMOVISAN UDŹBENIK "FIZIOLOGIJA" U IZDANJU NASEG FAKULTETA

U amfiteatru Fakulteta medicinskih nauka "Prof. dr Milosav Kostić’ ‘promovisan je udžbenik "Fiziologija" čiji su urednici fiziolozi- dekan prof. dr Vladimir Jakovljević i prof. dr Gvozden Rosić, a na čijem radu je učestovao veliki broj profesora, nastavnika i saradnika i to ne samo sa FMN već i velikog broja relevantnih obrazovih ustanova iz zemlje i regiona. Ideja za pisanje udžbenika je nastala na katedri za fiziologiju Fakulteta medicinskih nauka u (ne)vreme COVID-19 pandemije i niza ograničenja uzrokovanih njom. Usled ograničavanja susreta sa studentima, nastavnici fiziologije su usmerili kreativnu energiju, misleći na studente, u pisanje udžbenika. Usled ograničavanja susreta sa studentima, nastavnici fiziologije su usmerili kreativnu energiju, misleći na studente, u pisanje udžbenika.

Prof. dr Gvozden Rosić istakao je da je ponosan na rezultate koji je ostvaren a u pitanju je timski rad čime je napravljen kompromis između nauke kakva je fiziologija." Ciljna grupa kojoj se obraćamo je nivo strukovnih sestara i tehničara , što nije ni malo jednostavno kao što izgleda, ali mi se čini da smo na dobrom putu i u kvalitativnom i u kvantitativnom smislu i smatram da je naš zadatak uspešno obavljen", rekao je prof. Rosić i dodao da očekuje da se ovaj udžbenik neće koristiti samo na našem fakultetu i regionu već i mnogo šire. Dekan FMN prof. dr Vladimir Jakovljević, fiziolog, i jedan od urednika udžbenika, podsetio je najpre da je FMN vrlo aktivan na različitim poljima i kao takav prepoznat kao fakultet na kome se radi kvalitetan naučno-istraživački rad ali da je stvar broj jedan edukacija. " Objedinili smo ljude i energiju ne samo sa FMN koji se bave fiziologijom već i sve iz okruženja bave fiziologijom za visoku školu i rezultat toga je ovaj udžbenik. Verujem da je ovo samo početak edicije koja će se publikovati u narednom periodu , na svim drugim profilima, na našem fakultetu", istakao je Jakovljević.

Više različitih mišljenja i uglova gledanja je svakako unapredilo kvalitet udžbenika, koji je, nakon više od 900 dana rada, sa velikim zadovoljstvom predstavljen široj javnosti. Recenzenti udžbenika su : prof. dr Dušan Mitrović, prof. dr Dragan Đurić i prof. dr Oto Barak i sva trojica su, na promociji u Kragujevcu, istakli značaj ovog izdanja i izrazili svoje zadovoljstvo što je ovakav udžbenik objavljen u izdanju FMN. Ono što su pomenuti recenzenti posebno apostrofirali je rejting našeg Univerziteta, pre svega FMN u ovom trenutku, u oblasti naučno istraživačkog rada i visokih pozicija koje naša ustanova, pre svega pojedini profesori odnosno istraživači imaju na tim listama. Imajući u vidu potrebu da se usaglasi potreban kvantum znanja i objedine programi nastave na govornom području srpskog jezika, pisanju udžbenika su se priključili i nastavnici fiziologije drugih škola i to: Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banja Luci, Visoke zdravstveno-sanitarne škola strukovnih studija „Visan“, Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, Akademije vaspitačko-medicinskih strukovnih studija Kruševac - odsek Ćuprija, Visoke sportske i zdravstvene škole Beograd i Visoke zdravstvene škole strukovnih studija u Beogradu. Promociji udžbenika prisustvovali su, uz brojne goste i prijatelje našeg fakulteta, i dekan Medicinskog fakulteta u Banja Luci prof. dr Ranko Skrbić sa saradnicima kao i brojni autori van našeg fakulteta koji nisu krili svoje zadovoljstvo činjenicom da su učestvovali u izradi ovog udžbenika.












Zbog promene SSL protokola u nonSSL, povremeno može doći do neispravnosti linkova na stranicama, u tom slučaju probajte bez protokola https://. Izvinjavamo se na svim mogućim smetnjama.