Тренутно сте на:
 
Вести са факултета
  Најновије вести
 


Повезани садржаји:
 
Најновије вести
Архива вести
 

Навигација:
 
Почетна страна
 







 
ВЕСТИ И ДОГАЂАЈИ
НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИАРХИВА ВЕСТИ

ИСТАКНУТИ ХИРУРГ - УРОЛОГ ПРОФ. ДР ДЕЈВИД КРЕНСТОН
У ПОСЕТИ ФМН И УКЦ КРАГУЈЕВАЦ

У посети УКЦ Крагујевац и нашем Факултету данас је боравио истакнути хирург и уролог са Универзитета Оксфорд Дејвид Кренстон. Оцењујући посету проф. Кренстона нашем факултету и предавања која је одржао декан проф. др Владимир Јаковљевић рекао је најпре да је реч о врхунском професору хирургије и урологије са Универзитета Оксфорд, а чињеница да је Енглеска са својим англосаксонским типом едукације из медицине и даље бренд број један у свету, довољно говори о томе каквог госта и професора имамо у гостима. “Ја заиста мислим да је ова посета много битнија за УКЦ Крагујевац и Клинику за урологију иако је битна и за наш Факултет. Идеја, након разговора са директором Милисављевићем је, да наши млади уролози иду на усавршавање тамо а ако се то и реализује онда је на њима да стекну најбоље знање а онда га у Крагујевцу и примене“, рекао је декан Јаковљевић. Потенцијална сарадња са Универзитетом Оксфорд је за нас велика част и потенцијално простор за нове могућности и достигнућа, истакао је проф. Јаковљевић.

Директор УКЦ Крагујевац проф. др Слободан Милисављевић истакао је да је ова установа данас имала изузетну част да им гост буде проф. др Дејвид Кренстон врстан хирург-уролог са најстаријег и најбољег светског Универзитета Оксфорд. „Професор је, након разговора у директоријуму обишао наш Ургентни центар, операциони блок, Клинику за урологију и носи позитивне утиске из те посете. Договор је да са професором и његовим тимом покушамо да успоставимо сарадњу која би се пре свега односила на слање наших младих лекара на специјализацији и младих лекара специјалиста на студијске боравке у Лондон, на Универзитет Оксфорд што је свакако ствар престижа. У претходном периоду наша три лекара била су на усавршавању у Бечу из области онкологије и стекли нова знања, а одлазак у Лондон ће представљати само наставак њиховог усавршавања“, истакао је проф. Слободан Милисављевић.

Проф. др Дејвид Кренстон је посету УКЦ и предавање на ФМН оценио као изузетно значајно и додао да постоји пуно сличности и разлика између здравственог система, пре свега, у Србији и Лондону. Он је нагласио да је јако задовољан изгледом Клинике за урологију, операционим блоком, интензивном негом и свеукупно капацитетима а као недостатке навео то што недостаје одређена опрема и што се овде не раде трансплантације бубрега. „Остале интервенције које се овде раде су апсолутно идентичне ономе што ми радимо. Све већи примат заузима лапараскопска хирургија и овде и у Енглеској а ја лично сам заговорник отворене хирургије. Клиника за урологију је за мене импресивна иако је слабија опремљеност него код нас“, истакао је проф. Крастон. Он је затим у амфитеатру ФМН одржао два предавања- прво на тему комплексне хирургије бубрега са фокусом на канцер и туморске промене, а друго предавање било је на тему науке и вере. Да ли су компатибилне или не. Према његовим речима веома су компатибилне.

Дарко Марјановић председник локалног комитета ИФМС Србија, која је организатор ове посете, рекао је да ће професор Крастон обићи и три остала Универзитета и одржати предавања на теме за које су интересовање показали тамошњи студенти.







Због промене SSL протокола у nonSSL, повремено може доћи до неисправности линкова на страницама, у том случају пробајте без протокола https://. Извињавамо се на свим могућим сметњама.