Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ФМН ДОБИО НОВУ НАСТАВНО-НАУЧНУ БАЗУ

Специјална болница за цереброваскуларне болести „Свети Сава“ у Београду, која годишње збрине око осам хиљада пацијената са можданим ударом из целе Србије и која је референтна установа тог типа у Србији постала је нова настано-научна база нашег Факултета. Споразум о сарадњи у области наставе, научно-истраживачког рада, кратких програма студија, континуиране медицинске едукације, здравствене делатности и радних односа потписали су у Београду декан ФМН у Крагујевцу проф. др Владимир Јаковљевић и директорка Специјалне болнице за цереброваскуларне болести „Свети Сава“ прим. др сци. мед Марјана Вукићевић.

Декан ФМН проф. др Владимир Јаковљевић рекао је да је сарадња која је успостављена са СБ за цереброваскуларне болести „Свети Сава“ део стратешких циљева факултета која на првом месту има едукацију наших студената и специјализаната, веће могућности за научно-истраживачки рад , поготово за клиничке дисциплине пре свега неурологију и радиологију. Он је рекао да се о овој сарадњи дуго разговарало и да је дошао тренутак да се та сарадња и успостави. „Ово је најбоља установа за превенцију и лечење цереброваскуларних болести у Србији, ИКВБ „Дедиње“ је најбоља установа за лечење кардиоваскуларних болести а ФМН је најбољи медицински факултет у региону и нормално је да најбољи сарађују и онда је само небо граница“, рекао је декан Јаковљевић.

Директорка болнице „Свети Сава“ прим. др сци. мед Марјана Вукићевић рекла је да потписивање споразума са ФМН за њихову установу значи много јер су, како је нагласила, болница први пут препозната од научних институција као кућа која може да ради и да се бави науком, и да нашу клинку преточимо у наука. „Наша сарадња помоћи ће да се најчешћа хронична болест, мождани удар, лечи на прави начин. Наша специфичност је мултидисциплинарност-да у једној кући имамо скоро све специјалности и да се скоро све специјалности баве можданим ударом. Тиме се постиже најбољи квалитет о чему сведочи и Европско злато за квалитет рада, дијагностику и ефекте лечења“, рекла је др Вукићевић. Она је додала и да је у болници Свети Сава наука одавно присутна и додала да се нада да ће сарадњом са ФМН у Крагујевцу постати научна установа јер велики број запослених је на докторатима, многе је као лекаре специјалисте и докторе наука управо изнедрио ФМН а много је и оних који су сада студенти докторских студија.

Реализација споразума почиње одмах а већ од почетка наредне школске године, у оквиру зимског семестра, планира се карантин за студенте на предмету неурологија у болници Свети Сава. „Они ће овде моћи да науче праву ургентну медицину а наши млади сарадници у науци имаће праву базу за објављивање радова у најбољим међународним часописима“, рекао је декан Јаковљевић. Потписивању споразума присуствовали су : шеф катедре за неурологију и директорка Клинике за неурологију УКЦ Крагујевац доц. др Татјана Бошковић Матић и шеф катедре за радиологију проф. др Радиша Војиновић као и начелник радиологије у СБ „Свети Сава“ прим. др сци. мед Биљана Георгиевски Бркић као и запослени у овој болници.








Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.